Cetatenii romani cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, au inceput deja se inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Inscrierile au inceput pe 1 aprilie, iar pana acum cei mai multi romani care s-au inregistrat sunt din Elvetia (48), Germania (14), Marea Britanie (11), Italia (9) si Franta (5), arata Autoritatea Electorala Permanenta.
"Credem cu tarie ca de data aceasta lucrurile vor functiona chiar mai bine, apreciem ca AEP a tinut cont de unele dintre observatiile si recomandarile noastre si ii incurajam pe toti compatriotii nostri sa foloseasca aceasta metoda a votului prin corespondenta cu toata increderea, pentru ca nu este doar sigura si eficienta, dar este si foarte moderna si civilizata.
Iar noi, romanii din Elvetia, dovedim ca am inteles acest lucru, dovada stand ca peste 50% din cererile de inscriere la votul prin corespondenta vin de la romanii din Elvetia", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.
Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.
Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 17:01
Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituletu-Buica, a declarat ca la alegerile europarlamentare din 26 mai si la referendum au existat doar erori de completare a proceselor verbale si ca nu a fost vorba de modificarea datelor cu privire la voturile exprimate.
"AEP, inclusiv ca membru in BEC, prin presedinte si doi vicepresedinti, a constatat ca la aceste alegeri europarlamentare si referendum nu au fost constatate decat erori de completare a proceselor verbale, si nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adica a voturilor valabil exprimate", a spus Mituletu-Buica, vineri, la dezbaterea "Eu votez", dedicata introducerii votului electronic in Romania.
El a explicat ca in spatiul public au aparut procese verbale in care doar prima pagina a acestora avea corecturi si erau generate doar de erori de completare, mutare a unor cifre.
"Doua procese verbale, care au fost in spatiul public, le-am vazut. La unul era vorba de prezenta la vot si voturi valabil exprimate - 1.676 si 5.300 reprezenta numarul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii in sensul in care s-au dat raspunsuri catre birourile electorale - sa se faca corectiile in procesele verbale.
Corectiile din procesele verbale nu influenteaza voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat in totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatand probleme pe partea de voturi valabil exprimate si a repartizat si datele si azi AEP a trimis... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 23:57
Biroul Electoral Central a anuntat, luni, rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai.
Clasamentul a ramas acelasi, PNL pe primul loc, apoi PSD si apoi Alianta 2020 USR-PLUS. Singura diferenta este insa ca, desi diferenta de voturi este foarte mica intre PSD si USR-PLUS, social-democratii au primit cu un mandat mai mult.
Iata clasamentul partidelor dupa numarul de voturi obtinute si numarul de europarlamentari desemnati:
PNL - 2.449.068 de voturi - 10 europarlamentari
PSD - 2.040.765 de voturi - 9 europarlamentari
Alianta 2020 USR-PLUS - 2.028.236 de voturi - 8 europarlamentari
Pro Romania - 583.916 de voturi - 2 europarlamentari
PMP - 522.104 de voturi - 2 europarlamentari
UDMR - 476.777 de voturi - 2 europarlamentari
Diferenta intre PNL si PSD este de 408.303 de voturi, insa cea dintre PSD si USR-PLUS este de mai putin de 13.000, si anume 12.529 de voturi. Insa diferenta de mandate este de 1 in fiecare caz.
Prezenta la vot a fost de 49,26%. Total voturi valabil exprimate 96,89%, iar voturi nule 3%.
Iata care este profilul votantilor PNL, USR-PLUS si PSD la alegerile europarlamentare
Citeste si Filmul unor alegeri care inca se joaca: Ce a vrut si ce a obtinut fiecare dintr-un scrutin istoric ...citeste mai departe despre "Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare: PSD are cu un europarlamentar mai mult decat USR-PLUS" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 17:09
Purtatorul de cuvant al BEC Marian Muhulet a anuntat ca rezultatele finale la europarlamentare vor fi anuntate luni, dupa ora 14:00. Acesta a precizat ca un anunt ar fi trebuit sa fie facut initial astazi, insa in contextul vizitei papei Francisc sedinta a fost reprogramata.
