Formatiunea presedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, infiintata acum un an, a obtinut majoritatea absoluta in camera inferioara a Parlamentului, Adunarea Nationala.
Partidul a obtinut 355 din totalul de 425 de mandate puse in joc la al doilea tur al alegerilor legislative, ce s-a derulat duminica, potrivit unui exit poll citat de AFP.
Acest scor se traduce printr-una dintre cele mai impunatoare majoritati din Republica a V-a, iar Opozitia e mult diminuata.
Partidul de dreapta Les Republicains si formatiunea UDI vor obtine 125 de mandate, iar Partidul Socialist 49.
Formatiunea lui Jean-Luc Melenchon, la France Insoumise (stanga), si PCF vor avea 30 de reprezentanti in Adunarea Nationala, iar Frontul National, al lui Marine Le Pen, opt mandate.
De altfel, este pentru prima oara cand presedinta Frontului National, Marine Le Pen, a obtinut un mandat de deputat, ea uramand sa reprezinte circumscriptia a 11-a Pas-de-Calais, relateaza Le Figaro.
Si partenerul ei de viata, vicepresedintele FN Louis Aliot, a fost ales, in circumscriptia a 2-a Pyreenees-Orientales, cu 50,56% din voturi.
Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 8 (9 ora Romaniei), iar 47 de milioane de alegatori au fost chemati la urne.
Reszultatele vin insa pe un absenteism-record la urne. Din primele estimari, doar 44,4% din cetatenii cu drept de vot au mers la urne, un record negativ, relateaza 20minutes.fr.
Presedintele francez Emmanuel Macron a precizat ca are... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 22:05
Sectiile de vot s-au deschis duminica in Franta metropolitana, la ora locala 8 (9 ora Romaniei), 47 de milioane de alegatori fiind chemati la urne in al doilea tur al scrutinului legislative, care, potrivit sondajelor, ii va oferi lui Emmanuel Macron o majoritate zdrobitoare in noua Adunare Nationala, unde opozitia risca sa fie redusa la o proportie foarte mica, relateaza AFP.
Scrutinul ar urma sa fie marcat, totusi, de o rata mare de absenteism, marcand finalul unei lungi perioade electorale, inceputa in toamna cu primarele de dreapta, ce a provocat haos in partidele traditionale si schimbari aproape fara precedent in peisajul politic.
Sectiile de vot se vor inchide la ora locala 18 (19 ora Romaniei) in majoritatea tarii, cu exceptia marilor orase, unde vor ramane deschise pana la ora locala 20 (21 ora Romaniei). O parte dintre francezii din strainatate au votat sambata.
Potrivit sondajelor, partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche (REM) va obtine o majoritate detasata in scrutin, ceea ce confirma dorinta de reinnoire a peisajului politic, in pofida unei rate de participare care se anunta scazuta.
Peste 47 de milioane de alegatori sunt chemati la urne.
Dupa succesul inregistrat de REM in primul tur de scrutin, seful statului asteapta o "confirmare" care sa ii permita sa isi aplice clar politica, incepand cu ordonantele controversate privind reforma Codului Muncii si legea privind "moralizarea politica". Acestea vor figura pe agenda... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 10:08
Prezenta la vot in Franta este sub asteptari la alegerile parlamentare, esentiale pentru noul presedinte Emmanuel Macron.
Ministerul de Interne de la Paris a anuntat ca doar 19,2% dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la ora pranzului (13.00 ora Romaniei), prin comparatie cu cei 21,1% dintre alegatori care votasera pana la aceeasi ora in alegerile parlamentare anterioare, amenintand intr-o oarecare masura sansele unei majoritati decisive pentru formatiunea lui Macron, La Republique En Marche, relateaza DPA.
Aceste alegeri legislative, care se desfasoara in doua tururi de scrutin, vor decide daca centristii din La Republique En Marche vor putea sa controleze pentru urmatorii cinci ani Adunarea Nationala si sa aprobe reformele economice si sociale de amploare, care au fost promise din timpul campaniei electorale de catre presedintele Emmanuel Macron.
In lipsa unei majoritati, presedintele se va trezi in situatia de a semna acorduri cu rivalii politici pentru ca ministrii sa treaca de votul de incredere al noului legislativ si pentru a-si trece programul politic prin Adunarea Nationala.
Emmanuel Macron are toate motivele pentru a ramane optimist, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale cu 66% din voturile francezilor si a invins-o categoric pe extremista Marine Le Pen.
