Salamul, rosiile proaspete, laptele si merele s-au scumpit cel mai mult in luna martie, comparativ cu decembrie 2019, in timp ce ouale, fasolea, ceapa si malaiul s-au ieftinit, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurentei pe baza datelor din Monitorul Preturilor
Astfel, salamul de vara vrac avea un pret mediu de 28,83 lei/kg in data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decat in decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg fata de ianuarie si cu 2,16 lei/kg peste pretul lunii februarie.
Salamul Victoria putea fi cumparat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, in timp ce in decembrie anul trecut pretul era cu 2,01 lei mai putin (27,07 lei/kg). In primele doua luni ale anului, pretul mediu al unui kilogram de salam Victoria era de 28,56 lei/kg, respectiv 27,28 lei/kg.
Rosiile proaspete aveau un pret mediu de 9,29 de lei/kg in data de 23 martie, in crestere cu 2,23 lei fata de decembrie 2019. In ianuarie 2020, un kilogram de rosii putea fi achizitionat cu 7,69 lei, iar in februarie cu 7,73 lei/kg.
Pretul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 pana in martie 2020, acesta ajungand in ziua analizata de Consiliul Concurentei la 4,77 lei/kg.
Laptele de vaca 1,5% UHT avea un pret de 4,95 de lei pe litru in 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, in timp ce in ianuarie pretul era de 4,10 lei, iar in februarie de 4,46 lei.
In ceea ce priveste painea alba, aceasta avea un pret de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame in 23 martie, fata... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 20:37
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta saluta si isi exprima aprecierea pentru initiativa Kaufland de modificarea unilaterala a termenelor de plata contractuale pentru furnizorii sai de produse proaspete de la 7 zile la 3 zile si pentru alte produse de la 30 de zile la 7 zile.
Actiunea vine in sprijinul direct al fermierilor producatori si al procesatorilor de produse agro- alimentare, ajutand la mentinerea unui cashflow stabil al firmelor furnizor in aceasta perioada complexa din punct de vedere al resurselor materiale si financiare, facilitand totodata asigurarea stocurilor de marfa si accesul populatiei la produse alimentare.
Masura Kaufland este in vigoare pana la sfarsitul lunii aprilie 2020, fiind aplicabila inclusiv pentru facturile inregistrate deja la Kaufland si care vor beneficia de aceeasi reducere de termen de plata.
Clubul Fermierilor Romani solicita ca toate celelalte lanturi de retail sa ia masuri similare, transformand riscurile economice actuale in oportunitati de dezvoltare a unui parteneriat solid si durabil cu furnizorii lor de produse agro-alimentare, in beneficiul cetatenilor.
*** mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:08
Citricele si alte fructe meridionale, branza de oaie si ouale sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult in luna septembrie a acestui an, fata de luna precedenta, in timp ce cartofii, fasolea boabe si alte fructe proaspete s-au ieftinit.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate vineri, pretul citricelor a urcat cu 2,22% in septembrie, branza de oaie s-a scumpit cu 0,88% iar ouale cu 0,79%, in timp ce pretul cartofilor a scazut cu 4,18%, fasolea a fost mai ieftina cu 0,05% iar fructele proaspete cu 1,02%.
De la inceputul acestui an, cel mai mult s-au scumpit s-au scumpit tot citricele, cu 25,6%, fructele si conservele din fructe (plus 13,49%) si cartofii (11,96%), iar scaderi de pret s-au inregistrat la oua, care s-au ieftinit cu 4,96%, alte legume si conserve de legume (minus 3,89%) si fasolea boabe si alte leguminoase (minus 2,27%).
Pe ansamblu, in septembrie alimentele s-au scumpit cu 3,03% fata de inceputul anului dar s-au ieftinit cu 0,09% fata de august 2019.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, tigarile, combustibilii si cartile au consemnat cele mai mari cresteri de preturi in luna septembrie fata de decembrie 2018, cu plusuri de 7,65%, 4,57% si, respectiv, 3,74%, in timp ce gazele naturale s-au ieftinit cu 4,93%.
