Bursa Romana de Afaceri, in parteneriat cu Centrul de Strategii Aplicate, organizeaza in data de 7 noiembrie 2019 la JW Marriott Bucharest, cea de-a patra editie a International Diplomacy360 Conference, sub titlul: "Securitate si Prosperitate la granita estica a NATO si UE"
Intr-o lume in care evolutiile geopolitice si cele tehnologice impun un ritm foarte alert dar incert al dezvoltarii economice si sociale, riscurile si vulnerabilitatile pe care aceste schimbari le comporta sunt diverse si tot mai imprevizibile.
In acest context, organizarea celei de-a patra editii a Conferintei Internationale Diplomacy360 poate fi usor circumscrisa atat paradigmei unei traditii - o parte din subiectele aflate pe agenda fiind dezvoltate si in editiile precedente cat si, in egala masura, unei teme de maxima noutate: "Securitate si Prosperitate la granita estica a NATO si a UE" dezbatere prilejuita de aniversarea a 70 ani de la infiintarea NATO.
Ca si la precedentele editii, scopul organizatorilor Diplomacy360 - Bursa Romana de Afaceri, in cooperare cu Centrul de Strategii Aplicate, este de a propune si supune dezbaterilor teme de maxim interes, cu puternic impact in vietile a milioane si milioane de persoane.
Astfel, vor fi explorate noi moduri in care diplomatia, ca arta, dar si ca solutie, poate contribui la asigurarea progresului in ceea ce priveste dezvoltarea economica si urbana, securitatea cibernetica, schimbarile climatice, mass-media & jurnalism, sportul si cultura,... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 13:42
Alianta Nord-Atlantica a sporit considerabil numarul militarilor gata sa intervina in cazul in care una din tarile membre este atacata, in clipa de fata pana la 300.000 de oameni fiind in stare de alerta.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, sustine ca Alianta raspunde astfel provocarilor Rusiei, al carei aparat de propaganda isi face simtita tot mai des prezenta in tarile membre NATO, la pachet cu atacuri electronice, operatiuni de spionaj si inarmarea accelerata din ultimii ani.
"Raspundem prin cea mai importanta intarire a capacitatii de aparare colectiva de dupa sfarsitul Razboiului Rece", a explicat secretarul general NATO, intr-un interviu acordat The Times.
Stoltenberg nu a facut public numarul soldatilor pe care Alianta Nord-Atlantica vrea sa ii mentina cu arma la picior, dar delegatul permanent pe langa NATO al Marii Britanii, Adam Thompson, a dezvaluit ca va fi vorba de 300.000 de combatanti, potrivit The Independent.
Numarul este imens, daca ne raportam la planul initial liderilor Aliantei de a instala o brigada multinational de 4.000 de militari la frontiera dintre Rusia si tarile baltice, dar se pare ca amenintarea Moscovei incepe sa fie vazuta acum cu alti ochi.
"Am observat o Rusie tenace in a-si realiza planurile de consolidare a armatei in ultimii ani. A triplat bugetul de aparare in termeni reali incepand cu 2000, a dezvoltat noi capacitati militare, si-a exersat noile sale capacitati, ba chiar si-a agresat militar si vecinii", a... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 18:00
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca alianta va trimite trupe in Polonia si statele baltice, pentru a contracara tendintele expansioniste manifestate de Rusia dupa declansarea crizei din Ucraina.
Cate un batalion va fi instalat in fiecare tara din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, trupele urmand sa fie inlocuite prin rotatie in cadrul acestei misiuni de crestere a gradului de securitate din Europa, anunta Defense News.
Forta multinationala
Fata de varianta initiala, in care se preconiza ca grosul trupelor sa fie asigurat de Statele Unite, cele 4 formatiuni militare deplasate in regiunea baltica vor fi compuse din soldati proveniti din mai multe tari membre.
"Am convenit sa trimitem prin rotatie patru batalioane multinationale robuste in statele Baltice si Polonia. Este un semnal ca NATO este pregatita sa apere orice aliat", a anuntat Stoltenberg cu o zi inainte de intalnirea ministrilor Apararii din statele membre ale Aliantei.
Cel mai probabil, acestora li se va prezenta proiectul misiunii de intarire a flancului estic al spatiului euro-atlantic, discutii mai ample fiind planificate pentru summitul NATO din Varsovia, in care se pune problema adoptarii unui program de instalare a unor baze permanente NATO in estul Europei.
O abordare dura
O astfel de propunere demonstreaza si intentia liderilor NATO de a aborda o linie mai dura in relatiile Aliantei cu Moscova.
Chiar daca Stoltenberg nu a dat detalii despre numarul... mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 13:05
Armata romana s-a aflat in alerta de patru ori din cauza avioanelor militare rusesti, de la inceputul anului si pana in prezent. De fiecare data, armata noastra a ridicat de la sol aeronave militare, pentru ca pilotii rusi s-au apropiat prea mult de spatiul aerian al Romaniei.
Declaratia a fost facuta de seful Fortelor Aeriene Romane, Laurian Anastasof, la baza Mihail Kogalniceanu, unde luni au aterizat doua avioane americane F-22 Raptor, invizibile pe radar, transmite Digi 24.
"Au existat, mai ales de cand suntem vecini aici, cu Crimeea, situatii in care in apropierea spatiului aerian national au fost zboruri ale Federatiei Ruse care au determinat, din cauza procedurilor aplicabile pentru politia aeriana sub comanda NATO, situatii in care de la aceasta baza sau de la Campia Turzii s-au produs.
