Formatiunea presedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, infiintata acum un an, a obtinut majoritatea absoluta in camera inferioara a Parlamentului, Adunarea Nationala.
Partidul a obtinut 355 din totalul de 425 de mandate puse in joc la al doilea tur al alegerilor legislative, ce s-a derulat duminica, potrivit unui exit poll citat de AFP.
Acest scor se traduce printr-una dintre cele mai impunatoare majoritati din Republica a V-a, iar Opozitia e mult diminuata.
Partidul de dreapta Les Republicains si formatiunea UDI vor obtine 125 de mandate, iar Partidul Socialist 49.
Formatiunea lui Jean-Luc Melenchon, la France Insoumise (stanga), si PCF vor avea 30 de reprezentanti in Adunarea Nationala, iar Frontul National, al lui Marine Le Pen, opt mandate.
De altfel, este pentru prima oara cand presedinta Frontului National, Marine Le Pen, a obtinut un mandat de deputat, ea uramand sa reprezinte circumscriptia a 11-a Pas-de-Calais, relateaza Le Figaro.
Si partenerul ei de viata, vicepresedintele FN Louis Aliot, a fost ales, in circumscriptia a 2-a Pyreenees-Orientales, cu 50,56% din voturi.
Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 8 (9 ora Romaniei), iar 47 de milioane de alegatori au fost chemati la urne.
Reszultatele vin insa pe un absenteism-record la urne. Din primele estimari, doar 44,4% din cetatenii cu drept de vot au mers la urne, un record negativ, relateaza 20minutes.fr.
Presedintele francez Emmanuel Macron a precizat ca are... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 22:05
Sectiile de vot s-au deschis duminica in Franta metropolitana, la ora locala 8 (9 ora Romaniei), 47 de milioane de alegatori fiind chemati la urne in al doilea tur al scrutinului legislative, care, potrivit sondajelor, ii va oferi lui Emmanuel Macron o majoritate zdrobitoare in noua Adunare Nationala, unde opozitia risca sa fie redusa la o proportie foarte mica, relateaza AFP.
Scrutinul ar urma sa fie marcat, totusi, de o rata mare de absenteism, marcand finalul unei lungi perioade electorale, inceputa in toamna cu primarele de dreapta, ce a provocat haos in partidele traditionale si schimbari aproape fara precedent in peisajul politic.
Sectiile de vot se vor inchide la ora locala 18 (19 ora Romaniei) in majoritatea tarii, cu exceptia marilor orase, unde vor ramane deschise pana la ora locala 20 (21 ora Romaniei). O parte dintre francezii din strainatate au votat sambata.
Potrivit sondajelor, partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche (REM) va obtine o majoritate detasata in scrutin, ceea ce confirma dorinta de reinnoire a peisajului politic, in pofida unei rate de participare care se anunta scazuta.
Peste 47 de milioane de alegatori sunt chemati la urne.
Dupa succesul inregistrat de REM in primul tur de scrutin, seful statului asteapta o "confirmare" care sa ii permita sa isi aplice clar politica, incepand cu ordonantele controversate privind reforma Codului Muncii si legea privind "moralizarea politica". Acestea vor figura pe agenda... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 10:08
Prezenta la vot in Franta este sub asteptari la alegerile parlamentare, esentiale pentru noul presedinte Emmanuel Macron.
Ministerul de Interne de la Paris a anuntat ca doar 19,2% dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la ora pranzului (13.00 ora Romaniei), prin comparatie cu cei 21,1% dintre alegatori care votasera pana la aceeasi ora in alegerile parlamentare anterioare, amenintand intr-o oarecare masura sansele unei majoritati decisive pentru formatiunea lui Macron, La Republique En Marche, relateaza DPA.
Aceste alegeri legislative, care se desfasoara in doua tururi de scrutin, vor decide daca centristii din La Republique En Marche vor putea sa controleze pentru urmatorii cinci ani Adunarea Nationala si sa aprobe reformele economice si sociale de amploare, care au fost promise din timpul campaniei electorale de catre presedintele Emmanuel Macron.
In lipsa unei majoritati, presedintele se va trezi in situatia de a semna acorduri cu rivalii politici pentru ca ministrii sa treaca de votul de incredere al noului legislativ si pentru a-si trece programul politic prin Adunarea Nationala.
Emmanuel Macron are toate motivele pentru a ramane optimist, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale cu 66% din voturile francezilor si a invins-o categoric pe extremista Marine Le Pen.
La Republique En Marche ar putea sa obtina o majoritate de la 360 la 427 de pozitii in Adunarea Nationala.
