Agenti rusi au incercat sa obtina informatii de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron - prin intermediul unor conturi false pe Facebook -, inaintea alegerilor prezidentiale.
Aproximativ 20 de conturi ar fi fost create cu acest scop, au declarat parlamentari americani pentru Reuters.
Facebook a confirmat pentru Reuters ca a depistat existenta unor conturi frauduloase in Franta si ca le-a dezactivat.
Reprezentanti ai gigantului i-au informat pe partenerii lor americani, avansand numarul de 70.000 de conturi, in contextul in care firma vorbea in aprilie de 30.000 de conturi.
Potrivit unuia dintre acesti parteneri si altor doua surse informate, unele dintre aceste conturi au fost create de catre agenti rusi care se dadeau drept prieteni ai unor prieteni ai lui Emmanuel Macron cu scopul de a obtine informatii personale despre candidat si apropiatii lui.
Angajati de la Facebook ar fi remarcat acest lucru in primul tur al alegerilor prezidentiale franceze si ar fi constatat ca au fost utilizate instrumente informatice folosite deja de o unitate din cadrul GRU - serviciile de informatii ale armatei ruse.
Ei cred ca intrusii nu au putut sa se infiltreze destul de adanc, pentru a plasa virusi sau a fura parole, obiectivul probabil al operatiunii.
Aceeasi unitate GRU - cunoscuta sub numele de Fancy Bear sau APT 28 de catre societatile in domeniul securitatii informatice - a fost pusa in discutie in piratarea Comitetului National Democrat (DNC) in campania... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 13:52
Cel mai frumos cadou pe care alegatorii francezi puteau sa-l faca Uniunii Europene de ziua ei este tocmai rezultatul alegerilor prezidentiale care au avut loc duminica.
Doua treimi din alegatorii francezi au preferat valorile pe care inaintasii lor au intemeiat constructia europeana, votand pentru o societate liberala, pentru o democratie parlamentara bazata pe refuzul populismului, al demagogiei si escaladarii protectionismului antieuropean si xenofob.
In seara zilei de duminica, pe fundalul sonor al Odei bucuriei, imnul UE, Emmanuel Macron s-a indreptat catre tribuna de la care a rostit discursul victoriei in alegeri.
Sigur, pentru a fi realisti trebuie sa tinem seama de acea treime a electoratului francez - peste 10 milioane de votanti - care a sustinut-o pe candidata Frontului National. A facut-o si castigatorul alegerilor prezidentiale, atunci cand in discursul sau s-a referit la furia, nelinistea si insecuritatea, pe care alegatorii dreptei nationaliste le-au exprimat prin votul lor.
Societatea franceza este divizata astazi, iar Macron i-a asigurat pe suporterii lui Marine Le Pen ca intelege nemultumirile acestora si ca va trata problema securitatii si cea a politicilor sociale cu maxima prioritate.
Aceste probleme sunt bine cunoscute.
De fapt, ele caracterizeaza majoritatea societatilor europene astazi. Schimband doar cateva nuante pe ici pe colo, am putea evidentia aspecte aproape identice si in societatea romaneasca.
In acest context,... mai mult
Marti, 09 Mai 2017, ora 06:36
Un francez din trei a refuzat sa aleaga duminica intre centristul Emmanuel Macron si candidata extremei drepte Marine Le Pen, nivel record dupa 1969, avand in vedere numarul mare de buletine de vot necompletate si nivelul ridicat al absenteismului.
Potrivit rezultatelor Ministerului de Interne, absenteismul a fost de 24,52 %, acest procent fiind mai ridicat decat in primul tur (22,63%) si totodata cel mai mare inregistrat dupa alegerile prezidentiale din 1969 (31,4 %), relateaza AFP.
Vezi si cum s-a desfasurat al doilea tur al scrutinului prezidential - cele mai importante momente si declaratii
In afara de nivelul ridicat de absenteism, ministerul a indicat un numar record de buletine de vot necompletate si nule, depuse de 12% dintre participanti (fata de 6,4% in 1969, recordul precedent) sau 9% din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Numarul lor atinsese pragul de doar 2% dintre cei inscrisi in primul tur al scrutinului.
"Rezulta deci ca un francez din trei a preferat sa nu aleaga intre cei doi candidati. Este intr-adevar mult pentru niste alegeri prezidentiale", a constatat pentru AFP Anne Jadot, profesoara de stiinte Politice la Universitatea din Lorraine (estul tarii).
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
Este pentru prima oara dupa 1969 cand rata de participare in al doilea tur al scrutinului este inferioara celei din primul tur.
