Dupa ce Guvernul a adoptat OUG 114, prin care administratorilor de fonduri de pensii li s-a impus sa isi majoreze semnificativ capitalul, acestia au anuntat ca se gandesc serios sa se retraga din Romania.
Si cum legea nu prevedea ce se intampla in situatia in care cei sapte administratori de pensii private Pilon II ar pleaca din tara, Executivul a adoptat joi o ordonanta de urgenta care sa rezolve acest vid legislativ.
Mai exact, OUG prevede ca Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, poate deveni administrator special al activelor detinute de administratorii de fonduri de pensii, daca acestia se retrag din Romania.
Si pentru ca ordonanta a fost adoptata fara sa fie pusa in dezbatere publica si fara sa fie anuntata, afland-se pe ordinea de zi suplimentara, Opozitia acuza Guvernul ca a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.
In schimb, ministrul de Finante Eugen Teodorovici neaga, sustinand ca nu este vorba de nationalizare "absolut deloc".
Ziare.com a solicitat o reactie din partea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania cu privire la ordonanta adoptata joi, iar in momentul in care primim un raspuns vi-l comunicam.
Pensiile administrate privat vor ajunge administrate de stat?
Senatorul PNL Florin Citu spune ca, prin aceasta ordonanta de urgenta, Liviu Dragnea a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.
"Dragnea da unde... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 11:01
Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, a dat din nou asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple a PNL, intitulata "Harababura fiscala PSD-ALDE te lasa fara banii tai de pensie".
"Despre Pilonul II, vreau sa fac doua precizari. In primul rand nu se pune problema nationalizarii. Eu am spus ca este firesc sa facem o analiza a acestuia si ca vom iesi in luna iunie sau iulie sa facem publice rezultatele. In al doilea rand, ca cetatean al Romaniei, ca ministru de Finante, nu voi pune niciodata in balanta deficitul bugetar cu venuiturile romanilor, fie ele pensii sau salarii", a declarat Teodorovici in plenul Camerei Deputatilor.
In textul motiunii, liberalii ii reproseaza ministrului de Finante ca atat el, cat si ceilalti colegi din Guvern vor sa faca Pilonul II de pensii optional si ulterior sa il desfiinteze.
"Va solicitam sa nu va mai prefaceti ca nu stiti, ca nu pricepeti, ca nu cunoasteti ca Guvernul urmareste sa elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simularile pe care le tot invocati ca se fac sau se vor face la Ministerul Finantelor nu urmaresc varianta cea mai buna pentru sustenabilitatea in viitor a pensiilor, ci modul in care reusiti sa peticiti mai repede bugetul, care arata ca un svaiter.
Stim ca nu sunteti nici ministrul muncii si nici prim-ministru, ca sa va atribuim competente in domeniul pensiilor. Cu toate acestea, stim cu totii ca banii pentru pensii, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 18:10
Cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in scadere. Indicele BET, referinta pietei de capital din Romania, a coborat joi sub nivelul de 8.000 de puncte si se apropie cu pasi repezi de minimul acestui an, de 7.837, atins in luna februarie.
Cauzele acestui declin sunt mai multe, insa principalul motiv il reprezinta declaratiile contradictorii din ultima perioada in legatura cu viitorul Pilonului II de pensii, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker in cadrul Tradeville.
Potrivit acestuia, daca Guvernul decide sa suspende Pilonul II de pensii si sa mute contributiile urmatoare doar catre Pilonul I, piata de capital ar avea foarte mult de suferit.
"Declinul s-a accelerat in ultima perioada - practic a inceput de la finalul lunii aprilie, dar acum este mai vizibil. Incertitudinea privind Pilonul II de pensii este unul dintre factorii importanti care este posibil sa fi determinat aceste scaderi ale cotatiilor la BVB.
Fara discutie, Pilonul II a ridicat cele mai mari ingrijorari in legatura cu piata noastra.
Cred ca este un catalizator al acestor scaderi, pentru ca o schimbare in zona aceasta de contributii la Pilonul II, si luam acum in calcul un transfer al urmatoarelor contributii, nu si varianta transferului contributiilor existente, ar insemna ca fondurile de pensii care sunt foarte active pe piata noastra si care s-au constituit intr-un cumparator major de pe piata noastra sa dispara sau forta lor sa fie mult diminuata.
Acest... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 00:00
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, insa Guvernul il va face optional.
