Biden redevine favorit marginal. Chiar daca Trump supravietuieste politic, proiectul lui pentru America pare marele invins al alegerilor
Statele Unite sunt, de mai bine de doua decenii, o superputere in criza. O criza de relevanta economica, inainte de toate, generata de dinamismul mai mare al Chinei - al Asiei in general - cand vine vorba de productivitate si rentabilitate. Pe termen scurt, desigur, marea America este in continuare mai solida economic si mult mai puternica militar. Totusi, pentru prima data dupa mai bine de un secol, suprematia Washingtonului devine discutabila intr-un orizont de doua-cinci decenii - ceea ce in anul 1989 era de neimaginat.
In al doilea rand, dupa o suita de lovituri simbolice incasate in ritm accelerat, Statele Unite resimt o criza de identitate care a inceput, simbolic, in momentul in care Bill Clinton a rostit cuvintele "I did not have sexual relations with that woman, Ms. Lewinsky." Sa ne uitam la cronologie:
1. 1998 - Scandalul Monica Lewinsky. O criza morala.
2. 2001 - Distrugerea Turnurilor Gemene. Un esec catastrofal al serviciilor de informatii.
3. 2003 - Razboiul din Irak, justificat neconvingator, cu operatiuni militare discutabile (Fallujah) si, mai ales, cu o strategie post-conflict nefunctionala. Un esec al promovarii democratiei.
4. 2016 - Scandalul implicarii Rusiei in alegerile americane. Un moment in care super-democratia occidentala a parut vulnerabila ideologic in fata unei Rusii care, in urma cu numai... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 00:01
Noaptea alegerilor, ghid cu informatii de la fivethirtyeight si Kevin Breuninger/Hannah Miao. Foarte important ca sa intelegi ce vei citi mult mai jos:
1) Daca un american trimite votul prin posta luni sau chiar marti iar acesta ajunge la autoritati dupa ziua alegerilor votul se ia in considerare in cele mai multe state. Ceea ce poate prelungi mult anuntarea rezultatelor oficiale, cu zile intregi chiar, intrucat un stat nu are cum sa stie cate voturi trebuie sa mai ajunga prin posta, si deci nu stie daca ocupantul locului 2 mai poate sau nu sa recupereze deficitul de voturi fata de ocupantul locului 1.
Unele state nu accepta decat voturile primite prin posta pana in seara alegerilor. Acelea vor termina repede numaratoarea. Le voi denumi mai jos RST (Rapid Si Timpuriu).
2) O sa avem miraje. Despre ce e vorba?
Votantii democrati au votat indeosebi prin posta.
Votantii republicani vor vota indeosebi in ziua de marti, adica ziua oficiala de vot.
Unele state proceseaza mai intai voturile primite prin posta. In acele state, primele rezultate o sa sugereze victorii pentru democrati. Acesta este "mirajul albastru", intrucat albastru e culoarea democratilor si mirajul initial este ca ei/Biden ar castiga. Cand se trece la numararea voturilor acordate in ziua oficiala, de marti, avantajul lui Biden o sa scada si poate trece pe locul doi.
In alte state e invers. Se incepe cu voturile din ziua alegerilor (majoritar Trump, adica "rosii" - culoarea republicanilor) si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:07
Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat in alegerile prezidentiale din Statele Unite, potrivit numaratorii efectuate de U.S. Elections Project de la Universitatea din Florida, creand conditiile pentru cea mai ridicata participare de peste un secol, transmite Reuters.
Numarul record al voturilor exprimate anticipat, de aproximativ 65% din prezenta totala in alegerile prezidentiale din 2016, reflecta interesul mare pentru alegerile in care se confrunta actualul presedinte republican Donald Trump si democratul Joe Biden.
Participarea record la alegerile anticipate, prin posta sau in persoana, are loc pe fondul ingrijorarilor legate de expunerea la coronavirus in ziua alegerilor, pe 3 noiembrie.
