Alexandru Rafila sustine ca e foarte posibil ca pana in luna decembrie sa fie instituita carantina in unele orase mari, inclusiv in Bucuresti, pentru limitarea raspandirii COVID-19. In lipsa acestor masuri, sustine Rafila, pana la sfarsitul lunii decembrie se poate ajunge la 10.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi.
"Procesul acesta nu s-a oprit si probabil pana spre sfarsitul lunii decembrie, in lipsa altor masuri - pentru ca ne-am apropiat de o limita a masurilor de un anumit tip, cele care sunt mai putin restrictive - cred ca numarul de cazuri la sfarsitul acestei luni va inregistra un numar cu cinci cifre, adica o sa fie cel putin 10.000 de cazuri pe zi. (...) La numarul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensiva este, sigur, depasita, iar asta are consecinta directa in ceea ce priveste mortalitatea", a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii a mai declarat ca restrictiile impuse de autoritati nu ar trebui sa includa inchiderea scolilor.
"E putin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru ca ma gandesc la aceasta varianta si nu stiu cum putem sa o evitam decat daca eventual urmam un model care vad ca este aplicat in Franta, chiar si in Germania - mai degraba poate modelul din Germania - care, paradoxal, instituie masuri de limitare a activitatilor economice, sociale, dar lasa scolile deschise, un lucru pe care eu personal il agreez", a mai aratat Rafila, potrivit sursei... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 08:18
Medicul Alexandru Rafila, candidat pentru un mandat in Camera Deputatilor din partea PSD la alegerile din 6 decembrie, considera ca la nivelul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 pe care Romania il inregistreaza in prezent este posibila organizarea alegerilor parlamentare, turul de scrutin neaducand "riscuri suplimentare fata de o activitate obisnuita".
"Daca discutam de datele de acum da, s-ar putea organiza alegerile, pentru ca alegerile propriu zise, deci procesul de votare, nu este neaparat un proces care sa duca la riscuri suplimentare, sa spunem, fata de o activitate obisnuita, cotidiana, nu asta este problema. Problema este in zona procesului electoral si procesului post-electoral, cand oamenii initial ar trebui sa interactioneze, ar trebi sa discute problemele legate de programele de guvernare, de solutiile pe care le au partidele pentru diversele zone sociale sau economice si lucru asta sigur ca intensifica contactele si asa mai departe", a afirmat Alexandru Rafila, marti seara, intr-o emisiune la TVR.
El a invocat adunarile publice de dupa alegerile locale afirmand ca, alaturi de campanie, acestea au "un impact" asupra sanatatii publice.
"Avem si elementul legat de semnificatia alegerilor, pentru ca alegerile sunt un mecanism democratic, care trebuie sa determine, sa incurajeze oamenii sa participe la vot, or asta cred ca este principala problema, hotararea cetatenilor de a participa fara temeri, fara retineri la procesul electoral", a adaugat Rafila.... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 22:36
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinarii, evidentiind faptul ca, in ultimii ani, in Romania, acoperirea vaccinala a inregistrat scaderi constante.
"Legea vaccinarii este absolut necesara. A stat prea mult timp in Parlament fara sa existe o decizie finala. In momentul de fata ea a fost aprobata de Senatul Romaniei, a fost adoptata de Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor. Este momentul ca ea sa fie adoptata de plenul Camerei Deputatilor", a afirmat Rafila, la dezbaterea online "Saptamana mondiala a imunizarii - saptamana sperantei in lupta cu epidemiile".
El a mentionat ca in Romania se fac de mai multi ani demersuri pentru promovarea unei legi in domeniu, dupa ce, incepand cu anul 2009, acoperirea vaccinala a scazut in mod constant.
"In Romania, la fel ca in tari dezvoltate din vestul Europei - ma refer la Franta, la Germania, la Italia - acoperirea vaccinala a inregistrat scaderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislatii care sa acopere aceasta inconsistenta a programelor de vaccinare, incat sa ajungem la nivelurile pe care le recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru copii, adica 95% acoperire vaccinala - nivel care asigura protectia, practic, impotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare", a spus el.
