Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
Patru candidaturi au fost depuse, marti seara, pentru conducerea Parlamentului European, dar pe lista nu s-a regasit niciunul dintre cei doi pe care i-ar fi dorit Consiliul European, in pachetul de distribuire a inaltelor functii europene, stabilit dupa un maraton de negocieri, la Bruxelles.
Cei patru canditati din prima runda au fost: Ska Kealler (Partidul Verzilor / Germania), Sira Rego (Stanga Europeana Unita/Stanga Verde Nordica / Spania), David-Maria Sassoli (Alianta Progresista a Democratilor si Socialistilor/ Italia) si Jan Zahradil (Grupul Conservatorilor si Reforminstilor Europeni / Cehia) . In a doua runda, cea decisiva, s-au prezentat aceiasi candidati.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, votul din plenul de la Strasbourg, precum si cele mai relevante declaratii:
14:15 - Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
12:44: A inceput cea de-a doua runda de vot, sunt aceiasi candidati.
Intre timp, Alianta PLUS USR a... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 14:15
Parlamentul European si-a ales un nou presedinte, pe italianul Antonio Tajani, membru al Partidului Popular European (PPE) si politician cu experienta la Bruxelles.
Iar europarlamentarul Iuliu Winkler, consultat de Ziare.com, sustine ca alegerea lui Tajani este o veste buna pentru Romania, pentru ca acesta cunoaste mai bine problemele cu care se confrunta tara noastra si alte state din Europa de Est.
"Eu cred ca pentru Romania este o veste buna alegerea lui, pentru ca este un mai bun cunoscator al Romaniei si al statelor din Europa de Est si cred ca va avea mai multa intelegere din anumite puncte de vedere, fie ca vorbim din punctul de vedere al dezvoltarii economice, fie ca vorbim de problemele pe care Romania le are.
Sigur, ele nu se decid in Parlamentul European - ramanerea in urma in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene sau faptul ca noi nu avem inca proiecte promovate in planul Juncker - repet, nu tin de Parlamentul European, dar tin de un anumit cerc decizional care acum s-a schimbat", a declarat Winkler.
O noua coalitie la Bruxelles
Acesta a vorbit si despre noua coalitie din Parlamentul European (PE), cea dintre grupurile PPE si ALDE, care a fost anuntata marti, inainte de alegerea presedintelui. Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, s-a retras din cursa pentru sefia PE si l-a sustinut pe Antonio Tajani.
"Cred ca ceea ce aduce Tajani - nu ma refer la persoana lui, ci ma refer la noua situatie din Parlamentul European - este o... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 08:50