(...) Distanta de la noi pana in Crimeea este de 380 de km, iar daca un avion rusesc decoleza din Crimeea si depaseste 100 de km fata de ...citeste mai departe despre "Romania, in alerta din cauza avioanelor militare ale Rusiei: S-au apropiat prea mult de tara noastra" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Aprilie 2016, ora 17:56
Rusia isi extinde programul de reinarmare a fortelor armate cu modernizarea catorva zeci de nave si submarine, care vor fi echipate, printre altele, cu arme cu o raza mai mare de actiune.
Anuntul vine pe fondul unei cresteri a prezentei militare a NATO in sud-estul Europei, ca urmare a pozitiei tot mai agresive adoptate de Rusia in ultima perioada, comenteza International Business Times.
Program intensiv de reinarmare
"In acest moment, aproximativ 20 de nave de lupta si submarine de diverse clase sunt incluse intr-un program de reparatii si modernizare.
Printre acestea se numara crucisatorul lansator de rachete Maresal Ustinov, crucisatorul nuclear de mare putere Amiral Nakhimov, distrugatoarele Amiral Ceabanenko si Tributs, dar si alte nave de lupta", a precizat o sursa din Ministerul rus al Apararii, pentru agentia RIA Novosti.
Aceeasi sursa a mentionat ca inca doua crucisatoare nucleare vor fi modernizate in urmatorii 5 ani.
Armata rusa a intrat intr-un program intensiv de reinarmare inca din 2010, Moscova alocand anual intre 3,69% si 4,25 din PIB pentru finantarea acestuia.
NATO: Nu stim care sunt planurile Rusiei
Anuntul facut de oficialii rusi vine intr-un moment in care surse NATO au confirmat ca activitatea submarinelor rusesti din Atlanticul de Nord a ajuns la cote similare celei inregistrate in perioada Razboiului Rece.
Viceamiralul NATO Clive Johnstone a explicat ca submarinele rusesti observate in aceasta zona au noi capacitati... mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:42
4Militarii vor mai ramane pe strazile capitalei Belgiei inca cel putin o saptamana, scolile si metroul ramanand inchise si marti, de teama unor atacuri teroriste.
Aflat in stare de alerta terorista, Bruxelles-ul este inchis practic pentru a patra zi consecutiva, aminteste Daily Mail.
Raiduri antitero fara precedent in Belgia: Cel mai cautat terorist din Europa scapa din nou!
Totodata, si principalele institutii europene care isi au sediul in capitala Belgiei raman inchise, iar oamenilor li s-a cerut sa stea in case. Chiar si magazinele si sediul NATO sunt ...citeste mai departe despre "Alerta terorista in Bruxelles: Militarii raman pe strazi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 16:27
Atacurile hackerilor rusi au devenit tot mai indraznete, pe masura ce tensiunile dintre Moscova si Occident au crescut treptat, ca urmare a implicarii Rusiei in conflictele din Ucraina si Siria.
Situatia este asemanata de publicatia Bloomberg cu un joc online de mare succes.
In Command & Conquer Red Alert, creatorii jocului imaginasera un univers virtual in care Rusia sovietica si o alianta occidentala isi disputau suprematia in Europa.
Jocul video incepe sa devina realitate insa, pe masura ce Moscova si NATO intra intr-o noua faza a noului Razboi Rece: cea a atacurilor duse in mediul online.
Lovituri silentioase
Tintele preferate ale infractorilor cibernetici din Rusia acopera atat sectorul guvernamental, cat si pe cel economic sau chiar mass media.
Printre victime se numara deja Casa Alba, o televiziune din Franta, bursa poloneza, Camera Reprezentantilor din Congresul American, o otelarie germana si ziarul The New York Times.
Conform unor surse interne din guvernul american, Washingtonul se teme ca folosirea criminalilor cibernetici de catre Moscova intr-o serie de atacuri indreptate asupra pietelor de capital, a marilor aeroporturi sau a retelelor de energie din Occident ar putea degenera intr-un conflict real.
La ultima intalnire a liderilor NATO de saptamana trecuta, acestia s-au declarat alarmati de derularea extrem de rapida a evenimentelor care au precedat implicarea militara a Rusiei in conflictul din Siria si au promis o consolidare a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:10
1Ultimele manevre militare ale Rusiei incep sa reflecte o imagine amenintatoare. Nu atat dimensiunea exercitiilor efectuate de trupele armatei ruse ar trebui sa puna pe ganduri Occidentul, cat zonele in care au fost desfasurate acestea, alese parca pentru a transmite un semnal catre NATO.
Mai mult, inclusiv tipurile de exercitii efectuate de militarii rusi au simulat direct o confruntare cu fortele NATO, folosind submarinele nucleare, rachete balistice si bombardierele strategice din dotare.
Iar avertismentul dat este cu atat mai clar cu cat sistemele militare strategice, parte a capacitatii nucleare a Rusiei, au fost pozitionate in apropierea granitelor NATO, arata o analiza Stratfor.
Demonstratie de forta fara preaviz
Conform declaratiilor oficialilor de la Moscova, exercitiul demarat fara vreun preaviz pe 16 martie va dura sase zile, perioada in care armata rusa va solicita prezenta in campul de operatiuni a 45.000 de soldati, 3000 de vehicule, 40 de nave de suprafata, 15 submarine si 110 avioane militare.
Piesele de rezistenta sunt sistemul de rachete Iskander, bombardierele strategice relocate in Crimeea si submarinele de escorta pentru flota navala.
Initial, scopul declarat al exercitiilor de lupta se concentra pe rolul flotei nordice si timpii de reactiei ai acesteia in cadrul ocuparii pozitiilor in arhipelagurile Novaya Zemlya si Franz Josef, din regiunea arctica.
Foto: Stratfor
Amenintare fatisa
De la vorbe pana la fapte este un drum... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 21:46
5