De ce e nevoie de legislatie
Rafila a aratat ca tarile nordice, precum Danemarca, nu au astfel de legislatie,... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 15:53
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, joi, ca varful epidemiei de coronavirus a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste, adaugand ca romanii ar putea sa se intoarca la serviciu, progresiv, de la data de 15 mai.
"Plecand de la ratiune ca varful va fi la doua saptamani dupa Paste eu cred ca varful a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste. Dupa trendul actual, care arata o crestere moderata, probabil ca o sa avem intre 12.000 si 14.000 de cazuri. Numarul de cazuri de astazi este generat de comportamentul nostru din urma cu sapte sau 10 zile", a spus Rafila, la "Marius Tuca Show."
Presedintele SRM a afirmat ca romanii ar trebui sa se intoarca la serviciu, progresiv, dupa data de 15 mai. "Teama este ca dupa ce ridici masurile, daca o faci brusc, nu este bine si atunci trebuie facuta gradual. Sarbatorile de Paste reprezinta o relaxare a restrictiilor si vrem sa vedem ce se va intampla in acest interval de 7-14 zile, daca reusim sa avem un comportament care sa limiteze contactele fizice. (...) As incuraja marile lanturi de magazine sa mareasca programul de lucru", a mai zis sursa citata.
Microbiologul a spus ca spera ca, incepand cu 1 mai, Romania sa intre pe un trend descendent sustinut, "care sa ne faca sa luam masuri de relaxare si sa redeschidem si scolile".
Creste discriminarea
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai declarat ca discriminare vis-a-vis de persoanele care nu au COVID-19 este... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 21:38
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca importanta este testarea persoanelor care au simptomatologie, a cadrelor medicale si a contactilor celor infectati si mai putin testarea generala a populatiei.
"Ideea asta sa ma testez ca sa fiu sigur ca nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru ca acum te testezi, esti bine, esti negativ si peste doua zile poti sa te imbolnavesti. Nu are niciun fel de rost sa incercam sa ne testam cu orice pret, pentru ca beneficiile unei astfel de testari sunt nule", a afirmat Alexandru Rafila.
Medicul Alexandru Rafila a precizat ca, probabil, in urmatoarele 10-12 zile se va dubla capacitatea de testare pentru Covid-19, care este in prezent de aproximativ 2.000 de persoane pe zi, insa subliniaza ca nu este important sa fie testati cei care nu prezinta simptome sau nu intra in definitia de caz.
"Scenariul ideal al testarii este sa poti sa testezi persoanele simptomatice. Ideal este sa poti sa testezi cat mai multi dintre contactii acestor persoane care sunt simptomatice si confirmate ca fiind pozitive. Testarea persoanelor care nu au simptomatologie, de exemplu, in randul populatiei generale, nu aduce niciun fel de informatie noua.
Ideea asta sa ma testez ca sa fiu sigur ca nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru ca acum te testezi, esti bine, esti negativ si peste doua zile poti sa te imbolnavesti. Nu are niciun fel de rost sa incercam sa ne testam cu orice pret, pentru ca beneficiile... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 20:02
In Romania nu se poate vorbi inca despre o epidemie de gripa la nivel national, dar au fost inregistrate in ultima perioada multe cazuri in special in Bucuresti si Constanta, a declarat, vineri, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.
"Nu putem discuta despre o epidemie de gripa la nivel national, dar putem discuta de manifestari de tip epidemic la nivel local, pentru ca circulatia virusului gripal este intensa mai ales in partea de sud a tarii - ma refer in primul rand la municipiul Bucuresti si judetul Constanta.
Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, insa ceea ce este de semnalat e faptul ca numarul total al virozelor respiratorii a inregistrat o crestere foarte mare si nu este atat de important fata de saptamana precedenta, cat mai degraba in comparatie cu saptamana similara a anului trecut.
