Facebook si Twitter au anuntat ca au identificat si inchis mai multe conturi care aveau legaturi cu Rusia si Iran si erau implicate in comportamente politice menite sa induca in eroare inainte de alegerile intermediare care vor avea loc in noiembrie in Statele Unite.
Facebook a sters 652 de pagini, grupuri si conturi care aveau legaturi cu Rusia si in mod surprinzator cu Iran, pentru "comportament neautentic coordonat" care includea distribuirea de materiale politice, informeaza Associated Press.
La randul sau, Twitter a suspendat 284 de conturi si a vorbit de eforturile de "manipulare coordonata".
Facebook a intensificat semnificativ inca de anul trecut monitorizarea pe platforma sa, cand a recunoscut ca agenti rusi au purtat cu succes operatiuni de influenta politica pe retea, menite sa influenteze alegerile prezidentiale din 2016.
Reteaua sociala a spus ca nu si-a incheiat analiza materialului si a refuzat sa spuna cum sau de ce actorii sprijiniti de stat se comportau asa cum au facut-o. Dar a spus ca a informat guvernele Statelor Unite si Regatului Unit, precum si Departamentul de Stat si Trezoreria SUA, din cauza sanctiunilor continue impotriva Iranului.
"Exista multe lucruri pe care nu le stim inca", a declarat Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, intr-o scurta conferinta de presa, care a avut loc marti dupa-amiaza.
Facebook a declarat ca actiunile de eliminare a paginilor, grupurilor si conturilor in dimineata zilei de marti au fost rezultatul a... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 08:48
Administratia Donald Trump a acuzat in weekend China de ingerinta in alegerile din SUA, intr-un moment in care presedintele american isi inmulteste invectivele impotriva anchetei privind suspiciunile de intelegere secreta intre Rusia si echipa sa de campanie in 2016, potrivit AFP.
"Toti acesti idioti care se focalizeaza pe Rusia ar trebui sa inceapa sa priveasca intr-o alta directie, China", a scris sambata Trump pe Twitter intr-o serie de mesaje care denuntau cu vehementa "cenzura" unor voci conservatoare pe retelele de socializare.
All of the fools that are so focused on looking only at Russia should start also looking in another direction, China. But in the end, if we are smart, tough and well prepared, we will get along with everyone!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2018
Postarea a trecut in mare parte neobservata, pana cand consilierul de securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, a fost chestionat pe acest subiect duminica la postul de televiziune ABC si a acuzat la randul sau Beijingul, dar si Moscova, Teheranul si Phenianul ca incearca sa se amestece in procesul electoral american.
"Pot sa va spun cu certitudine ca este o amenintare suficienta pentru securitatea nationala a SUA - ingerinta Chinei, ingerinta Iranului, ingerinta Coreii de Nord - pentru ca noi sa luam masuri in incercarea de a o contracara", a declarat Bolton. "Prin urmare, este vorba de patru tari, de fapt (inclusiv Rusia - n.red.) ", a adaugat el.
Presat sa ofere... mai mult
Duminica, 19 August 2018, ora 19:03
Protestele din Iran sunt rezultatul unui cumul de probleme nerezolvate. Indiferent cum se vor sfarsi ele, nemultumirile cresc in tara. Oamenii isi doresc schimbarea.
De cel putin doi ani, numerosi experti din Iran avertizeaza ca acumularea de probleme economice, sociale si politice ar putea culmina cu o razmerita. Acum previziunile alarmiste s-au indeplinit. Presiunea complexelor probleme i-a scos pe oameni in strada.
Urmarile a patru decenii de "Republica Islamica" sunt urmatoarele: mai bine de 40 la suta din locuitori traiesc sub limita relativa a saraciei. In unele regiuni rurale saracii reprezinta chiar 60 pana la 70 la suta din populatie.
Exista cel putin 11 milioane de oameni care traiesc in adaposturi improvizate la periferia marilor orase.
Mai bine de un sfert din cei aflati in cautarea unui loc de munca nu reusesc sa se angajeze nicaieri. Nici macar cei cu studii superioare.
Bogatia se iroseste
Nu trebuie uitat ca Iranul este o tara bogata. In timpul celor opt ani de mandat ai presedintelui Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013), tara a acumulat aproape 700 de miliarde de dolari din exportul de petrol. Dar acesti bani nu au fost folositi pentru combaterea saraciei si reducerea somajului.
O mare parte din aceste fonduri a fost investita in institutii religioase si ideologice, apropiate de conducerea de stat sau care sprijina sistemul la putere.