"Luni, pentru ca din cauza restrictiilor de circulatie nu ne putem intalni. Tot centrul este inchis. Mai asteptam niste comunicari prin Posta Militara, de la trei BEJ care nu pot ajunge astazi (vineri - n.red.) . Din aceste cauze obiective ne intalnim luni, pentru ca altfel ar fi fost astazi, maine (sambata - n.red.) cel tarziu. Luni, la ora 14:00, avem sedinta la BEC", a afirmat Marian Muhulet.
Citeste si: BEC nu a terminat de centralizat toate voturile de la alegeri si referendum. Rezultatele din presa sunt provizorii.
Ultima informare a Biroului Electoral Central a fost facuta marti. Astfel, rezultatele partiale centralizate dupa numararea a aproximativ 96% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, iar cifrele sunt: PNL - 26,89%, PSD - 22,89 %, USR-PLUS - 21,78%.
PRO Romania a obtinut 572.515 voturi (6,57%), UDMR are 472.359 de de voturi (5,42%), PMP a obtinut 500.549 de voturi (5,75%) . "Restul formatiunilor sunt sub pragul de 5%", a afirmat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central.
Totodata, potrivit datelor BEC, la referendumul pe teme de justitie, aproape 6 milioane de alegatori au votat "Da" pentru intrebarile de pe buletinele de vot, arata reprezentantii... mai mult
Vineri, 31 Mai 2019, ora 13:18
Duminica, odata cu alegerile europarlamentare, romanii sunt chemati la urne si pentru a raspunde la doua intrebari importante: daca sunt de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si daca sunt de acord cu interzicerea ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si al politicii penale.
Consider ca este extrem de important sa participam la acest referendum. Fiindca, in felul acesta, vom raspunde clar si raspicat celor care inca se indoiesc ca romanii vor justitie si stat de drept.
De doi ani vedem cum romanii ies in strada pentru a apara democratia, pentru a apara independenta justitiei. De doi ani, oamenii cer valori europene, cer respectarea statului de drept.
Tot de doi ani, vedem cum guvernantii dau ordonante de urgenta prin care modifica peste noapte Legile Justitiei.
De doi ani, vedem cum majoritatea parlamentara forteaza legi pentru amnistia si gratierea coruptilor.
De doi ani, cei care ataca justitia sustin doua lucruri pe care le consider false: 1. au legitimitatea sa dea ordonante de urgenta pentru modificarea justitiei fiindca au castigat alegerile si sunt la guvernare, 2. cei care protesteaza de doi ani in strada pentru apararea statului de drept si independenta justitiei sunt o minoritate, cei mai multi romani nu sunt interesati de aceasta tema.
De aceea, prin referendumul din 26 mai, romanii au ocazia sa contrazica aceste lucruri. Guvernantii vor intelege ca au zero legitimitate in a ataca statul de drept... mai mult
Sambata, 25 Mai 2019, ora 11:00
Parlamentul European (PE) este singura institutie a Uniunii Europene unde cei care ocupa functiile sunt alesi de cetateni. PE este responsabil de legislatia europeana, dar are si responsabilitati bugetare si de control.
Parlamentul European are 751 de membri, din 28 de state UE. Romania are alocate 32 de locuri, iar dupa ce Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar vom primi un mandat in plus la redistribuire, astfel ca vom avea 33 de reprezentanti.
Numarul deputatilor din fiecare tara este, in principiu, proportional cu populatia sa, dar in practica se aplica sistemul "proportionalitatii degresive": nicio tara nu poate avea mai putin de 6 parlamentari sau mai mult de 96, iar numarul total al acestora nu poate depasi 751 (750 plus presedintele).
Vezi candidatii la alegerile europarlamentare
Te intrebi de ce sa votezi la aceste alegeri? Iata cum a contribuit, concret, apartenenta la UE la dezvoltarea Romania
Rol legislativ, bugetar si de control
Europarlamentarii adopta legislatia UE, impreuna cu Consiliul UE, pe baza propunerilor Comisiei Europene. Legile aprobate de ei vor fi apoi implementate in toate tarile Uniunii. Tot ei iau decizii cu privire la acordurile internationale, dar si in ce priveste eventuala extindere a Uniunii.
