Lituania este prima tara NATO care a anuntat oficial ca va ajuta la inarmarea armatei ucrainene, pentru a impiedica fortele sprijinite de Rusia sa cucereasca si mai multe teritorii din Ucraina.
Anuntul a fost facut de ambasadorul Lituaniei la Kiev, Marius Yanukonis, care si-a exprimat speranta ca exemplul dat de Vilnius va fi urmat si de alte tari membre NATO, informeaza Ukraine Today.
Declaratia sa vine la scurt timp dupa ce senatorul american John McCain a vizitat Ucraina si a spus ca presedintele Obama trebuie sa inarmeze cat mai repede fortele Kievului, pentru a face fata amenintarii ruse.
Interventie militara a NATO in Ucraina? Ce spune ministrul Apararii de la Kiev
"Este rusinos faptul ca nu le trimitem arme sa se ...citeste mai departe despre "Lituania, prima tara NATO care trimite arme in Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 19:17
Europa trebuie sa recunoasca ca se afla sub atacul Rusiei si sa ajute Ucraina, care ar putea avea nevoie de pana la 50 de miliarde de dolari, a avertizat joi investitorul George Soros, care considera ca criza ucraineana reprezinta un pericol mai mare decat Grecia.
"Europa trebuie sa se trezeasca si sa recunoasca faptul ca este atacata de Rusia. Liderii europeni nu trateaza corect situatia si daca nu vor acorda un program de sprijin impresionant in schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prabusi", a afirmat Soros intr-un articol publicat in publicatia New York Review of Books, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk, aflat in Germania pentru a solicita suplimentarea programului international de salvare condus de FMI, in valoare de 17 miliarde de dolari, a spus ca conflictul separatist este o amenintare pentru Europa si ca populatia din estul tarii este "ostatica teroristilor rusi".
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat eforturile noului guvern de la Kiev de continuare a masurilor de reformare a economiei, intr-o conferinta de presa comuna cu Iateniuk.
Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 7,5%, potrivit bancii centrale, conflictul din estul tarii decimand industria concentrata in regiune, iar guvernul vrea suplimentarea programului de ajutor cu 15 miliarde de dolari.
Comisia Europeana a propus deja acordarea Ucrainei a unor imprumuturi suplimentare de 1,8 miliarde de euro, in acest an... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:57
Comisia Europeana (CE) a propus deblocarea a 1,8 miliarde de euro ajutor suplimentar pentru Ucraina, a anuntat joi, la Riga, presedintele CE, Jean-Claude Juncker.
"Comisia Europeana tocmai a decis sa prelungeasca ajutorul sau financiar" pentru Ucraina cu "suma suplimentara de 1,8 miliarde de euro", a declarat Juncker in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca "solidaritatea cu Ucraina nu reprezinta doar cuvinte goale", potrivit Mediafax.
"Ucraina nu este singura. Europa este unita alaturi de Ucraina si sustine programul de reforme al noului Guvern" de la Kiev, a continuat el intr-un comunicat publicat in capitala Letoniei, tara care a preluat la 1 ianuarie presedintia semestriala a UE.
Aceasta propunere pentru un nou ajutor macrofinanciar sub forma de imprumuturi are nevoie de aprobarea statelor membre UE si a Parlamentului European. Acest ajutor va necesita asumarea unor obligatii, si anume continuarea programului propus de Fondul Monetar International si punerea in aplicare a reformelor care vor fi negociate intre CE si Kiev.
Noul efort financiar european este destinat "sa ajute Ucraina pe plan economic si financiar in fata provocarilor grave cu care se confrunta tara", a subliniat CE.
Pana in prezent, Uniunea Europeana a alocat 1,36 miliarde de euro Ucrainei prin intermediul unor programe de ajutor macroeconomic. O ultima transa de 500 de milioane de euro a fost varsata la 2 decembrie. mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:41
Liderii G7 vor semna, luna viitoare, un "plan de raspuns in regim de urgenta", care are scopul de a acorda ajutor Ucrainei in cazul in care Rusia decide sa opreasca alimentarea cu gaze in timpul sezonului rece.
Cele mai puternice tari din lume planuiesc sa il "dezarmeze" pe presedintele rus Vladimir Putin si sa-l impiedice sa foloseasca rezervele de gaze si petrol ca o "arma" impotriva Ucrainei si a vecinilor sai est-europeni, arata The Independent.
In plus, ministrii Energiei din statele G7 au cazut de acord asupra unui plan prin care vor sa elimine dependenta batranului continent de rezervele Moscovei si sa previna situatiile in care securitatea energetica sa fie folosita ca instrument de santaj de catre rusi.
In prezent, gazele rusesti asigura 30% din consumul europenilor. Insa Ucraina are o situatie mult mai proasta - 50%.
In 2006, cand gigantul ...citeste mai departe despre "Tarile G7 vor sa il "dezarmeze" pe Putin - ce plan de urgenta au pentru Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Mai 2014, ora 15:26
Ucraina va primi 17 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), printr-un plan ajutorare pe doi ani.
Consiliul de Adminitratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea "cat mai curand" pentru Ucraina, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari. Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia, conform Mediafax.
Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari.
Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape
Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate.