La Republique En Marche ar putea sa obtina o majoritate de la 360 la 427 de pozitii in Adunarea Nationala.
In mod traditional, alegatorii voteaza in masa pentru formatiunea noului... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:53
Moneda euro s-ar putea deprecia cu 5% in cazul victoriei candidatei de extrema dreapta, Marine Le Pen, in alegerile prezidentiale din Franta, arata un sondaj recent.
Soarta intregii Uniuni Europene si a zonei euro ar putea depinde de alegerile prezidentiale din Franta, scrie Reuters.
Victoria asteptata a candidatului centrist, pro-UE, Emmanuel Macron ar putea fi considerata de piete un semn cu privire la regresul riscurilor politice in Europa. Pe de alta parte, daca alegerile de duminica vor fi castigate de Le Pen, va creste riscul ca a doua economie din zona euro sa abandoneze moneda unica si sa paraseasca UE.
Chiar daca Le Pen si-a temperat in ultima vreme discursul cu privire la iesirea din zona euro si din UE, in cazul in care va castiga alegerile, moneda euro s-ar putea deprecia cu 5%, potrivit unui sondaj Reuters, iar volatilitatea va creste pe pietele financiare.
Chiar daca Macron conduce detasat in sondaje (62% fata de 38%), dupa rezultatul alegerilor din SUA, cand Donald Trump a invins-o pe favorita Hillary Clinton, si dupa decizia britanicilor de iesi din UE, investitorii nu exclud producerea unei surprize.
Citeste mai multe stiri despre alegerile in Franta:
Alegeri Franta: O deputata socialista a murit in timpul unui miting pro-Macron
Alegeri in Franta: Evenimentele care il asteapta pe viitorul presedinte in primele saptamani de mandat
Alegeri in Franta: Care au fost cele mai importante promisiuni electorale ale lui Macron si Le Pen in... mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 17:18
Socialistul Francois Hollande este creditat cu 52 la suta din intentiile de vot, inaintea scrutinului prezidential care va avea loc duminica in Franta, Nicolas Sarkozy fiind cotat cu 48 la suta, diferenta dintre cei doi candidati reducandu-se la doar patru procente, conform ultimelor sondaje.
Potrivit sondajului Ifop-Fiducial, citat de AFP, Sarkozy s-a apropiat la doar patru procente de adversarul sau socialist, desi distanta dintre cei doi era de zece procente acum o saptamana.
Francois Hollande a pierdut trei procente in ultimele zile, iar Sarkozy a castigat trei procente in ultima saptamana si unul in ultimele 24 de ore.
Sondajul a fost difuzat vineri seara, in ultima zi a campaniei electorale din Franta. mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 12:30
Candidatul socialist la prezidentialele din Franta, Francois Hollande, s-a dovedit mai convingator decat adversarul sau, presedintele in exercitiu, Nicolas Sarkozy, in urma dezbaterii electorale televizate.
Concluzia vine in urma unui sondaj realizat de institutul Ifop, la comanda revistei Paris Match, statiei de radio Europa 1si canalului de televiziune Public Senat.
Potrivit cercetarii sociologice, 42% dintre persoanele intervievate, indiferent de apartenenta politica, l-au preferat pe Hollande, in timp ce numai 34% si-au exprimat preferinta pentru Sarkozy.
Fiecare al zecelea chestionat a fost multumit de prestatia televizata a ambilor candidati, 7% s-au declarat nemultumiti de amandoi, iar alti 7% s-au eschivat de un raspuns.
Cei mai multi dintre sustinatorii Frontului Popular /extrema dreapta/ al lui Marine Le Pen - circa 45% - si-au exprimat preferinta pentru presedintele in exercitiu si numai 23% l-au preferat pe Francois Hollande.
Electoratul centristului Francois Bayrou s-a impartit relativ in mod egal: 32% pentru Hollande, 30% pentru Sarkozy.
Cu toate acestea, dezbaterea televizata a fost doar un episod cu un rol nesemnificativ in ceea ce priveste intentia de a vota a francezilor pentru un candidat sau altul: doar 3% dintre persoanele chestionate au declarat ca duelul televizat le-a schimbat opinia.
Conform celor mai recente sondaje, realizate inaintea dezbaterii televizate, favorit ramane candidatul socialist Francois Hollande, cu 53-54%... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 09:01
Candidatul socialist Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale franceze cu 28,56%, in fata presedintelui in exercitiu Nicolas Sarkozy, care a obtinut 27,07%, potrivit rezultatelor aproape definitive ale Ministerului de Interne.