Fata de august 2019, cresteri de pret mai importante au inregistrat cartile (plus 0,97%), confectiile (0,57%) si incaltamintea (0,42%) in timp ce preturi mai mici sunt la combustibili (minus 0,07%) si... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:38
Cresterea accizei la combustibili nu ar fi trebuit sa influenteze preturile alimentelor, in conditiile in care toate utilitatile inseamna circa 6% din costurile unui produs alimentar, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu.
"Cresterea accizei la combustibil nu ar fi trebuit sa influenteze cresterea pretului la alimente, pentru ca energia electrica, gazele, energia termica, combustibilul, inseamna cam 6% din costurile unui produs alimentar, deci o crestere la combustibil de 4-5% ar fi insemnat 1 - 1,5% din costurile produsului alimentar", a declarat, joi, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), intr-o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca in aceasta perioada s-a majorat pretul energiei electrice si cel al gazelor naturale, iar costurile materiilor prime au fost influentate si de deprecierea cursului valutar.
"Nu uitati ca industria de morarit si panificatie lucreaza, in proportie de peste 90%, cu utilaje cu energie electrica. In procesarea carnii si a laptelui, o parte din ele functioneaza pe energie electrica. A crescut pretul gazelor, lucru pe care institutiile statului il promisesera dupa 31 martie, dar l-au facut acum, in miezul iernii. S-a depreciat cursul leu/euro si importam 70% din carnea de porc (...), importam 20% din lapte si desigur importam si oua din Polonia. De asemenea, importam produse de panificatie congelate, un procent nu neaparat... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:09
Alimentele proaspete sunt prezente in doua din trei cosuri si reprezinta 38% din totalul cheltuielilor romanilor dedicate consumului casnic pentru produse de larg consum, se arata intr-un studiu al GfK.
Cel mai des, in cosul de cumparaturi al romanilor se regasesc painea, legumele si fructele. Produsele pe care romanii cheltuiesc cei mai multi bani de-a lungul unui an sunt carnea, legumele si mezelurile.
Romanii prefera sa-si cumpere produse alimentare proaspete din magazinele de comert traditional, segment care acopera 60% din valoarea totala a acestei piete. Orientarea catre comertul traditional este influentata in special de produse precum legumele, painea, pestele si produsele de cofetarie care sunt cumparate intr-o proportie mai mare din magazinele specializate, brutarii, patiserii sau piete.
In schimb, mezelurile si carnea de pui sunt achizitionate aproape in mod egal din cele doua formate de comert - modern si traditional. Ca si in cazul majoritatii produselor de larg consum, hypermarketul detine suprematia intre formatele comertului modern atunci cand vine vorba despre achizitionarea de alimente proaspete.
"Observam o deschidere mai mare a cumparatorilor de a-si procura produse proaspete din acest format de retail. Aproximativ trei sferturi dintre cumparatorii care intra intr-un hypermarket pun in cos fructe si legume, comparativ cu doar 60% dintre clientii supermarketurilor si ai discounterilor", spune Raluca Raschip, consumer goods &retail director... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 14:21
Site-ul de comert online Amazon isi va extinde serviciul de livrare a produselor proaspete, deja testat in Seattle, in mai multe orase de pe coasta de vest a SUA si, in curand, in afara frontierelor americane, scrie in editia sa de miercuri cotidianul francez Le Figaro.
"Gigantul american de vanzare online testeaza discret de cinci ani, la Seattle, serviciul sau AmazonFresh, specializat in vanzarea de produse proaspete. Doreste de acum sa se extinda in Los Angeles in aceasta saptamana si la San Francisco, in cursul anului (...) In caz de reusita, serviciul va fi propus in 20 de noi orase in 2014, inclusiv in afara SUA", scrie cotidianul citat.
Pentru dezvoltarea serviciului Fresh, Amazon a instalat echipamente de racire in mai multe dintre centrele sale de distributie. Grupul se bazeaza pe flota sa de camioane si pe logistica bine rodata pentru a livra produsele la clienti in aceeasi zi. Aceasta miscare este de natura sa ii sperie pe comerciantii specializati in livrarea la domiciliu, care se tem mai ales ca Amazon sa nu strice preturile.