In mod traditional, alegatorii voteaza in masa pentru formatiunea noului... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:53
Parlamentul European ar putea sa o convoace pe candidata de extrema dreapta la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen, pentru a discuta despre ridicarea imunitatii sale inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor din Hexagon, a declarat sambata vicepresedinta Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din legislativul european, Laura Ferrara.
"Comisia pentru libertati civile a fost de acord ca Le Pen sa fie convocata pentru o audiere la prima data posibila din mai", a anuntat Ferrara, care a adaugat ca audierea ar putea avea loc in prima saptamana din mai, inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, care va avea loc pe 7 mai si in care, potrivit sondajelor, Le Pen se va califica, transmite Reuters.
Ferrara, care este membra a miscarii italiene eurosceptice 5Stele, a mentionat ca Le Pen poate alege sa nu se prezinte la audiere.
Inainte de a decide ridicarea imunitatii unui europarlamentar, LIBE organizeaza de obicei o audiere cu eurodeputatul acuzat. Decizia vine, de regula, dupa cateva luni. In majoritatea cazurilor, imunitatea a fost ridicata, noteaza Reuters.
Justitia franceza a cerut Parlamentului European ridicarea imunitatii eurodeputatei Marine Le Pen, intr-o ancheta in care lidera Frontului National (FN, extrema dreapta), este suspectata ca ar fi recurs la angajari fictive sau ilegale de asistenti din partea formatiunii sale, in legislativul de la Strasbourg.
Cererea a fost... mai mult
Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 14:36
Doua tururi ale alegerilor, vot de patru ori, un presedinte si o adunare nationala - cam asa ar putea fi rezumate alegerile viitoare din Franta. Un pic confuz? Nu ai de ce. Iata ce trebuie sa stii despre respectivul scrutin.
Franta are un sistem hibrid: un presedinte si un Parlament, format din Adunarea Nationala (camera inferioara) si Senatul (camera superioara).
Doar Adunarea Nationala si presedintele sunt alesi prin vot public, ceea ce se intampla o data la 5 ani.
Sunt doua randuri de alegeri: primele pentru presedinte, iar apoi pentru cei 577 de membri ai Adunarii Nationale. Intre acestea e distanta de o luna.
De ce doua tururi pentru alegerile parlamentare? Candidatii care vor aduna in primul tur peste 12,5% din voturi vor trece in al doilea tur, unde invingatorul este decis prin majoritate.
Asadar, cand merg francezii la urne? In 23 aprilie, 7 mai, 11 iunie si 18 iunie.
In ceea ce priveste principalii candidati la presedintie, doar trei au sanse reale de a castiga si toti au ceva probleme.
Liderul Frontului National, Marine Le Pen, se bucura de multe titluri pe prima pagina a ziarelor si are sanse sa castige primul tur. Nu insa si pe al doilea, arata Sky News.
Situatia de pana acum arata ca Francois Fillon, candidatul republican, pierde, dat fiind scandalul de coruptie care o implica pe sotia sa.
Cel mai recent sondaj din Franta arata ca Fillon ar pierde presedintia. Se va retrage?
Cat despre Emmanuel Macron, candidat independent,... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 09:17
Anul 2016 s-a dovedit a fi unul plin de obstacole pentru sistemele politice clasice din tarile occidentale, primul soc fiind declansat de optiunea britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, urmat acum de alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite.
Valul de populism ar putea lovi in mai multe tari din Europa, avertizeaza analistii consultati de Bloomberg, luand in calcul alegerile care se vor desfasura in mai multe state membre UE in urmatoarele 12 luni.
Sondaje derutante
Italia, Austria, Olanda, Franta si Germania urmeaza sa treaca rand pe rand prin proba alegerilor generale si prezidentiale, contextul nefiind deloc favorabil partidelor traditionale din aceste tari.
Satui de sistemele politice si economice de pana acum, revoltati de inegalitatea sociala tot mai apasatoare, dar si de criza imigrantilor, careia nimeni nu i-a gasit inca solutia, locuitorii acestor tari vor vota in concordanta cu mesajul electoral cel mai potrivit aspiratiilor lor de moment, rezultatul fiind greu de prezis.
"Cred ca incepem sa invatam ca sondajele au mereu tendinta de subestima datele candidatilor extremisti, nationalisti", explica Bob Janjuah, analist al Nomura, bazandu-se pe sondajele date publicitatii inainte de Brexit si de alegerea lui Donald Trump ca presedinte SUA.