"Noi ne-am hotarat ce vrem sa facem. Si este ceea ce am comunicat de anul trecut, si anume sa fie optional acest Pilon II. Fara doar si poate este batuta in cuie varianta aceasta. (...) Sigur, pe perioada verii veti vedea o prezentare foarte clara vizavi de Pilonul II de pensii, ce inseamna, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru ca sunt si din acestea.
Nu-l nationalizam, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cat va fi pensia lor, pentru ca oamenii au asteptari", a spus ministrul Muncii, marti seara, la Romania TV.
Lia Olguta Vasilescu a dat si un exemplu de explicatii: "Am constatat stand de vorba cu foarte multe persoane care cred urmatorul lucru: ca vor avea pensia de stat echivalenta cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adauga si aceasta pensie. Nu.
Se ia o parte din contributia la Pilonul I de pensie ca sa se asigure aceasta pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui sa le explicam oamenilor ca sa le inteleaga".
Vasilescu a dat si exemplul personal, sustinand ca nu a stiut ca este cotizant la Pilonul II si ca nu a fost informata pana acum asupra contributiilor sale.
"Intre timp, am aflat cu stupefactie ca sunt si eu la Pilonul II de pensii cotizant, in conditiile in care eu... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 07:27
Varujan Vosganian, vicepresedinte al ALDE, s-a pronuntat marti categoric impotriva preluarii banilor din Pilonul II de pensii, cel administrat privat, la pilonul de stat.
"Preluarea banilor de la Pilonul II la Pilonul I ar fi o frauda la Constitutie, ar fi un abuz si asa ceva nu cred ca e posibil", a spus deputatul ALDE, care este economist de profesie si a fost ministru al Finantelor si al Economiei.
In plus, vicele ALDE a subliniat ca banii din Pilonul II de pensii sunt ai romanilor, iar dreptul de proprietate este clar dovedit de faptul ca aceste sume pot fi lasate mostenire in caz de deces al titularului de cont.
Cat despre ideea vehiculata de liderii marcanti ai PSD si ai Guvernului, cum ca romanii ar urma sa opteze intre Pilonul I si II de pensii, Vosganian aminteste ca "in 2008 au optat" deja, asa incat acum ar insemna ca trebuie sa schimbe optiunea, iar automat cei care au dorit sa aiba contributii la Pilonul II ar trebui sa ramana acolo.
Ce spune ministrul de Finante despre Pilonul II
Amintim ca tot azi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, nu a negat o posibila suspendare a platilor catre Pilonul II, sustinand ca atunci cand Guvernul va avea un concept clar il va prezenta public, evitand insa sa spuna daca el considera ca banii din acest pilon de pensii private apartin romanilor sau statului.
Intrebat daca se poate suspenda contributia la Pilonul II de pensii pe o perioada de 6 luni sau chiar un an, Teodorovici nu a negat aceasta varianta si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 14:24
Vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat ca partidul din care face parte nu a participat la nicio discutie privind suspendarea Pilonului II de pensii si, oricum, nu ar fi fost de acord cu o astfel de initiativa.
"Noi, ALDE, nu am participat la nicio discutie privind suspendarea Pilonului II de pensii si nu am fi fost de acord.
Oricum, banii care sunt in Pilonul II de pensii sunt exclusiv ai cetatenilor si nicio lege care sa respecte Constitutia nu ii poate lua de acolo si nu s-a gasit nicio alta solutie pe termen lung care sa compenseze efectele negative ale evolutiei demografice in ce priveste echilibrarea sistermului de pensii.
Nu stiu daca Pilonul II este o solutie buna sau rea. Este, insa, singura pana in clipa de fata care poate sa mareasca resursele financiare pentru plata pensiilor in clipa in care valul demografic care acum are in jur de 50 de ani va ajunge la pensie", a declarat pentru Mediafax vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian.
Si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus in repetate randuri ca nu este de acord cu desfiintarea pilonului obligatoriu de pensii private.
Sambata, cu o zi inainte ca pe site-ul Guvernului sa apara proiectul privind suspendarea Pilonului II de pensii, Tariceanu a precizat ca acesta reprezinta un instrument care sa asigure "o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii", dar si ca bugetul de pensii de stat va fi supus unor "tensiuni majore".
Presedintele ALDE a explicat ca Pilonul II... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:21
Liberalii acuza Guvernul ca vrea sa desfiinteze Pilonul II de pensii pentru a acoperi gaurile din buget si au lansat o campanie de informare "Opreste furtul lor. Sunt banii tai de pensie".
