Doar 30% din italieni estimeaza corect numarul imigrantilor din tara lor, dupa o campanie electorala in care candidati de centru-dreapta, de extrema dreapta sau chiar populisti din Movimento 5 Stelle (Miscarea Cinci Stele) au promis sa expulzeze sute de mii de imigranti clandestini, relata AFP sambata, cu o zi inaintea alegerilor legislative.
Legal, in Italia isi au resedinta circa cinci milioane de straini, adica 8,3% din totalul populatiei de 60,5 milioane. Numarul lor este aproximativ egal cu al italienilor stabiliti in strainatate.
Dintre imigrantii legali, romanii sunt de departe cei mai numerosi: 23%; urmeaza albanezii (9%), marocanii (8%), chinezii (5,5%), ucrainenii (4,5%), filipinezii (3,3%), indienii (3%) etc. potrivit datelor Institutului Italian de Statistica (Istat). Cei mai multi dintre straini lucreaza in comertul cu amanuntul, in serviciile de ingrijiri la domiciliu si in agricultura.
Marea majoritate a italienilor au insa impresia ca alaturi de ei traiesc mai multi - chiar mult mai multi - straini, potrivit unui sondaj recent al institutului Eurispes.
Doar 30% din italieni stiu ca numarul rezidentilor straini cu acte in regula este de circa 8%.
Potrivit centrului de studii privind migratia Idos, imigrantii contribuie net intre 2,1 si 2,8 miliarde de euro la cheltuielile publice, deoarece media lor de varsta este sub cea nationala. Cotizatiile lor la sistemul de asigurari de sanatate si sociale depasesc cheltuielile pentru pensii sau... mai mult
Sambata, 03 Martie 2018, ora 23:00
Rezultatul alegerilor din Italia, in urma carora nu s-a decis o majoritate clara in Parlament, a dus la scaderea burselor la nivel mondial si la deprecierea monedei unice, demonstrand ca ingrijorarile privind instabilitatea economiei europene nu au disparut.
In Italia, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis in scadere cu 1,7%, dupa ce rezultatele alegerilor nu au aratat un castigator clar.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
Bursa de la Paris a deschis marti in scadere cu 3%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal CAC 40 ajungand la valoarea de 3.609,58 puncte, iar indicele principal FTSE-100 al bursei de la Londra inregistra un declin de 1,4%, la 6.264,43 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 1,7%, 7.682,24 puncte.
Si euro s-a depreciat, ajungand aproape de 1,30 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani, deoarece analistii se asteapta sa urmeze cateva saptamani de incertitudini politice in Italia si chiar noi alegeri spre sfarsitul anului.
"Este cel mai prost scenariu din punctul de vedere al pietelor", a declarat Alessandro Tentori de la Citigroup.
Si bursa japoneza a inchis marti in scadere cu 2,26%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 11.398,81 puncte, in timp ce bursa de la Shanghai a inregistrat un declin de 1,4%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 2.293,34 puncte.
"Rezultatul... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:22
Neincrederea italienilor in economie a scazut la un nivel record in octombrie 2012, inregistrand cea mai mica valoare din 1996, cand au inceput sa se realizeze astfel de statistici. Europa se teme si ea pentru fragilitatea economiei Italiei.
Cea de-a treia economie ca marime a zonei euro si cea de-a patra economie a Uniunii Europene se afla in recesiune, incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2011, iar somajul a depasit nivelul de 10%.
Conform prognozelor guvernului Monti si ale FMI, economia Italiei se va reduce in acest an cu 2,4%, iar prognozele pentru 2013 sunt, de asemenea, de scadere, la nivelul intregului an.
Exista insa si semnale pozitive importante. Desi PIB italian a fost mai mic cu 0,2% in trimestrul trei al lui 2012, aceasta scadere a fost cu mult sub estimarile negative ca aceasta economie va continua trendul descendent mult mai abrupt din T1 si T2, cand s-a redus cu 0,8%.
Aceasta reducere a ritmului de scadere a PIB vine in sprijinul prognozelor bancii centrale a Italiei si a guvernului ca economia ar iesi din recesiune incepand cu a doua jumatate a lui 2013, precizeaza Bloomberg.
Italia, "too big to fail"
Economia Italiei a fost de mai mult timp una din cele mai problematice ale Uniunii Europene, cu un ritm de crestere mult mai redus fata de celelalte tari europene, incepand cu anii 1990, potrivit Eurostat.
Problemele au devenit insa cat se poate de vizibile in 2008, odata cu aparitia crizei financiare globale, cand economia a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:10