Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania si Republica Moldova, a declarat miercuri, la Chisinau, ca Moldova trebuie sa se reorienteze pe piata UE si ca Olanda poate oferi asistenta pentru cresterea calitatii productiei agricole.
"Republica Moldova trebuie sa se reorienteze pe piata Uniunii Europene. Noi va putem oferi asistenta in cresterea calitatii productiei agricole in conformitate cu standardele Uniunii", a spus Matthijs van Bonzel, in timpul unei intrevederi cu presedintele moldovean, Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala de la Chisinau.
Diplomatul olandez a mai spus ca, dupa semnarea Acordului de Asociere, principala preocupare a autoritatilor de la Chisinau ar putea fi crearea conditiilor de acces pe pietele Uniunii Europene pentru intreprinderile si producatorii mici si mijlocii, inclusiv agricultori, din Republica Moldova.
Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune
Diplomatul ...citeste mai departe despre "Olanda promite ajutor R. Moldova si o indeamna sa se reorienteze pe piata UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 21:31
Guvernul de la Chisinau spera ca Uniunea Europeana va ajuta Republica Moldova daca Rusia va intrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, conform ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazar.
"Speram ca lucrurile nu vor merge atat de departe, dar, daca se va ajunge la oprirea gazelor, speram ca partenerii din cadrul UE ne vor ajuta", a spus Valeriu Lazar, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.
Potrivit ministrului Economiei, Republica Moldova ar putea primi gaze din Romania sau din zacaminte de pe teritoriul Ucrainei.
Uniunea Europeana a indemnat Rusia sa respecte angajamentele privind furnizarea gazelor.
"Uniunea Europeana este un client bun. Achizitioneaza 70% din exporturile ruse de energie", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles. "Asteptam ca furnizorii sa respecte angajamentele si este in interesul tuturor ca energia sa nu fie utilizata ca instrument politic", a subliniat oficialul CE.
Presedintele ...citeste mai departe despre "Republica Moldova se asteapta la ce e mai rau: Ce plan are daca Rusia taie gazul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 09:17
Uniunea Europeana va oferi Republicii Moldova 3,15 milioane de euro pentru depasirea consecintelor secetei din acest an, a anuntat luni comisarul european Kristalina Georgieva.
"Suma de 3,15 milioane de euro sau 50 milioane de lei va fi pusa la dispozitia Moldovei in urmatoarea luna, astfel ca banii sa ajunga la fermieri acum, cand au nevoie de ei", a precizat Georghieva, informeaza Publika.md.
Potrivit premierului Vlad Filat, de ajutor vor beneficia in primul rand agriculturii care au avut cele mai mari pierderi provocate de seceta.
Relatiile bilaterale dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana au atins cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, a mai precizat comisarul pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Kristalina Georgieva, in cadrul unei conferinte, sustinute la Chisinau, impreuna cu premierul Vlad Filat.
Inaltul oficial a mai adaugat ca actiunile intreprinse de UE urmeaza sa ajute Moldova sa realizeze obiectivele pe care si le-a propus.
"UE aplica principiul more for more si Republica Moldova se descurca foarte bine la acest capitol. La inceputul anului, angajamentul UE fata de R. Moldova era de 94,2 milioane de euro, acum acesta va fi suplinit cu inca 28 de milioane de euro si aceste cifre vorbesc de la sine", a punctat Georgieva. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:10
Uniunea Europeana va creste la 100 de milioane de euro ajutorul pentru Republica Moldova anul viitor, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a reafirmat sprijinul Bruxellesului pentru autoritatile de la Chisinau si poporul moldovean.
"Sprijinim Republica Moldova in mod practic. Ajutorul nostru pentru anul viitor a fost substantial majorat pentru a depasi o suta de milioane de euro", a declarat Barroso intr-o conferinta de presa comuna la Bruxelles cu presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, dupa intalnirea pe care au avut-o cei doi lideri.
Jose Manuel Barroso a salutat faptul ca prima vizita in strainatate a presedintelui Nicolae Timofti, recent ales, a fost facuta la Bruxelles. "Faptul ca (presedintele Nicolae Timofti) efectueaza la Bruxelles prima vizita in strainatate este o demonstratie clara a angajamentului sau si a angajamentului Republicii Moldovei pentru o relatie mai stransa cu UE. Republica Moldova este un membru activ al Parteneriatului nostru Estic si UE este pe deplin angajata pentru sprijinirea procesului de reforme", a declarat presedintele CE.
El a salutat totodata lansarea negocierilor asupra acordului cuprinzator si aprofundat pentru o zona de liber schimb, considerandu-l "un pas important inainte in relatiile comerciale UE - Republica Moldova".
El a salutat in acelasi timp "abordarea constructiva" a Republicii Moldova in "negocierile in format 5+2 privind Transnistria.
"UE intelege numeroasele... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 16:30
Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a multumit vineri omologului sau roman, Emil Boc, pentru sprijinul acordat de Romania la reuniunea donatorilor de la Bruxelles si pentru un ajutor de 102 milioane de euro oferit Republicii Moldova, relateaza agentia Interlic, in pagina electronica.In cursul unei discutii telefonice, Filat a apreciat ca suma promisa de Romania reprezinta un ajutor important in situatia in care se afla Republica Moldova. Boc si Filat s-au declarat multumiti de dinamica dialogului bilateral, referindu-se si la realizarea in termenele stabilite a intelegerilor dintre cele doua parti.
Guvernul Republicii Moldova si partenerii de dezvoltare au semnat miercuri, la Bruxelles, Programul de asistenta pentru Moldova pentru anii 2011-2013, in valoare totala de 1,936 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari).
Documentul a fost semnat de prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, si Stefan Fuele, comisar european pentru Extindere si Politica de Vecinatate.
Programul de asistenta a fost semnat la incheierea Sedintei Grupului Consultativ - Forumul "Parteneriat pentru Moldova", co-prezidata si gazduita de Comisia Europeana si Banca Mondiala si la care au participat 32 de institutii bilaterale si zece organizatii multilaterale de dezvoltare.
Discutiile s-au concentrat pe patru domenii generale: prioritatile strategice si agenda de reforma politica a Guvernului; situatia macroeconomica si programul Guvernului de promovare a reformelor economice structurale si a celor... mai mult
Sambata, 27 Martie 2010, ora 19:22