Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor in luna aprilie 2014 pana la 0,7% de la nivelul de 0,5% inregistrat in luna martie 2014, potrivit unei estimari preliminare publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Cresterea este sub estimarile analistilor, care mizau pe o rata anuala a inflatiei de 0,8% in luna aprilie, in conditiile in care in luna aprilie inflatia in zona euro a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.
Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la servicii, crestere de 1,6% comparativ cu un avans de 1,1% in luna martie, urmate de preturile la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat o crestere de 0,7% dupa o crestere de 1% in luna martie. In schimb, preturile la energie au scazut cu 1,2% in luna aprilie comparativ cu o scadere de 2,1% in luna martie.
In pofida cresterii din luna aprilie, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru apune capat tendintei de scadere a preturilor.
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca BCE ar putea sa demareze un program de relaxare cantitativa daca perspectivele inflatiei se vor inrautati. Urmatoarea decizie de politica monetara a BCE este asteptata pentru data de 8 mai. mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14:33
Avionul Solar Impulse, care functioneaza pe baza de energie solara, va traversa Statele Unite ale Americii pe ruta San Francisco - Washington - New York, fara a utiliza combustibil fosil.
Aeronava a fost conceputa in Elvetia si este un monoplan fragil, cu o greutate de numai 1,6 tone si o anvergura a aripilor similara unui Airbus A340 (63,4 m), transmit Reuters, Yahoo si HuffingtonPost, conform Agerpres.
Solar Impulse a fost imbarcat joi, pe aeroportul militar din Payerne (Elvetia), la bordul unui cargo Boeing 747 cu destinatia SUA, dat fiind ca, deocamdata, nu este in masura sa efectueze zboruri transatlantice.
Cofondatorul proiectului, Andre Borschberg, inginer si pilot, nu a exclus ca in timpul zborului sa existe si opriri intermediare. In general, Solar Impulse ar trebui sa aterizeze pe aeroportul JFK din New York la inceputul lunii iulie, dupa ce va fi parcurs o distanta de peste 5.000 de kilometri.
"Teoretic, avionul poate parcurge aceasta distanta fara nicio oprire, dar este dificil pentru pilot, din cauza ca monoplanul nu este echipat cu pilot automat", a indicat Andre Borschberg.
Explicand alegerea teritoriului SUA pentru demonstrarea "capacitatilor" Solar Impulse, dezvoltat de Institutul Politehnic din Lausanne (Elvetia), cu sprijinul unor companii private si al Agentiei Spatiale Europene, acesta a spus ca a jucat un rol istoria aviatiei mondiale.
"Intre primul zbor al fratilor Wright in 1903 si prima traversare a Atlanticului de Charles A.... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:40
Liberalizarea tarifelor pietei energetice va naste noi "baieti destepti". Daca liberalizarea nu va tine cont de greselile facute deja in restructurarea sistemului energetic, efectele in economie vor fi mai nocive decat pierderile pe care le-au adus pana acum asa-zisii "baietii destepti".
Arcelor Mittal a lansat oferta de a cumpara 2,8 Twh la un tarif de 170 lei pe Mwh. Contractul se va incheia pe urmatorii doi ani. Oferta a generat deja controverse.
Exista o scrisoare deschisa semnata de mai multi intelectuali care ii cer ministrului economiei ca acest contract, ce ar urma sa fie derulat de catre Nuclearelectrica, sa nu fie incheiat la tariful lansat de Arcelor Mittal. Obsesia baietilor destepti ne intuneca, uneori, mintile. Nu putem fi siguri ca tariful de plecare a ofertei va fi si cel de inchidere a contractului, cu atat mai mult cu cat acesta este unul care suporta negociere.
Putem fi siguri, insa, ca un mare consumator de energie electrica are tot dreptul si toata determinarea de a negocia tariful pe care il plateste pentru o cantitate mare de energie.
De asemenea, putem fi siguri ca unui mare consumator i se cuvine un tarif sub pretul pietei, iar acest lucru il poate intelege orice incepator in afaceri. Logica este simpla: cumpararea unei tone este diferita de cumpararea unui kilogram, indiferent de produsul despre care vorbim. Costul energiei electrice este esential pentru un combinat precum Sidex Galati.
Un tarif mai mare al energiei poate... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 12:05
Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta intrunit luni la sediul Ministerului Mediului si Padurilor a concluzionat ca nu exista probleme in alimentarea cu apa a populatiei si nici in ceea ce priveste furnizarea de energie electrica, a informat Ministerul Mediului si Padurilor. "De asemenea, functionarea centralei de la Cernavoda nu este afectata, debitele Dunarii asigurand, deocamdata, cantitatea de apa necesara unei bune desfasurari a activitatii", se arata intr-un comunicat emis luni de minister si preluat de NewsIn.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a condus, in calitate de presedinte, sedinta extraordinara a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta (CMSU) ce a avut loc luni, la sediul MMP.
Pe ordinea de zi a intalnirii s-au aflat analiza situatiei si a prognozelor meteorologice si agrometeorologice, situatia volumelor de apa din lacurile de acumulare aflate in administrarea AN "Apele Romane" si a Hidroelectrica SA, masurile intreprinse pentru diminuarea secetei pedologice si stabilirea masurilor pentru gestionarea eficienta a resurselor de apa pentru perioada urmatoare.
"Prognozele meteo sunt optimiste, ne arata ca va incepe sa ploua in toata tara incepand din 8 octombrie. Sper sa se si intample acest lucru, intrucat s-ar mai echilibra putin lucrurile", a spus ministrul Laszlo Borbely.
In ultimele doua zile, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost de 2.600 mc/s, egal cu media multianuala a lunii octombrie, dar... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 17:08
Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de reducere a pretului gazelor naturale pentru industrie incepand cu 1 iulie nu va avea ca efect ieftinirea alimentelor. Producatorii sustin ca valul de scumpiri ale energiei de anul trecut nu s-a reflectat in preturile produselor alimentare, iar o ieftinire a gazului cu 5% este prea mica pentru a produce influente."In conditiile in care ponderea cheltuielilor cu energia in costurile alimentelor este in medie de aproximativ 6%, o scadere cu doar 5% a pretului numai la gaze nu va conduce la o rearanjare a preturilor, adica nu vom asista la scaderi sesizabile ale preturilor la alimente", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).
In plus, afirma Dragos Frumosu, preturile oricum stagneaza de cel putin cinci luni la alimente, vanzarile sunt in cadere libera, iar piata neagra a atins cote alarmante, premise care arata ca nu mai ai de unde sa scazi pretul la alimente.
"O eventuala scadere a pretului la gaze naturale cu peste 10% ar putea avea o influenta in scaderea pretului la unele produse precum painea cu 1-2%. In plus, trebuie stapanita cumva, de catre stat, piata neagra a alimentelor, care in cazul painii e de aproape 80%, iar la carne si lapte urca spre 50%. Probabil, doar o stagnare, si nu o scadere, a pretului la alimente este posibila pentru urmatoarele luni", a precizat presedintele FSIA. mai mult
Joi, 18 Iunie 2009, ora 09:04