Autoritatile interimare de la Kiev, care au solicitat imprumutul la inceputul lunii martie, au castigat deja increderea FMI anuntand scaderea subventiilor la energie, o masura ceruta de aceasta institutie si care va duce, de fapt, la cresterea cu 50% a pretului la gaze.
Sarcina asumata de Ucraina se anunta a fi dificila, in conditiile in care economia acestei tari ar trebui sa se contracteze cu 5% in acest an, potrivit unor estimari ale FMI. O crestere de 2% ar urma sa fie ingregistrata in 2015, potrivit institutiei.
Planul de ajutorare, al treilea acordat Ucrainei incepand din 2008, ar trebui sa permita... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 11:08
Japonia planuieste sa ofere Ucrainei asistenta financiara in valoare de un miliard de dolari.
Premierul de la Tokio, Shinzo Abe, va face acest anunt in cadrul summit-ului G7, ce va avea loc in Olanda, a transmis postul de televiziune NHK, preluat de AFP.
Ajutorul Japoniei va include imprumuturi si alte instrumente financiare, in valoare de 977 milioane de dolari, pentru infrastructura si alte proiecte publice. Programul de asistenta va fi desfasurat in cooperare cu Fondul Monetar International (FMI).
"Este foarte important sa aducem imbunatatiri economiei Ucrainei", a transmis Abe.
Rusia intimideaza Japonia: Exercitii militare de amploare in insulele Kurile
Japonia s-a alaturat Statelor Unite si Uniunii Europene in incercarea lor de a pune presiune pe Rusia pentru a termina criza ...citeste mai departe despre "Japonia intoarce spatele Rusiei: Va ajuta Ucraina cu un miliard de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 16:10
Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de catre UE, FMI si SUA vor ajunge aproape cu siguranta in "cuferele" presedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare in prospectul obligatiunilor prin care Rusia a imprumutat guvernul de la Kiev.
O parte a banilor va ajunge cu siguranta in Rusia ca plata pentru importurile de energie. Situatia este insa mai complicata, intrucat acordul dintre cele doua tari privind imprumutul primit de Ucraina la sfarsitul anului trecut permite Rusiei sa ceara plata anticipata, daca Kievul primeste o finantare externa masiva, potrivit CNBC.
In decembrie, Putin s-a inteles cu presedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui imprumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anuntate alte detalii, decat ca Rusia va acorda finantarea cumparand in transe obligatiuni emise de partea ucraineana.
Pana in prezent a fost acordata o singura transa din imprumut, de 3 miliarde de dolari in decembrie, cand Ianukovici era inca presedinte. O a doua transa, programata pentru sfarsitul lunii februarie a fost blocata, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus.
Obligatiunile cumparate de Rusia in decembrie au fost emise sub incidenta legii britanice, fiind exclusiv in jurisdictia instantelor din Marea Britanie.
In prospectul emisiunii, a fost inclusa o prevedere ciudata dar cruciala, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 16:50
Uniunea Europeana va ajuta Ucraina sa isi plateasca datoriile pentru gazele livrate de Gazprom si europenii nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta aprovizionarii cu gaze intrucat Moscova are nevoie de bani, a declarat marti comisarul pentru Energie Gunther Oettinger, citat de AFP.
"Potrivit informatiilor noastre, Naftogaz datoreaza Gazprom circa 2 miliarde de dolari. Vom regla aceste plati", a anuntat Oettinge la incheierea unei reuniuni a ministrilor europeni ai Energiei.
Reglarea facturilor la gaze ale Ucrainei figureaza in programul de ajutor pe care Comisia il va aproba miercuri, a spus comisarul, precizand ca ajutorul va fi completat de anumite state membre prin finantari bilaterale.
CE va prezenta miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina
Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu grave probleme financiare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen.
Executivul european are in vedere mai multe scenarii pentru acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, aflata in pragul falimentului. In acest sens, Comisia colaboreaza cu Fondul Monetar International (FMI), care ar urma sa acorde cea mai mare parte a ajutorului financiar.
Kievul a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari
Noua putere de la Kiev a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani si ca asteapta din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 09:27
Mai multi oficiali ai Congresului american dornici sa sustina Kievul in fata Moscovei si-au exprimat intentia, luni, de a adopta rapid masuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui imprumut de un miliard de dolari, relateaza AFP.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat deja saptamana trecuta ca Washingtonul pregateste un plan pentru garantarea unui eventual imprumut international care se ridica la aceeasi suma. Insa Congresul dispune de mai multa putere decat Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sanctiuni impotriva unei tari terte.
Un proiect privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare
Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anuntat luni, in Senatul american, ca un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizand anexarea teritoriului ucrainean prin forta".
"Aceasta lege va autoriza credite pentru acordarea unor garantii de imprumuturi de cel putin un miliard de dolari", a anuntat democratul Robert Menendez.
Prin aceasta lege, urmarim acordarea "unui sprijin structural economiei ucrainene", dar si "autorizarea unei asistente tehnice in vederea unor reforme energetice, pentru a sustine alegerile, a consolida societatea civila, a lupta impotriva coruptiei si a ajuta Ucraina sa isi recupereze activele furate", a precizat alesul american, citat intr-un... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 09:58