Agenti rusi au incercat sa obtina informatii de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron - prin intermediul unor conturi false pe Facebook -, inaintea alegerilor prezidentiale.
Aproximativ 20 de conturi ar fi fost create cu acest scop, au declarat parlamentari americani pentru Reuters.
Facebook a confirmat pentru Reuters ca a depistat existenta unor conturi frauduloase in Franta si ca le-a dezactivat.
Reprezentanti ai gigantului i-au informat pe partenerii lor americani, avansand numarul de 70.000 de conturi, in contextul in care firma vorbea in aprilie de 30.000 de conturi.
Potrivit unuia dintre acesti parteneri si altor doua surse informate, unele dintre aceste conturi au fost create de catre agenti rusi care se dadeau drept prieteni ai unor prieteni ai lui Emmanuel Macron cu scopul de a obtine informatii personale despre candidat si apropiatii lui.
Angajati de la Facebook ar fi remarcat acest lucru in primul tur al alegerilor prezidentiale franceze si ar fi constatat ca au fost utilizate instrumente informatice folosite deja de o unitate din cadrul GRU - serviciile de informatii ale armatei ruse.
Ei cred ca intrusii nu au putut sa se infiltreze destul de adanc, pentru a plasa virusi sau a fura parole, obiectivul probabil al operatiunii.
Aceeasi unitate GRU - cunoscuta sub numele de Fancy Bear sau APT 28 de catre societatile in domeniul securitatii informatice - a fost pusa in discutie in piratarea Comitetului National Democrat (DNC) in campania... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 13:52
Francezii merg azi la urne, pentru a-si alege noul presedinte. In al doilea tur al alegerilor ei au de ales intre Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Scrutinul ar putea reprezenta un punct de cotitura in istoria tarii - primul presedinte femeie, in persoana extremistei si euroscepticei Marine Le Pen, sau cel mai tanar lider de la Elysee, centristul Emmanuel Macron, singurul de pana acum care ar ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.
Toate sondajele il indica drept castigator pe Macron, care de altfel este sustinut de majoritatea liderilor europeni.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si ce spun exit-poll-urile:
17:15 - Ultimele sondaje de opinie realizate chiar in ziua votului arata ca Emmanuel Macron poate miza pe un scor de peste 60%. Victoria sa a fost prevazuta de trei institute diferite de sondare a opiniei publice, arata presa din Belgia, in conditiile in care presa franceza nu are voie sa publice astfel de estimari inainte de inchiderea urnelor.
Prezenta la vot ramane in continuare importanta, la fel ca numarul voturilor anulate.
Este vorba despre sondaje de opinie clasice, nu de exit-poll-uri. Previziunile pe baza raspunsurilor oferite de alegatorii care au iesit de la urne vor fi anuntate abia dupa ora locala 19:00 (20:00, ora Romaniei), cand se inchid urnele, iar primele rezultate oficiale vor fi anuntate la ora 20:00, ora Frantei.
16:35 - Francezii care voteaza peste hotare se... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 17:24
Intentiile de vot in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta sunt stabile, arata sondajele de opinie.
Duminica, 60% din francezi vor vota cu Emmanuel Macron si 40% cu Marine Le Pen, potrivit sondajului IFOP, care a dat aceleasi rezultate si pe 24 aprilie. Opinion Way-SLPV a produs, tot joi, procentaje identice.
Dupa dezbaterea in direct la televiziune de vineri seara, un sondaj Elabe a aratat ca 63% din telespectatori l-au considerat mai convingator pe Macron, in timp ce reprezentanta extremei drepte, Le Pen, a fost preferata de 34%.
Principalele sondaje de opinie sunt in favoarea lui Macron, iar directorul IFOP, Jerome Fourquet, a remarcat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca tendinta a fost similara si inaintea primului tur. IFOP mai arata ca majoritatea alegatorilor care au votat in turul intai cu conservatorul Francois Fillon sau cu radicalul de stanga Jean-Luc Melenchon vor opta in turul al doilea pentru centristul Macron.
Citeste si:
Emmanuel Macron va castiga alegerile din Franta cu 61%, arata cel mai recent sondajDezbatere prezidentiala in Franta: Pe cine a convins Macron si pe cine Le Pen (sondaj)Alegeri in Franta: Obama anunta ca-l sustine pe Macron si face apel la sperantele francezilor, nu la fricile lor ...citeste mai departe despre "Alegeri in Franta: Macron se indreapta linistit spre victorie (sondaje)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 07:39
La 23 aprilie, in prima runda a alegerilor prezidentiale din Franta, se vor stabili cei doi candidati care se vor califica pentru al doilea tur de scrutin. Dintre cei 11 candidati, 4 au sanse aproape egale de a participa la votul final.
