Bursele europene s-au prabusit, iar moneda unica le-a urmat exemplul, in timp ce costul de imprumut si dolarul au crescut pe masura ce investitorii au incercat sa isi reduca riscurile, dupa ce fostul premier grec a sugerat ca statul elen nu poate negocia prea mult imprumutul luat.
Lucas Papademos a avertizat marti ca Grecia nu are alta optiune decat sa respecte strictul program de austeritate impus de acordul care a salvat tara de la faliment, sau sa iasa din zona euro, lucru care ar destabiliza econmia, ar creste inflatia si ar genera noi probleme sociale, scrie Wall Street Journal.
"Iesirea Greciei din zona euro ar putea sa nu aiba impactul anticipat, dar in fata unor necunoscute investitorii fug cat vad cu ochii", spune Mike McCudden, sef al departamentului de operatiuni cu derivate al Interactive Investor.
Alegerile grecesti, pe post de referendum
Conform asteptarilor internationale, alegerile din Grecia, organizate in iunie, ar putea fi asemanate cu un referendum cu intrebarea "Vreti sau nu sa ramaneti in zona euro". Germania si Franta au dat Greciei un ultimatum cu privire la apartenenta lor la zona euro, statul elen urmand sa fie exclus daca partidul castigator nu e pro-european, scrie Business Insider.
Daca Syriza, partidul de extrema stanga care vrea anularea pachetului de salvare, castiga alegerile, Banca Centrala Europeana va fi pusa in fata celei mai mari decizii din istorie - daca va opri sau nu imprumuturile catre Banca Nationala a Greciei.... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:45
Bursele, petrolul si alte active riscante au scazut luni, dupa ce politicienii aflati la putere in Franta si Grecia au pierdut alegerile desfasurate duminica in cele doua tari, starnind temeri ca ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, fara Japonia, a scazut cu 2,3%, la minimul ultimelor trei luni, cele mai importante declinuri fiind inregistrate de actiunile din domeniile puternic influentate de evolutia economica, precum cel tehnologic.
Pe bursa din Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2,8%, din cauza temerilor cauzate de rezultatele alegerilor din Grecia si Franta.
Bursele europene vor deschide, probabil, in scadere, contractele futures indicand un declin de peste 2%, potrivit Reuters. Contractele futures pentru bursa din Statele Unite au coborat cu 1%.
Rezultatele alegerilor din Grecia si Franta ameninta uniunea monetara europeana
Rezultatele alegerilor din cele doua tari ameninta consensul politic care a mentinut uniunea monetara europeana intacta in timpul celor doi ani de criza, dar creste si presiunea asupra Germaniei pentru o abordare orientata mai mult spre crestere economica.
"Exista temeri uriase ca viitorul guvern al Greciei va anula masurile de austeritate, situatie care va duce la un faliment dezordonat. Nesiguranta a determinat vanzarea de active riscante", a declarat Ben Le Brun, analist la OptionsXpress Australia.
Impactul rezultatului... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 10:59
Castigarea in popularitate a unor partide anti-europene si anti-masuri de austeritate in Franta ingrijoreaza investitorii, care sunt de parere ca ar putea fi exclusi de pe aceasta piata.
Marine Le Pen (foto), din partea Frontului National, un partid anti-euro si anti-imigranti, a reusit sa castige 17,9 la suta din voturile francezilor, in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.
In acelasi timp, Jean-Luc Melenchon, de la Partidul Comunist, a obtinut 11,1 la suta din voturi. Lideri, si cei care se vor infrunta in turul al doilea, sunt Francois Hollande, de la Partidul Socialist, cu 28,6% din voturi, si actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, cu 27,4%.
Riscul, din punctul de vedere al investitorilor, este ca popularitatea acestor partide extremiste l-ar putea influenta pe viitorul presedinte, care ar putea sa nu mai ia masurile necesare redresarii economice.
"Suntem atenti la companiile listate din Franta. Daca noul presedinte cedeaza presiunii din partea acestor grupuri, bursele vor avea de suferit. Preferam sa nu ne supunem acestui risc", a declarat Pierre Mouton, manager de fond la Notz Stucki & Cie, in Geneva, care gestioneaza fonduri de 7,5 miliarde de dolari si isi reduce detinerile in Franta, citat de Bloomberg.
Economia Frantei a incetinit, iar rata somajului a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 12 ani. In plus, din cauza datoriilor publice de peste 85 la suta din produsul intern brut, Franta si-a pierdut ratingul AAA, din partea agentiei... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 10:40
Bursele europene sunt in scadere puternica la jumatatea tranzactiilor de luni, trase in jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, criza guvernamentala din Olanda si indicatori macroeconomici dezamagitori.
Pietele europene au inceput tranzactiile in scadere, dar declinul s-a accentuat pe parcurs odata cu acumularea stirilor negative.
La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era in scadere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%.
Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este in declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.
"Instabilitatea politica din Europa apasa piata, cu incertitudini legate de rezultatul scrutinului din Franta si criza guvernamentala din Olanda, care a luat bursele prin surprindere si a creat un element suplimentar de nesiguranta", a declarat Yves Marcais, broker la Global Securities.
Pe piata obligatiunilor, randamentele sunt in crestere.
La ora 12:00 GMT, randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani era in crestere de la 5,937% la inchiderea de vineri la 5,958%, cel al obligatiunilor Italiei la 5,708% (de la 5,651%), iar cel al obligatiunilor olandeze la 2,385% (de la 2,314%).
In schimb, randamentul obligatiunilor Frantei a coborat usor, de la 3,09% la deschidere la 3,057%.
Intr-un context deja fragilizat de temerile legate de capacitatea tarilor europene de reducere a deficitelor publice, victoria socialistului... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 17:59