Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati sa participe, duminica, la alegerile pentru functia de presedinte al tarii, disputata de opt candidati, intre care si seful statului in functie, Igor Dodon.
Ordinea in care candidatii apar pe buletinele de vot este urmatoarea: Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Nastase (Partidul Politic "Platforma Demnitate si Adevar"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Sor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Actiune si Solidaritate), Octavian Ticu (Partidul Politic "Partidul Unitatii Nationale") si Dorin Chirtoaca (Blocul electoral Unirea).
Pentru acest scrutin, autoritatile de la Chisinau au decis constituirea a 2.143 de sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova si alte 139 in strainatate, dintre care cele mai multe in Italia (30), Federatia Rusa (17), Romania (13) si Statele Unite ale Americii (12).
Potrivit Constitutiei, castigator este desemnat candidatul care intruneste voturile a 50% + 1 dintre alegatorii prezenti la urne. Daca in primul tur niciun candidat nu va obtine majoritatea simpla, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Validarea alegerilor este conditionata de prezenta la urne a cel putin o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale (3.287.140 cetateni cu... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:35
Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea sa isi transforme tara din republica parlamentara in una prezidentiala.
Dodon considera "absolut necesara" atribuirea unor drepturi suplimentare presedintelui tarii de dizolvare a Parlamentului si va intreprinde actiuni pentru a obtine acest statut, noteaza site-ul Radio Chisinau.
"Am discutat detaliat cu delegatia Comisiei de la Venetia, care a venit in Republica Moldova pentru a face o evaluare a initiativei lansate de mine, de modificare a Constitutiei, in ceea ce tine de atribuirea unor drepturi suplimentare presedintelui tarii de dizolvare a Parlamentului.
Consider ca acest drept este absolut necesar si am mentionat ca voi insista pe modificarea in continuare a Constitutiei prin toate caile posibile, fiind ferm convins ca alegerile parlamentare anticipate trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil", a spus Igor Dodon pe contul personal de Facebook.
Igor Dodon pledeaza pentru dizolvarea actualului legislativ si declansarea alegerilor parlamentare anticipate.
"Inteleg mesajele si pozitia politica a altor partide, in special a Partidului Democrat, care au monopolizat puterea in stat si nu doresc in niciun caz sa permita presedintelui sa-si exercite mandatul si cu aceasta ocazie, limiteaza atributiile acestuia. Inteleg pozitia altor partide mai mici, cu sanse minime de a accede in Parlament, care sunt categoric impotriva dizolvarii Parlamentului si doresc sa-si prelungeasca prezenta in forul legislativ... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 20:32
Curtea Constitutionala a Republicii Moldova (CCM) a validat marti rezultatele alegerilor prezidentiale.
Sedinta CCM s-a desfasurat dupa ce au fost epuizate toate litigiile electorale in instante. In cadrul sedintei, presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a prezentat raportul privind desfasurarea scrutinului.
Ulterior, reprezentantul lui Igor Dodon, deputatul PSRM, Vladimir Turcanu, a afirmat ca alegerile prezidentiale s-ar fi desfasurat conform legii si nu exista motive pentru invalidarea scrutinului.
La randul sau, reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat mai multe incalcari din cadrul scrutinului si a cerut Curtii anularea alegerilor prezidentiale. Printre incalcarile mentionate se numara: implicarea reprezentantilor ...citeste mai departe despre "Igor Dodon este oficial noul presedinte al Republicii Moldova. Rezultatul alegerilor a fost validat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 22:07
Sute de persoane protesteaza luni la Chisinau, dupa ce Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialistilor (PSRM), a castigat alegerile din Republica Moldova, in fata rivalei sale, Maia Sandu, candidata proeuropeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS). Pentru ca multi cetateni moldoveni nu au apucat sa voteze in diaspora, protestatarii cer reluarea alegerilor.
Cei iesiti in strada, in marea lor majoritate tineri, scandeaza "Mortii nu voteaza", "Maia Sandu, presedinte" si "Dodon, la puscarie", dupa cum arata imaginile postate pe privesc.eu.
Protestele au loc in Piata Marii Adunari Nationale, informeaza Jurnalul.md. Apelul la protest a fost initiat de Asociatia Obsteasca "Onoare, Demnitate si Patrie" (ODIP).
Manifestantii sustin ca alegerile prezidentiale au fost fraudate, motiv pentru care cer demisia CEC si repetatea alegerilor.
Participantilor li se cere, printr-un anunt pe Facebook, sa protesteze pasnic, "fara arme, fara altercatii cu politia (...), fara ...citeste mai departe despre "Proteste la Chisinau: Mortii nu voteaza! Vrem alegeri repetate! Dodon, la puscarie! (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:34
Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor a iesit invingator duminica in urma scrutinului prezidential din R. Moldova, obtinand in jur de 52% din voturi, in timp ce contracandidata sa Maia Sandu a fost votata de aproxiamtiv 48% dintre moldoveni.
Vezi filmul zilei in care Moldova a votat sa se indrepte spre Rusia
Un sustinator declarat al Rusiei, Dodon este un economist care a ocupat in trecut functia de prim-viceprim-ministru si ministru al Economiei si Comertului in Guvernul condus de Zinaida Greceanii din anul 2006 pana in 2 septembrie 2009.