"Prezenta extremei drepte in turul al doilea nu a provocat supramobilizare in raport cu... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 10:18
Francezii merg azi la urne, pentru a-si alege noul presedinte. In al doilea tur al alegerilor ei au de ales intre Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Scrutinul ar putea reprezenta un punct de cotitura in istoria tarii - primul presedinte femeie, in persoana extremistei si euroscepticei Marine Le Pen, sau cel mai tanar lider de la Elysee, centristul Emmanuel Macron, singurul de pana acum care ar ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.
Toate sondajele il indica drept castigator pe Macron, care de altfel este sustinut de majoritatea liderilor europeni.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si ce spun exit-poll-urile:
17:15 - Ultimele sondaje de opinie realizate chiar in ziua votului arata ca Emmanuel Macron poate miza pe un scor de peste 60%. Victoria sa a fost prevazuta de trei institute diferite de sondare a opiniei publice, arata presa din Belgia, in conditiile in care presa franceza nu are voie sa publice astfel de estimari inainte de inchiderea urnelor.
Prezenta la vot ramane in continuare importanta, la fel ca numarul voturilor anulate.
Este vorba despre sondaje de opinie clasice, nu de exit-poll-uri. Previziunile pe baza raspunsurilor oferite de alegatorii care au iesit de la urne vor fi anuntate abia dupa ora locala 19:00 (20:00, ora Romaniei), cand se inchid urnele, iar primele rezultate oficiale vor fi anuntate la ora 20:00, ora Frantei.
16:35 - Francezii care voteaza peste hotare se... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 17:24
Alegatorii francezi se pregatesc pentru o decizie istorica duminica, atunci cand vor merge la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care, pentru prima data, niciunul dintre candidati nu face parte dintr-un partid traditional.
CNN prezinta opiniile lui Emmanuel Macron si Marine Le Pen in principalele teme care au dominat campania electorala.
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
EUROPA
Le Pen
Cand este vorba despre Europa, Le Pen, presedintele auto-suspendat al partidului Frontul National, a fost constanta in mesajul sau: "Calea mea sau nimic". Daca va fi aleasa, ea a anuntat ca va incepe rapid negocierile cu alte state membre UE pentru a schimba natura apartenentei Frantei la blocul comunitar.
Ea vrea sa retraga tara din Euro, o decizie care va trebui sa fie supusa la referendum. In plus, vrea sa scoata Hexagonul din Spatiul Schengen si sa obtina dispense de la o serie de reglementari europene.
Daca Bruxelles-ul nu ii va indeplini aceste cereri, ea a amenintat ca va convoca un referendum privind apartenenta Frantei la UE - si va face campanie pentru "Frexit". Potrivit CNN, Le Pen va trebui, insa, sa modifice mai intai Constitutia tarii pentru ca acest lucru sa fie posibil.
Candidata Frontului National a promis ca va demisiona de la Elysee, daca alegatorii voteaza ramanerea in UE, intr-o astfel de situatie.
In plus, ea a pledat pentru relatii mai stranse cu Rusia si a criticat deschis sanctiunile impuse... mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 11:43
Intentiile de vot in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta sunt stabile, arata sondajele de opinie.
Duminica, 60% din francezi vor vota cu Emmanuel Macron si 40% cu Marine Le Pen, potrivit sondajului IFOP, care a dat aceleasi rezultate si pe 24 aprilie. Opinion Way-SLPV a produs, tot joi, procentaje identice.
Dupa dezbaterea in direct la televiziune de vineri seara, un sondaj Elabe a aratat ca 63% din telespectatori l-au considerat mai convingator pe Macron, in timp ce reprezentanta extremei drepte, Le Pen, a fost preferata de 34%.
Principalele sondaje de opinie sunt in favoarea lui Macron, iar directorul IFOP, Jerome Fourquet, a remarcat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca tendinta a fost similara si inaintea primului tur. IFOP mai arata ca majoritatea alegatorilor care au votat in turul intai cu conservatorul Francois Fillon sau cu radicalul de stanga Jean-Luc Melenchon vor opta in turul al doilea pentru centristul Macron.
Citeste si:
Emmanuel Macron va castiga alegerile din Franta cu 61%, arata cel mai recent sondajDezbatere prezidentiala in Franta: Pe cine a convins Macron si pe cine Le Pen (sondaj)Alegeri in Franta: Obama anunta ca-l sustine pe Macron si face apel la sperantele francezilor, nu la fricile lor ...citeste mai departe despre "Alegeri in Franta: Macron se indreapta linistit spre victorie (sondaje)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 07:39
Francezii vor merge duminica la urne, pentru a vota in primul dintre cele doua tururi ale celor mai stranse alegeri prezidentiale din istoria moderna a tarii, care au loc intr-un context intern si international foarte tensionat.
