Vladimir Putin a obtinut aproape 77% din voturile exprimate in alegerile prezidentiale de duminica, cel mai important scor pe care l-a inregistrat vreodata, potrivit rezultatelor definitive anuntate luni de Comisia Electorala Centrala.
Opozitia, insa, vrea sa organizeze un miting la Moscova, in timp ce liderii de la nivel mondial il felicita pentru noul mandat, mai putin cei din Occident, care prefera sa isi pastreze tacerea.
Cum s-au pozitionat contracandidatii
Comunistul Pavel Grudinin s-a clasat al doilea, cu 11,9% din voturile exprimate, a precizat comisia.
Ultranationalistul Vladimir Jirinovski s-a clasat pe locul trei, cu 5,7%, potrivit aceleiasi surse.
Singura candidata in alegeri care l-a criticat in mod deschis pe Putin, Ksenia Sobciak, a obtinut 1,7% din voturi.
Celui mai important rival al lui Putin, Aleksei Navalnii, i-a fost interzis sa candideze.
Comisia Electorala a anuntat ca prezenta in alegerile de duminica a fost de 67%.
Acuzatii de nereguli
Observatori si ONG-uri au raportat numeroase cazuri de introducere ilegala de buletine de vot in urne si presiuni fara precedent in vederea iesirii la vot.
Autoritatile electorale ruse au anulat rezultatul scrutinului in cinci districte si ancheteaza cu privire la introducerea ilegala de buletine de vot in urne in alegerile prezidentiale.
Presedinta CEC, Ella Pamfilova, a subliniat, luni, ca autoritatile au depus eforturi sa lupte impotriva incalcarilor legislatiei electorale si sa... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 13:24
Presedintele american Donald Trump considera ca amenintarea nucleara din partea Coreei de Nord este mai importanta decat presupusele ingerinte ale Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, a declarat duminica un consilier al Casei Albe.
Marc Short, director pentru afaceri legislative in cadrul Casei Albe, a raspuns la o intrebare privind opinia lui Trump despre evaluarea comunitatii de informatii a SUA, potrivit careia Rusia a incercat sa influenteze alegerile de anul trecut in favoarea lui.
Duminica, Donald Trump a avut o pozitie ambivalenta in privinta subiectului. Aflat in Vietnam, presedintele american si-a declarat sustinerea pentru serviciile secrete, dar a precizat si ca are incredere in sinceritatea liderului rus Vladimir Putin, care a negat acuzatiile de implicare in scrutinul american.
"El crede ca, dupa ani de investigatii, zeci de milioane de dolari din partea contribuabililor, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca vreun vot a fost afectat de interferentele Rusiei. Ceea ce incearca sa faca presedintele acum este sa recunoasca faptul ca amenintarea cea mai grava cu care se confrunta SUA este Coreea de Nord, care dezvolta arme nucleare. Armele nucleare din Coreea de Nord reprezinta o amenintare mai mare decat faptul ca Rusia a cumparat anunturi pe Facebook in Statele Unite", a spus Marc Short, intr-un interviu pentru televiziunea NBC.
Consilierul Casei Albe a amintit faptul ca Trump a promulgat noi sanctiuni impotriva Rusiei, care... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 11:08
Aproximativ 6,8 milioane de bulgari sunt asteptati duminica sa voteze in alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov.
Insa, alegerile legislative ar putea sa duca la crearea unui nou blocaj politic, intrucat nicio formatiune nu are sanse sa castige o majoritate clara, iar negocierile pentru formarea unei coalitii sunt un scenariu luat in considerare de socialisti si de rivalii de la GERB, scrie Associated Press.
De asemenea, acesta este al treilea scrutin legislativ organizat in ultimii patru ani de catre bulgari si atrage atentia asupra instabilitatii politice la sud de Dunare.
Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis sa se retraga de la putere dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale de candidata GERB, Tetka Tatceva.
In ultimele luni, socialistii au incercat sa valorifice victoria lui Rumen Radev, in speranta ca noul presedinte le va aduce voturi importante in alegerile legislative, dar sondajele arata un avans usor de partea GERB.
Scurta campanie electorala s-a concentrat pe probleme interne, precum amenintarea reprezentata de cresterea fluxului migratoriu si "catastrofa demografica", dar si pe viitorul Uniunii Europene.
Rusia si Turcia, prezente in campanie
Liderii principalelor formatiuni s-au implicat in dezbateri aprinse cu privire la influenta Rusiei si Turciei.
Insa, campania electorala s-a vazut... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 08:58
Partidul Rusia Unita este pe cale sa obtina peste 300 dintre cele 450 de mandate de deputat, la numararea a peste 70% din buletinele de vot, asigurandu-si astfel majoritatea "constitutionala" in Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului.
Rezultatele anuntate in noaptea de duminica spre luni de Comisia Electorala Centrala arata ca Rusia Unita a obtinut peste 54% in scrutinul pe lista, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.
Candidatii din partidul presedintelui Vladimir Putin conduc de asemenea in 203 din cele 255 de circumscriptii uninominale, la numararea a jumatate din buletinele de vot.
Spre deosebire de precedentele alegeri parlamenatre, doar jumatate din mandate sunt acordate pe lista, iar celelalte 225 in scrutine uninominale organizate la nivel de district.
Doar alte trei partide au reusit sa treaca pragul electoral de 5% pentru a intra in Legislativ. Toate sunt loiale Kremlinului si politicilor presedintiei.
