Secretarul american al Justitiei, Bill Barr, a dat unda verde luni deschiderii de anchete privind posibile nereguli in timpul alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie despre care Donald Trump da asigurari ca au fost marcate de ''fraude'', fara a aduce insa dovezi, relateaza AFP.
Bill Barr, unul dintre ministrii cei mai loiali presedintelui in exercitiu, a subliniat ca aceasta autorizatie, trimisa procurorilor federali din toata tara, nu indica faptul ca Departamentul Justitiei are dovezi ale existentei unor situatii autentice de frauda.
''Va autorizez sa investigati acuzatii substantiale de nereguli privind voturile sau numararea buletinelor de vot inainte de certificarea alegerilor in jurisdictiile dumneavoastra, in anumite cazuri'', a scris el in documentul transmis.
''Astfel de anchete pot fi efectuate daca exista acuzatii clare si potential credibile de nereguli care, daca sunt dovedite, ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor federale intr-un stat'', a adaugat el.
Anchetele privind fraude electorale tin in mod normal de responsabilitatea fiecarui stat, care isi stabileste si controleaza propriile reguli electorale.
Departamentul de Justitie al Statelor Unite nu intervine, de obicei, intr-o astfel de situatie pana cand numarul de voturi nu este certificat si numararea nu este completa.
Echipa de campanie a lui Donald Trump contesta rezultatele obtinute de Joe Biden in mai multe state - in primul rand in Pennsylvania si Nevada.... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 07:25
Prima Doamna a SUA, Melania Trump, a transmis pe Twitter, in urma infrangerii sotului ei, ca "poporul american merita alegeri corecte". Sotia miliardarului republican l-ar fi sfatuit pe Donald Trump sa-si accepte infrangerea, potrivit surselor CNN.
Melania Trump a transmis pe Twitter, dupa ce presa americana a anuntat ca Donald Trump a pierdut alegerile prezidentiale, ca "poporul american merita alegeri corecte".
"Orice vot, legal, trebuie numarat. Trebuie sa ne aparam democratia prin transparenta totala", a scris Melania, pe Twitter.
The American people deserve fair elections. Every legal - not illegal - vote should be counted. We must protect our democracy with complete transparency.- Melania Trump (@FLOTUS) November 8, 2020
Initial, surse CNN au spus ca sotia presedintelui american Donald Trump, Melania, l-ar fi sfatuit pe liderul de la Casa Alba sa accepte infrangerea la alegerile din aceasta saptamana, potrivit News.ro.
"Prima doamna Melania Trump s-a alaturat corului din ce in ce mai mare al celor din anturajul presedintelui Trump care il sfatuiesc ca a sosit momentul ca el sa accepte infrangerea", precizeaza sursa citata.
Presa americana a anuntat, sambata, ca Joe Biden este castigatorul alegerilor pentru fotoliul de la Casa Alba, iar de atunci numerosi lideri ai lumii i-au transmis democratului mesaje de felicitare. Donald Trump refuza insa sa accepte infrangerea si denunta o frauda electorala care ar fi dus la victoria rivalului sau.... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 09:13
Presedintele american Donald Trump a scris sambata, 7 noiembrie, pe Twitter, ca in ultimele ore "s-au intamplat lucruri rele", el mentionand ca observatorilor nu li s-a permis sa vada ce se intampla in camerele de numarare a voturilor si sugerand ca astfel s-au facut schimbari mari.
"Zeci de mii de voturi s-au primit ilegal dupa ora 20.00 marti, in ziua alegerilor, schimband total si cu usurinta rezultatele din Pennsylvania si din anumite alte state subtiri. Un subiect separat - ilegal nu s-a permis observarea a sute de mii de voturi...
Acest lucru ar schimba si rezultatul alegerilor in numeroase state, inclusiv in Pennsylvania, despre care toti au crezut ca s-a castigat cu usurinta in noaptea alegerilor, doar pentru ca apoi sa vada un avans imens disparand, iar nimanui nu i s-a permis sa observe, intervale lungi de timp, ce se intampla...
S-au intamplat lucruri rele in aceste ore, in care transparenta legala nu s-a permis cu rautate si cruzime. Tractoarele au blocat usile si ferestrele au fost acoperite cu carton gros pentru ca observatorii sa nu poata vedea interiorul camerelor de numarare. S-au intamplat lucruri rele in interior. Au avut loc schimbari mari", a scris Trump.
