Biden redevine favorit marginal. Chiar daca Trump supravietuieste politic, proiectul lui pentru America pare marele invins al alegerilor
Statele Unite sunt, de mai bine de doua decenii, o superputere in criza. O criza de relevanta economica, inainte de toate, generata de dinamismul mai mare al Chinei - al Asiei in general - cand vine vorba de productivitate si rentabilitate. Pe termen scurt, desigur, marea America este in continuare mai solida economic si mult mai puternica militar. Totusi, pentru prima data dupa mai bine de un secol, suprematia Washingtonului devine discutabila intr-un orizont de doua-cinci decenii - ceea ce in anul 1989 era de neimaginat.
In al doilea rand, dupa o suita de lovituri simbolice incasate in ritm accelerat, Statele Unite resimt o criza de identitate care a inceput, simbolic, in momentul in care Bill Clinton a rostit cuvintele "I did not have sexual relations with that woman, Ms. Lewinsky." Sa ne uitam la cronologie:
1. 1998 - Scandalul Monica Lewinsky. O criza morala.
2. 2001 - Distrugerea Turnurilor Gemene. Un esec catastrofal al serviciilor de informatii.
3. 2003 - Razboiul din Irak, justificat neconvingator, cu operatiuni militare discutabile (Fallujah) si, mai ales, cu o strategie post-conflict nefunctionala. Un esec al promovarii democratiei.
4. 2016 - Scandalul implicarii Rusiei in alegerile americane. Un moment in care super-democratia occidentala a parut vulnerabila ideologic in fata unei Rusii care, in urma cu numai... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 00:01
Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat in alegerile prezidentiale din Statele Unite, potrivit numaratorii efectuate de U.S. Elections Project de la Universitatea din Florida, creand conditiile pentru cea mai ridicata participare de peste un secol, transmite Reuters.
Numarul record al voturilor exprimate anticipat, de aproximativ 65% din prezenta totala in alegerile prezidentiale din 2016, reflecta interesul mare pentru alegerile in care se confrunta actualul presedinte republican Donald Trump si democratul Joe Biden.
Participarea record la alegerile anticipate, prin posta sau in persoana, are loc pe fondul ingrijorarilor legate de expunerea la coronavirus in ziua alegerilor, pe 3 noiembrie.
Trump este in urma lui Biden in sondajele de opinie, din cauza criticilor legate de modul in care adminsitratia Trump gestioneaza pandemia de coronavirus care a ucis aproape 229.000 de oameni in SUA.
Democratii au un avans semnificativ fata de republicani in votul anticipat, pentru ca cei din urma asculta recomandarea presedintelui Trump de a avita acest sistem, care ar fi, in opinia sa, predispus la fraude.
Expertii anticipeaza ca prezenta la vot va depasi cu usurinta numarul de 138 de milioanede americani care au votat in 2016. In urma cu patru ani, numai 47 de milioane de persoane au votat anticipat. ...citeste mai departe despre "Interes urias pentru alegerile prezidentiale din SUA. Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat. Ar putea fi cea... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:16
Candidatii la presedintia Statelor Unite Donald Trump si Joe Biden au strabatut vineri Midwest, o regiune cheie pentru scrutinul de marti, care in 2016 a oferit o surpriza placuta candidatului republican propulsandu-l spre victorie, informeaza AFP.
"Nu ne putem permite sa-l avem pe Donald Trump inca patru ani", a declarat candidatul democrat la Casa Alba in sunetul claxoanelor de aprobare al sustinatorilor participanti la mitingul "drive-in" din statul Minnesota. Intalnirile in masini au devenit emblema campaniei lui Joe Biden, care respecta masurile de precautie in contextul pandemiei de COVID-19. Un stil de campanie opus celui al rivalului sau republican, care vineri si-a rostit discursurile, ca de obicei, in fata a sute de suporteri adunati, adesea fara masti, in aer liber.