In paralel cu activitatea politica, in perioada anilor 1997-2005, acesta a profesat ca lector in domeniul academic.
Incepand din anul 2009, Dodon a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova, fiind initial ales pe listele Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). In anul 2011, impreuna cu Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc a parasit fractiunea PCRM din Parlament, cei trei aderand ulterior la Partidul ...citeste mai departe despre "Igor Dodon, noul presedinte al R. Moldova: un politician prorus care se declara promotor al valorilor traditionale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 08:40
In Romania vor fi deschise 11 sectii de votare pentru turul doi al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova.
Dintre cele 11 sectii de votare, doua sunt in Bucuresti - una la sediul misiunii diplomatice a Republicii Moldova in Romania, iar cealalta la Sectia Consulara.
O a treia sectie de votare va fi deschisa la Iasi, la Consulatul General.
Moldovenii aflati in Romania vor mai putea vota la Galati, Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta, Bacau, Suceava si Craiova, unde se va deschide cate o sectie de votare.
Cetatenii din Republica Moldova sunt chemati, duminica, la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, urmand sa aleaga intre Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialistilor ...citeste mai departe despre "Alegeri in Moldova: Basarabenii din Romania au 11 sectii de votare - Iata unde" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 17:10
Romania este interesata de rezultatul alegerilor prezidentiale de dincolo de Prut si pentru ca R. Moldova este o tara neutra, neaparata si care ofera "o multime de tentatii", iar o federalizare a ei urmata de o prezenta militara ruseasca puternica ar aduce de facto Federatia Rusa la granita Romaniei, spune Hari Bucur-Marcu, expert in politici de securitate.
In Republica Moldova continua campania electorala pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, care se va desfasura duminica viitoare. Diferenta dintre voturile obtinute in turul intai de socialistul Igor Dodon si cele obtinute de candidatul pro-european Maia Sandu a fost mai mica de 10%, in schimb contrastul dintre viziunile lor politice este foarte mare.
Ce relevanta are, insa, acest scrutin prezidential pentru Romania din punct de vedere militar si geostrategic? Daca Igor Dodon promite relatii bune cu UE, cu "prietenii din Romania" si cu Rusia, dar fara NATO, ce asteptari ar trebui sa avem de la Maia Sandu?
"Sunt doua ...citeste mai departe despre "Alegeri in R. Moldova - ce probleme ar avea Romania daca am avea "granita" cu Federatia Rusa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 13:05
Moldovenii sunt chemati duminica la urne, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa isi aleaga presedintele. Miza este mare pentru cetatenii de peste Prut, votul lor stabilind parcursul pe care Republica Molova il va urma.
Astfel, Europa urmareste cu atentie desfasurarea scrutinului istoric: va castiga favoritul din acest moment, Igor Dodon, candidatul socialistilor sustinut si de Moscova, sau va reusi Maia Sandu sa adune voturile sa il invinga?
Asta s-a discutat miercuri la Strasbourg in cadrul unei dezbateri conduse de eurodeputatul Andi Cristea, presedinte al delegatiei Parlamentului European pentru R. Moldova. Parerile sunt impartite, insa niciuna nu e prea optimista.
"Imi doresc pentru R. Moldova un presedinte proeuropean. Dar vom avea ceea ce oamenii voteaza peste Prut. Dl Dodon avanseaza niste idei foarte periculoase, cum ar fi renuntarea la Acordul de Asociere cu UE sau promovarea federalizarii R. Moldova. Asta e un concept foarte periculos, inclusiv pentru Romania, ...citeste mai departe despre "Alegerile din R. Moldova, vazute de la Strasbourg: Rusia are sansa de a mai obtine o victorie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 11:34
Premierul R. Moldova, Vlad Filat, a declarat vineri pentru UNIMEDIA ca nu exclude posibilitatea de a urma o majorare a pensiilor spre sfarsitul verii,masura ce ar putea fi suspectata de o anumita incarcatura electorala, in conditiile in care in toamna cetatenii moldoveni ar putea fi chemati la urne, precizeaza Mediafax."Nu este exclus sa urmeze o majorare a pensiilor spre sfarsitul verii", a declarat pentru UNIMEDIA premierul Vlad Filat, care a fost rugat sa precizeze daca in perioada urmatoare este planificata majorarea pensiilor in R. Moldova.
Anterior, Filat declarase intr-un interviu pentru Timpul de dimineata ca din datele pe care le detine, este convins ca, spre sfarsitul verii, R. Moldova va avea o situatie care sa permita guvernului sa vina "cu actiuni concrete in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de trai nu doar pentru pensionari, ci pentru toti cei - foarte multi, din pacate - care au venituri reduse in Republica Moldova".
"Fac aceste afirmatii bazandu-ma pe faptul ca la capitolul acumulari la buget, bunaoara, comparativ cu ceea ce ne-am propus pentru 2010, avem majorari cu circa 25%. Din pacate, urmare a Memorandumului incheiat cu FMI, nu toate din ele va fi posibil de utilizat pentru proiecte si plati sociale", a adaugat Filat.
Alegeri prezidentiale in Republica Moldova ar putea avea loc in noiembrie, in cazul in care va fi organizat un referendum consitutional in septembrie, in urma caruia populatia ar alege ca presedintele trebuie sa fie ales de... mai mult
Sambata, 12 Iunie 2010, ora 13:25