Biden redevine favorit marginal. Chiar daca Trump supravietuieste politic, proiectul lui pentru America pare marele invins al alegerilor
Statele Unite sunt, de mai bine de doua decenii, o superputere in criza. O criza de relevanta economica, inainte de toate, generata de dinamismul mai mare al Chinei - al Asiei in general - cand vine vorba de productivitate si rentabilitate. Pe termen scurt, desigur, marea America este in continuare mai solida economic si mult mai puternica militar. Totusi, pentru prima data dupa mai bine de un secol, suprematia Washingtonului devine discutabila intr-un orizont de doua-cinci decenii - ceea ce in anul 1989 era de neimaginat.
In al doilea rand, dupa o suita de lovituri simbolice incasate in ritm accelerat, Statele Unite resimt o criza de identitate care a inceput, simbolic, in momentul in care Bill Clinton a rostit cuvintele "I did not have sexual relations with that woman, Ms. Lewinsky." Sa ne uitam la cronologie:
1. 1998 - Scandalul Monica Lewinsky. O criza morala.
2. 2001 - Distrugerea Turnurilor Gemene. Un esec catastrofal al serviciilor de informatii.
3. 2003 - Razboiul din Irak, justificat neconvingator, cu operatiuni militare discutabile (Fallujah) si, mai ales, cu o strategie post-conflict nefunctionala. Un esec al promovarii democratiei.
4. 2016 - Scandalul implicarii Rusiei in alegerile americane. Un moment in care super-democratia occidentala a parut vulnerabila ideologic in fata unei Rusii care, in urma cu numai... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 00:01
Noaptea alegerilor, ghid cu informatii de la fivethirtyeight si Kevin Breuninger/Hannah Miao. Foarte important ca sa intelegi ce vei citi mult mai jos:
1) Daca un american trimite votul prin posta luni sau chiar marti iar acesta ajunge la autoritati dupa ziua alegerilor votul se ia in considerare in cele mai multe state. Ceea ce poate prelungi mult anuntarea rezultatelor oficiale, cu zile intregi chiar, intrucat un stat nu are cum sa stie cate voturi trebuie sa mai ajunga prin posta, si deci nu stie daca ocupantul locului 2 mai poate sau nu sa recupereze deficitul de voturi fata de ocupantul locului 1.
Unele state nu accepta decat voturile primite prin posta pana in seara alegerilor. Acelea vor termina repede numaratoarea. Le voi denumi mai jos RST (Rapid Si Timpuriu).
2) O sa avem miraje. Despre ce e vorba?
Votantii democrati au votat indeosebi prin posta.
Votantii republicani vor vota indeosebi in ziua de marti, adica ziua oficiala de vot.
Unele state proceseaza mai intai voturile primite prin posta. In acele state, primele rezultate o sa sugereze victorii pentru democrati. Acesta este "mirajul albastru", intrucat albastru e culoarea democratilor si mirajul initial este ca ei/Biden ar castiga. Cand se trece la numararea voturilor acordate in ziua oficiala, de marti, avantajul lui Biden o sa scada si poate trece pe locul doi.
In alte state e invers. Se incepe cu voturile din ziua alegerilor (majoritar Trump, adica "rosii" - culoarea republicanilor) si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:07
Victoria lui Donald Trump pare sa fi aruncat intreaga lume occidentala intr-o stare de confuzie. Cu toate acestea, nimeni nu poate contesta rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA.
Ce a generat in randul americanilor campania atipica desfasurata de invingator si la ce ar trebui sa ne asteptam din ianuarie, moment in care incepe oficial era Trump la Casa Alba, se intreaba analistii politici din toata lumea. Michael Knigge, analist Deutsche Welle, ofera cateva raspunsuri in acest sens.
Vremuri tulburi
Din puncte diferite de vedere, Donald Trump si Hillary Clinton au fost doua personaje nepopulare in randul alegatorilor americani.
Avantajul republicanului pare sa fi constat in transformarea sa intr-un vehicul al nemultumirii populare fata de sistemul american, dar palma data "establishmentului" de la Washington are reverberatii mult mai largi.
"Victoria lui Donald Trump scoate la lumina o nemultumire adanc inradacinata, daca nu chiar ura, a populatiei din Statele Unite. Este o ura indreptata impotriva stagnarii, a globalizarii si a sistemului politic din Washington.
