Istoria devine din ce in ce mai surprinzatoare. Dupa ce a invatat generatii de romani ca se trag din daci si din romani, acum vrea sa ne invete ca ne-am trage din cumani. Eu cred ca adevarul este altul. Parerea mea este ca radacinile neamului nostru sunt mult mai indepartate, tocmai in Peninsula Yucatan. Am dovezi ca mayasii au fost de fapt romani ajunsi, probabil cu transhumanta nautica, de pe melegurile mioritice tocmai pe cele ale Americii Centrale.
Ce dovada am ? Evident, calendarul maya care prevesteste apocalipsa la sfarsitul lui 2012. S-a gresit cand au spus ca va fi o apocalipsa planetara. Nici vorba de asa ceva! Era vorba doar de apocalipsa economiei din Romania caci la ce altceva s-ar fi putut gandii mayasii-romani decat la locurile lor natale.
Desigur, am glumit. Mayasii nu puteau sa fie romani din simplul motiv ca ceea ce ei au reusit cu secole in urma, noi nu reusim nici acum. Ei masurau cu exactitate timpul, noi doar pierdem timpul.
Inca un an pierdut
Stricto senso, apocalipsa inseamna sfarsitul lumii. Anul 2012 nu va fi sfarsitul lumii si nici macar sfarsitul lumii romanesti dar va fi, cu siguranta, sfarsitul perioadei in care economia romaneasca ar fi avut sansa si posibilitatea sa se revigoreze si sa se pregateasca pentru marile schimbari geo-economice ce vor avea loc in perioada post-criza.
Nu trebuie exclusa aceasta posibilitate nici dupa 2012, dar conditiile vor fi mult mai dificile necesitand un timp mai indelungat si costuri economice... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 11:37
Alegerile parlamentare de duminica nu pun imediat presiune pe cursul valutar, dar in perioada urmatoare, acesta va fi influentat in mod direct de stabilitatea pe care o va crea sau nu, noua echipa guvernamentala si de modul in care aceasta va negocia cu FMI un nou acord de tip preventiv.
"Credem ca presedintele Basescu il va nominaliza pe Victor Ponta ca premier, iar acest lucru, desi nu o sa faca leul sa se aprecieze, va fi totusi pozitiv, pentru ca in masura in care USL va castiga alegerile cu peste 50%, presedintele Basescu nu prea va avea de ales in directia aceasta", au declarat pentru Business24 reprezentantii departamentului economic al ING.
Potrivit acestora, imediat dupa alegeri, principalul obiectiv al guvernului va fi negocierea unui nou acord de imprumut stand by cu FMI.
"Romania are de rambursat niste sume destul de importante la anul din rezerva BNR sau din ce imprumuturi a atras Ministerul de Finante de la Banca Mondiala si FMI. Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au de platit in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta.
In aceste conditii, este de greu de crezut ca BNR va mai sta in spatele leului pentru a-l sustine, potrivit economistilor ING.
"Noi credem ca FMI va pune... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:32
Campania electorala aflata in derulare nu a adus dezbateri de substanta. Temele economice si sociale ale Romaniei au fost evitate, iar politicienii s-au marginit la schimburi de replici lipsite de substanta. Castigatorii alegerilor se vor lovi insa de cruda realitate.
Campania electorala pentru alegerile parlamentare este complet ratata. Din punctul de vedere al cetateanului si nu din cel al politicienilor. Politicienii si-au calculat pasii (atat cat le-a fost cu putinta si cat i-a dus mintea), si-au ales circumscriptiile electorale in asa fel incat sa evite contracandidatii de temut si au evitat cu grija dezbaterile pe temele fundamentale ale societatii romanesti.
Cei mai multi dintre candidati s-au ascuns in spatele ideii ca alegatorii sunt interesati de teme locale, sau cel mult regionale, pe care parlamentarii nu le pot gestiona.
De fapt, candidatii Uniunii Social Liberale (USL) dau sentimentul ca si-au facut temele dupa campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din anul 2009, in care a pierdut in fata lui Traian Basescu. Atunci s-a spus ca in al doilea tur de scrutin ar fi fost suficient ca Geoana, pur si simplu, sa stea acasa si l-ar fi invins pe presedintele in exercitiu. Nu a facut asa si a pierdut.
Dezbaterea temelor importante, un plus pentru alegatori
Cel care a pierdut din acest non-combat al candidatilor a fost, de aceasta data, alegatorul roman care a fost privat de dezbaterea marilor teme ale societatii si economiei romanesti: reforma... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 11:03
Alegerile de duminica trecuta sunt considerate un triumf al USL si o disparitie a "ciumei portocalii" cum se exprima gratios la televizor un foarte mediatizat medic, devenit presedinte de consiliu judetean.
Analizele mai putin gratioase dar mult mai pragmatice ale liderilor USL apreciau ca efectul cel mai important al votului este obtinerea unei majoritati confortabile a coalitiei in mai mult de 80% din judete, ceea ce va permite punerea in aplicare a programelor si masurilior menite sa conduca la o mai buna protectie a populatiei in perioada crizei, sa permita o dezvoltare sustenabila si, evident, sa ridice standardul de viata al populatiei.
Foarte frumos si promitator dar, din punctul meu de vedere, rezultatul alegerilor este o haina cu "double face". Pe de o parte sunt bune pentru ca au creat majoritatea politica necesara oricarei guvernari, pe de alta parte sunt mai putin bune pentru ca nu stim ce avantaje sau dezavantaje va aduce aceasta majoritate situatiei economiei.
Majoritatea politica poate deveni un pericol pentru economie
Mai mult, cred ca majoritatea obtinuta la aceste alegeri, probabil chiar potentata la alegerile din toamna, poate deveni un pericol potential pentru echilibrarea si dezvoltarea economiei. Sa ma explic:
In primul rand, procentul extrem de mare cu care a invins USL ii da posibilitatea unei conduceri autoritare in absenta unei capacitati rezonabile de reactie a PDL si in contextul in care al treilea partid clasat nu poseda in... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:50