Partidul Social Democrat (SPD) din Germania a aprobat, cu o majoritate simpla, duminica, inceperea unor negocieri oficiale cu conservatorii cancelarului Angela Merkel pentru formarea unei coalitii guvernamentale, relateaza Reuters, citata de News.ro.
Delegatii SPD, reuniti la Bonn, au aprobat negocierile cu 362 de voturi pentru si 279 impotriva. Unul dintre delegatii prezenti s-a abtinut.
Votul de duminica a fost urmarit cu interes de aliatii europeni ai germanilor, care spera ca Germania sa iasa din perioada de incertitudine politica in care se afla de la alegerile din 24 septembrie.
Anterior, potrivit Agerpres, liderul social-democrat german Martin Schulz a facut apel la partidul sau sa dea "unda verde" negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, relateaza agentia Reuters.
"SPD trebuie - si va fi - vizibil, auzibil si recognoscibil", a declarat Schulz in cadrul reuniunii delegatilor social-democrati la Bonn.
Circa 600 de delegati ai partidului s-au reunit intr-un congres special la Bonn pentru a dezbate si a se pronunta prin vot asupra proiectului liderilor lor de a demara negocieri pentru reinnoirea unei aliante cu conservatorii cancelarului Merkel, alianta ce s-a aflat la guvernare din 2013.
Potrivit DPA, Schulz a respins variata referitoare la alegeri anticipate, estimand ca organizarea de "noi alegeri nu este calea cea buna".
Martin Schulz (62 de ani), comenteaza Reuters, se confrunta... mai mult
Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 18:24
Angela Merkel s-a declarat duminica "optimista" asupra sanselor de a ajunge la un acord de principiu pentru a forma un nou guvern cu social-democratii in Germania si a scoate prima economie europeana din impasul politic, relateaza AFP.
"Eu intru in discutiile care se deschid cu optimism, chiar daca sunt constienta de imensa munca ce ne asteapta", a declarat cancelarul la Berlin, la deschiderea unei sesiuni maraton de negocieri de cinci zile intre familia sa politica conservatoare si social-democratii SPD.
"Cred ca putem ajunge la acest lucru", a adaugat ea, subliniind ca are drept scop "crearea conditiilor pentru a forma un guvern stabil" in tara.
Alegerile parlamentare din septembrie, marcate de un progres al extremei-drepte si un regres al partidelor traditionale, nu au permis formarea unei majoritati evidente in camera deputatilor.
Cancelarul si tabara sa crestin-democrata au incercat mai intai sa formeze un guvern de coalitie cu liberalii si ecologistii, dar fara succes.
Acum nu ii mai ramane Angelei Merkel ca formula de coalitie majoritara decat o alianta cu SPD, cu care a guvernat deja in guvernul precedent (2013-2017), care gestioneaza in prezent afacerile curente ale tarii.
"Trebuie sa cadem de acord", a declarat duminica la sosire Horst Seehofer, presedintele formatiunii conservatoare bavareze CSU, aliata CDU a dnei Merkel.
Subiectele de disputa cu social-democratii sunt insa numeroase, in special in ceea ce priveste politica migratorie,... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 13:41
Presedintele Frank-Walter Steinmeier a declarat luni ca Germania nu trebuie sa se ingrijoreze de lipsa unui guvern, in momentul in care tara se afla in continuare in impas la trei luni dupa alegerile legislative, relateaza AFP.
"Necunoscutul nu trebuie sa ne sperie intotdeauna. Acest lucru este valabil si pentru formarea guvernului, care dureaza mai mult decat de obicei", a afirmat Steinmeier in discursul sau traditional de Craciun.
"Doresc sa va asigur ca statul gestioneaza situatia in conformitate cu normele pe care Constitutia noastra le prevede in astfel de cazuri, chiar daca aceste reguli nu au fost niciodata folosite in ultimele decenii. Putem sa avem incredere", a mai spus seful statului german.
Germania cunoaste cea mai grava criza politica din ultimele decenii dupa ce blocul conservator nu a reusit sa ajunga la un acord cu liber-democratii si Verzii privind formarea unei coalitii guvernamentale la Berlin.
Conservatorii si social-democratii au participat la "marea coalitie" dupa alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anuntat imediat dupa scrutin ca trece in opozitie, ca urmare a celei mai grave infrangeri electorale din perioada postbelica.
Ulterior insa, dupa ce lidera conservatoare Angela Merkel nu a reusit sa formeze o coalitie alaturi de Verzi si de Partidul Liber-Democrat, unii membri ai conducerii SPD au sustinut ca partidul are responsabilitatea de a participa la guvernare.