Potrivit observatorilor, AmazonFresh este mai ales un mijloc eficient pentru grup de a gasi noi resorturi pentru cresterea veniturilor. Piata alimentara, care a insemnat anul trecut 568 miliarde de dolari cifra de afaceri in SUA, pare indispensabila. Cu atat mai mult cu cat concurenta s-a pozitionat deja.
In luna martie, Google a lansat faza de experimentare a serviciului sau Google Shopping Express, care permite cumpararea,... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 15:28
Cartofii si fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult in luna mai 2012 cu 12,76%, respectiv 4,93%, fata de luna anterioara, in timp ouale s-au ieftinit cu 19,6%, conform datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).
Datele statistice arata ca legumele si conservele din legume s-au scumpit in mai cu 2,73%, iar alte produse alimentare precum citricele si fructele meridionale, carnea de porc si de bovine si pestele proaspat au inregistrat cresteri usoare ale preturilor situate intre 0,12% si 0,9%.
Pe de alte parte, in mai, s-au ieftinit laptele de vaca, cu 1,08%, fasolea boabe si alte leguminoase cu 0,38%, branza telemea de oaie - 0,33%, iar branza telemea de vaca cu 0,28 procente. In luna mai, preturile produselor alimentare au fost in crestere cu 0,20% comparativ cu luna precedenta.
In ceea ce priveste preturile produselor nealimentare, acestea au crescut in mai cu 0,21%, fiind inregistrate usoare scumpiri la combustibili - 0,73% si la autoturisme si piese de schimb - 0,52%.
Tarifele serviciilor au inregistrat, pe total, o crestere cu 0,53% in mai 2012, serviciile telefonie si de transport aerian fiind mai scumpe cu 1,37%, chiriile cu 0,48%, iar serviciile de ingrijire medicala cu 0,43%. Serviciile de transport urban au inregistrat o ieftinire usoara cu 0,06%.
Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna aprilie mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 13:54
Fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult in noiembrie 2011, fata de luna decembrie 2010, pretul acestora scazand cu 1%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Pe de alta parte, cresteri de preturi s-au inregistrat la cartofi, care s-au scumpit cu 1,36% in noiembrie 2011 fata de decembrie 2010, la carne si preparate din carne - 0,18 la suta, peste si conserve din peste - 0,23%, lapte si produse lactate - 0,27%, zahar si produse zaharoase - 0,18 la suta.
Preturile produselor alimentare au crescut cu 0,36%, in noiembrie anul trecut, comparativ cu decembrie 2010. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 13:32
In viziunea USL, programul de dezvoltare rurala pentru perioada 2014-2020 propune o serie de masuri precum realizarea cadastrului gratuit pentru toate terenurile, dezvoltarea irigatiilor si crearea de locuri de munca in mediul rural, potrivit Newsin. "In Romania se produce tot mai greu si la costuri tot mai ridicate. Irigatiile sunt ca si inexistente, avem terenuri nelucrate de peste 3 milioane de ha, romanii se hranesc nesanatos si mai mult din import, preturile alimentelor sunt tot mai mari, populatia rurala este imbatranita, iar tinerii nu sunt motivati sa lucreze in agricultura.
Nu reusim sa cheltuim banii primiti de la Uniunea Europeana. Structurile de stat sunt politizate total", sunt cateva "concluzii privind agricultura sub Guvernul Boc" prezentate de liderii USL, duminica, la Alexandria.
USL se mai arata preocupata ca terenurile sunt faramitate excesiv, sprijinul statului pentru energie si apa lipseste, evaziunea fiscala este ridicata, absorbtia fondurilor UE este scazuta si neprioritizata, exploatatiile de subzistentasi semi-subzistenta reprezinta 93,7% din numarul total de ferme.
Astfel, Uniunea Social-Liberala si-a stabilit ca tinta "elaborarea si negocierea unui nou PNDR (program national de dezvoltare rurala 2) (2013 -2020) cat mai avantajos care sa duca la : dezvoltarea infrastructurii rurale intr-un concept integrat (scoala, IMM, drumuri, dispensar); realizarea unui Cod al Pamantului si a unui Cod al Apei; reducerea decalajelor dintre mediul rural si... mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:03