Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, pledeaza pentru un mediu concurential sanatos, care sa stimuleze cresterea economica si atragerea investitorilor straini.
"Ce conteaza acum este sa revenim la crestere. Ca toate celelalte state, Romania trebuie sa creeze conditii corecte pentru ca economia ei sa revina pe crestere", a spus Almunia, in cadrul unei conferinte organizate vineri de Consiliul Concurentei.
"Concurenta sanatoasa imbunatateste eficienta si creeaza cele mai bune conditii pentru crestere. Pe termen lung, acest lucru duce preturi competitive", a adaugat oficialul Comisiei Europene, care are si rolul de comisar european in domeniul concurentei.
Almunia apreciaza prognozele de crestere economica ale tarii noastre pentru 2012, dar spune ca trebuie sa ne asiguram ca aceste estimari se vor materializa. Totodata, ne indeamna sa profitam de calitatea de membru al Uniunii Europene: "Romania s-a chinuit sa revina la economia de piata, in ultimii 20 de ani. Dupa intrarea in UE, companiile din Europa si-au desfacut produsele pe o piata interna plina de oportunitati, acum ar trebui sa poata profita pe deplin de ea", a comentat Almunia.
Astfel, vicepresedintele CE a precizat ca nu se poate permite formarea unor carteluri, care sa mentina niste preturi ridicate artificial. "Nu putem permite nici fuziuni care ar reduce concurenta pe diferite piete", a spus acesta.
"Este important ca autoritatile romane sa continue sa cultive concurenta sanatoasa, pentru... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 13:35
Crearea unui fond monetar european, pentru ajutarea tarilor din zona euro aflate in dificultate, este o idee viabila pe termen lung, insa zona euro are prioritati mult mai urgente, a declarat luni comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de AFP."Fondul monetar european este o idee la care trebuie sa ne gandim pe termen lung", a declarat Almunia, fost comisar european pentru afaceri economice."Este foarte bine sa analizam pe termen lung", a adaugat Almunia, insa "nu ne putem permite luxul de a gandi pe termen lung daca nu gandim mai intai pe termen scurt si mediu", a explicat el.
Almunia a mai spus ca, pentru a readuce economia UE pe traiectorie de crestere, este nevoie de o mai buna coordonare bugetara si de rezolvarea crizei din Grecia.Infiintarea fondului monetar european a fost adusa in discutie in principal de unii politicieni germani, ideea fiind sustinuta de ministrul german de finante Wolfgang Schauble si de cancelarul Angela Merkel, in urma crizei din Grecia.Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu a exclus ideea fondului monetar european, insa a precizat ca propunerea trebuie sa fie studiata atent.
Totodata, liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, crede ca fondul monetar european va fi infiintat in cele din urma, insa ca un astfel de proces va avea nevoie de mult timp. mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 14:18
Europenii nu au nevoie sa apeleze la FMI pentru a veni in ajutorul Greciei si vor putea face fata singuri problemelor, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.In opinia sa, statele UE manifesta o sustinere clara fata de Grecia, sprijin conditionat insa de un angajament clar din partea Greciei de a-si indeplini responsabilitatile.Tot marti, ministrul suedez al Economiei, Anders Borg, a declarat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca un rol al FMI in solutionarea problemelor Greciei nu ar trebui sa fie un subiect "tabu".Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, intr-un summit informal dedicat crizei financiare, in cadrul caruia se va discuta pe larg si despre situatia bugetara catastrofala a Greciei. mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 00:39
Uniunea Europeana nu are nici un plan pentru ajutarea Greciei, a declarat Joaquin Almunia, comisarul pe probleme monetare din uniune, in cadrul Forumului Economic Mondial din Davos. "Grecia nu va intra in incapacitate de plata. In zona euro, nu exista un asemenea lucru", a spus Almunia (foto), intr-un interviu pentru Bloomberg.
