Administratorul, o angajata si o societate de turism din Alba Iulia au fost trimise in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Alba Iulia pentru falsificarea a peste 600 de facturi privind vanzarea unor pachete turistice catre angajatii mai multor companii de stat.
Z. Dorina, G. Laura si persoana juridica Alba Travel&Events SRL sunt acuzate de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit rechizitoriului, in perioada 2013-2018, in realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din Alba Iulia, prin intermediul celor doua inculpate persoane fizice au fost emise in fals 632 de facturi privind vanzarea unor pachete turistice si 634 de chitante aferente acestora, cunoscand ca inscrisurile nu sunt conforme cu realitatea, pentru ca angajati ai mai multor societati sa beneficieze din partea societatilor angajatoare de decontarea presupuselor cheltuieli ocazionate de aceste concedii de odihna.
Ulterior, inculpatele au stornat aceste facturi sau a emis alte facturi cu valori negative, prin 643 de facturi si 670 de dispozitii de plata catre casierie care atesta in mod neadevarat faptul ca au restituit clientilor incasarile pentru servicii neprestate.
"In perioada 2013-2018, in realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din
mun. Alba Iulia, jud. Alba, prin intermediul inculpatelor Z. Dorina (administrator) si G. Laura (angajata), inculpata SC Alba Travel&Events SRL a ajutat angajatii mai multor societati sa induca in eroare societatile... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 00:14
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat in seara zilei de miercuri, 11 noiembrie, ca ajutorul de 20% din cifra de afaceri pregatit pentru sectorul HoReCa va fi, cel mai probabil, arobat de Guvern initial printr-un momorandum, astfel incat sa fie notificata Comisia Europeana.
Dupa ce schema de ajutor va primi avizul CE, se va aproba prin OUG. Popescu precizeaza ca absolut toata documentatia va fi depusa online.
"Este o schema de ajutor de stat pe care premierul a anuntat-o, care a fost discutata cu mediul de afaceri. Lucram de ceva timp la Ministerul Economiei pentru finalizarea acestei scheme. Astazi am dat asa un ok pentru o varianta aproape de final. Procedura va fi in felul urmator: probabil ca vom aproba un memoramdum in Guvern, cu schema de finantare ca sa putem ulterior notifica Comisia Europenaa, pentru ca orice ajutor de stat trebuie notificat la C.E. si obtinuta aprobarea, dupa care vom avea Ordonanta de Urgenta de aprobarea acesteia. E vorba de un ajutor de stat de 20% pentru pierderea suferita la cifra de afaceri anului 2020, aferenta anului 2019. Practic, ajutam companiile din HoReCa pentru pierderile suferite in anul 2020", a declarat, miercuri seara, la B 1 TV, Virgil Popescu.
Aceasta a explicat ca toata documentatia se va depune electronic, fara drumuri la ghiseu.
"Totul va fi electronic, automatizat. La Ministerul Economiei, toate ajutoarele catre IMM-uri, de la acele Certificate de Situatii de Urgenta pana la Schemele 1, 2 si 3 pentru... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 00:02
Reprezentantii agentiilor de turism au facut o lista cu cinci cerinte pentru Guvern astfel incat Executivul sa le poata ajuta in a supravietui pandemiei de coronavirus. Acestea cer ajutor financiar de la stat, reducerea cotei TVA la 5% dar si alte facilitati fiscale.
1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agentiile de turism constand in oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate in anul 2019, proiect ce ar trebui implementat pana cel tarziu la finalul anului 2020.2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agentiile de turism incepand cu 01.01.2021, chiar si pentru o perioada limitata de 3 ani.3. Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in perioada 2021-2025 catre bugetari si acordarea de facilitati fiscale pentru companiile private care ofera salariatilor vouchere de vacanta. Conform studiului realizat de catre APET si ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care il anexam prezentei, fiecare leu cheltuit de statul roman pentru voucherele de vacanta antreneaza o crestere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominala), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiti pentru vouchere se creeaza un nou loc de munca.4. Prelungirea proiectului privind munca flexibila pana la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte inalt si cu o specializare de nisa, care cu greu va putea gasi alte locuri de munca pe masura pregatirii. Oameni in care s-a investit foarte mult in decursul anilor si care au acumulat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:09
Am auzit cu totii mitul potrivit caruia Romania are un turism mai dezvoltat decat al Bulgariei. Din pacate, cifrele spun cu totul altceva, este de parere consultantul in turism Traian Badulescu.
