Aproximativ 40 de procurori delegati la Parchetul General, DNA si DIICOT nu indeplinesc conditiile de vechime si de grad prevazute in ordonanta de modificare a Legilor Justitiei si trebuie sa se intoarca la parchetele de unde provin.
Asta daca s-ar tine cont de recomandarile facute de Sectia pentru procurori din cadrul CSM, potrivit carora efectele ordonantei se aplica doar pentru viitor. In cazul procurorilor delegati, acestia trebuie sa se intoarca la parchetele de unde provin daca nu indeplinesc conditiile de vechime in magistratura si de grad.
Citeste si: CSM: Ordonanta Toader se aplica pentru viitor, procurorii DNA si DIICOT raman pe functii!
Surse oficiale au explicat pentru Ziare.com ca la DNA este vorba de aproximativ 10 procurori, la DIICOT un numar de 4 procurori, iar restul sunt de la Parchetul General.
Potrivit recomandarilor CSM, ca prevederile legale se aplica pentru viitor, procurorul Alexandra Lancranjan ramane in functie, deoarece este numit pe postul de la DNA in urma unui concurs. Lancranjan este cea care face ancheta in cazul Tel Drum-Liviu Dragnea.
De asemenea, fostul procurorul-sef DNA si procuror general al Romaniei, Laura Codruta kovesi, ramane la Parchetul General, deoarece are vechimea si gradul necesar pentru a activa la aceasta unitate. Kovesi are grad de procuror de tribunal, dar postul sau este la DIICOT Sibiu - care este asimilat gradului de Parchet General.
Kovesi conduce in prezent Serviciul de indrumare si control al... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:51
Procurorul DNA Alexandra Carmen Lancranjan ironizeaza modificarile anuntate de Comisia speciala pentru Legile Justitiei in cazul Codului Penal si al Codului de Procedura Penala.
Alexandra Lancranjan arata ca este o problema in cazul propuneriii legislative prin care anchetele sunt clasate dupa un an, daca nu a fost identificat autorul infractiunii, care ar afecta dosarele in cazurile de talharie sau omor.
Alexandra Lancranjan este si formator la Institutul National al Magistraturii pe disciplina CEDO. Procurorul coordoneaza ancheta in dosarul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este cercetat ca ar fi in spatele societatii Tel Drum.
Postarea Alexandrei Lancranjan:
"De foarte multe ori le reprosez, in gluma, cursantilor ca nu au imaginea clara a modului in care este construit procesul penal si ca nu pot aprecia in profunzime cum se desfasoara.
Dupa lecturarea propunerilor de modificare a C. Pen. si C.Proc.Pen. imi dau seama ca orice student in primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparatie.
Legiuitorului, care doreste clasarea cauzei dupa 1 an daca nu a fost identificat autorul infractiunii, ii recomand sa citeasca textele privind prescriptia raspunderii penale, sa invete sa coreleze articolele din Coduri si sa intrebe macar cate talharii au fost solutionate dupa 1 an de la sesizare sau sa citeasca dosarele de omor in care ai reusit sa gasesti autorul dupa 5-10 ani.
Later edit: Criteriul "castigului material" vazut ca singurul de... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 09:56