Olanda a fost, poate, tara catre care s-au indreptat cel mai mult privirile in ultima saptamana, si asta nu numai gratie alegerilor parlamentare care au avut loc miercuri, ci si ca urmare a mai multor evenimente.
Europa se confrunta cu un val de populism, de care Olanda a trecut cu bine, presedintele turc Recep Erdogan are o confruntare de aproape doua saptamani cu partea olandeza, iar toate privirile sunt indreptate acum catre alegerile din Franta si Germania.
Euronews trece in revista cinci lucruri importante cu care am ramas dupa alegerile de miercuri din Olanda.
Citeste si: Olanda a trecut testul alegerilor - Europa este in siguranta. Pentru moment
Olandezii resping populismul
Toata discutia dinainte de alegeri a fost daca valul de "populism antisistem" inspirat de alegerea lui Donald Trump sau de Brexit va avea ecouri si in Olanda.
Victoria premierului Mark Rutte in fata instigatorului de extrema dreapta Geert Wilders este o confirmare ca spiritul de conservare al olandezilor este mai puternic decat am fi crezut, deloc surprinzator poate pentru o tara care in marea parte se afla sub nivelul marii.
Wilders - care voia sa stopeze imigratia musulmanilor, sa inchida toate moscheile si sa interzica Coranul - a condus in sondaje mult timp, insa sustinerea pentru formatiunea sa a parut sa scada in ultimele saptamani ale campaniei.
Partidul sau, PVV, si-a imbunatatit performanta de la alegerile din 2012, insa este mai slaba decat rezultatul din 2010,... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 21:03
Olandezii s-au mobilizat exemplar pentru alegerile parlamentare de miercuri, respingand retorica de extrema dreapta, antiimigranti si anti-UE a lui Geert Wilders, iar Europa este in siguranta. Pentru moment, insa, pentru ca urmeaza doua incercari si mai mari.
Prezenta la vot a fost de 82 la suta, iar o proportie covarsitoare dintre alegatori a fost pentru partidele pro-UE, fapt care l-a facut pe Thomas Lahey, colaborator Huffington Post, sa scrie ca Olanda a trecut testul alegerilor.
Partidul premierului Mark Rutte, VVD, este singurul care va avea peste 30 de parlamentari, in timp ce alte trei formatiuni vor avea in jur de 20 de alesi in noul Legislativ.
Acest rezultat ii permite premierului sa formeze o coalitie de guvernamamant cu alte partide, fara cel al lui Wilders, cu care nu vor sa colaboreze, in ciuda disponibilitatii aratate de acesta.
Citeste mai multe despre rezultatele alegerilor
Iata si ce a spus Mark Rutte, dupa castigarea alegerilor
Si toate astea sunt vesti bune pentru Europa, noteaza sursa citata.
Pe scena europeana, liderii au rasuflat usurati, deocamdata. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a felicitat pe olandezi, asemenea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
Citeste mai multe reactii ale liderilor europeni
De altfel, Rutte este simpatizat in randul liderilor europeni, iar ministrul sau de Finante, Jeroen Dijsselbloem, de la partidul PvdA, este presedintele Eurogrupului - consiliul de ministri de... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 14:08
Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a castigat alegerile parlamentare din Olanda.
Dupa numararea a 94% din voturi, Partidul Liberal VVD a obtinut cele mai multe sufragii, urmand sa aiba 33 de reprezentanti in Parlament, arata CNN.
Liderii internationali l-au felicitat pe Rutte pentru victoria sa in alegeri, afirmand ca olandezii au respins populistii anti-europeni.
"Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", i-a spus cancelarul german Angela Merkel premierului olandez.
Anterior, seful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel, Peter Altmaier, a felicitat olandezii pentru un rezultat "grozav" in alegeri.
"Olanda, oh, Olanda, esti campioana", a scris Altmaier pe Twitter, in olandeza. "Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a adaugat el.
Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!- Peter Altmaier (@peteraltmaier) March 15, 2017
La randul sau, Ministerul german de Externe a scris pe Twitter: "Majoritatea alegatorilor olandezi au respins populistii anti-europeni... Aceasta este o veste buna, avem nevoie de voi pentru o #Europa puternica".
Totodata, presedintele francez Francois Hollande l-a felicitat joi pe Rutte si a apreciat ca victoria acestuia in alegerile legislative de miercuri reprezinta o victorie impotriva extremismului, relateaza Reuters.