Francois Fillon - traditionalist de dreapta, reprezentand Partidul Republican, se bazeaza pe forta politica a partidului (cam 30% din electorat).
Programul sau politic promoveaza liberalismul economic si conservatorismul societar, pornind de la experienta si statutul unui fost prim-ministru, insa problemele legate de probitatea personala risca sa-i afecteze sansele de calificare. In cazul eliminarii din primul tur, Fillon va purta responsabilitatea absentei curentului politic de dreapta din runda electorala decisiva, moment inedit pentru a V-a Republica.
Emmanuel Macron - candidat de centru stanga, fost ministru in Guvernul Valls, se bazeaza pe electoratul compus din pensionari, functionari publici si profesionisti cu pregatire superioara. Favorit in sondaje cu aproximativ 25% din intentiile de vot, Macron a promovat tema coeziunii sociale si a necesitatii gasirii unui punct de intalnire nici la dreapta, nici la stanga prin care societatea franceza, in diversitatea sa, sa se reuneasca.
In campanie a incercat sa se prezinte ca fiind candidatul "anti-sistem" incercand sa seduca electoratul urban printr-un program reformator, pro-european, devenind astfel candidatul favorit al Berlinului si Bruxelles-ului.
Marine Le Pen -... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 06:12
11 candidati au primit in acest an cele 500 de aprobari necesare din partea unor oficiali alesi pentru a se inscrie intr-o cursa imprevizibila pentru palatul Elysee.
Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta are loc duminica, 23 aprilie, iar primii doi se vor confrunta in al doilea tur pentru a mosteni pozitia lui Francois Hollande, relateaza Reuters.
Reuters ii prezinta, in cateva date, pe cei 11 prezidentiabili francezi.
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
Nathalie Arthaud (46 de ani) - Lupta Muncitorilor
Aceasta preda economie si conduce formatiunea de extrema-stanga Lutte Ouvriere (Lupta Muncitorilor, n.red.), inspirata de principiile lui Lev Trotki. De asemenea, candidata de extrema-stanga a reusit sa castige 0,5% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, sustinand drepturile muncitorilor din Franta.
Francois Asselineau (59 de ani) - Uniunea Popular Republicana
Acesta face parte din elita inspectorilor financiari, sustine suveranitatea si vrea retragerea tarii din zona euro, Uniunea Europeana si NATO.
Jacques Cheminade (75 de ani) - Partidul Solidaritate si Progres
Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta era functionar in Ministerul Economiei. Este a treia cursa prezidentiala a lui Cheminade, care a reusit sa obtina 0,2% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. De asemenea, acesta sustine "eliberarea tarii din catusele finantelor internationale", renuntarea la euro si retragerea din... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 18:20
Francezii vor merge duminica la urne, pentru a vota in primul dintre cele doua tururi ale celor mai stranse alegeri prezidentiale din istoria moderna a tarii, care au loc intr-un context intern si international foarte tensionat.
Dupa cel mai recent atac terorist din Franta, cel de joi seara din centrul Parisului, miza este mai mare decat oricand.
Pentru postul de succesor al lui Francois Hollande se lupta 11 candidati, iar aproape jumatate dintre acestia au sanse reale de a ajunge in turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, la doua saptamani dupa primul tur.
Aproape fiecare dintre alegerile prezidentiale trecute a reprezentat o lupta intre candidati ai doua partide importante - cel al socialistilor si cel al republicanilor, aminteste The Economist, care explica felul in care vor avea loc alegerile din Franta.
De data aceasta, sondajele arata ca oricare dintre cei patru candidati cotati cu cele mai mare sanse poate ajunge in turul al doilea, iar doi dintre ei sunt extremisti eurosceptici - Marine Le Pen, pe partea dreapta, si Jean-Luc Melenchon, pe extrema stanga.
Sondajele sunt inselatoare - ce ne invata istoria
Sondajele arata o lupta stransa, alegatorii sunt de regula indecisi, iar miza este foarte ridicata: acesta este un vot care ar putea refauri Europa sau o poate distruge.
Dar si alte campanii prezidentiale au fost imprevizibile pe final. In anul 1995, Edouard Balladur, un candidat de centru-dreapta, era in fata lui Jacques Chirac, un... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:49
Cu sase zile inainte de primul tur de scrutin, fostul ministru al Economiei, Emmanuel Macron, realizeaza cel mai bun scor intr-un nou sondaj, cu 24% din intentiile de vot.
