Rusia a devenit tinta preferata a hackerilor chinezi, in ultimele luni, de cand SUA si China s-au inteles sa nu se mai spioneze reciproc.
Numarul atacurilor date de infractorii cibernetici din China impotriva unor companii rusesti din sectoare-cheie aproape ca s-a triplat, vizate fiind apararea, industria nucleara si industria aeronautica, conform Bloomberg.
Vulnerabilitate majora
Alexander Gostev, expert in Securitate al Kaspersky, arata ca hackerii chinezi si-au crescut activitatea in Rusia sarind de la 72 de atacuri, inregistrate in 2015, la 194 in doar 7 luni de la inceputul acestui an.
Proofpoint, o alta companie din sectorul securitatii cibernetice, cu sediul in California, sustine acelasi punct de vedere exprimat de expertii Kaspersky Lab.
Pentru Gostev, acordurile incheiate in ultimii ani intre Moscova si Beijing pe tema cooperarii si neagresiunii in domeniul securitatii cibernetice par lipsite de orice valoare. "Nu le vad functionand", a explicat acesta intr-un interviu.
Vanatorul vanat
In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Statele Unite au cunoscut o noua deteriorare la inceputul acestei veri, cand FBI a pus in seama unor retele de infractori cibernetici rusi, suspectati ca ar fi sub protectia Kremlinului, o serie de atacuri date impotriva Partidului Democrat.
De partea cealalta, incercarile lui Vladimir Putin de a crea o alianta politico-militara si economica cu China, ca raspuns la tensiunile inregistrate cu Occidentul, au dus in... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 15:26
2Orientarea inspre Est a Rusiei a inceput in 2014, dupa ce politica agresiva a Kremlinului in relatia cu Ucraina a atras sanctiuni economice din partea Occidentului.
Prezentata prima data ca o relatie comerciala intre cele doua mari tari din grupul BRICS, legatura Rusia-China pare mai mult o alianta politica decat una comerciala, afacerile majore nefiind punctul forte dintre cele doua state, arata CNBC.
Retorica politica
Substanta economica din relatia Moscova-Beijing este destul de diluata, adevaratul liant fiind de ordin politic, cred analistii consultati de postul american.
"In ultimii ani, China a devenit, ce-i drept, o piata de export pentru marfurile rusesti, dar nivelul acestora nu depaseste, totusi, 10 procente din totalul exporturilor din Rusia, avand un impact mai redus decat cel al pietei europene", arata William Jackson, economist pentru piete emergente la Capital Economics.
De cealalta parte, China exporta doar 2% din marfurile sale pe piata din Rusia. Un produs usor vandabil pare energia, rusii livrand zilnic 50.000 de barili de petrol prin oleoductele care merg spre China.
Alte marfuri cautate de chinezi sunt minereurile metalifere si carbunele, sustine Chris Weafer, analist Macro Advisory. Iar aici se cam opreste relatia comerciala dintre cele doua tari.
Politic, in schimb, cele doua state impartasesc destul de multe puncte comune, dar chiar si asa, structura sociala din Rusia si China, precum si celebra lipsa de incredere existenta... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:16
1Alianta economica dintre Rusia si China pare sa functioneze doar pe hartie. Ultimele date publicate de Administratia Vamala a Chinei arata ca, in luna august, nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a scazut cu aproape o treime.
Fata de luna august a anului trecut trecut, nivel schimburilor comerciale dintre Rusia si China a inregistrat o scadere cu 32,6 procente, valoarea acestora fiind de doar 6,13 miliarde dolari, anunta agentia TASS.
Conform raportului Adinistratiei Vamale de la Beijing, exporturile din China catre Rusia s-au diminuat cu 37, 6%, avand o valoare de 3,631 miliarde dolari, in timp ce Rusia a reusit sa exporte produse de doar 2,499 miliarde dolari, cu 23,8% mai putin decat in urma cu un an.
Aceeasi situatie se observa si in evolutia schimburilor comerciale din primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, acestea fiind in scadere cu 29,5%, pana la valoarea de 43,814 miliarde dolari.
