Bulgaria nu va plati despagubiri Rusiei dupa ce a renuntat la construirea conductei Burgas-Alexandroupolis, sustine premierul Boris Borisov, in replica la declaratiile ministrului rus al energiei, Serghei Smatko, care a avertizat ca Moscova doreste sa obtina compensatii pentru proiectul esuat.
"Am un respect profund pentru domnul Smatko si ii urez Craciun Fericit si La Multi Ani! Dar Rusia nu va primi nici macar o leva pentru proiectul Burgas-Alexandroupolis", a declarat marti premierul bulgar, Boris Borisov, conform NewsIn.
Declaratia, facuta in timpul unei vizite la Ruse, survine dupa ce ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, a declarat luni ca Rusia va recurge la toate masurile legale posibile pentru a obliga Bulgaria sa-i plateasca despagubiri pentru renuntarea la conducta Burgas-Alexandroupolis.
"Vom calcula toate cheltuielile facute de companii (n.r. - rusesti) pentru acest proiect. Fara indoiala, aceste costuri vor fi imputate legal partii bulgare", a precizat Smatko.
Recent, Guvernul bulgar a anuntat ca renunta la proiectul care urma sa transporte petrol rusesc din portul Burgas de la Marea Neagra in portul grec Alexandroupolis de la Marea Egee.
Executivul de la Sofia a explicat ca proiectul nu este rentabil din punct de vedere economic. De cealalta parte, ministrul rus al energiei sustine ca proiectul - asa cum a fost negociat - servea intereselor tuturor partilor implicate: Bulgaria, Grecia si Rusia. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 11:45
Vicepremierul bulgar, Simeon Djankov, care este si ministru de finante, ar urma sa prezinte miercuri un proiect ce vizeaza retragerea Bulgariei din oleoductul Burgas-Alexandroupolis, relateaza Sofia News Agency.
Potrivit informatiilor furnizate de agentia BGNES, propunerea va fi prezentata la sedinta Consiliului de ministri.
Bulgaria va incerca sa puna capat participarii sale la acordul trilateral, prin intelegere amiabila. Daca cererea este respinsa, tara se va retrage din proiect in 12 luni, asa cum spune una dintre clauzele contractului.
Standard spune ca premierul Boiko Borisov va face anuntul personal si ca decizia este motivata de ratiuni financiare.
In noiembrie, Ministerul bulgar al Mediului a emis un raspuns pozitiv la documentele prezentate in legatura cu proiectul de oleoduct, iar procesul de evaluare urma sa mearga inainte, cu audieri publice.
In februarie, Bulgaria a fost invitata sa achite suma de 7,5 milioane de euro ca participat la proiect, pana la 20 martie, si sa continue finantarea oleoductului. In septembrie, Rusia a anuntat ca va bloca proiectul, dar nu il va abandona, pentru ca el beneficiaza de sustinere europeana.
Localnicii din Burgas se opun proiectului, din cauza presupuselor riscuri pentru mediu si sectorul turistic.
Conducta de 300 kilometri, ce ar urma sa lege portul Burgas de la Marea Neagra de Alexandroupolis, de la Marea Egee, viza sa transporte 35 milioane tone de petrol pe an, cu o posibila extindere la 50 de... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 14:01
Rusia este pregatita sa se retraga din proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, proiect comun cu Bulgaria si Grecia, si probabil va cere despagubiri de la parteneri, a declarat ministrul energiei, Serghei Smatko, informeaza Newsin. "Actualul statut al proiectului este acela ca ne-am suspendat aproape toate activitatile si asteptam o decizie oficiala finala din partea Bulgariei. Plecam de la faptul ca exista acorduri interguvernamentale si de afaceri. Vom actiona conform acestora, inclusiv in privinta retragerii din proiect", a spus el, relateaza RIA Novosti."Evident, daca se va anunta oficial ca proiectul nu va mai fi dezvoltat, mecanismele stipulate in proiect si acordurile guvernamentale vor incepe sa functioneze", a adaugat el.Compania rusa Transneft a spus ca a redus la minim cheltuielile pentru proiectul de conducta de 300 kilometri - ce ar lega Burgas, de la Marea Neagra, de Alexandroupolis, de la Marea Egee. Conducta ar fi trebuit sa transporte 35 milioane tone de petrol pe an, cu posibilitate de crestere a livrarilor.Bulgaria a amenintat insa ca va renunta la proiect, din motive legate de mediu. Circa jumatate din conduca urma sa treaca prin Bulgaria. Sofia nu a avut contributii financiare la proiect, iar Grecia a oprit platile. Bulgaria trebuie sa dea inapoi 7,3 milioane de euro datorie la 20 martie.Smatko a spus ca proiectul era profitabil si a precizat ca Rusia ar putea folosi rute alternative. mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 13:29
Boiko Borisov a oprit construirea tronsonului bulgar al conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis, proiect al Rusiei, Bulgariei si Greciei, invocand motive legate de mediu, relateaza RIA Novosti, informeaza NewsIn.In 2007, Rusia, Grecia si Bulgaria au semnat un contract pentru construirea conductei. Insa lucrarile au fost amanate, dupa ce Bulgaria a format un nou Cabient, condus de Boiko Borisov, care a facut declaratii contradictorii legate de proiectele energetice cu Rusia.