Macron castiga astfel o jumatate de punct fata de sondajul precedent Elabe, dat publicitatii la 13 aprilie, relateaza RTL.
Presedintele Frontului National, extremista Marine Le Pen, este creditata cu 23% din intentiile de vot, progresand si ea cu 0,5 puncte, potrivit acestui sondaj realizat pentru BFMTV si Express.
Candidatul dreptei Francois Fillon ar fi exclus din turul doi cu 19,5% din voturi (-0,5 puncte), situandu-se in fata lui Jean-Luc Melenchon (stanga), care ar obtine 18% (-0,5). Cu mult in urma, socialistul Benoit Hamon continua sa scada, inregistrand 8% din intentiile de vot, in minus cu un punct fata de precedentul sondaj.
In al doilea tur, preconizat pentru 7 mai, Emmanuel Macron ar castiga cu 62% din voturi, devansand-o astfel pe Marine Le Pen, care ar obtine - conform estimarilor - 38%.
Un procent de 22% dintre persoanele chestionate nu si-au exprimat intentia de a merge la vot. Circa 68% dintre cei intervievati au declarat ca sunt siguri ca se vor prezenta la urne in data de 23 aprilie, o crestere de un procent fata de sondajul precedent (63%), in timp ce rata abtinerii se anunta ridicata, la fel ca nivelul alegatorilor indecisi.
Cu toate acestea, conform sondajului actual, 73% din alegatori spun ca sunt acum siguri pe cine vor vota.
Acest sondaj a fost realizat... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 09:10
Liderul Frontului National francez, extremista Marine Le Pen, este cotat cu prima sansa doar in primul tur al alegerilor prezidentiale, insa exista ceva ce ar putea sa o faca prima femeie presedinte al Frantei - absenta la vot.
In turul al doilea, Le Pen ar urma sa piarda clar in fata candidatului independent de centru Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei in mandatul lui Francois Hollande.
La prima vedere, sondajele arata ca Le Pen nu va castiga, chiar daca in turul al doilea ar urma sa il confrunte pe conservatorul Francois Fillon, fost premier, cotat acum cu sansa a treia, dupa ce a fost principalul favorit inainte de izbucnirea scandalului in care este implicat alaturi de sotia sa.
Insa fizicianul francez Serge Galam, care a prezis victoria lui Donald Trump in Statele Unite, sustine ca in sondaje nu se ia in calcul un factor important - procentul celor care se abtin de la vot si, mai ales, cum acest lucru afecteaza prezenta la urne pentru fiecare candidat, scrie Politico, intr-un amplu articol.
Galam este de parere ca absenta de la vot, care ar urma sa fie chiar de 30 la suta, potrivit unui sondaj CEVIPOF, va fi cel mai probabil decisiva intr-o campanie "murdara" dominata de scandaluri.
Fizicianul, care este cercetator la Centrul National Francez pentru Cercetare Stiintifica, crede ca este foarte probabila o alegere a lui Le Pen in functia de presedinte, daca prezenta la vot va fi suficient de scazuta.
Galam foloseste apoi explicatii matematice... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 12:37
Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit vineri la Kremlin cu liderul Frontului National francez, Marine Le Pen, si i-a dat asigurari candidatei de extrema dreapta la presedintie ca Rusia nu urmareste sa se implice in apropiatele alegeri prezidentiale din Franta.
Vladimir Putin a spus ca "Rusia nu va interfera in alegeri", conform relatarilor agentiilor de presa ruse.
"Nu vrem in niciun caz sa influentam evenimentele viitoare, dar ne rezervam dreptul de a comunica cu reprezentantii tuturor fortelor politice ale tarii, asa cum fac si partenerii nostri europeni sau SUA", a declarat liderul de la Kremlin.
El a adaugat ca este "interesant" sa discute cu Marine Le Pen "dezvoltarea relatiilor bilaterale si situatia din Europa".
"Stiu ca reprezentati un spectru politic care evolueaza destul de rapid", i-a mai spus Putin liderei FN.
Dupa cum remarca AFP, primirea de catre presedintele rus a unui candidat in alegeri prezidentiale la o data atat de apropiata de scrutin este un fapt "exceptional". In schimb, Kremlinul a transmis ca intalnirile cu "opozantii" reprezinta "o practica normala".
De asemenea, The Telegraph scrie ca presedintele rus i-a urat succes lui Le Pen la alegerile prezidentiale.
La randul sau, sefa extremei-drepte din Franta a declarat vineri, dupa ce s-a intalnit cu presedintele rus, ca, daca va ajunge sefa a statului, va analiza mijloacele pentru ridicarea rapida a sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana din cauza crizei din... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 19:07