De asemenea, ministrul de Finante din Grecia, George Papaconstantinou, a declarat ca nu stie de existenta unui plan pentru sprijinirea financiara a tarii sale si a promis sa efectueze reduceri bugetare suplimentare.
In urma vestilor ca statul va ingheta salariile bugetarilor care au salarii de peste 2.000 de euro pe luna, reprezentantii sindicatelor din Grecia au anuntat ca vor intra in greva, pe 10 februarie.
In plus, seful Trezoreriei britanice, Alistair Darling, a declarat ca Marea Britanie nu are nici o intentie sa ajute Grecia, iar orice probleme s-ar ivi sunt responsabilitatea zonei euro, nu a tarilor din afara sa. mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 09:32
Comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca nu exista riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata sau sa paraseasca zona euro, transmite Reuters."Grecia nu va intra in incapacitate de plata. In zona euro, incapacitatea de plata nu exista", a afirmat Almunia pentru postul TV Bloomberg, adaugand ca iesirea statului elen din uniunea monetara este improbabila, precizeaza Mediafax.
Totodata, el a precizat ca nu exista un plan special pentru Grecia, insa saptamana viitoare vor fi facute recomandari de rutina referitoare la dezechilibrele fiscale ale mai multor tari, printre care si statul elen.
Datoria de stat a Greciei este echivalenta cu peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel care a determinat agentiile de evaluare financiara sa reduca ratingul tarii, situatie care a dus la speculatii in piata in legatura cu capacitatea statului de a-si respecta obligatiile financiare si de a ramane in zona euro.
mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 11:03
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a spus miercuri ca "are incredere" ca urmatoarea transa din imprumutul CE pentru Romania, de 1 miliard euro, va fi transferata "cat mai curand", atat timp cat conditia cheie - adoptarea bugetului pe 2010 - a fost indeplinita.
"Am incredere in posibilitatea transferarii cat mai curand, de catre Comisia Europeana, a celei de a doua transe de imprumut, in valoare de 1 miliard euro, transa amanata doar de intarzierile inregistrate in adoptarea bugetului pentru anul 2010", a declarat Almunia, intr-un comunicat publicat de Comisia Europeana.
Din acordul Romaniei de finantare externa de 20 miliarde euro, CE contribuie cu 5 miliarde euro, din care a livrat deja anul trecut prima transa, in valoare de 1,5 miliarde euro.
Comisarul european subliniaza ca relansarea economica este asteptata atat in UE cat si in Romania in acest an, dar avertizeaza ca "eforturile nu trebuie oprite, in special in ce priveste deficitul bugetar, pentru a asigura pe viitor o activitate economica puternica si durabila".
De asemenea, Almunia a tinut sa felicite "autoritatile si poporul roman pentru eforturile lor de limitare a deteriorarii deficitului bugetar si de conservare a stabilitatii macro-economice in timpul acestei crize globale".
In acelasi comunicat se spune ca, "din punctul de vedere al Comisiei, principalul obiectiv al misiunii a fost evaluarea indeplinirii conditionalitatilor atasate programului de sprijin al balantei de... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 15:47
Viitorul comisar european pentru concurenta, Joaquin Almunia, a lasat marti sa se inteleaga ca va mentine linia servera a actualei ocupante a acestei functii, Neelie Kroes, atunci cand va trebui sa pedepseasca societatile comerciale pentru practici anticoncurentiale, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
Amenzile reprezinta "o disuasiune care trebuie mentinuta la nivelul necesar", i-a raspuns Almunia europarlamentarului conservator francez Jean-Paul Gauzes, la audierea sa in PE.
"Amenzile au un nivel coerent cu aceasta vointa de disuasiune", a apreciat el, amintind ca nu ating decat in cazuri rare maximul posibil, de 10% din cifra de afaceri a companiei vizate.