"Lansam o campanie pentru cetatenii care contribuie la Pilonul II, pentru a-i avertiza ca guvernarea PSD+ALDE pregatesc jaful secolului, pregatesc adoptarea unui act normativ prin care sa se mute banii de la Pilonul II la sistemul public de pensii, adica sa puna mana pe peste 9 milairde euro. Nu va fi usor sa faca acest lucru, vor cauta fel si fel de strategii.
Astazi lansam aceasta campanie prin care vrem sa informam romanii ca au bani in conturile de la Pilonul II de pensii si, daca nu iau atitudine, se vor duce la pilonul public de pensii", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca.
La randul sau, Dan Vilceanu, membru in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, a sustinut ca, desi nu recunoaste, Guvernul pregateste un proiect de lege prin care sa desfiinteze Pilonul II de pensii.
"Oamenii trebuie sa stie ca Pilonul I si Pilonil II nu sunt modalitati de a alege din care sa fim platiti. Sunt complementari, aceasta varianta de plata a pensiilor nu poate functiona una fara cealalta. Aceasta guvernare a pus ochii pe banii din Pilonul II inca de la inceput, iar acum ideea a reaparut. A existat o intalnire pe care Darius Valcov a avut-o cu cei care administreaza fondurile de pensii private si a aparut ideea ca procentul cu care romanii contribuie va fi 0.
Nu... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 14:22
Premierul Viorica Dancila a declarat, marti, ca reducerea contributiilor la Pilonul II de pensii este o cauza a transferului contributiilor de la angajator la angajat, pentru ca "se pare ca nu au crescut salariile peste tot".
"Dupa cum stiti, scaderea contributiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,75% s-a facut odata cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Se pare ca nu au crescut salariile peste tot si acest lucru este rezultatul", a declarat Dancila, marti, in Parcul Carol, unde participa la manifestarile organizate cu ocazia Zilei Jandarmeriei Romane.
Intrebata ce va discuta astazi cu presedintele Klaus Iohannis si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, premierul a spus ca va analiza situatia si va veni cu solutii.
"Azi vom analiza situatia si vom da un raspuns concret. Vom cauta solutii, nu doar constatam", a adaugat prim-ministrul.
Practic, Dancila confirma indirect ca a fost chemata la Cotroceni pentru a da explicatii despre situatia salariilor si pensiilor, cele doua scandaluri ale momentului.
Potrivit programului Vioricai Dancila, dupa discutiile de la Cotroceni, ea va merge la ora 16:00 si in plenul Camerei Deputatilor, unde a fost chemata de PNL. Liberalii ii cer premierului sa le spuna romanilor unde sunt banii din cresterea economica, "ce se intampla cu tara" si "incotro se indreapta".
Pacaleala salariilor
Guvernul a fost tinta multor proteste in ultima perioada, din cauza masurilor luate dupa ce a fost data Legea Salarizarii.... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 09:55
Premierul Mihai Tudose a anuntat ca Guvernul are in vedere 3 variante pentru Pilonul II de pensii, motivand ca randamentul acestuia este unul scazut, insa calculele facute de specialisti arata contrariul si, mai mult, dovedesc ca rezultatele aplicarii masurii pentru contribuabili sunt foarte proaste.
"Umblam la comisioane, scadem cota sau alege fiecare unde-si duce banii", au fost cele trei variante anuntate de premier zilele trecute.
Calculele facute de specialisti de pe piata financiara la solicitarea Adevarul, si prezentate intr-un tabel pe transe de salarii, arata ca impactul acestei masuri asupra pensiilor va fi unul negativ pentru cetatean, cu toate ca Liviu Dragnea a sustinut ca masura va fi adoptata pentru ca "dorim ca romanii sa beneficieze de o pensie mai mare".
De exemplu, un roman care incaseaza acum salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei) si va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani, va avea o pensie lunara din 2048, timp de inca 20 de ani, de 1.090 de lei.
Asta doar in conditiile in care Guvernul face ce a spus, adica mareste la 6% contributia la cota stabilita la inceputul reformei sistemului de pensii, iar salariile cresc anual cu 3%, randamentul Pilonului II ramanand la 4%.
In acest scenariu, viitorul pensionar va acumula in cei 40 de ani o pensie privata de 261.670 lei.
Daca Guvernul PSD-ALDE ar fi crescut cota la 6% din 2016, asa cum se angajase, viitorul pensionar ar fi acumulat in cei 40 de ani o suma si mai mare, de... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 16:25