O crestere de aproape 40% a numarului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstreaza ca discutam despre o situatie care este preocupanta, pentru ca ...citeste mai departe despre "Gripa sezoniera se raspandeste: Manifestari de tip epidemic la nivel local in Bucuresti si Constanta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 21:25
Deocamdata nu e clar daca tuplina de E.coli descoperita in branza de vaci produsa la Curtea de Arges e cea vinovata pentru imbolnavirea bebelusilor.
Acest lucru va putea fi cert doar dupa ce Institutul Cantacuzino va termina examinarea culturilor, afirma prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, membru in grupul tehnic convocat de ministrul Sanatatii pentru cazul infectiei din Arges.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. univ. dr. Rafila a aratat ca in fabrica de la Curtea de Arges nu ar fi trebuit sa inceapa dezinfectia pana cand nu sunt luate probe din toate materiile prime si produsele finite si nu avem rezultatele tuturor analizelor microbiologice.
Prof. Rafila a explicat de ce bacteria vinovata a fost descoperita atat de tarziu si ce ar trebui facut pentru ca situatia sa nu se repete: "In intervalul de timp dintre evenimente deosebit de grave precum Colectiv sau criza bebelusilor nu facem mai nimic, nu incercam sa construim, nu ...citeste mai departe despre "Investigatia infectiei din Arges trebuie sa continue. "Intre crize, precum Colectiv sau a bebelusilor, nu facem mai nimic" - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 08:00
Nu vom gasi o solutie pentru infectiile intraspitalicesti decat dupa ce vom recunoaste pe deplin fenomenul si il vom cunoaste la dimensiunea reala, mult subraportata in acest moment, atat cu intentie, cat si din nestiinta, sustine prof. univ. Alexandru Rafila, seful laboratorului de microbiologie din cadrul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".
Totodata, conf. univ Gabriel Popescu, medic primar infectionist, atrage atentia ca infectii intraspitalicesti exista si in cel mai curat spital, insa germenii din spitalele noastre sunt mai rezistenti la antibiotice.
Intr-un interviu comun acordat Ziare.com, prof. Rafila si conf. Popescu au explicat mecanismul producerii infectiilor nosocomiale, cum pot contribui pacientii insisi la limitarea lor, care sunt problemele din spitale, dar si ce masuri ar trebui luate pentru diminuarea fonomenului: "este doar varful aisbergului si ca sa-l controlam pe el trebuie sa aducem in atentie si restul".
Ranitii de la Colectiv... citeste mai departe despre "Pericolul tacut din spitale. Daca nu iesim din minciuna, nu stim cu ce luptam: "Este doar varful aisbergului" Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 07:25
Un sfert dintre copiii bucuresteni nu mai sunt vaccinati anual impotriva unor boli foarte grave, cu potential mortal, in conditiile in care o acoperire vaccinala sub 80% poate duce la epidemii.
La nivelul intregii tari, acoperirea a ajuns intre 85-90%, insa trendul este descrescator de la an la an, spune profesorul universitar dr. Alexandru Rafila.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. dr. Rafila a aratat ca persoanele care se informeaza de pe Internet, educate, cu venituri bune, sunt exact cele din randul carora se selecteaza cei care nu-si vaccineaza copiii pentru ca nu mai vad efectele bolilor, devenite foarte rare, dar si din cauza modei naturiste:
"Multi considera ca e bine sa te imunizezi prin boala. Nu te imunizezi de tentanos facand boala, ci mori. La fel cu difteria."
Profesorul Rafila a explicat care sunt posibilele efecte adverse majore ale vaccinurilor, cat de frecvente sunt ele, dar si care este riscul daca numarul vaccinarilor va continua sa scada.
Citeste mai departe despre "Risc de epidemii grave, posibil mortale, in Romania. Bucurestiul, in zona de pericol! Interviu" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 07:07