Dupa cel mai recent atac terorist din Franta, cel de joi seara din centrul Parisului, miza este mai mare decat oricand.
Pentru postul de succesor al lui Francois Hollande se lupta 11 candidati, iar aproape jumatate dintre acestia au sanse reale de a ajunge in turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, la doua saptamani dupa primul tur.
Aproape fiecare dintre alegerile prezidentiale trecute a reprezentat o lupta intre candidati ai doua partide importante - cel al socialistilor si cel al republicanilor, aminteste The Economist, care explica felul in care vor avea loc alegerile din Franta.
De data aceasta, sondajele arata ca oricare dintre cei patru candidati cotati cu cele mai mare sanse poate ajunge in turul al doilea, iar doi dintre ei sunt extremisti eurosceptici - Marine Le Pen, pe partea dreapta, si Jean-Luc Melenchon, pe extrema stanga.
Sondajele sunt inselatoare - ce ne invata istoria
Sondajele arata o lupta stransa, alegatorii sunt de regula indecisi, iar miza este foarte ridicata: acesta este un vot care ar putea refauri Europa sau o poate distruge.
Dar si alte campanii prezidentiale au fost imprevizibile pe final. In anul 1995, Edouard Balladur, un candidat de centru-dreapta, era in fata lui Jacques Chirac, un... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:49
Sondajele de opinie din Franta ii dau ca potentiali competitori in turul II al alegerilor prezidentiale din aceasta primavara pe liderul Frontului National, Marine Le Pen, si candidatul de centru Emmanuel Macron.
Insa o victorie a lui Le Pen, scenariu care are sanse sa devina realitate in proportie de 40%, ar putea dinamita economia intregii regiuni, analistii bancii UBS estimand ca efectele acestuia ar putea fi de 5 ori mai dezastruoase decat declansarea crizei datoriilor in zona euro, dupa cum informeaza CNBC.
In fata alegatorilor, Le Pen s-a angajat sa renegocieze statutul de membru al UE si sa renunte la moneda unica europeana in maximUM 2 luni de la alegerea sa.
"Importanta sistemica a Frantei in cadrul proiectului european este atat de mare incat marja de limitare a daunelor ar putea fi mult redusa fata cea existenta in cazul Greciei in trecut sau cea a Spaniei si Italiei", opineaza grupul de analisti ai bancii elvetiene.
O simulare efectuata de echipa de analisti UBS arata ca socul victoriei lui Marine Le Pen in alegerile din Franta ar avea un efect dramatic asupra cresterii riscului de tara pentru mai multe economii din Europa.
Expertii bancii au estimat ca un astfel de scenariu ar putea crea o prapastie de aproximativ 500 de puncte de baza intre randamentul obligatiunilor emise de anumite state din zona euro si cele de referinta pe piata internationala.
Prin comparatie, momentul in care Atena a anuntat ca este in prag de colaps financiar, in... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:08
Dupa ce Europa a trecut de primele alegeri ale acestui an, cele parlamentare din Olanda, iar multi au rasuflat usurati pentru ca partidul lui Geert Wilders nu a reusit sa le castige, toate privirile sunt intreptate acum catre un hop si mai mare - alegerile prezidentiale din Franta, de luna viitoare.
Fostul ministru al Economiei Emmanuel Macron (foto), in varsta de 39 de ani, va ajunge cu Le Pen in turul al doilea, unde o va invinge, se arata in sondaje.
Potrivit unui sondaj Odoxa citat duminica de agentia Reuters, fostul ministru ar avea un mic avantaj in primul tur, din 23 aprilie - 26,5 la suta, cu 0,5 la suta peste cat ar obtine Le Pen si cat avea el insusi intr-un precedent sondaj realizat de aceeasi firma.
Macron si Le Pen ar urma astfel sa se confrunte in turul al doilea, pe 7 mai, cand fostul ministru al Economiei ar urma sa castige detasat si sa devina noul presedinte al Frantei - 64 la suta intentie de vot, fata de 36 la suta Le Pen.
Daca s-ar intampla acest lucru, Macron ar fi de departe cel mai tanar presedinte din istoria tarii, la nici 40 de ani.
Insa nu totul sta in sondaje, astfel ca este important ca majoritatea celor care au alte optiuni in primul tur sa se uneasca in turul al doilea si sa il sustina pe Macron, care se caracterizeaza ca fiind de centru, pro-mediu de afaceri si proeuropean progresist.
Conservatorul Francois Fillon, fost premier care este implicat intr-un scandal de coruptie si care se afla in sondaje dupa Le Pen si Macron,... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 19:26