Fiind singurul for ales direct de cetateni, Parlamentul European alege presedintele Comisiei Europene si aproba colegiul comisarilor si poate inclusiv sa recurga la o motiune de cenzura in urma careia Comisia sa... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 13:00
Investitorii straini ii indeamna pe romani sa mearga, duminica, se voteze atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendumul pe justitie.
Consiliul Investitorilor Straini subliniaza ca referendumul din 26 mai este important pentru cetateni, pentru mediul de afaceri, dar si pentru economie.
Investitorii straini mai spun ca, daca ordonantele de urgenta ar fi utilizate doar in situatii exceptionale, mediul de afaceri va fi protejat de masuri venite peste noapte, fara o minima consultare sau perioada de ajustare la ele.
"Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate, daca este sa fie catalizatorul pentru o crestere economica sustenabila si pe termen lung. Atat cat putem noi sa apreciem, o utilizare mai judicioasa a ordonantelor de urgenta doar in situatii exceptionale care nu sufera amanare ar merge in directia dezideratului nostru.
De aceea, consideram ca referendumul din 26 mai este important pentru cetateni, pentru mediul de afaceri si pentru economie, deoarece pune bazele unei discutii despre modul in care au fost utilizate OuG-urile de-a lungul timpului. In masura in care rezultatul votului si dezbaterea care ii va urma vor contribui la o utilizare mai echilibrata a OuG-urilor, mediul de afaceri va fi protejat de masuri venite peste noapte, fara o minima consultare sau perioada de ajustare la ele", indeamna Consiliul Investitorilor Straini (FIC) pe Facebook.
Totodata, investitorii straini subliniaza si importanta alegerilor... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:26
Leul ar putea relua recenta tendinta de intarire, in urma rezultatelor alegerilor de la sfarsitul saptamanii, dupa ce a oscilat intr-un interval ingust in jurul a 4,41 lei/euro vineri, sustin economistii ING Bank Romania, intr-un raport.
"O victorie importanta (37% rezultat preliminar, pe baza numaratorii a 93% din voturi) pentru guvernantii socialisti la alegerile pentru Parlamentul European sugereaza ca ne putem astepta la stabilitate politica inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie. Totusi, chiar daca aceasta favorizeaza posibile avansuri ale leului, asemenea miscari vor fi probabil limitate astazi (luni - n.r.) in contextul unei zile linistite, cu pietele din SUA si Marea Britanie in vacanta", se spune in raportul bancii.
De asemenea, economistii ING Bank Romania declara ca se asteapta ca Ministerul Finantelor sa vanda suma planificata de 800 milioane lei la un randament maxim in jurul a 2,60%, usor sub cotatia superioara din piata secundara pentru un instrument similar, rezultat asemanator cu cel de la precedenta licitatie pentru titluri pe termen scurt din urma cu o luna. mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 17:00
Pentru fortele politice din Romania, alegerile europarlamentare din luna mai reprezinta un prim test important inainte de cele prezidentiale, scrie presa externa.
Campania incepe pe 25 aprilie si candidatii au la dispozitie o luna de zile pentru a convinge populatia sa ii voteze.
Romania are 32 de locuri in Parlamentul European, aminteste EurActiv.
Chiar daca agenda europeana este plina de probleme presante, cum ar fi criza economica, dezbaterile legate de libertatea de miscare si euroscepticism, dar si problemele legate de Rusia, Ucraina si Moldova, campania electorala din Romania s-ar putea axa mai mult pe politici interne, conform sursei citate.
O relatie complicata
Romanii vor alege un nou presedinte in noiembrie 2014. Contextul este urmatorul: puterea este impartita intre un Guvern confirmat de Parlament si un presedinte ales prin vot popular.
In consecinta, ambele institutii joaca un rol imens in modelarea scenei politice din Romania, astfel ca se creeaza ...citeste mai departe despre "Euractiv: Alegerile europarlamentare din Romania, un test inainte de o batalie mai mare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 21:25