Almunia a recunoscut, insa, ca pentru micile companii specializate pentru un produs, "impactul amenzilor este mai mare" decat pentru marile grupuri diversificate, iar aceasta chestiune va trebui analizata in continuare.
Unele companii si unii avocati au criticat suma din ce in ce mai mare a amenzilor aplicate de Neelie Kroes companiilor care au participat la un cartel sau au abuzat de o pozitie dominanta.
Pentru carteluri, recordul este detinut de patru producatori de sticla, printre care cel francez Saint-Giain, cu o amenda colectiva de 1,38 de miliarde de euro.
Pentru abuzul de pozitie de forta, producatorul american de microprocesoare american Intel a primit o amenda de 1,06 miliarde de euro.
mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 10:25
Comisarul UE desemnat pentru concurenta, Joaquin Almunia, intentioneaza revizuirea procedurilor de examinare a ajutoarelor de stat, in sensul simplificarii lor, ca urmare a lectiilor trase de pe urma crizei financiare, potrivit unui document adresat Parlamentului European, potrivit AFP, citat de NewsIn."Criza a demonstrat necesitatea de a revizui cadrul procedural pentru ajutoarele de stat", a scris el in acest document, in care si-a detaliat motivele si obiectivele pentru noua functie, in vederea audierii din PE prevazuta pentru 12 ianuarie.
Almunia vrea "modernizarea modului in care sunt desfasurate anchetele privind ajutoarele de stat", in scopul unor "proceduri mai rapide".
Actualul comisarul UE pentru concurenta, Neelie Kroes, s-a confruntat cu o avalansa de ajutoare publice pentru institutiile financiare aflate in dificultate in momentul in care criza financiara a lovit puternic Europa anul trecut.
Dupa ce a fost acuzata de dogmatism de mai multe guverne, aceasta a adoptat o atitudine mai supla si a aplicat provizoriu procedee de autorizare mai rapide.
Almunia a explicat ca va aplica "in mod consistent" liniile directoare urmate de Kroes si ca va favoriza "o iesire din criza incununata de succes", care sa se concretizeze in restructurarea firmelor sustinute financiar de stat.
De asemenea, el a precizat ca "va explora mai in profunzime problema daunelor create de practicile anticoncurentiale si compensarea victimelor, tinand cont de necesitatea de a impune unele... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 18:16
Adoptarea monedei europene nu trebuie vazuta ca o modalitate rapida de redresare a economiilor vulnerabile si s-ar putea dovedi o masura nepotrivita pentru o tara daca nu se incadreaza intr-o strategie pe termen lung, a declarat luni comisarul Joaquin Almunia, citat de site-ul CE, precizeaza NewsIn. "Adoptarea euro nu trebuie vazuta ca o metoda rapida pentru rezolvarea vulnerabilitatilor economice. Ar trebui, mai degraba, sa fie parte a unei politici strategice pe termen lung. (...) De aceea, noii intrati (in zona euro) trebuie sa se pregateasca atent pentru acest moment, astfel incat sa obtina performanta in zona euro", a afirmat comisarul european pentru politici monetare si economice, Joaquin Almunia.
El a adaugat ca greutatile pentru adoptarea euro nu trebuie subestimate, deoarece in unele cazuri acestea implica schimbari ale cadrului fiscal si reforme structurale.
"Adoptarea euro ramane o ancora cheie pentru politicile pe termen mediu. Totusi, o extindere accelerata a zonei euro care ar necesita relaxarea criteriilor specifice din tratat nu este o optiune. Fara o convergenta sustenabila, adoptarea euro se poate dovedi o strategie suboptima pentru tara respectiva", a subliniat Almunia.
Comisarul european a mai spus ca indeplinirea criteriilor de convergenta intr-un mod sustenabil este in interesul atat al actualilor membri ai zonei euro, cat si ai celor care doresc sa devina membri, deoarece subliniaza angajamentul si abilitatea acestora pentru un mediu macroeconomic... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 16:27