Candidatul democrat la presedintia SUA, Joe Biden, a continuat sa isi consolideze, sambata, avansul fata de republicanul Donald Trump si potrivit presei este aproape de victorie in alegerile pentru fotoliul de la Casa Alba.
Biden are acum 49,4 la suta din suta din voturi in statul... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 16:20
Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
"Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui sa limiteze dreptul de vot al populatiei", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE in Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.
"Dupa o campanie atat de tensionata, asigurarea faptului ca fiecare vot este numarat este o obligatie fundamentala pentru toate departamentele guvernului", a adaugat el intr-un comunicat.
Misiunea OSCE a concluzionat ca "alegerile din 3 noiembrie au fost eficient si bine gestionate, in pofida numeroaselor provocari cauzate de pandemia de COVID-19"."Campania electorala a fost caracterizata de diviziuni profunde care uneori au impiedicat dezbaterile politice si au inclus acuzatii nefondate de frauda", a adaugat sursa citata.
In timp ce rezultatele scadeau in noaptea de marti spre miercuri, Donald Trump si-a revendicat prematur "marea victorie" in alegerile prezidentiale din SUA, acuzandu-i pe democrati ca au incercat sa-i fure victoria depunand voturi dupa inchiderea scrutinului.
"Aceste declaratii ale unui presedinte care candideaza pentru realegere submineaza increderea publicului in institutiile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:13
Presedintele american Donald Trump a declarat ca va cere Curtii Supreme sa se implice in alegerile prezidentiale, dar experti in legislatie electorala considera ca s-ar putea ca institutia sa nu fie ultimul arbitru in acest scrutin, transmite Reuters.
Experti in legislatia alegerilor au spus ca este indoielnic ca instantele sa accepte cererea lui Trump de oprire a numaratorii voturilor exprimate inainte de ziua alegerilor, sau ca orice contestatie pe care o va analiza justitia ar modifica traiectoria cursei electorale in state intens disputate, precum Michigan si Pennsylvania.
In timp ce numaratoarea voturilor continua in multe state, Trump si-a declarat victoria miercuri dimineata, la Casa Alba, in fata democratului Joe Biden.
"Aceasta este o frauda majora impotriva natiunii noastre. Dorim ca legea sa fie folosita in mod corect. Asa ca vom merge la Curtea Suprema. Dorim ca toate voturile sa fie oprite", a spus Trump.
Presedintele republican nu a oferit nicio dovada pentru afirmatia sa referitoare la frauda sau detalii referitoare la litigiul pe care il va prezenta Curtii Supreme.
Miercuri seara, rezultatul alegerilor era inca incert si un numar mic de state ar putea decide castigatorul alegerilor in urmatoarele ore sau zile.
Cu toate acestea, expertii legali au spus ca, desi pot exista obiectii fata de anumite voturi sau legate de procesul de votare sau de numarare, nu este clar daca acestea vor determina rezultatul final.
Ned Foley, expert in... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 08:52
Participarea la alegerile prezidentiale desfasurate marti in SUA si al caror rezultat este inca incert ar putea fi cea mai ridicata din ultimii o suta de ani, potrivit presei locale, citate de agentia EFE.
Portalul Edison Research estimeaza peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adica o rata de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participarii, de 60,1%, la alegerile desfasurate cu patru ani in urma. Potrivit US Elections Project, numarul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea sa depaseasca acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an avand insa loc inaintea revizuirii Constitutiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.
Scrutinul de marti s-a desfasurat in conditiile pandemiei de COVID-19, care in SUA a ucis pana in prezent peste 232.000 de oameni. S-a ajuns astfel la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de alegatori alegand aceasta modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne inainte de 3 noiembrie si 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondenta.
Conform ultimelor date, Donald Trump are asigurati 213 electori din cei 270 necesari in Colegiul Electoral pentru a castiga alegerile si Joe Biden 224 de electori.
Mai multe state-cheie in deznodamantul scrutinului prezidential american - respectiv Pennsylvania, Michigan si Wisconsin - au avertizat ca vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 16:12
Noaptea alegerilor, ghid cu informatii de la fivethirtyeight si Kevin Breuninger/Hannah Miao. Foarte important ca sa intelegi ce vei citi mult mai jos:
1) Daca un american trimite votul prin posta luni sau chiar marti iar acesta ajunge la autoritati dupa ziua alegerilor votul se ia in considerare in cele mai multe state. Ceea ce poate prelungi mult anuntarea rezultatelor oficiale, cu zile intregi chiar, intrucat un stat nu are cum sa stie cate voturi trebuie sa mai ajunga prin posta, si deci nu stie daca ocupantul locului 2 mai poate sau nu sa recupereze deficitul de voturi fata de ocupantul locului 1.