Sume astronomice s-au investit de asemenea in programul atomic si de rachete. Alte miliarde au fost... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 21:30
Protestele violente din Iran continua, desi autoritatile au luat masuri drastice, iar judecatorii au inceput sa dicteze pedepse extrem de dure pentru protestatari.
Pana acum au murit deja 16 oameni si cateva sute au fost arestati, iar toata lumea se intreaba daca nu se va ajunge cumva la violente similare celor din 2009, cand sute de oameni si-au pierdut viata in confruntarile declansate dupa castigarea suspecta a alegerilor prezidentiale de catre controversatul Mahmoud Ahmadinejad.
"Amploarea protestelor si intensitatea violentelor sunt iesite din comun. Stim deja ca 16 persoane au fost ucise in vestul tarii. Am asistat la luptele de strada de luni seara. Manifestantii lovesc parca fara sa se teama de interventia fortelor de ordine. Cu toate astea, momentan, nu putem compara gravitatea violentelor din 2009 cu ce se intampla in aceste zile. O spun multe dintre sursele mele care au trecut prin accea perioada si isi amintesc foarte bine cum s-au petrecut lucrurile", a precizat corespondenta Bloomberg Golnar Motevalli, pentru BBC.
Nu doar amploarea, ci si natura manifestatiilor pare sa fie diferita.
"In 2009, protestatarii iesisera in strada pentru a i se opune presedintelui Ahmadinejad, a carui victorie electorala era controversata. Atunci protestau reformisti din toate clasele soaciale si toate generatiile din Iran. De aceasta data, Guvernul de la Teheran sustine ca protestele au tenta politica si ca au fost organizate de oponenti ai presedintelui Hassan... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 16:30
Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, face o vizita in Iran, in perioada 29 februarie - 2 martie, urmand sa fie primit de presedintele Hassan Rouhani si de presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, aceasta fiind prima vizita a unui demnitar european dupa alegerile parlamentare.
Comanescu va avea "consultari extinse" cu omologul sau iranian, Mohammad Javad Zarif, pe agenda vizitei figurand si intrevederi cu ministrii Economiei si Finantelor, Petrolului, informeaza MAE.
Seful diplomatiei romane va fi insotit de o delegatie economica, formata din oficiali din ministerele cu competente economice - Ministerul Energiei si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri -, conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania.
Ministrul va participa la deschiderea unui Forum economic romano-iranian ...citeste mai departe despre "Mirajul Teheranului fara embargo: Ministrul de Externe duce oameni de afaceri in Iran" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 14:04
Un numar de 378.811 romani din diaspora au votat la al doilea tur al alegerilor prezidentiale, fata de peste 160.000 la scrutinul din 2 noiembrie, cei mai multi votanti fiind in Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, SUA, Germania si Franta, a anuntat, luni, Biroul Electoral Central.
Toate cele 294 de sectii de votare organizate peste hotare au trimis BEC rezultatele privind participarea la vot pana luni, la 08.00 ora Romaniei, conform
Mediafax.
Potrivit acestor date, cei mai multi alegatori au fost inregistrati in Italia - 96.724, Spania - 83.153, Republica Moldova - 35.630, Marea Britanie - 25.930, SUA - 17.710, Germania - 17.510, Franta - 16.114, Belgia - 13.076 si Austria 9.565.
In Canada s-au prezentat la vot 6.472 de alegatori, in Danemarca - 4.852, Cipru - 4.491, Olanda - 3.842, Elvetia - 3.745, Irlanda - 3.722, Grecia - 3.451 si in Ungaria - 3.249.
In Portugalia au fost 2.850 de votanti, in Luxemburg - 2.433, Emiratele Arabe Unite - 2.328 de votanti, Cehia - 1.950, Norvegia - 1.902, Suedia - 1.782, Republica San Marino - 1.779, Australia - 1.506, Israel - 1.441, Slovacia - 1.321, Turcia - 852, Finlanda - 760, Qatar - 753, Polonia - 675, Malta - 531, Afganistan - 373, China - 478, Rusia - 341, Noua Zeelanda - 331 si in Serbia - 317.
In Kuweit au mers la vot 297 de alegatori, in Japonia - 277, Bulgaria - 273, Ucraina - 263, Iordania - 222, Singapore - 220, Liban - 204, Irak - 193, Arabia Saudita - 171, Africa de Sud - 156, Slovenia - 151,... mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 12:50
Hassan Rohani, singurul reprezentat al reformistilor si moderatilor dintre candidatii la Presedintia Iranului, conduce detasat in preferintele alegatorilor, conform numaratorii partiale conduse de Ministerul de Interne al tarii.
