Alexandru Rafila atrage atentia ca, atunci cand nu se poate mentine distanta de 1,5 metri intre persoane, este necesara purtarea mastii de protectie chiar si in spatii deschise, pentru a impiedica raspandirea noului coronavirus.
"In general zonele turistice sunt niste surse posibile pentru raspandirea infectiei, mai ales daca se desfasoara un turism mai putin organizat. Acolo era ceva mai putin organizat. Nu erau zone de alimentatie publica, hoteluri, era pur si simplu o foarte mare aglomeratie in aer liber", a spus Alexandru Rafila la Digi24.
"Noi spunem ca masca se foloseste in spatii inchise sau in mijloace de transport. Daca in aer liber este o foarte mare aglomeratie, iar acea distanta minima de un metru si jumatate in mod evident nu este respectata, atunci si spatiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred ca nu erau foarte multe persoane intr-o astfel de situatie - care ar fi utilizat masca", a explicat medicul.
"O atitudine mai ferma din partea autoritatilor care sa impiedice aglomeratiile mari de oameni se poate lua. Adica, noi am stabilit un numar de persoane care pot sa stea impreuna, iar daca discutam de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600... Va dati seama ca s-ar putea incerca convingerea oamenilor, ca nu trebuie sa intram in zona masurilor coercitive. Daca avem suficienta abilitate cred ca exista posibilitatea sa ii convingem pe oameni sa se departeze si sa evite aglomeratia excesiva", a completat Rafila. ...citeste mai departe... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 10:43
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, joi, ca varful epidemiei de coronavirus a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste, adaugand ca romanii ar putea sa se intoarca la serviciu, progresiv, de la data de 15 mai.
"Plecand de la ratiune ca varful va fi la doua saptamani dupa Paste eu cred ca varful a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste. Dupa trendul actual, care arata o crestere moderata, probabil ca o sa avem intre 12.000 si 14.000 de cazuri. Numarul de cazuri de astazi este generat de comportamentul nostru din urma cu sapte sau 10 zile", a spus Rafila, la "Marius Tuca Show."
Presedintele SRM a afirmat ca romanii ar trebui sa se intoarca la serviciu, progresiv, dupa data de 15 mai. "Teama este ca dupa ce ridici masurile, daca o faci brusc, nu este bine si atunci trebuie facuta gradual. Sarbatorile de Paste reprezinta o relaxare a restrictiilor si vrem sa vedem ce se va intampla in acest interval de 7-14 zile, daca reusim sa avem un comportament care sa limiteze contactele fizice. (...) As incuraja marile lanturi de magazine sa mareasca programul de lucru", a mai zis sursa citata.
Microbiologul a spus ca spera ca, incepand cu 1 mai, Romania sa intre pe un trend descendent sustinut, "care sa ne faca sa luam masuri de relaxare si sa redeschidem si scolile".
Creste discriminarea
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai declarat ca discriminare vis-a-vis de persoanele care nu au COVID-19 este... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 21:38
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca importanta este testarea persoanelor care au simptomatologie, a cadrelor medicale si a contactilor celor infectati si mai putin testarea generala a populatiei.
"Ideea asta sa ma testez ca sa fiu sigur ca nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru ca acum te testezi, esti bine, esti negativ si peste doua zile poti sa te imbolnavesti. Nu are niciun fel de rost sa incercam sa ne testam cu orice pret, pentru ca beneficiile unei astfel de testari sunt nule", a afirmat Alexandru Rafila.
Medicul Alexandru Rafila a precizat ca, probabil, in urmatoarele 10-12 zile se va dubla capacitatea de testare pentru Covid-19, care este in prezent de aproximativ 2.000 de persoane pe zi, insa subliniaza ca nu este important sa fie testati cei care nu prezinta simptome sau nu intra in definitia de caz.
"Scenariul ideal al testarii este sa poti sa testezi persoanele simptomatice. Ideal este sa poti sa testezi cat mai multi dintre contactii acestor persoane care sunt simptomatice si confirmate ca fiind pozitive. Testarea persoanelor care nu au simptomatologie, de exemplu, in randul populatiei generale, nu aduce niciun fel de informatie noua.
Ideea asta sa ma testez ca sa fiu sigur ca nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru ca acum te testezi, esti bine, esti negativ si peste doua zile poti sa te imbolnavesti. Nu are niciun fel de rost sa incercam sa ne testam cu orice pret, pentru ca beneficiile... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 20:02