"Presedintele... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 08:48
Deputatul de extrema dreapta Geert Wilders, care a castigat 20 locuri la alegerile parlamentare din Olanda potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, s-a aratat joi dispus sa participe la o coalitie guvernamentala.
Celelalte partide politice au exclus insa o asemenea colaborare, scrie AFP.
Pozitionandu-se deja in vederea lungilor negocieri care urmeaza sa inceapa joi, el a declarat presei olandeze: "Daca este posibil, mi-ar placea sa co-guvernez, dar, daca asta nu merge, vom sprijini guvernul unde este necesar, pentru problemele care ne sunt dragi".
Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfasurate miercuri, potrivit estimarilor anuntate dupa inchiderea urmelor, transmit agentiile internationale.
VVD a obtinut 33 de mandate din totalul de 150 ale camerei inferioare a parlamentului - fata de 41 detinute in legislativul precedent -, in timp ce alte trei partide sunt creditate cu cate 20 mandate: crestin-democratii din CDA, progresistii din D66 si Partidul pentru Libertate (PVV, de extrema dreapta), condus de Geert Wilders.
Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate, o scadere semnificativa.
Dupa aflarea rezultatelor, Mark Rutte a declarat ca tara a "respins populismul gresit".
"Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 08:05
Premierul olandez Mark Rutte a declarat, dupa alegerile legislative castigate detasat de partidul sau, VVD, potrivit exit-pollurilor, ca tara a "respins populismul gresit".
"Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta", a declarat premierul, relateaza The Guardian.
"Am vorbit la telefon cu multi colegi europeni. Aceasta (miercuri - n.red.) este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'", a adaugat el.
Rutte a salutat rata mare de participare, 82%, potrivit IPSOS, un record in ultimii 31 de ani. "A fost un festival pentru democratie, cu cozi la sectiile de vot. Nu am mai vazut acest lucru de mult timp", a afirmat el.
Partidul Liberal VVD, al premierului Mark Rutte, a castigat detasat alegerile legislative din Olanda, urmand ca aiba 31 de reprezentanti in Parlament, potrivit exit-pollului realizat de IPSOS. VVD a pierdut 10 mandate, fata de Legislativul trecut, dar rezultatul este oricum peste asteptari.
Formatiunea lui Geert Wilders, PVV, se afla pe a doua pozitie, alaturi de formatiunea crestin-democrata CDA si de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare.
Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate.
Partidul Laburist este marele perdant al serii, cu o scadere de 29 de mandate, in timp ce... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 06:29
Olandezii sunt chemati la vot, miercuri, pentru a-si exprima optiunile in cadrul alegerilor parlamentare, iar rezultatul ar putea reprezenta o mare schimbare pentru tara, daca nu chiar si pentru continent.
Olandezii nu sunt atat de implicati de regula in procesul lor electoral, insa lucrurile s-au schimbat in ultima perioada, din cauza cresterii tot mai accentuate a formatiunii de extrema dreapta a populistului Geert Wilders, a unui conflict bizar cu Guvernul Turciei si a situatiei tot mai nesigure din Uniunea Europeana.
Toate acestea au facut ca oamenii sa urmareasca votul din acest an cu respiratia taiata, scrie Washington Post.
Cine este Geert Wilders si ce vrea
Wilders conduce Partidul pentru Libertate (PVV), care se pozitioneaza antiimigranti si este al doilea in preferinte in sondaje, cu 21,5 la suta, dupa partidul actualului premier Mark Rutte, VVD, care are circa 25 la suta.
"Wilders este raspunsul olandez pentru Trump, nu? Ar putea fi mai corect sa spunem invers: Trump este raspunsul american pentru Wilders", noteaza sursa citata.
Politicianul olandez a devenit cunoscut la nivel international ca fiind un critic al imigrantilor si al islamului, incepand cu anul 2004, atunci chiar primind amenintari cu moartea si avand nevoie de protectie permanenta din partea Politiei si locuind in imobile guvernamentale foarte sigure.
Este practic singura figura notabila a partidului sau, format in anul 2006, care a devenit o voce destul de puternica la... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 07:37
In mod normal, o runda de alegeri electorale in Olanda nu ar fi interesat pe nimeni din afara tarii. Insa aceste vremuri au apus demult, astfel ca scrutinul ce are loc pe 15 martie e mai important decat am putea crede, caci rezultatul va decide daca Tara Lalelelor va fi urmatoarea piesa de domino pentru Uniunea Europeana.