Grecia a aprobat proiectul Borisov a spus ca respectiva conducta ar aduce riscul unei scurgeri de petrol si ar putea afecta flora si fauna.
Proiectul ar trebui imbunatatit in termeni de mediu, a spus Borisov la intalnirea cu premierul rus Vladimir Putin, sambata.
Ministerul bulgar al Mediului si-a exprimat saptamana trecuta rezerve serioase pe terma proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, care ar urma sa transporte petrol rusesc intre Marea Neagra si Marea Egee.
Ministerul a reprosat societatii eleno-ruso-bulgare, formata pentru realizarea proiectului, Transbalkan Pipeline, ca nu a precizat cum o eventuala scurgere ar afecta pescuitul, turismul si imobiliarul, in rapoartele sale privitoare la impactul asupra mediului.
"Masurile enumerate in rapoarte nu garanteaza ca o avarie nu ar provoca pagube ireversibile golfului Burgas, florei, faunei si turismului", potrivit ministerului.
Astfel, ministerul a furnizat un argument suplimentar guvernului bulgar, care si-a exprimat deja reticenta cu... mai mult
Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 13:15
Bulgaria se va confrunta cu sanctiuni economice daca se retrage din proiectul Burgas-Alexandroupolis, a avertizat directorul filialei bulgare a companiei Trans-Balkan Pipeline, care ar urma sa contruiasca oleoductul, relateaza Sofia News Agency, citata de Newsin.Intr-un interviu acordat postului national de radio, Plamen Rusev, a declarat ca sanctiunile vor fi decise de tarile participante la proiect, pe baza actiunilor pe care le detin, pentru ca cei care au investit in proiect vor vrea compensatii pentru o suspendare din motive politice.
Urmatorul pas este Curtea de arbitraj international de la Paris, potrivit directorului Trans-Balkan Pipeline. In 15 iulie, reprezentanti ai conducerii companiei ruse Transneft se vor intalni cu membri ai Guvernului bulgar, pentru a discuta viitorul proiectului.
Acordul de a construi oleoductul a fost semnat in martie 2007 de Bulgaria, Grecia si Rusia. Proiectul include trransportul petrolului catre terminale de la Marea Mediterana, ocolind stramtoarea Bosfor, din Turcia.
Oleoductul urmeaza sa aiba o lungime de 285 de kilometri si o capacitate de 35-50 de milioane de tone de titei pe an. Costul total al investitiei este estimat la 1,5 miliarde de euro. mai mult
Sambata, 19 Iunie 2010, ora 23:49
Bulgaria nu a luat inca o decizie finala privitoare la proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, a spus premierul Boiko Borisov, la cateva ore dupa ce declarase contrariul, relateaza Sofia News Agency, transmite NewsIn."Guvernul bulgar nu a luat inca decizia finala privitoare la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis", a spus el pentru Itar-Tass.
El a declarat vineri la pranz ca Bulgaria se retrage din proiectul cu Rusia si ca ingheata proiectul centralei nucleare din Belene.
Borisov a spus pentru Itar-Tass ca a facut declaratiile ca o critica fata de fezabilitatea economica si impactul ecologic al proiectului, in replica la o intrebare adresata de ambasadorul elen la Sofia.
Bulgaria, Grecia si Rusia sunt parteneri in acest proiect.
"Vom lua o decizie finala dupa ce va fi finalizat raportul privitor la impactul proiectului asupora mediului. Deocamdata consideram ca acest proiect nu este fezabil si profitabil. Mai mult, le-am promis alegatorilor ca vom proteja mediul", a subliniat acum Borisov.
Dupa ce a preluat conducerea in iulie 2009, guvernul condus de GERB a spus clar ca va revizui participarea tarii la trei proiecte energetice majore - South Stream, Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara din Belene.
Trei municipalitati bulgare de la Marea Neagra - Burgas, Pomora si Sozopol - au votat impotriva conductei petroliere, in referendumuri locale, din cauza temerilor legate de mediu.
In 2007, dupa mai mult de zece ani de discutii, Grecia, Bulgaria si Rusia... mai mult
Sambata, 12 Iunie 2010, ora 10:32