Unele state nu accepta decat voturile primite prin posta pana in seara alegerilor. Acelea vor termina repede numaratoarea. Le voi denumi mai jos RST (Rapid Si Timpuriu).
2) O sa avem miraje. Despre ce e vorba?
Votantii democrati au votat indeosebi prin posta.
Votantii republicani vor vota indeosebi in ziua de marti, adica ziua oficiala de vot.
Unele state proceseaza mai intai voturile primite prin posta. In acele state, primele rezultate o sa sugereze victorii pentru democrati. Acesta este "mirajul albastru", intrucat albastru e culoarea democratilor si mirajul initial este ca ei/Biden ar castiga. Cand se trece la numararea voturilor acordate in ziua oficiala, de marti, avantajul lui Biden o sa scada si poate trece pe locul doi.
In alte state e invers. Se incepe cu voturile din ziua alegerilor (majoritar Trump, adica "rosii" - culoarea republicanilor) si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:07
Premierul Ludovic Orban a afirmat, sambata, ca este nevoie de alegeri parlamentare, intrucat "Parlamentul de astazi are o majoritate remanenta care impiedica adoptarea unor legi care sunt necesare si pe care oamenii si le doresc". Orban i-a indemnat pe oameni sa se intrebe daca mai doresc ca Renate Weber sa mai fie Avocatul Poporului sau daca mai doresc ca "oameni ca Florin Iordache sa ajunga in fruntea institutiilor statului".
"Din punctul meu de vedere, derularea campaniei electorale nu prezinta niciun risc suplimentar privitor la raspandirea virusului. (...) Modul in care organizam ziua votului este de asemenea natura incat omul sa se poata duce in siguranta la vot", a declarat, sambata, la Slobozia, premierul Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.
Premierul a explicat ca este nevoie de alegeri parlamentare.
"Este nevoie de alegeri parlamentare, ii indemn pe oameni sa-si puna intrebarea: o mai vor pe Renate Weber in fruntea Avocatului Poporului? Daca nu sa facem alegeri, Renate Weber o sa ramana in fruntea Avocatului Poporului si o sa fie in continuare responsabila pentru sesizari la Curtea Constitutionala care au dus la cresterea dramatica a numarului de infectari. Mai vor ca oameni ca Florin Iordache sa ajunga in fruntea institutiilor statului? Daca nu mai vor ca oameni ca Florin Iordache sa ajunga in fruntea institutiilor statului, este nevoie de alegeri. Mai vor ca PSD-ul sa casapeasca economia, sa inventeze noi si noi acte normative care sa duca... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 16:10
Medicul Alexandru Rafila, candidat pentru un mandat in Camera Deputatilor din partea PSD la alegerile din 6 decembrie, considera ca la nivelul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 pe care Romania il inregistreaza in prezent este posibila organizarea alegerilor parlamentare, turul de scrutin neaducand "riscuri suplimentare fata de o activitate obisnuita".
"Daca discutam de datele de acum da, s-ar putea organiza alegerile, pentru ca alegerile propriu zise, deci procesul de votare, nu este neaparat un proces care sa duca la riscuri suplimentare, sa spunem, fata de o activitate obisnuita, cotidiana, nu asta este problema. Problema este in zona procesului electoral si procesului post-electoral, cand oamenii initial ar trebui sa interactioneze, ar trebi sa discute problemele legate de programele de guvernare, de solutiile pe care le au partidele pentru diversele zone sociale sau economice si lucru asta sigur ca intensifica contactele si asa mai departe", a afirmat Alexandru Rafila, marti seara, intr-o emisiune la TVR.
El a invocat adunarile publice de dupa alegerile locale afirmand ca, alaturi de campanie, acestea au "un impact" asupra sanatatii publice.
"Avem si elementul legat de semnificatia alegerilor, pentru ca alegerile sunt un mecanism democratic, care trebuie sa determine, sa incurajeze oamenii sa participe la vot, or asta cred ca este principala problema, hotararea cetatenilor de a participa fara temeri, fara retineri la procesul electoral", a adaugat Rafila.... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 22:36