Spre exemplu, CEIC DATA (Census and Economic Information Center) arata graficele cu veniturile pe care 200 de tari le-au inregistrat de-a lungul anilor in aproape ultimii 30 de ani.
Astfel ca, daca ne uitam la Romania, in 1999, tara noastra a avut cele mai mici venituri turismul de incoming, acestea ajungand la o valoare de 306 milioane de dolari. In schimb, Bulgaria a avut cel mai slab an al veniturilor din turismul de incoming in 1997 cand a incasat 517 milioane de dolari.
Si tot dupa cifre si evolutia incasarilor, Romania, in momentul de fata, de abia ajunge la 60% din valoarea veniturilor pe care le are tara vecina de la sud. Tot, CEIC Data ne arata ca, in 2018, Romania 3,261 miliarde de dolari, in timp ce Bulgaria contuoriza 5,072 miliarde de dolari.
Chiar si cel mai bun an al Romaniei pe venituri din turism nu se compara cu cel mai slab an al bulgarilor din ultimii 10 ani. In cazul lor, cele mai slabe venituri le-au avut in 2015, cand au incasat 3,583 miliarde de dolari, in timp ce la noi cel mai bun an a fost cel din 2018, cand, dupa cum spuneam, nu am ajuns nici macar la 3,3 miliarde de dolari.
"Sumele acestea sunt banii pe care i-au adus in tara turistii straini care au venit in Romania. Noi am mentinut acest mit al turismului romanesc peste cel bulgaresc cu... mai mult
Luni, 10 August 2020, ora 00:04
Sectorul turistic din Romania are nevoie in aceasta perioada de un sprijin financiar consistent, asa cum s-a procedat in tarile vest europene, precum Spania, Germania, Franta, daca nu dorim sa oferim in totalitate, "pe tava", turismul romanesc altor tari, sustine Traian Badulescu, consultant in turism.
El afirma ca la ora actuala nu exista un dialog intre sectoarele public si privat din turism, desi Guvernul ar trebui sa adopte cat mai rapid norme si proceduri pentru industria turistica.
Badulescu este de parere ca in acest an se va calatori, oricum, mai putin si altfel, dar cea mai cautata destinatie pentru turistii romani va fi Romania, urmata probabil de tarile apropiate, Bulgaria, Grecia si poate Turcia.
"In primul si in primul rand, cred ca este nevoie de formarea unei celule permanente de criza, care sa reuneasca reprezentantii Guvernului, ai ministerelor abilitate, precum si ai Ministerului Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Directiilor de Sanatate Publica si ai organizatiilor profesionale de profil. O asemenea celula de criza ar fi trebuit formata ieri, asa cum se spune. La ora actuala nu vad unde este dialogul dintre sectoarele public si privat din turism.
Am observat, in ultimele doua luni, pozitii divergente in mass-media, insa nu se aseaza nimeni la masa pentru a identifica solutii clare, concrete. Cred ca mai ales acum ar trebui aplicata Regula de aur, care ar trebui sa fie oricand un reper al relatiilor interumane,... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 16:45
Mai multe hoteluri de pe litoral isi vor reduce activitatea de la 1 septembrie din cauza crizei mari de forta de munca: desi unitatile de cazare sunt pline de turisti, mai bine de jumatate din angajatii acestora a plecat deja acasa in ultima saptamana.
Intrucat criza mare de forta de munca se accentueaza de la o zi la alta, angajatorii de pe litoral au fost nevoiti sa angajeze, in acest an, tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani. Tocmai din acest motiv 40% din personalul de la mare din 2018 a fost format din adolescenti, scrie profit.ro.