China a exportat cu 36,3% mai putina marfa in Rusia, valoare fiind de 21,628 miliarde dolari, in timp ce importurile de marfuri rusesti au fost cu 21,2% mai reduse decat in primele 7 luni ale anului trecut, inregistrand o valoare de 22,187 miliarde dolari. mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:21
1Summit-ul tarilor membre BRICS, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, gazduit de orasul rusesc Ufa, intre 8-10 iulie, le da prilejul sefilor de stat din Rusia si China sa puna la cale detaliile unei cooperari economice mai intense intre cele doua tari.
Vladimir Putin si Xi Jinping si-au programat o intalnire in care predomina temele economice, dar care nu va evita si discutiile referitoare la provocarile globale si regionale ridicate de criza economica si cele de securitate, arata agentia Sputnik News.
O noua forma de cooperare
"Xi Jinping si Vladimir Putin vor discuta, cu siguranta, dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre China si Rusia, dar vor schimba opinii si despre diverse alte teme de interes global sau regional", a declarat ministrul adjunct de Externe al Chinei, Chen Gopin.
Relatiile dintre China si Rusia sunt descrise de diplomatul chinez drept "o noua forma de cooperare intre puterile globale" si, in niciun caz, o alianta indreptata impotriva unui tert stat.
Din punctul de vedere al lui Chen, China si Rusia au un rol important in asigurarea unui climat de stabilitate, prin deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU.
In iunie, Putin afirma ca se asteapta ca nivel schimburilor bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la 200 miliarde de dolari in viitorul apropiat.
In paralel cu summit-ul BRICS, Ufa este si gazda reuniunii Organizatiei de Cooperare Shanghai, o alianta politica, economica si militara formata din China,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:26
2Rusia si China sunt pe cale sa realizeze o alianta aerospatiala prin care sa dezvolte in comun misiuni spatiale, inclusiv pe Luna. Cooperarea in domeniul aerospatial a fost pusa in discutie inca de anul trecut, dar abia acum prinde contur.
Cele doua tari ar urma sa dezvolte in comun infrastructura pentru misiuni spatiale cu echipaj uman, in acelasi timp sincronizandu-si aparatura si interfata tehnologica, arata agentia rusa Sputnik News.
Interesati de explorarea Lunii
"Partea chineza si-a manifestat dorinta de a colabora pentru a crea infrastructura necesara explorarii Lunii de catre cosmonauti", a confirmat Denis Kravchenko, directorul general adjunct al United Rocket and Space Corporation din Rusia.
Planurile pentru crearea aliantei aerospatiale ruso-chineze au prins avant incepand de luna trecuta. In aprilie deja, vicepremierul rus Dimitry Rogozin anunta ca cele doua parti intentioneaza sa creeze o statie lunara permanenta pentru cosmonautii din Rusia si China.
"China este interesata de dezvoltarea cooperarii in construirea de motoare pentru navetele spatiale si vrea sa dezvoltam o companie mixta pentru a le realiza.
Pe noi ne interesaza mai mult sa le comercializam. Vom vinde acest tip de motoare", a mai spus Kravchenko.
Anuntul facut de rusi si chinezi coincide cu cresterea ingrijorarii oficialilor din Statele Unite asupra vulnerabilitatii de care dau dovada tehnologiile folosite in programul spatial american.
Adjunctul Secretarului de Stat al... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:48
Omul de afaceri american George Soros este de parere ca se intrevede posibilitatea izbucnirii unui al treilea razboi mondial. Pericolul, insa, nu este reprezentat de tensiunile dintre Rusia si Occident pe tema conflictului din Ucraina, spune Soros.
Miliardarul isi atinteste privirea catre Beijing si sustine ca dependenta multor economii de performantele Chinei pune in pericol sercuritatea globala, relateaza Market Watch.
Concesii pentru pace
O eventuala nereusita in transformarea economiei chineze din motor al exporturilor in piata de consum intern ar putea genera un conflict regional.
Acesta ar asigura pastrarea puterii de catre actualii lideri comunisti, a explicat Soros intr-un discurs tinut in cadrul unei conferinte a Bancii Mondiale.
"Daca vom ajunge la un conflict intre China si un aliat militar al Statelor Unite, Japonia de exemplu, atunci putem spune fara exagerare ca suntem in pragul celui de-al treilea Razboi Mondial", a afirmat miliardarul.
