Alegerile locale s-au tinut intr-un singur tur. Al doilea, cerut de unele voci cu insistenta, dar foarte tarziu, va avea loc, de fapt, abia la toamna, cand e programat scrutinul pentru Parlament.
Merita sa vedem ce tendinte s-au degajat acum, pentru a intelege ce s-ar putea petrece peste cateva luni.
PSD si PNL domina autoritar reprezentarea la nivel local. Cele doua partide au adunat circa 70% din voturi, obtinand astfel trei patrimi din mandatele de consilieri judeteni si 85% din cele de primari.
Se prefigureaza, astfel, un sistem bipartid. E ceva nou. Intr-adevar, nu a mai existat, dupa 1990, vreun moment in care doua formatiuni politice sa adune impreuna atatea mandate si sa fie separate de doar cateva procente.
PSD e in fata cu circa 5%, o diferenta pe care PNL crede ca o poate recupera, la alegerile generale, sub conducerea bicefala de azi.
Alte trei partide, care dispun si ele de reprezentare parlamentara - ALDE, UDMR si PMP - au strans, la nivel national, ...citeste mai departe despre "Cine va castiga al doilea tur?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 06:30
Primele estimari exit poll, la iesirea de la urne, au fost facute publice, duminica seara, la ora 21.00. Potrivit acestora, in Bucuresti, PSD a castigat detasat atat la Primaria Generala, cat si la majoritatea primariilor de sector.
La primaria sectorului 1 se pare ca avem o surpriza, castigatoare fiind reprezentanta USB, Clotilde Armand.
Ultimele informatii oficiale arata ca la ora 20:40, prezenta la urne la nivelul tarii era de 48,22%, in timp ce in Capitala abia a ajuns la circa 31%, cel mai mic procent de prezenta din intrega tara.
Primaria generala
Sondaj CURS-Avangarde, la comanda TVR:
Sondaj IRES, la comanda Digi TV:
Sondaj Sociopol, la comanda Antena 3:
"Vreau sa le multumesc celor care azi au votat un om si un program si nu au mai votat impotriva. Le multumesc si celor tineri, si celor mai putini tineri, si celor din cartiere sarace, si celor din cartiere mai bogate, tuturor celor cu care m-am intalnit in aceasta perioada. Ii felicit pe ...citeste mai departe despre "Rezultate alegeri locale 2016: Gabriela Firea castiga detasat Bucurestiul. Surpriza la sectorul 1" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iunie 2016, ora 21:00
Azi suntem chemati sa ne alegem primarii, consilierii locali si cei judeteni.
Ziare.com a facut o trecere in revista a candidatilor la primariile din principalele orase si din Bucuresti.
Mai mult de jumatate dintre cei 47 de primari ai municipiilor resedinta de judet si din Bucuresti, alesi in iunie 2012, au avut probleme penale de la precedentul scrutin local. Chiar si asa, multi dintre ei isi doresc un nou mandat.
Iata care sunt primarii cu probleme penale care candideaza din nou
Printre candidati se afla, asadar, actuali, dar si fosti primari, dar si multe nume noi.
Iata candidatii la primarie din Bucuresti si principalele orase:
Care sunt candidatii din Bucuresti
Cine sunt cei 12 candidati la Primaria Capitalei.
Cine sunt cei 10 candidati la Primaria Sectorului 1
Cine sunt cei 11 candidati la Primaria Sectorului 2
Cine sunt cei 10 candidati la Primaria Sectorului 3
Cine sunt cei 10 candidati la Primaria Sectorului 4
Cine sunt cei 7 candidati la ...citeste mai departe despre "Alegeri locale 2016: Cine sunt candidatii din principalele orase" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iunie 2016, ora 07:38
Alegerile locale din acest an se desfasoara duminica, 5 iunie, romanii din tara sunt asteptati la urne pentru a-si alege primarii, consilierii locali si consilierii judeteni.
Scrutinul va avea loc intr-un singur tur, iar votarea incepe la ora 7 si se incheie la ora 21.
Pot vota cetatenii romani sau cetatenii statelor UE cu domiciliul sau resedinta in Romania si care au implinit 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.
Pentru a-ti putea exprima acest drept constitutional, trebuie sa prezinti un act de identitate valabil. La alegerile locale poti vota doar in localitatea de domiciliu sau de resedinta. Daca nu te poti deplasa la sectia de votare, poti solicita urna mobila, insa in conditiile legii.
Ce trebuie sa faci in sectia de votare: Primele alegeri informatizate
Mai intai trebuie sa prezinti actul de identitate operatorului de calculator din sectie, care il va scana si va verifica daca esti inscris in lista electorala permanenta.
Anul acesta este primul an in ...citeste mai departe despre "Alegeri locale 2016: Ce trebuie sa faci in data de 5 iunie, ziua votului (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iunie 2016, ora 16:00
Exista o puternica legatura de cauzalitate intre cele doua luni iunie din 2012 si 2016, din punct de vedere al tendintei candidaturilor pentru alegerile locale: votul emotional, cu precadere votul emotional negativ.
Context: Iunie 2012 vs. Iunie 2016
Luna iunie a anului 2012 a ramas in istorie, si la fel se va intampla si cu luna iunie 2016, din doua puncte de vedere: desfasurarea alegerilor locale (tot amalgamul cu pre-campanie, campanie propriu-zisa, strategie, tactici, ziua votului, predictii, exit-poll-uri etc.) si stabilirea unui trend, destul de fidel, pentru alegerile parlamentare din toamna. Reteta a fost aceeasi: rezultatele din vara dadeau, in proportie de 90%, desfasuratorul din toamna.
