CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00
Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor in productia de energie eoliana din Romania, va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin ordonanta de urgenta la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 mil. euro).
In acelasi timp compania a adus in discutie posibilitatea ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, sa reduca investitiile in Romania
"In vara sau la toamna, actionarul (CEZ - n.r.) va trebuie sa decida ce are de facut. Eu sper ca totul se va rezolva, dar exista un mesaj pe care sunt sigur ca il voi auzi de la actionar, anume ca Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a declarat joi presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna.
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.
Rezultatele financiare CEZ
De asemenea, reprezentantii CEZ au anuntat pentru 2012 un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.
"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul in profitul net al recuperarii acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectata de la CFR include datoria din 2012, precum si creante din anii anteriori, care au fost provizionate in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:41
Modificarile aduse Legii 220 in privinta scaderii numarului de certificate verzi va reduce factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, marti, la o conferinta de presa.
"Modificarile aduse Legii 220 in privinta scaderii numarului de certificate verzi va reduce factura platita de consumatorul final cu 50%, la capitolul energie regenerabila din factura", a afirmat Constantin Nita.
Noile prevederi ale Legii 220 presupun suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabila.
"Legea se refera la suspendarea ei pentru 3 ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017. Astfel, sistemul de certificate va presupune alocarea unui certificat verde pentru energia eoliana, un certificat pentru hidro, doua certificate verzi pentru energia solara. Restul vor fi pastrate intr-un cos de ANRE, prin legislatie secundara. Se va calcula pentru fiecare investitor cate certificate va avea in 2017. Numarul de certificate probabil, in legislatia secundara, se va prevedea si pot fi scontate la banca sau pot fi preluate ca valoare dupa 1 ianuarie 2017", a adaugat ministrul delegat pentru Energie. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:07
Alocarea unui numar de certificate verzi va fi amanata timp de trei ani, incepand cu data de 1 iulie 2013, iar pierderile suferite de catre producatori vor putea fi recuperate de catre acestia de la 1 ianuarie 2017, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Am avut discutii cu multi ministri din tarile vecine si cu comisarul european pe tema energiei verzi. Trebuie sa gasim un optim, un echilibru care sa ne permita sa mergem mai departe, in sensul ca pretul produselor fabricate in Romania sa fie competitive pe pietele internationale. Altfel, riscam ca situatia sa devina dramatica. Pornind de la aceste considerente, sigur ca si noi ne-am mai evaluat punctele de vedere si am incercat sa devenim mai elastici in domeniul energiei.
Ca modificari esentiale pe care le preconizam este amanarea temporara de la iulie 2013, pe trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017, a alocarii unui numar de certificate verzi. Recuperarea certificatelor pe care dumneavoastra (producatorii de energie regenerabila, n.r.) le pierdeti in acesti trei ani o veti face incepand cu 1 ianuarie 2017", a afirmat Nita.
Valoarea certificatelor verzi ramane neschimbata, dar creste numarul de certificate pentru energia solara
Acesta a adaugat ca valoarea certificatelor va ramane aceeasi, in timp ce numarul certificatelor verzi acordate va fi mai mare pentru domeniul fotovoltaic, respectiv doua.
"Valoarea certificatelor va ramane... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:59
Autoritatile vor diminua numarul de certificate verzi alocate producatorilor de energie regenerabila din sectorul fotovoltaic, microhidrocentrale si energia eoliana, zone supracompensate prin actuala schema de sprijin, pentru limitarea efectelor acordarii subventiilor in factura platita pentru energia electrica de catre consumatorul final, potrivit vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Emil Calota.
"Sunt trei tehnologii pentru producerea energiei regenerabile. Este vorba despre tehnologia fotovoltaica, cea pentru microhidrocentrale care produc sub 10 MW si energia eoliana. Asadar, cu exceptia energiei produse pe baza de biomasa si cea pe biogaz, zone in care investitiile nu au ajuns la un nivel foarte ridicat, nu sunt inca date relevante, cele trei sunt supracompensate", a afirmat Emil Calota.
Oficialul ANRE a precizat ca masura reducerii numarului de certificate va fi aplicata dupa aprobarea de catre ANRE a Raportului de monitorizare a pietei pentru anul 2012. Sprijinul acordat producatorilor este suportat de consumatorul final, prin plata unei facturi mai mari pentru energia electrica.
"Vineri voi supune informarii si aprobari ANRE Raportul de monitorizare a pietei pentru anul 2012. Documentul va arata in baza unor analize tehnice care tehnologii sunt supracompensate. Acolo vom reduce numarul de certificate. Raportul va fi public de la 1 aprilie 2013", a adaugat Emil Calota.
Vicepresedintele ANRE a explicat mecanismul prin care... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:45