"Acesti tineri au inceput sa plece inca de la finalul lunii august pentru ca incepe scoala si vor sa mai prinda o saptamana de vacanta, deoarece sunt foarte obositi si nu sunt obisnuiti cu munca, cei mai multi dintre ei fiind la primul serviciu. Oricum, ei au venit si au luat aceste slujbe in joaca, au venit mai mult sa se distreze la mare decat sa munceasca. In concluzie, forta de munca este putina, nepregatita si nu vrea sa munceasca, iar generatiile tinere s-au nascut obosite si traiesc ca sa se odihneasca", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Acesta a afirmat ca numai din hotelul pe care il conduce au plecat in jur de 3-4 tineri, zilnic, in ultima saptamana.
Oficialul mai afirma ca desi exista cerere de cazare si pana la jumatatea lunii septembrie, multe hoteluri nu mai fac rezervari pentru ca nu au cum sa asigure serviciile.
"E cea mai grava criza... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 10:08
Regiunea Sibiului este promovata in cadrul Targului de Turism al Romaniei ce se desfasoara in perioada 22 - 25 februarie la ROMEXPO, printr-un stand 146 de metri patrati amenajat pentru demonstratii de live cooking, tema centrala fiind gastronomia din zona Sibiului prin Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.
Astfel, mestesugarii din zona Sibiului impreuna cu cele mai delicioase preparate locale vor intampina vizitatorii de Joi si pana Duminica la Romexpo in pavilionul B1, standurile 67-70.
Pe durata celor patru zile ale Targului, alaturi de oferta destinatiei turistice Sibiu, publicul va putea urmari in stand 13 animatii culinare pregatite de bucatari si producatori locali din judetul Sibiu, urmate de degustari ale preparatelor realizate.
Doua dintre animatii vor fi realizate de o echipa de studenti ai Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.
Sesiunile de live cooking vor prezenta alternativ retetele traditionale reinterpretate si retete traditionale consacrate, iar preparatele culinare vor fi insotite si de degustari de bere si vin produse in regiunea Sibiului.
Vizitatorii in standul Sibiului vor avea ocazia sa deguste carnatii de Mangalita, placinta cu urda numita popular "varzar", balmos, jintita, tocana de oaie, pastrav, ciolan afumat cu fasole dar si o "zeama de 3 minute", pregatita mai demult de tarani, consistenta si usor de gatit.
Demonstratiile de live cooking sunt programate in fiecare zi de targ, dupa cum urmeaza:
Joi, 22... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 15:44
Turistii straini se reintorc in insulele insorite ale Greciei si sustin astfel sperantele ca acest sector cheie al economiei grecesti va reusi sa scoata tara din recesiune.
Datele bancii centrale arata ca starea turismului s-a imbunatatit semnificativ in acest an fata de 2012, cand temerile privind o posibila iesire a tarii din zona euro si potentiale tulburari sociale grave au alungat turistii, transmite Reuters.
Astfel, veniturile pe care aceasta industrie le-a adus in luna mai au inregistrat o crestere de 38,5% fata de mai 2012, in timp ce, pentru perioada ianuarie - mai, ele au avut un avans total de 15,5% fata de perioada echivalenta a anului trecut.
In plus, balanta comerciala a inregistrat in mai un usor excedent, datorat banilor adusi din turism si micsorarii diferentei dintre importuri si exporturi.
Turismul elen este responsabil pentru aproximativ 17% din veniturile tarii si concentreaza 20% din totalul angajatilor.
In acest an, oficialii din acest sector prognozeaza o crestere cu 10% a veniturilor aduse de turism Greciei, pana la nivelul a 11 miliarde de euro, si un record de 17 milioane de turisti, cu un milion mai mult decat numarul celor care au vizitat aceasta tara in 2012. mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 13:35
Participarea Printului Charles la emisiunea Wild Carpathia, difuzata de Travel Channel din Marea Britanie, in care a vorbit despre Romania in termeni elogiosi, a venit peste strategia" Ministerului,a declarat Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului(MDRT).
"A fost dorinta Printului", iar MDRT "nu a avut niciun merit", a explicat Udrea intr-un interviu.
Elena Udrea a afirmat marti ca se pregateste pentru o surpriza care urmeaza sa-i fie facuta Printului Charles, la sfarsitul anului, ca recunoastere a implicarii in promovarea Romaniei.
"Este o surpriza pe care o pregatim pentru sfarsitul anului, dar si prin sprijinul pe care o sa-l dam in investitiile in infrastructura in zona respectiva", a spus Wales. mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 08:56