Potrivit acestor rezultate, care se refera la aproape 99% din corpul electoral, candidata extremei-dreapta (Frontul National) Marine Le Pen s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,12%, urmata de reprezentantul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, cu 11,1% si centristul Francois Bayrou cu 9,11%.
"Sunt increzator", a declarat Francois Hollande dupa inchiderea urnelor, declarandu-se "candidatul unificarii" si "cel mai bine plasat pentru a deveni urmatorul presedinte al Republicii". "Niciodata Frontul National nu a mai atins un asemenea nivel", a recunoscut el.
Citeste Alegeri in Franta: Ce candidat are solutii pentru Romania.
Potrivit mai multor sondaje realizate in cursul serii, Hollande ar castiga prezidentialele in turul doi de la 6 mai cu 53-56 la suta din voturi, in fata presedintelui in exercitiu.
Nicolas Sarkozy si-a declarat de asemenea increderea, propunand ca "trei dezbateri" sa fie organizate cu rivalul sau pana la turul al doilea, "pe probleme economice si sociale, de societate si chestiuni internationale".
Francois Hollande a refuzat insa imediat, precizand ca nu vrea decat o singura dezbatere, asa cum este traditia in Franta. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:01
Francezii merg duminica la vot in primul tur al prezidentialelor ce vor duce, la 6 mai, la un duel intre actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy, si socialistul Francois Hollande, mare favorit al unor alegeri dominate de criza economica, noteaza AFP.
Scrutinul, deschis la ora locala 08.00 (06.00 GMT), se va incheia in marile orase la ora 20.00 (18.00 GMT), ora la care vor fi difuzate primele estimari furnizate de institutele de sondare a opiniei publice, cu exceptia cazului in care mass-media nu va incalca legea franceza care interzice difuzarea acestora mai devreme.
In total, sunt chemati la urne 44,5 milioane de alegatori care ii vor selectiona pe cei doi finalisti dintre cei zece candidati aflati in cursa.
Doua saptamani mai tarziu, il vor alege pe cel care se va afla timp de cinci ani la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri mondiale - membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU -, dispunand de o putere personala aproape fara echivalent in lumea democratica.
Sondajele de opinie arata ca Francois Hollande va invinge fara probleme in cel de-al doilea tur, cu circa 55%, si va deveni astfel primul presedinte de stanga dupa Francois Mitterrand (1981-1995).
Ultimele sondaje publicate vineri il situeaza pe primul loc si in primul tur, cu un usor avans in fata lui Nicolas Sarkozy, 28% fata de 26%.
Absenta vreunuia dintre cei doi in turul secund pare exclusa, candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, ajungand in pozitia a treia cu numai... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 09:30
Presedintele francez Nicolas Sarkozy isi prezinta joi programul electoral in vederea alegerilor de la 22 aprilie si 6 mai, in care vizeaza castigarea unui nou mandat, in timp ce sondajele il crediteaza in continuare cu sansa a doua in turul secund, dupa socialistul Francois Hollande, transmite AFP.
Programul este anuntat drept "global si coerent" si va cuprinde unele masuri deja cunoscute, dar si cateva noutati.
Potrivit anturajului lui Sarkozy, programul ar putea include, ca noutate, prevederi menite sa faciliteze obtinerea permisului de conducere si reducerea costurilor aferente, pentru stimularea mobilitatii populatiei si rezolvarea problemei locurilor de munca.
Alte initiative ce ar urma sa figureze in programul presedintelui-candidat sunt deocamdata tinute secrete, echipa sa de campanie promitand "surprize".
In rest, documentul de 15 pagini va relua masurile deja anuntate in ultimele luni.
Aspecte economice precum introducerea asa-numitei TVA sociale si renuntarea la saptamana de lucru de 35 de ore au fost prezentate in ianuarie, in cadrul unui plan de urgenta de lupta impotriva crizei.
Alte obiective, cum sunt reforma invatamantului profesional si reducerea imigratiei, daca va fi nevoie prin referendum, au fost dezvaluite ulterior publicatiei Figaro Magazine.
In ce priveste finantele, Nicolas Sarkozy a facut trimitere la calendarul de reducere a deficitelor trimis de Franta la Bruxelles. Acesta prevede revenirea la echilibrul bugetar in... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:16