In numeroase sondaje, americanii s-au plans in mod repetat ca standardele de viata actuale si sperantele de viitor sunt mai rele decat pe vremea parintilor lor", observa analistul german.
Din acest punct de vedere, Trump pare sa fi fost locomotiva perfecta pentru a prelua valul intreg de nemultumiri de acest tip, iar Hillary Clinton oponentul ideal in aceste conditii.
Insa, palma data... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 16:30
Biograful lui Donald Trump a facut publice, pentru prima data, cinci ore de inregistrari cu interviuri pe care i le-a luat candidatului republican la alegerile prezidentiale din SUA, iar acestea spun multe despre controversatul personaj.
Interviurile, realizate de jurnalistul Michael D'Antonio in 2014 si obtinute de New York Times, sunt ultimele discutii mai ample pe care Trump le-a purtat cu cineva din presa inainte de a intra in cursa pentru Casa Alba, relateaza BBC.
Trump: Planul lui Clinton va declansa cel de-al Treilea Razboi Mondial
D'Antonio a folosit aceste interviuri pentru a scrie biografia republicanului, prezentata in cartea "The Truth About Trump" (Adevarul despre Trump).
Iata cateva concluzii care pot fi trase despre Donald Trump din inregistrarile publicate recent:
Nu-i place sa vorbeasca despre trecut
Cand jurnalistul a insistat ca Trump sa ii spuna de ce evita mereu sa vorbeasca despre trecut, miliardarul a replicat ca "oamenii au o problema cu mine ...citeste mai departe despre "In mintea lui Donald Trump" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 19:23
Regizorul Michael Moore, celebru pentru documentarele in care demonteaza explicatiile oficialilor de la Washington referitoare la evenimente precum atentatele din 9 septembrie 2001, sistemul de sanatate american sau razboiul din Irak, lanseaza o noua lovitura impotriva clasei politice americane.
Tinta sa este candidatul republican Donald Trump, caruia Moore i-a dedicat si pelicula "Michael Moore in Trumpland", cel mai nou film al regizorului american, anunta The Independent.
In documentarele sale, Moore se dovedeste un critic acid al globalizarii, corporatiilor, comertului cu arme de asalt pentru public, dar si al fostului presedinte republican George W. Bush.
Patru dintre documentarele regizorului american: "Bowling for Columbine", "Fahrenheit 9/11", "Sicko" si "Capitalism: A love story" figureaza in randul primelor 10 scurt-metraje cu cele mai mari incasari din toate timpurile.
Noua productie, "Michael Moore in Trumpland", se doreste a fi o avancronica pentru felul in care Trump sau Hillary Clinton vor urma sa schimbe modul de viata al americanilor simpli.
In stilul caracteristic, regizorul american traseza in cateva tuse si un portert robot al votantului lui Trump: "Barbatii albi, cu varsta peste 35 de ani, au devenit invechiti in acest secol. Ei stiu asta, de aceea ii si gasesti stransi gramada la mitingurile de sustinere a lui Trump".
In analiza sa, Moore a mentionat ca lumea ar trebui sa "observe mai mult partile bune ale lui Hillary Clinton".... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 17:08
4Cursa prezidentiala din Statele Unite ar putea bulversa pietele financiare, considera analistii Citi Group.
"Datorita incertitudinii care planeaza asupra rezultatului si consecintelor economice si politice, bursele vor inregistra o volatilitate crescuta. Acest lucru ar putea reprezenta o piedica in calea cresterii economice", arata cel mai recent raport de analiza al economistilor Citi, citat de CNBC.
Surprize neplacute
Evenimentele neprevazute sunt un factor perturbator pentru pietele financiare, starnind ingrijorarea investitorilor atunci cand lucrurile pot lua o turnura neasteptata.
"In repetate randuri am vazut evenimente neasteptate cauzand reactii puternice pe termen scurt in pietele financiare, disipandu-se apoi in fata unor politici monetare care au raspuns acestor reactii", arata analiza Citi.
Economistii si statisticienii, inclusiv cei care stabilesc cotele candidatilor la casele de pariuri, stau ca pe ace in incercarea de a determina sansele pe care le au reprezentantii democratilor si republicanilor in cursa prezidentiala - Hillary Clinton, respectiv Donald Trump - iar agitatia lor s-a transmis si investitorilor.