Astfel, blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel... mai mult
Luni, 25 Decembrie 2017, ora 15:53
Crestin-democratii Angelei Merkel au suferit, duminica, o infrangere intr-un scrutin legislativ regional anticipat, o lovitura dura inaintea negocierilor in vederea formarii viitorului Guvern german.
Cu peste 37% din sufragii, Partidul social-Democrat (SPD) s-au clasat pe primul loc in urma scrutinului regional din Saxonia Inferioara (nord), devansand Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a cancelarului (33,4-34%), potrivit televiziunilor publice ZDF si ARD.
Pe locul trei se claseaza Verzii (8,5-8,8%), urmati de liberalii din cadrul FDP (7,2%) si Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreapta), care intra astfel in al 14-lea din cele 16 parlamente regionale, la trei saptamani dupa intrarea istorica in Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului german.
Inainte de alegerile legislative de la 24 septembrie, CDU era increzator ca avea sa poata sa le ia social-democratilor si Verzilor acest land in care se afla sediul Volkswagen, gigantul mondial auto discreditat de un scandal al motoarelor diesel trucate.
Merkel "neconsolidata"
Guvernul regional de centru-stanga a fost nevoit sa organizeze aceste alegeri dupa ce o aleasa ecologista si-a tradat tabara si a trecut la crestin-democrati. Acestia au condus mult timp in intentiile de vot.
Seful social-democratilor din Saxonia Inferioara Stephan Weil a salutat "un succes fulminant", in urma unei "curse de recuperare".
Liderul SPD, Martin Schulz, si-a exprimat satisfactia fata de o "batalie electorala fara... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 12:43
Alegerile germane din 24 septembrie 2017, datorita puterii politice, financiare si istorice specifice ale tarii, au fost, fara indoiala, in centrul interesului international si european.
Rezultatele lor au fost marcate de castigarea CDU / CSU al Uniunii Crestine, condusa de cancelarul Angela Merkel, chiar cu un procent mai mic, de -33%, in timp ce in alegerile federale din 2013 a obtinut 41,5% - contractia - 20, 5%, de la 25,7% in 2013 - de Partidul Social Democrat (SPD) al lui Martin Schulz, dar si de intrarea in Parlamentul Federal al partidului AfD, cea mai periculoasa grupare extremista din Europa, din cauza dimensiunii Germaniei si evenimentelor dramatice istorice care au schimbat cursul secolului al XX-lea.
Germanii -mai mult decat evident- sunt recunoscatori cancelarului Merkel pentru bunastarea lor, pentru nivelul lor inalt de viata, comparativ cu cel al altor popoare europene, pentru masurile privid combaterea somajului in mod eficient (rata somajului este la un nivel istoric scazute, de doar 3,90% din forta de munca) si bineinteles pentru excedentele bugetare. De aceea, pentru toate aceste motive, ei i-au dat un al patrulea mandat de Cancelar, ceea ce a reusit numai Konrad Adenauer, reformatorul Germaniei postbelice si Helmut Kohl, tatal reunificarii Germaniei.
Pe de alta parte, victoria cancelarului Merkel si formarea unui guvern cu potentiali parteneri - oricare ar fi acestea - implica in mod evident continuarea politicii de austeritate extrema si... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 15:27
1Ce-ar putea insemna pentru romani superstatul european propus nu intamplator de liderul francez Macron dupa rezultatul, deconcertant, al alegerilor germane? Dar pentru Germania, Europa si democratie?
O proxima desincronizare maxima ameninta sa-i lase la cheremul Rusiei pe romani, despartindu-i de vestul continentului. Pe care-l conduc germanii.
Cei din urma au trecut in scrutinul din 24 septembrie printr-o mica revolutie culturala. Si o mare alunecare spre dreapta. Cu sau fara voia francezilor, aceasta perceptibila reorinetare schimba fata Europei si pune bete in roatele incercarii lui Emmanuel Macron de a o relansa, imprimandu-i viteze multiple, cu o zona Euro transformata intr-un soi de superstat, cu tot cu ministru de finante, fisc, buget si, in pofida existentei NATO, cu institutii de forta proprii.
Or, dreapta germana, consolidata de accesul liberalilor in Bundestag si probabila lor participare la guvernare respinge net orice tentativa de prefacere a UE in organizatie filantropica prin distribuirea nemtilor in rolul unchiul american bogat, finantandu-i generos pe saraci.
Pe Macron nu-l poate aranja deci rezultatul alegerilor germane. In urma lor, liderul francez a invocat, patetic, "refondarea" Uniunii Europene si a lansat o tromba de propuneri a caror chintesenta e federalizarea continentului si deznationalizarea statelor europene.