Pentru unul dintre artizanii Brexitului, Nigel Farage, intre cele doua evenimente politice exista o legatura clara, acestea fiind un semn ca revolutia anti-establishment continua de o parte... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 15:04
Bursele, petrolul si alte active riscante au scazut luni, dupa ce politicienii aflati la putere in Franta si Grecia au pierdut alegerile desfasurate duminica in cele doua tari, starnind temeri ca ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, fara Japonia, a scazut cu 2,3%, la minimul ultimelor trei luni, cele mai importante declinuri fiind inregistrate de actiunile din domeniile puternic influentate de evolutia economica, precum cel tehnologic.
Pe bursa din Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2,8%, din cauza temerilor cauzate de rezultatele alegerilor din Grecia si Franta.
Bursele europene vor deschide, probabil, in scadere, contractele futures indicand un declin de peste 2%, potrivit Reuters. Contractele futures pentru bursa din Statele Unite au coborat cu 1%.
Rezultatele alegerilor din Grecia si Franta ameninta uniunea monetara europeana
Rezultatele alegerilor din cele doua tari ameninta consensul politic care a mentinut uniunea monetara europeana intacta in timpul celor doi ani de criza, dar creste si presiunea asupra Germaniei pentru o abordare orientata mai mult spre crestere economica.
"Exista temeri uriase ca viitorul guvern al Greciei va anula masurile de austeritate, situatie care va duce la un faliment dezordonat. Nesiguranta a determinat vanzarea de active riscante", a declarat Ben Le Brun, analist la OptionsXpress Australia.
Impactul rezultatului... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 10:59
Campania electorala din Franta ar putea bloca programul de guvernanta fiscala convenit de liderii UE la summit-ul de saptamana trecuta, a avertizat ministrul francez al bugetului, Valerie Pecresse, care considera ca adversarii presedintelui Nicolas Sarkozy ar putea intarzia legislatia necesara.
"Viteza este vitala pentru a restaura increderea. Franta trebuie sa dea un exemplu. A fost la originile acestui tratat alaturi de Germania si ar fi paradoxal daca acordul ar fi blocat timp de trei luni din cauza alegerilor prezidentiale. Lansez un apel la unitate nationala", a comentat Pecresse la postul de radio Europe 1.
Francois Hollande, principalul adversar al lui Sarkozy in alegerile din aprilie si mai, se opune propunerii presedintelui de a introduce in constituitie necesitatea unui buget echilibrat, asa-numita "regula de aur".
Hollande, reprezentant al Partidului Socialist, a declarat la randul sau, in urma afirmatiilor lui Pecresse, ca va renegocia acordul incheiat la summit-ul UE daca va castiga presedintia.
Statele UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri la Bruxelles sa incheie un nou tratat pentru consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice. Potrivit acordului, echilibrarea bugetului trebuie introdusa in constitutia fiecarui stat care va participa la noul tratat.
Guvernele vor trebui sa implementeze legislatia necesara, dupa ratificarea de catre parlamente.
Fara sprijinul socialistilor, guvernul Sarkozy nu dispune de... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:35
Inainte sa fie acuzat de viol, sa fie inchis si sa-si dea demisia de la sefia FMI, Dominique Strauss-Kahn, avea o viata de vis. Bani, putere si o gramada de beneficii ce veneau o data cu pozitia sa internationala. Din pacate, daca este nevinovat, ii va fi imposibil sa revina la viata sa extraordinara. Iata ce a pierdut Dominique Strauss-Kahn, conform revistei Business Insider.DSK - milionar
De unde vine averea lui DSK? In primul rand, a avut cateva slujbe foarte bine platite: membru al Agentiei de Planificare Economica, deputat (membru al Parlamentului), Ministru al Industriei si Afacerilor Externe, avocat al corporatiilor si profesor de economie la Institutul de Studii Politici din Paris. De asemenea, a fost membru al Adunarii Nationale Franceze, profesor delegat la Standford, consilier personal al Secretarului General al OECD si Ministru al Economiei, Finantelor si Industriei (s-a ocupat de lansarea Euro).
Ca sef al FMI, castiga 420.930 de dolari pe an, salariu neimpozabil. In plus, mai primea de la FMI un supliment anual de 75.350 de dolari pentru cheltuieli personale.
Sotia sa, Anne Sinclair, este nepoata lui Paul Rosenberg, un faimos colectionar de arta care l-a reprezentat, de exemplu, pe Picasso. Se crede ca in colectia sa, din care o parte ii revine lui Sinclair, exista si din tablouri furate de nazisti.
A fost inconjurat de femei frumoase
Se stie ca a avut cel putin trei aventuri.
Cu Piroska Nagy, o economista.
Brigitte Guillemette, un consultant in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 14:06