Pentru moment, fosta Prima Doamna a Americii pare sa aiba un avantaj in fata contracandidatului republican, dar acesta este reflectat doar de calculele analistilor economici, in vreme ce casele de pariuri mizeaza pe o victorie a lui Trump.
Indecizia celor doua tabere seamana destul de mult cu reteta intalnita si la sfarsitul lunii... mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 12:20
Donald Trump, potential candidat al Partidului Republican la alegerile prezidentiale din SUA, a avut o campanie electorala nonconformista, alimentata din belsug cu teorii ale conspiratiei, care au avut mare priza la public.
Prima a fost legata de autenticitatea certificatului de nastere al lui Barack Obama, dar au urmat multe altele, preluate cu harnicie de tabloide sau in diverse colturi obscure ale Internetului, comenteaza Business Insider.
Publicatia face o scurta trecere in revista a speculatiilor cu care Trump si-a condimentat campania electorala spre stupoarea criticilor sai, care au subliniat in repetate randuri ca acesta este un comportament periculos pentru un prezumtiv candidat la presedintia Statelor Unite.
De exemplu, in ajunul alegerilor primare din Indiana, Trump a incercat sa submineze credibilitatea rivalului sau Ted Cruz sustinand nici mai mult, nici mai putin ca tatal lui, Rafael Cruz, ar fi fost fotografiat in anii '60 distribuind pliante pro-Fidel Castro in ...citeste mai departe despre "Cheia unei campanii de succes in America? Cum a reusit Donald Trump sa nauceasca o lume intreaga" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Mai 2016, ora 14:13
Continentul nord-american ar putea fi afectat in curand de o criza a refugiatilor. Nu, nu este vorba de persoane care fug din calea razboaielor civile din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, ci de americani care vor vrea sa se mute in Canada, daca Donald Trump ajunge presedintele SUA.
Inca nu sunt cozi la granita dar, numarul cautarilor pe Google privind procedura de mutare in Canada a crescut cu peste 1000% in doar cateva ore, dupa ce Trump a fost desemnat castigator al republicanilor in 7 din 11 state, conform publicatiei Quartz.
Super-martea neagra
Un prim barometru al modului in care vor decurge alegerile prezidentiale il reprezinta Super-Martea alegerilor preliminare, zi in care pretendentii din cele doua tabere isi disputa votul electorilor din 11 state americane.
Victoria inregistrata de Donald Trump in 7 din cele 11 state a incins conexiunile de internet din Statele Unite, o parte din alegatorii dezamagiti cautand rapid o varianta de a se muta in Canada.
Variatiunile de cautare cu tema "Cum pot sa ma mut in Canada" au atins la un anumit punct o crestere de 1.500%, rezultatele crescand de fiecare data cand o noua victorie a mogulului media era anuntata intr-unul dintre cele 7 state.
Brian Ries, unul dintre internautii care au urmarit fenomenul groazei raspandite printre alegatorii americani a si postat pe contul sau de Twitter o parte din statisticile inregistrate de motorul de cautare Google.
Foto: Twitter/Brian Ries
Teama americanilor a... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 09:35
1Jeb Bush, frate si fiu de fosti presedinti, s-a retras sambata din cursa pentru Casa Alba dupa ce a inregistrat un nou rezultat nefavorabil la primarele republicane in care, desi era considerat favorit, a fost invins categoric de Donald Trump.
In ce-i priveste pe democrati, Hillary Clinton a castigat primarele in Nevada, reusind sa tempereze valul de entuziasm pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders, scrie AFP.
Jeb Bush, retragere in lacrimi
Jeb Bush nu si-a putut stapani lacrimile in momentul in care a trebuit sa recunoasca faptul ca nu are sanse la Casa Alba.
"In aceasta seara, imi suspend campania", a declarat foarte emotionant fostul guvernator de Florida, intrerupandu-se pentru a-si sterge lacrimile.
"In pofida a ceea ce poate ati auzit, ideile conteaza, politicile conteaza", a adaugat el intr-o replica acida apreciata de suporterii sai la adresa invingatorului republican Donald Trump.
Miliardarul Donald Trump a castigat fara emotii primarele prezidentiale ...citeste mai departe despre "Alegeri in SUA: Clinton se impune in Nevada, Trump in Carolina de Sud. Jeb Bush se retrage din cursa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 09:00