Planurile sale, in mare masura nerealiste, nu exercita insa doar presiuni masive asupra Berlinului, incercand sa... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 16:16
Publicatiile germane concurau luni in superlative - "cosmar", "consternare", "cotitura istorica" - pentru a descrie socul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminica, marcate de ascensiunea dreptei nationaliste.
"O palma pentru Merkel, deruta pentru Schulz, succes socant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al maniei' va schimba profund Germania", a scris tabloidul Bild.
Conservatorii cancelarului Angela Merkel au castigat scrutinul, dar ies slabiti dupa un scor dezamagitor. Social-democratii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, insa cu rezultatul cel mai scazut din istoria lor, in timp ce partidul antieuro si antiimigranti Alternativa pentru Germania (AfD) isi face o intrare surprinzatoare in Camera Deputatilor.
"O victorie de cosmar" pentru Angela Merkel, rezuma ziarul cel mai citit in Germania.
"Progresul spectaculos al populistilor de dreapta constituie o cotitura istorica pentru viata politica germana", facuta din cultura consensului si a dezbaterilor elegante si care intra intr-o era mult mai dura si mai conflictuala, releva la randul sau cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
"Consternarea domneste in randul conservatorilor si principala responsabila este desemnata", apreciaza cotidianul de centru-stanga Suddeutsche Zeitung.
"Angela Merkel poate ramane cancelar, ea si-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plateste un pret ridicat: coalitia guvernamentala a fost sanctionata grav. AfD intra in Bundestag cu... mai mult
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 10:43
Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), eurosceptic, anti-imigratie si anti-islam, a obtinut o victorie rasunatoare la alegerile de duminica obtinand un scor pe care putine sondaje indrazneau sa-l anticipeze inainte de vot: 13,5%.
Rezultatul nu numai ca ii permite sa intre in Bundestag, dar si transforma partidul abia infiintat in a treia forta politica din Germania.
Este pentru prima data in aproape 70 de ani cand extrema dreapta va avea reprezentare in legislativul german.
In 1949, un partid de aceeasi factura, Deutsche Rechtspartei, atrasese fostii nazisti si a castigat cinci locuri in Parlament. Le-a pierdut insa la urmatoarele alegeri, arata The Independent.
Liderul formatiunii, Alexander Gauland, a anuntat triumfator ca partidul sau va "isi va lua tara inapoi, pentru a o reda poporului", promitand sa schimbe Germania, informeaza The Local.
"Am venit ca sa ramanem", a dat el asigurari, afirmand si ca AfD o va "vana" de acum inainte pe Angela Merkel, iar guvernul care se va forma in urma acestor alegeri "trebuie sa se imbrace bine, pentru ca va urma o iarna grea".
Nu s-a mai intamplat din 1990 ca un partid nou sa fie reprezentat in Parlament, mai puncteaza sursa.
Citeste si cum s-au desfasurat alegerile de duminica si reactiile celorlalte partide dupa afisarea exit-poll-urilor.
Vezi si afisul AfD care a starnit, pe buna dreptate, o vie polemica.
A.S. ...citeste mai departe despre "Extrema dreapta a intrat din nou in... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 21:36
Germania alege, iar in final Angela Merkel ajunge pentru a patra oara cancelara. Si daca ar fi sa se intample asa, cursa nu s-a incheiat. Intrebari importante raman inca deschise, considera Dagmar Engel.
Cursa nu s-a terminat fie si din simplul motiv ca centrele de vot isi inchid portile abia la ora 18:00 (19:00, ora Romaniei - n.red.), duminica, 24 septembrie. Alegerile continua asadar si duminica. Tot ceea ce credem ca stim se bazeaza pe sondaje. Sa ne amintim: anul trecut, in Europa, ne-am dus la culcare cu rezultatele destul de sigure ale sondajelor si ne-am trezit cu Brexit, respectiv cu Donald Trump.
Atat de grav nu va fi de aceasta data. Prea mare este diferenta din sondaje dintre Uniunea Angelei Merkel si social-democrati, pentru a avea in final un alt cancelar. Pietele de capital au decis oricum deja, in aroganta lor, ca totul ramane ca si pana acum, adica stabil. Brokerii se bucura si restul nu mai conteaza, cel putin la nivel de business.
Trei partide la guvernare?
De nu s-ar insela agentul de bursa! Si de aceasta data nu va exista un partid cu majoritatea necesara pentru a guverna singur. Si, indiferent cat de puternica este Angela Merkel - in coalitii trebuie sa cedeze in multe privinte si sa mai si inghita in sec. In legislatura trecuta, SPD (partenerul de coalitie) i-a impus salariul minim. In urmatoarea ar putea fi renuntarea definitiva la exploatarea clasica a carbunelui, pe care o sustin ecologistii. Sau pachetul de legi care sa reglementeze... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 16:30