Diplomati din tari est-europene si baltice au facut apel, marti, la senatorii americani, ca sa-i ajute sa faca fata ingerintelor din partea Rusiei, care includ atacuri cibernetice, si au insistat ca sanctiunile impuse Moscovei nu ar trebui ridicate prea curand.
Ministrul de Externe al Ucrainei si ambasadorii la Washington ai Poloniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei si Estoniei au fost prezenti la audierile subcomisiei pentru buget din Senatul SUA pe tema activitatii ruse in tarile lor, transmite Reuters.
"Pana cand Rusia nu pleaca de pe pamantul ucrainean, sanctiunile nu ar trebui relaxate, ba dimpotriva", a declarat seful diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin.
Alti diplomati au fost de acord, descriind eforturile tarilor lor si ale altora de a-si reduce dependenta fata de gazul natural rus. "Ne gandim in mod real la diversificare", a declarat ambasadorul Poloniei la Washington.
Senatorul republican Lindsey Graham (foto), presedintele subcomisiei care supravegheaza activitatea Departamentului de Stat si a ajutoarelor internationale, a intervenit in cadrul subcomisiei pe fondul ingrijorarilor ca presedintele american, Donald Trump, nu tine piept Moscovei si ca ar putea ridica sanctiunile impuse dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea.
Graham a declarat ca sustine continuarea acordarii de ajutor, apreciind ca este important si pentru securitatea SUA.
"Cu cat sunteti mai in siguranta, cu atat vom fi si noi mai in siguranta", a declarat Graham.... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 09:57
Dupa ce a pierdut Grecia, Bruxellesul are nevoie de o poveste de succes, iar Ucraina este alegerea evidenta, insa Uniunea Europeana trebuie sa faca mult mai mult pentru tara est-europeana, mai ales avand in vedere concesiile facute deja Greciei.
Aproximativ un an, Rusia a urmarit o agresiune lunga si costisitoare impotriva Ucrainei, iar obiectivul sau este evident - destabilizarea tarii, astfel incat noul regim democratic sa cada, scrie Anders Aslund, pentru Newsweek.
Astfel, Occidentul ar trebui sa-si adapteze scopurile corespunzator pentru a oferi Ucrainei sustinere financiara.
Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA
Kremlinul a prezentat un obiectiv fals dupa altul, pentru aceasta agresiune a vecinului vestic, iar Moscova a prezentat initial ocuparea Crimeii drept o revolta separatista, insa Vladimir Putin a recunoscut ca trupele sale au participat in masa.
Poporul rus, pentru care Crimeea a fost un paradis de vacanta sovietic pierdut, a sustinut ...citeste mai departe despre "Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:38
Ucraina spera sa obtina arme atat din partea Statelor Unite, cat si din partea altor tari, a declarat ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.
"In prezent, Statele Unite analizeaza posibilitatea livrarii de arme Ucrainei. Kievul spera la un ajutor similar si din partea altor tari", a afirmat seful diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin, pentru publicatia japoneza Nikkei, citata marti de agentia rusa de stat Tass in pagina electronica.
"Capacitatea de lupta a armatei ucrainene trebuie neaparat ameliorata. Armata (ucraineana) are nevoie de arme suplimentare, deoarece acordul de incetare a focului (cu rebelii prorusi) nu este respectat", a apreciat el.
Ucraina a gasit de la cine sa cumpere arme letale
Marea Britanie va trimite 75 de instructori militari in Ucraina, in martie, pentru a oferi asistenta armatei ucrainene, confruntata cu un conflict ...citeste mai departe despre "Ucraina spera sa obtina arme atat de la americani, cat si din partea altor tari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 08:18
Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de catre UE, FMI si SUA vor ajunge aproape cu siguranta in "cuferele" presedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare in prospectul obligatiunilor prin care Rusia a imprumutat guvernul de la Kiev.
O parte a banilor va ajunge cu siguranta in Rusia ca plata pentru importurile de energie. Situatia este insa mai complicata, intrucat acordul dintre cele doua tari privind imprumutul primit de Ucraina la sfarsitul anului trecut permite Rusiei sa ceara plata anticipata, daca Kievul primeste o finantare externa masiva, potrivit CNBC.
In decembrie, Putin s-a inteles cu presedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui imprumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anuntate alte detalii, decat ca Rusia va acorda finantarea cumparand in transe obligatiuni emise de partea ucraineana.
Pana in prezent a fost acordata o singura transa din imprumut, de 3 miliarde de dolari in decembrie, cand Ianukovici era inca presedinte. O a doua transa, programata pentru sfarsitul lunii februarie a fost blocata, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus.
Obligatiunile cumparate de Rusia in decembrie au fost emise sub incidenta legii britanice, fiind exclusiv in jurisdictia instantelor din Marea Britanie.
In prospectul emisiunii, a fost inclusa o prevedere ciudata dar cruciala, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 16:50
Cele doua camere ale Congresului american au adoptat marti texte care condamna interventia rusa in Ucraina, un gest simbolic, dar puternic, cu o zi inainte de vizita premierului ucrainean, Viktor Iateniuk, la Washington, transmite AFP.