Joe Biden a participat vineri la mitinguri de campanie in trei state: Iowa, Minnesota si Wisconsin.
Mult mai activ, ca de obicei, Donald Trump a marcat la randul sau participarea la adunari electorale tot in trei state din Midwest: Michigan, Minnesota si Wisconsin.
Midwest, o regiune industriala si rurala, detine partial cheia alegerilor. Desi Joe Biden conduce in sondaje, rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA se joaca intr-o mana de state in care diferenta dintre Joe Biden si Donald Trump este mult mai stransa. Candidatul democrat pare asadar preocupat sa nu repete greseala facuta de Hillary Clinton in 2016, cand a fost acuzata ca a ignorat statele care in mod traditional au votat... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 07:32
Rusia continua sa reprezinte o amenintare la adresa scrutinelor americane, avertizeaza directorul politiei federale americane (FBI) Christopher Wray, cu mai putin de un an si jumatate inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite.
"Rusii sunt absolut hotarati sa incerce sa se amestece in alegerile noastre", a declarat Christopher Wray, marti, intr-o audiere in Comisia Juridica din cadrul Senatului, relateaza AFP.
Serviciile secrete americane si procurorul special Robert Mueller au dezvaluit eforturi ale serviciilor ruse de informatii si ale unui grup considerat de justitia americana drept o "ferma de troli" rusa - Internet Research Agency (IRA) - de a-l ajuta pe Donald Trump sa obtina o victorie in alegerile prezidentiale americane din 2016 si de a-i face rau rivalei sale democrate Hillary Clinton.
Raportul anchetei lui Robert Mueller, facut public in aprilie, detaliaza incercari ale echipei de campanie a lui Trump de a coopera cu rusii cu scopul de a-i creste sansele miliardarului republican.
Robert Mueller urmeaza sa fie audiat miercuri in Congres cu privire la ancheta sa.
Donald Trump continua sa nege ca rusii au intervenit sau ca victoria sa a fost influentata de ajutorul lor.
Intr-o intalnire cu Vladimir Putin, la Helsinki, in iulie 2018, Donald Trump a declarat ca accepta dezmintirea presedintelui rus a acuzatiilor de amestec in alegerile prezidentiale din 2016, sugerand ca este mai increzator in cuvantul liderului rus decat in concluziile... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 08:43
Cu o zi inainte de intalnirea cu Donald Trump, presedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, joi, Statele Unite ca vor sa provoace probleme la viitoarele alegeri prezidentiale din Rusia, ca raspuns la presupusul amestec al Moscovei in scrutinul similar american din 2016.
De asemenea, liderul de la Kremlin a insinuat ca acuzatiile de dopaj care au dus la interzicerea participarii unor sportivi rusi la Jocurile Olimpice de Iarna din 2018 par sa aiba ca scop tot perturbarea alegerilor prezidentiale din Rusia, din martie anul viitor, transmite Reuters, citand RIA Novosti.
"Iata ce ma nelinisteste: Jocurile Olimpice trebuie sa debuteze in februarie. Iar alegerile noastre prezidentiale cand au loc? In martie", a spus Putin in timpul vizitei la o uzina din Celiabinsk, in Siberia.
Potrivit sefului statului rus, organizatiile sportive internationale, inclusiv Comitetul Olimpic International, sunt dependente de sponsori, "dintre care majoritatea se gasesc in SUA".
Rusia se afla in centrul unui scandal de dopaj, dupa dezvaluirile facute de juristul canadian Richard McLaren, care a aratat in 2016 existenta unui sistem de dopaj institutionalizat in sportul din Rusia, prin implicarea serviciilor de securitate ruse (FSB).
"Ca represalii la amestecul nostru imaginar in alegerile lor, (Statele Unite) vor sa creeze probleme in timpul alegerilor prezidentiale ruse", a mentionat Vladimir Putin. El nu a anuntat deocamdata daca va participa la scrutinul din martie 2018, desi... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 22:04
Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.
Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.
O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.