Partidul Comunist a obtinut 13,77% din ...citeste mai departe despre "Nicio emotie pentru Putin: Chiar daca prezenta a fost mica la alegeri, are Parlamentul in intregime loial lui" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 08:35
Candidatii partidului de guvernamant Rusia Unita, al lui Vladimir Putin, au castigat locurile de guvernator in toate cele 21 de regiuni unde au avut loc alegeri, duminica, fiind invingatori si in 11 legislative regionale.
Luni, oficialii autoritatii electorale au transmis rezultatele alegerilor regionale din Rusia, informeaza New York Times, care subliniaza ca o organizatie independenta de monitorizare a alegerilor a sustinut ca rezultatele arata puterea consolidata pe care o are actuala conducere a Rusiei in politica din aceasta tara.
Cum se explica uriasa popularitate a lui Vladimir Putin, tarul care n-are habar de nimic
In plus, rezultatul alegerilor arata si dificultatile cu care se confrunta Opozitia si candidatii independenti.
Popularitatea ...citeste mai departe despre "Putin, mai puternic ca oricand - victorie pe linie in alegeri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 16:34
Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat legea ce prevede ca alegerile legislative in Rusia sa fie devansate din decembrie 2016 in septembrie acelasi an, a anuntat miercuri serviciul de presa al Kremlinului.
Organizate in mod traditional in prima duminica din luna decembrie, alegerile legislative, convocate in Rusia o data la cinci ani, vor avea loc in 2016, in a treia duminica din septembrie, adica la data de 18 septembrie, a precizat sursa citata, citata de AFP.
Legea a fost adoptata la 3 iulie de catre Duma de Stat (camera ...citeste mai departe despre "Putin face alegerile legislative mai devreme - de ce a luat decizia asta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 16:33
Doua partide de opozitie din Rusia vor forma o alianta anti-Putin, la alegerile parlamentare din anul 2016.
Liderii Partidului Progresului si RPR-Parnas au decis ca formatiunile lor sa candideze pe o platforma comuna pentru alegerile legislative de anul viitor, iar politicienii spera sa-i uneasca pe alegatorii nemultumiti de presedintele Vladimir Putin intr-un singur bloc, scrie Deutsche Welle.
Vineri, liderul Partidului Progresului, Alexei Navalni (foto), si Mihail Kasianov, care este unul dintre cofondatorii RPR-Parnas, alaturi de criticul Kremlinului Boris Nemtov, au spus ca sunt "pregatiti sa isi asume responsabilitatea pentru viitorul ...citeste mai departe despre "Adversarii lui Putin strang randurile - ce planuri au pentru anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 19:35
Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale de duminica din Rusia cu 63,9 la suta din voturi, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a aproximativ tuturor voturilor.
Putin a obtinut 63,9 la suta dupa numararea buletinelor din 98,47 la suta din birourile de vot, potrivit datelor anuntate de Comisia Electorala Centrala.
Comunistul Ghennadi Ziuganov obtine 17,18 la suta din voturi, liberalul Mihail Prohorov 7,7 la suta, populistul Vladimir Jirinovski 6,24 la suta, iar candidatul de centru Sergehi Mironov 3,84 la suta.
Rata de participare a atins 64 la suta.
Vladimir Putin, premier din 2008, a parasit Kremlinul in acelasi an deoarece Constitutia nu ii permitea sa efectueze mai mult de doua mandate consecutiv.
El l-a propulsat pe subordonatul sau Dmitri Medvedv la presedintie, iar acesta din urma a renuntat la un nou mandat prezidential in favoarea mentorului sau.
O reforma constitutionala a ridicat mandatul de la patru la sase ani, astfel ca Putin va avea dreptul sa se prezinte si la alegerile din 2018 si sa se mentina la putere pana in 2024.
Cine este "adevaratul" Vladimir Putin
Vladimir Putin, spion fara renume apoi inalt functionar sarguincios, s-a impus, dupa o ascensiune-fulger, ca un lider autoritar care a transformat Rusia in ultimii 12 ani.
Ales duminica in urma alegerilor prezidentiale, dupa patru ani ca prim-ministru, Putin, un om cu o privire patrunzatoare si fruntea lata, va ramane la conducerea tarii cel putin pana in 2018.... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 08:12
Premierul rus Vladimir Putin ar putea deveni presedinte dupa primul tur de scrutin la prezidentialele din 4 martie, cu 52% din sufragii, in ciuda actiunilor de protest cu care se confrunta, releva un sondaj publicat vineri.
La precedentul sondaj al Institutului VTIOM, publicat vinerea trecuta, seful guvernului rus era creditat cu 48% din preferintele electoratului, noteaza AFP.
Potrivit acestui ultim sondaj al institutului, realizat pe 14 ianuarie pe un esantion reprezentativ de 1.600 de persoane, Putin i-ar devansa pe liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov (11%) si pe ultranationalistul Vladimir Jirinovski (9%), daca scrutinul ar avea loc duminica.
Potrivit altui studiu, realizat de Fundatia opiniei publice (FOM) pe 14-15 ianuarie, Putin ar obtine 45% si s-ar afla pentru prima data de la venirea sa la putere in balotaj. In 2000, el a fost ales presedinte din primul tur de scrutin cu 52,94% din voturi, iar in 2004 cu 71,20% din sufragii.
Conducerea rusa se confrunta cu manifestatii ale opozitiei, care acuza fraude masive la alegerile parlamentare din 4 decembrie, castigate de partidul lui Putin cu 49,32%.
Denuntand fraude masive, opozitia a adunat intre 50.000 si 80.000 de persoane, pe 10 decembrie, la Moscova, pentru a cere anularea scrutinului. Ulterior, pe 24 decembrie, intre 70.000 si 100.000 de persoane s-au mobilizat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor si o "Rusie fara Putin". mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 10:02