Rohani ar fi obtinut 51% din voturi dupa numararea realizata in 65% din birourile de vot, transmite AFP, conform Mediafax.
"Au fost numarate 23 de milioane de buletine, iar Rohani are 11,75 milioane de voturi" in 38.621 de sectii de votare dintr-un total de 58.764, a anuntat acest oficial.
La o numaratoare anterioara, cand se numarasera 10%, Rohani era cotat cu 49,87% din voturi, devansandu-l pe conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care avea doar 16,65% din sufragii, transmite Agerpres.
Cine este Hassan Rohani
In varsta de 64 de ani, Hassan Rohani este un lider religios moderat, singurul candidat al reformistilor, si a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub presedintia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005).
El promite flexibilitate in discutiile cu marile puteri pentru a relaxa sanctiunile adoptate impotriva Teheranului si care au provocat o grava criza economica.
Pe locul trei in alegeri s-a clasat negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili a obtinut 383.820 de voturi (13,11%), iar un fost comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului, Mohsen Rezaie, 383.489 de voturi (13,10%), a precizat purtatorul de cuvant al ministerului.
Ceilalti doi candidati,... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 16:30
Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din SUA, in ciuda situatiei economice proaste. El si-a asigurat votul a 303 electori, fata de doar 206 pentru Romney, iar Florida este singurul stat in care mai urmeaza sa fie anuntat castigatorul.
Obama se va confrunta cu un mandat probabil la fel de dificil. Presedintele american trebuie ca pana la sfarsitul anului trebuie sa rezolve problema "varfului fiscal" din 2013, care poate pune in pericol atat economia americana, cat si cea mondiala, si sa ajunga la un acord cu un congres divizat cu privire la politicle sale.
Alegerile SUA 2012: Rezultatele in fiecare stat
Business24 v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente referitoare la alegerilor din Statele Unite.
- Agentia oficiala de stiri a Republicii Populare chineze, Xinhua, anunta ca administratia de la Washington trebuie sa "dezvolte o atitudine mai constructiva in realizarea politicilor sale cu privire la China". Agentia de stiri afirma ca, in ultimii patru ani, Casa Alba "a starnit frecvent dispute comerciale si neintelegeri privind cursul valutar cu China si s-a amestecat flagrant in disputele teritoriale ale Chinei cu vecinii sai".
- Bursele au crescut per total, iar randamentul bondurilor a coborat la cel mai mic nivel din ultimele doua luni, in urma victoriei lui Obama. Dolarul insa a scazut, piata de futures a suferit fluctuatii multiple, iar pretul aurului a crescut pentru a treia zi consecutiva, a anuntat Bloomberg.
- Obama a... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:09
Franta cere Iranului sa renunte la programul nuclear militar pana la jumatatea anului viitor, a declarat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius.
Oficialul francez a precizat ca, daca dupa alegerile legislative din Israel, care vor avea loc in luna iunie 2013, Iranul nu va abandona programul nuclear militar, vor trebui luate alte masuri pentru a determina Teheranul sa renunte la ambitiile de a obtine bomba atomica, potrivit Agerpres.
Fabius a mai spus ca intentia Iranului de a se dota cu arme nucleare este "inacceptabila", pentru ca va determina si alte state sa obtina aceasta arma nucleara. Oficialul francez a dat ca exemplu in acest sens Turcia si Arabia Saudita.
Avand in vedere stadiul in care va ajunge programul nuclear al Iranului in a doua jumatate a anului viitor, Fabius considera ca, daca Teheranul nu va fi convins sa renunte la acesta, dupa alegerile din Israel "va trebui sa avem o discutie generala pentru a decide ce este de facut".
In acelasi timp, autoritatile americane au declarat ca nu au ajuns la nici un acord asupra unor negocieri directe cu Iranul in ceea ce priveste programul nuclear iranian.
SUA: Nu am ajuns la niciun acord cu Iranul, asupra programului nuclear
"Presedintele Barack Obama a spus in mod clar ca va impiedica Iranul sa se doteze cu o arma nucleara si va face ceea ce este necesar pentru a atinge acest scop", a subliniat purtatorul de cuvant al NSC, Cabinetul pentru Politica Externa al lui Obama. mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 18:00