Asia, lovita dur
"Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scadea, iar impactul se va resimti in comert si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse", arata analiza Nomura.
Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protectionista, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securitatii nationale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analistii institutiei financiare din Japonia.
Pe de alta parte, fara un "pedigree" politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.
Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 16:10
2Ed Schultz, un celebru om de televiziune si de radio din Statele Unite si comentator politic liberal, a impartit lumea in eroi si raufacatori, pe cand avea o emisiune la ora de maxima audienta la MSNBC.
Avand simpatii democrate, Schultz ii includea in randul eroilor deseori pe Barack Obama si Hillary Clinton, in timp ce raufacatorii erau in cea mai mare parte republicani si in mod special Donald Trump, scrie Michael Crowly, pentru Politico.
Schultz l-a numit rasist pe Trump, in 2011, cand acesta vorbea despre certificatul de nastere al lui Obama, cu putin timp inainte de realegerea acestuia pentru al doilea mandat la Casa Alba, fiind cunoscut acel caz in care se punea sub semnul intrebarii locul nasterii lui Obama. Apoi, in 2012, cand Trump si-a exprimat dorinta de a candida la prezidentiale, Schultz l-a luat in ras.
De ce Donald Trump are mai multe in comun cu Putin decat cu Hitler
Un alt baiat rau era presedintele rus Vladimir Putin. Schultz a vorbit chiar despre o ...citeste mai departe despre "Candidatul american al Kremlinului - In 2016, propaganda lui Putin si-a ales tabara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Mai 2016, ora 13:15
Anul 2015 a fost mai agitat decat era de asteptat. Insa pentru 2016 stim deja la ce sa ne asteptam - pe langa alegerile locale si cele parlamentare, ramane de vazut care vor fi noile aliante pe scena politica si ce va urma pentru premierul Dacian Ciolos.
Iar pe plan extern, SUA vor avea un nou presedinte dupa 8 ani.
Desi in 2015 s-au produs evenimente politice foarte importante, majoritatea avandu-l in centru pe Victor Ponta, care a pierdut pe rand sefia PSD si a Guvernului, acestea au avut declansatori la care putini s-ar fi asteptat.
Victor Ponta a renuntat la conducerea PSD in vara, dand impresia ca doar face un pas inapoi, pentru ca apoi sa fie ales in aceasta functie - intai interimar si apoi deplin - fostul numar 2 din partid, Liviu Dragnea. Apoi, in luna noiembrie, Ponta a demisionat din fruntea Guvernului impreuna cu ministrii, in urma protestelor de strada dupa tragedia din clubul Colectiv si dupa moartea politistului Bogdan Gigina, aflat in coloana oficiala a lui ...citeste mai departe despre "Cele mai importante evenimente politice din 2016 in Romania si in lume" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 12:09
Fostul guvernator al statului Florida Jeb Bush si-a lansat luni candidatura la presedintia Statelor Unite, promitand sa "repare" un Washington "disfunctional" in opinia sa.
Jeb Bush, in varsta de 62 de ani, a intrat in cursa pentru obtinerea investiturii Partidului Republican in alegerile prezidentiale de anul viitor, relateaza Euronews.
Fratele si tatal lui Bush au fost amandoi presedinti si si-au incheiat mandatele cu niveluri scazute de popularitate.
In discursul pe care l-a sustinut, Jeb Bush si-a stabilit obiective economice ambitioase, inclusiv o crestere economica de 4% pe an.
El a criticat bilantul anilor in care democratii s-au aflat la putere si a atacat birocratia din capitala americana.
"Nu avem nevoie de alt presedinte care sa detina doar primul loc in randul elitelor rasfatate de la Washington", a declarat el in fata sustinatorilor din fieful sau, Miami, in Florida, stat al carui guvernator a fost timp de zece ani.
"Avem nevoie de un ...citeste mai departe despre "Al treilea Bush care se vrea presedinte promite sa "repare" Washingtonul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 09:02