Acesta a amintit ca Rusia si China au alocat constant bugete mari pentru cheltuielile de aparare in ultimii ani. Anul trecut, armata chineza a beneficiat de fonduri de 130 de miliarde de dolari.
Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei. Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Apararii.
Soros crede ca anumite concesii facute de Washington in politica financiara internationala pot... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 09:23
3Relatia dintre presedintele Chinei, Xi Jinping, si cel al Rusiei, Vladimir Putin, a facut pana acum sa curga rauri de cerneala in presa internationala.
De la preluarea functiilor, cei doi s-au intalnit in 10 randuri, serband la un moment dat chiar si ziua lui Putin impreuna - eveniment celebrat cu sandvisuri udate cu vodca ruseasca, spre bucuria fotografilor.
Dincolo de cancanuri, cei doi lideri se dovedesc in egala masura actori talentati, care joaca rolul unor prieteni desavarsiti, cand, de fapt, tot ce-i uneste e teama de acelasi inamic comun, dezvaluie William Johnson, consultant american specializat in relatiile cu China, intr-o analiza de pe blogul agentiei Reuters.
Alianta strategica
Istoria agitata a relatiilor ruso-chineze este prea bine cunoscuta pentru a nu ridica un semn de intrebare asupra legaturii stranse inchegate recent intre cele doua state, una definita de presedintele chinez drept "cea mai strategica relatie bilaterala".
Xi si Putin au nevoie unul de celalalt pentru a face fata pericolului reprezentat de Statele Unite si aliatii sai, crede Johnson.
Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, extinderea NATO si aparitia Uniunii Europene, doua forte ajunse pana la frontierele Rusiei, l-au facut pe Putin sa critice Occidentul pentru tratarea tarii sale ca pe un inamic.
Prezenta Statelor Unite pe continentul asiatic, atat ca influenta economica, cat si cu trupe, starneste de asemenea nervozitatea Beijingului.
China vede in pivotul american... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 10:20
Secretarul de stat american John Kerry a declarat, miercuri, ca gigantul contract semnat de Rusia si China in domeniul gazelor naturale nu are repercusiuni asupra crizei din Ucraina.
Oficialul SUA sustine ca intelegerea in valoare de 400 miliarde de dolari nu a fost "un raspuns subit" la evenimentele din Ucraina, adaugand faptul ca statul ex-sovietic se afla intr-un moment important, avand in vedere ca populatia isi va alege singura drumul.
Ucrainenii vor merge, duminica, la vot pentru a-si alege viitorul presedinte.
"Personal, nu cred ca acordul la care cele doua tari (Rusia si China - n.red.) lucreaza de 10 ani are impact asupra evenimentelor din Ucraina", a transmis Kerry, in timpul unei vizite in Mexic, informeaza Channel News Asia.
Alianta Rusia-China, un adevarat pericol pentru Occident - Forbes
Rusia si China au incheiat, miercuri, negocierile privind contractul de furnizare a gazelor naturale.
Termenii contractului arata ca ...citeste mai departe despre "Rusia, contract-mamut cu China in domeniul gazelor naturale: Reactia SUA" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 10:15
O alianta intre Rusia si China va reprezenta un pericol pentru Occident, atrage atentia revista Forbes.
SUA si UE sunt prinse in dezbateri legate de impunerea unor sanctiuni mai dure tarii conduse de Vladimir Putin, care ar afecta si mai mult economia macinata de probleme precum exodul de capital, inchiderea unor firme si deprecierea rublei.
Insa este probabil ca ele sa nu fie aplicate, avand in vedere ca industria germana se opune.
Nemtii nu vor sanctiuni impotriva Rusiei: Vor cauza daune ireparabile!
Moscova ar putea taia alimentarea Europei cu gaze, dar finantele sale depind foarte mult de cantitatea de energie vanduta, astfel ca ar avea de pierdut daca va decide sa adopte aceasta masura, scrie Forbes.
Harta care arata ca Rusia intoarce spatele Europei (Foto)
Pe de alta parte, Rusia poate sa se reorienteze catre alte piete, mai putin exploatate pana acum.
Iar un pas urias in acest sens a fost facut, miercuri, odata cu semnarea unui acord cu China, estimat la ...citeste mai departe despre "Alianta Rusia-China, un adevarat pericol pentru Occident - Forbes" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:08