Detalii tehnice
Sa le luam pe rand: In 2012 s-a votat pe 10 iunie, in 2016 se va vota pe 5 iunie. In ambele situatii s-a votat (se va vota) intr-un singur tur de scrutin, contand in alegerea finala voturile valabil exprimate (VVE), nu pragul de 50 de procente.
In ambele ...citeste mai departe despre "Locale 2016: Votul emotional si influenta anului 2012" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 11:52
Activitatile electorale stabilite in calendarul pentru alegerile locale din 5 iunie incep marti, procedurile privind achizitiile pentru stampile si timbre autocolante sunt in curs de finalizare, iar pana sambata vor fi desemnati, prin tragere la sorti, judecatorii din Biroul Electoral Central.
Pana marti, 22 martie, cand incep activitatile electorale pentru alegerile locale, trebuie sa fie finalizata numerotarea circumscriptiilor electorale judetene si a municipiului Bucuresti, informeaza News.ro.
In zilele urmatoare, dar nu mai tarziu de 26 martie, trebuie sa fie desemnati judecatorii din Biroul Electoral Central (BEC) in sedinta publica, prin tragere la sorti, dintre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. A doua zi dupa desemnarea membrilor BEC pentru alegerile locale vor fi desemnati, prin vot secret, presedintele BEC si loctiitorii acestuia, potrivit calendarul electoral adoptat prin hotarare de guvern.
Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, luni, ca a inceput ...citeste mai departe despre "Calendarul alegerilor locale: Pana cand se depun candidaturi si cand incepe campania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 16:16
Degeaba ancheteaza doamna Kovesi o treime din presedintii Consiliilor Judetene, daca in locul lor PSD si PNL vor propulsa niste personaje la fel de coruptibile si chiar mai infometate.
Cu doar 160 de procurori, care au de gestionat 11.000 de dosare, DNA are rezultate fantastice, dar pur si simplu nu poate opri coruptia de la nivel local. Primarii si consilierii dornici sa se imbogateasca peste noapte sunt dispusi sa isi joace libertatea la ruleta.
Se pare ca merita, cu atat mai mult cu cat, de o vreme, se dau pedepse cu suspendare pentru fapte de coruptie - vezi decizia in cazul lui Boscodeala de la Buzau. Nu vreau sa joc rol de Casandra, ci sa identific niste probleme si sa sustin ca exista rezolvare politica pentru dezastrul care se prefigureaza la locale, chiar daca este ingrozitor de tarziu.
Prima problema este ca, in localitatile in care actualii primari mai candideaza pentru un mandat, asistam la un blat intre PSD si PNL. Luati sectoarele doi si trei din Bucuresti, dar, ...citeste mai departe despre "Cum sa furi alegerile cu legea in mana. O reteta USL" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 08:04
Prin excelenta, anii electorali 2012 si 2016 au marcat clasa politica, societatea romaneasca si au cristalizat opinia publica prin doua miscari de strada distincte, ambele avand loc cu maximum 6 luni inaintea primei campanii propriu-zise.
O paralela intre cele doua momente trebuie facuta, deoarece aplicand stanta anului 2012 am putea gasi un fir de argint legat de cum ar putea arata rezultatul anului electoral 2016.
Revolutia Facebook vs Revolutia Colectiv
12 ianuarie 2012, Targu Mures: oamenii ies in strada, puternic nemultumiti de reformele din sistemul sanitar propuse si promovate de guvernarea Boc.
13 ianuarie 2012, Bucuresti: mobilizarea puternica de pe retelele de socializare (cu precadere Facebook) are ca rezultat coagularea manifestantilor in Piata Universitatii pentru sustinerea lui Raed Arafat, subsecretar de stat al Ministerului Sanatatii, critic virulent al masurilor propuse. 2.000 de oameni pleaca in mars, in ciuda frigului din acea data, catre Palatul ...citeste mai departe despre "Romania 2012 vs. Romania 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 06:12
Anul 2015 a fost mai agitat decat era de asteptat. Insa pentru 2016 stim deja la ce sa ne asteptam - pe langa alegerile locale si cele parlamentare, ramane de vazut care vor fi noile aliante pe scena politica si ce va urma pentru premierul Dacian Ciolos.
Iar pe plan extern, SUA vor avea un nou presedinte dupa 8 ani.
Desi in 2015 s-au produs evenimente politice foarte importante, majoritatea avandu-l in centru pe Victor Ponta, care a pierdut pe rand sefia PSD si a Guvernului, acestea au avut declansatori la care putini s-ar fi asteptat.
Victor Ponta a renuntat la conducerea PSD in vara, dand impresia ca doar face un pas inapoi, pentru ca apoi sa fie ales in aceasta functie - intai interimar si apoi deplin - fostul numar 2 din partid, Liviu Dragnea. Apoi, in luna noiembrie, Ponta a demisionat din fruntea Guvernului impreuna cu ministrii, in urma protestelor de strada dupa tragedia din clubul Colectiv si dupa moartea politistului Bogdan Gigina, aflat in coloana oficiala a lui ...citeste mai departe despre "Cele mai importante evenimente politice din 2016 in Romania si in lume" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 12:09