Trump este in urma lui Biden in sondajele de opinie, din cauza criticilor legate de modul in care adminsitratia Trump gestioneaza pandemia de coronavirus care a ucis aproape 229.000 de oameni in SUA.
Democratii au un avans semnificativ fata de republicani in votul anticipat, pentru ca cei din urma asculta recomandarea presedintelui Trump de a avita acest sistem, care ar fi, in opinia sa, predispus la fraude.
Expertii anticipeaza ca prezenta la vot va depasi cu usurinta numarul de 138 de milioanede americani care au votat in 2016. In urma cu patru ani, numai 47 de milioane de persoane au votat anticipat. ...citeste mai departe despre "Interes urias pentru alegerile prezidentiale din SUA. Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat. Ar putea fi cea... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:16
Candidatii la presedintia Statelor Unite Donald Trump si Joe Biden au strabatut vineri Midwest, o regiune cheie pentru scrutinul de marti, care in 2016 a oferit o surpriza placuta candidatului republican propulsandu-l spre victorie, informeaza AFP.
"Nu ne putem permite sa-l avem pe Donald Trump inca patru ani", a declarat candidatul democrat la Casa Alba in sunetul claxoanelor de aprobare al sustinatorilor participanti la mitingul "drive-in" din statul Minnesota. Intalnirile in masini au devenit emblema campaniei lui Joe Biden, care respecta masurile de precautie in contextul pandemiei de COVID-19. Un stil de campanie opus celui al rivalului sau republican, care vineri si-a rostit discursurile, ca de obicei, in fata a sute de suporteri adunati, adesea fara masti, in aer liber.
Joe Biden a participat vineri la mitinguri de campanie in trei state: Iowa, Minnesota si Wisconsin.
Mult mai activ, ca de obicei, Donald Trump a marcat la randul sau participarea la adunari electorale tot in trei state din Midwest: Michigan, Minnesota si Wisconsin.
Midwest, o regiune industriala si rurala, detine partial cheia alegerilor. Desi Joe Biden conduce in sondaje, rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA se joaca intr-o mana de state in care diferenta dintre Joe Biden si Donald Trump este mult mai stransa. Candidatul democrat pare asadar preocupat sa nu repete greseala facuta de Hillary Clinton in 2016, cand a fost acuzata ca a ignorat statele care in mod traditional au votat... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 07:32
"Faceti pentru Hillary ceea ce ati facut pentru mine", a indemnat luni, in ajunul alegerii succesorului sau, presedintele american Barack Obama, intr-o reuniune publica, in Michigan, de sustinere a candidatei democrate Hillary Clinton.
"Aveti ocazia sa alegeti prima femeie presedinte", a adaugat Obama, in fata sustinatorilor candidatei care scandau sloganul "Da, putem!" ("Yes, we can!") din campania sa prezidentiala din 2008.
"Maine va trebui sa alegeti intre o politica a divizarii si resentimentului si (...) o politica care spune toti suntem mai puternici impreuna", a declarat presedintele american, reluand sloganul campaniei lui Hillary Clinton ("stronger together").
"Si nu trebuie doar sa votati contra ceva. Aveti intr-adevar o ...citeste mai departe despre "Alegeri in SUA: Obama catre americani - Faceti pentru Hillary ceea ce ati facut pentru mine!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 22:30
Ne aflam cu cateva ore inainte de marea zi a alegerilor prezidentiale din Statele Unite, iar cele mai recente sondaje, realizate zilele trecute, arata care este situatia celor doi candidati.
Real Clear Politics prezinta rezultatele din 11 sondaje realizate in diferite perioade din saptamana 30 octombrie - 6 noiembrie.
Dintre cele 11, noua o dau castigatoare pe democrata Hillary Clinton, unul pe republicanul Donald Trump si in unul este egalitate.
Facand o medie a procentelor din sondaje, Clinton ar avea 46,4 la suta din voturile exprimate, iar Trump 44,4 la suta si, desi se ia in calcul votul electoral si nu cel popular, cifrele sunt un indicator foarte bun pentru a ne face o idee despre cine este mai aproape de un mandat la Casa Alba.