Dar care sunt sansele ca acest scenariu pesimist sa se intample? Bloomberg a analizat situatia prin prisma a 6 grafice esentiale.
Wilders isi pierde din sustinatori
La finalul anului trecut, sondajele de opinie aratau ca Partidul Libertatii, cu viziuni anti-islam si anti-UE, condus de Geert Wilders, ar fi obtinut multe locuri in Parlament. Insa finalul campaniei electorale a adus schimbari importante in preferintele electoratului olandez, iar liberalii condusi de premierul Mark Rutte au luat avant in sondaje.
Si chiar daca Partidul Libertatii va ajunge cumva sa iasa primul la alegeri, ar putea ocupa maximum o cincime din cele 150 de locuri in Legislativ, caci sistemul e facut in asa fel incat diversitatea formatiunilor politice sa fie cat mai mare. Drept urmare, va fi nevoie de formarea unei coalitii.
Problema pentru Wilders este ca nicio alta formatiune politica nu va incheia un parteneriat cu el.
Citeste si Primul mare examen al UE in 2017: Pericolul Wilders din Olanda
Castigatorul nu ia neaparat totul
Chiar daca va castiga alegerile din Olanda de pe 15 martie, Wilders nu va avea neaparat puterea de a forma Guvernul. In... mai mult
Sambata, 11 Martie 2017, ora 12:32
Rezultatele electorale din Olanda sunt bune in ceea ce priveste perspectiva aderarii Bulgariei la Schengen, crede ministrul bulgar al Internelor Þvetan Þvetanov.
Aflat in studioul postului national de televiziune de la Sofia, Þvetanov a calificat drept bune pentru intreaga Europa alegerile in care liberalii primului ministru Mark Rutte au obtinut 41 din cele 150 de mandate in Camera inferioara a Parlamentului de la Haga.
Oficialul a precizat insa ca nu se poate angaja cu nicio prognoza privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen inainte ca subiectul sa fie discutat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de interne din cele 27 de tari membre.
Consiliul ministerial se va reuni in octombrie si in aceasta perioada vom afla care este pozitia Olandei si bineinteles, a Germaniei, a declarat vicepremierul bulgar.
Þvetanov a adaugat ca din discutiile pe care le-a purtat in ultimele zile reiese ca o eventuala noua amanare a deciziei pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen ar putea fi motivata de raportul pentru Romania din cadrul mecanismului de cooperare si verificare care urmeaza sa fie publicat in decembrie.
Guvernul olandez a anuntat, intr-o informare catre parlamentari, ca se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, relateaza vineri site-ul DutchNews.nl. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:44
Curtea Constitutionala a Germaniei decide asupra legalitatii Mecanismului European de Stabilitate, iar ministrii de finante europeni se intalnesc pentru discutii pe tema problemelor financiare din Spania si Grecia. Sunt doua dintre evenimentele care contureaza o saptamana cu miza majora pentru viitorul zonei euro.
Tot in aceasta saptamana, Comisia Europeana detaliaza planurile pentru uniunea bancara, iar Olanda este in pragul unor alegeri generale, care ar putea schimba polii de putere in cadrul Uniunii Europene, scrie Reuters.
Salvarea Europei, in mainile Germaniei
In ultimele doua luni, toata Europa a asteptat incordata decizia Curtii Constitutionale a Germaniei, privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate si a Pactului de disciplina fiscala.
Expertii intervievati de agentia de presa Reuters sunt de parere ca judecatorii vor decide, miercuri, ca aceste propuneri nu incalca Constitutia Germaniei, desi se asteapta ca Berlinul sa impuna conditii severe pentru statele care ar putea intra in viitor, in incapacitate de plata.
Aprobarea celor doua planuri nu este in rezonanta cu politica sustinuta de Angela Merkel, care a contestat inclusiv decizia BCE de achizitie a obligatiunilor, in cazul statelor vulnerabile, anuntata saptamana trecuta.
Pe de alta parte, o respingere a Curtii Constitutionale ar arunca in haos pietele financiare ale celor 17 state din zona euro, deoarece planurile de salvare ale statelor cu probleme din sudul Europei si-ar... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:34