Cel mai recent sondaj este unul national realizat de Bloombeg Politics, de vineri pana duminica, prin telefon, pe un esantion de 799 de adulti, selectati aleatoriu, marja de eroare fiind de plus/minus 3,5 la suta.
In acest caz, Clinton are ...citeste mai departe despre "Alegeri in SUA: Tabloul ultimei zile - ce spun sondajele si cate voturi au pana acum Clinton si Trump" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 19:40
De-a lungul istoriei, alegerile prezidentiale din Statele Unite au dus la situatii neasteptate si controversate, relateaza History, care prezinta cateva dintre acestea.
Cel mai neinspirat slogan de campanie din istorie i-a apartinut lui Al Smith, care se opunea Prohibitiei. Pentru a-si arata sustinerea pentru vanzarea de alcool, el le-a promis alegatorilor: "Votati pentru Al Smith si el va va face visurile umede sa devina realitate".
Singurele alegeri "curate" din istoria alegerilor SUA au fost, probabil, cele din 1789, cand George Washington nu a avut contracandidat. Partidele politice nu fusesera create inca in Statele Unite. El a castigat 100% din voturi. George Washington si-a cheltuit la un moment dat tot bugetul de campanie, 160 de galeoni, pentru a servi potentialii alegatori cu bautura.
John Adams s-a plans la un moment dat ca singurul motiv pentru care George Washington a fost "ales pentru ceva", inclusiv la conducerea tarii, "a fost pentru ca era mai inalt decat ...citeste mai departe despre "Cele mai controversate momente din istoria alegerilor prezidentiale din SUA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 12:50
Ingerintele Rusiei in campania din SUA sunt la un nivel fara precedent si par a fi o replica a Kremlinului fata de criticile Washingtonului dupa scrutinul rus din 2011, scrie Financial Times, care noteaza ca, indiferent de rezultat, "factorul rus" si-a atins obiectivul - polarizarea societatii americane.
Dezvaluirile zilnice WikiLeaks, o replica a lui Putin?
"Un nou mesaj apare in fiecare dimineata pe Twitter, publicand o noua serie de emailuri sustrase din contul lui John Podesta, seful echipei de campanie a lui Hillary Clinton. Mesajul apare pe ecranele calculatoarelor din intreaga America, fortand candidatul democrat la presedintie sa raspunda noilor dezvaluiri stanjenitoare. Pentru multi specialisti si politicieni de la Washington, aceste mesaje zilnice transmise de grupul WikiLeaks sunt un fel de replica a presedintelui rus Vladimir Putin.
Liderul rus a invinovatit-o pe Hillary Clinton, la acea vreme secretar de Stat, atunci cand la Moscova au izbucnit proteste dupa ...citeste mai departe despre "FT: Obiectivul Rusiei in alegerile din SUA a fost atins. Daca Putin voia razbunare, deja o are" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 09:27
Mai sunt doar 3 zile pana la alegerile prezidentiale din SUA, iar suspansul creste pe zi ce trece. Un nou sondaj o plaseaza pe candidata democratilor la Casa Alba, Hillary Clinton, cu un avans fragil in fata republicanului Donald Trump.
In cercetarea de piata facuta de Fox News, fostul secretar de stat american e la o distanta de 2 procente fata de Trump.
Mai exact, cifrele sunt de 45% la 43% in favoarea lui Hillary Clinton. Ceilalti candidati se afla la o distanta uriasa: Gary Johnson are 5% din intentiile de vot, iar Jill Stein - 2%. Doar 4 la suta dintre cei intervievati sunt indecisi.
Un alt sondaj, realizat de data asta de Reuters si Ipsos, o plaseaza pe Clinton la ...citeste mai departe despre "Alegeri in SUA: Cu 3 zile inainte, Hillary Clinton creste in sondaje" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 21:32