Camera Reprezentantilor a aprobat aproape in unanimitate (402 voturi pentru, sapte impotriva) o rezolutie care condamna 'incalcarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre fortele militare ale Federatiei Ruse'.
Documentul, fara caracter obligatoriu, solicita executivului american 'sa impuna sanctiuni de vize, financiare, comerciale si de alta natura demnitarilor cu rang inalt ai Federatiei Ruse, bancilor si organizatiilor comerciale controlate de stat, precum si altor agentii de stat'.
Senatul a aprobat o rezolutie care condamna 'agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina'
La randul sau, Camera superioara a Congresului - Senatul - a aprobat prin consens o rezolutie care condamna 'agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina'.
Aceste masuri simbolice preced votul asteptat privind ajutorul economic promis Ucrainei de Statele Unite, constituit din garantii in valoare de un miliard de dolari.
Procesul parlamentar american impune ca fiecare din cele doua camere sa se pronunte, dupa cum s-a intamplat saptamana trecuta in Senat si in Camera Reprezentantilor.
Senatul va examina initiativa miercuri in Comisia pentru relatii externe, a facut cunoscut marti presedintele acesteia, Robert Mendez.
Pe de... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 10:45
SUA ofera sprijin Republicii Moldova, pe fondul crizei din Ucraina, sprijin sustinut de liderii americani pe fondul vizitei premierului fostei republici sovietice angajate intr-un proces de aderare la Uniunea Europeana.
Seful Guvernului moldovean, Iurie Leanca, a fost primit in cursul diminetii, la Casa Alba, de vicepresedintele Joe Biden. Presedintele Barack Obama a participat si el la intrevedere, potrivit Executivului american, conform Mediafax.
"Presedintele a salutat prietenia solida dintre tarile noastre si a subliniat angajamentul profund al Statelor Unite pentru sustinerea aspiratiilor R.Moldova", a anuntat Casa Alba.
Totodata, Obama si Biden "au insistat asupra sprijinului de nadejde al Statelor Unite pentru suveranitatea si integritatea R.Moldova in frontierele sale recunoscute la nivel international", potrivit aceleiasi surse.
Kerry a anuntat sporirea ajutorului economic american pentru Republica Moldova
Mai devreme, primindu-l pe Iurie Leanca, secretarul de Stat John Kerry a anuntat sporirea ajutorului economic american pentru Republica Moldova.
"Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta R.Moldova sa isi dezvolte competitivitatea", a declarat pentru presa secretarul de Stat american, inainte de o intrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leanca, la Washington.
Washingtonul prevede sa deblocheze inca 2,8 milioane de dolari pentru Republica Moldova, suma totala urmand sa ajunga la 7,5 milioane.
In contextul in care Rusia a preluat... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 12:01
Mai multi oficiali ai Congresului american dornici sa sustina Kievul in fata Moscovei si-au exprimat intentia, luni, de a adopta rapid masuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui imprumut de un miliard de dolari, relateaza AFP.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat deja saptamana trecuta ca Washingtonul pregateste un plan pentru garantarea unui eventual imprumut international care se ridica la aceeasi suma. Insa Congresul dispune de mai multa putere decat Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sanctiuni impotriva unei tari terte.
Un proiect privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare
Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anuntat luni, in Senatul american, ca un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizand anexarea teritoriului ucrainean prin forta".
"Aceasta lege va autoriza credite pentru acordarea unor garantii de imprumuturi de cel putin un miliard de dolari", a anuntat democratul Robert Menendez.
Prin aceasta lege, urmarim acordarea "unui sprijin structural economiei ucrainene", dar si "autorizarea unei asistente tehnice in vederea unor reforme energetice, pentru a sustine alegerile, a consolida societatea civila, a lupta impotriva coruptiei si a ajuta Ucraina sa isi recupereze activele furate", a precizat alesul american, citat intr-un... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 09:58
Ucraina va primi de la SUA tot sprijinul necesar pentru ca aceasta tara sa isi revina din punct de vedere financiar, a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, citat de AFP, care a precizat ca un program al FMI ar trebui sa fie "centrul" unui eventual plan de ajutor international.
"Statele Unite sunt pregatite sa lucreze cu partenerii bilaterali si multilaterali pentru a oferi Ucrainei tot sprjinul necesar pentru restaurarea stabilitatii financiare si revenirea la cresterea economica, daca noul guven pune in aplicare reformele necesare", a spus Lew, citat de Mediafax.
"Statele Unite sunt pregatite sa completeze ajutorul FMI", a adaugat el.
Lew a subliniat ca a vorbit de mai multe ori cu premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, si a primit asigurari ca Guvernul de la Kiev este "pregatit sa ia masurile necesare in vederea construirii unui fundament solid pentru economia" Ucrainei.
Noile autoritati ucrainene au lansat joi un apel de ajutor din partea FMI
Noile autoritati ucrainene, care au preluat puterea de la fostul presedinte Viktor Ianukovici, au lansat joi un apel de ajutor din partea FMI, care s-a declarat imediat "pregatit sa raspunda" in acest sens.
In paralel, Kievul pierde controlul in Crimeea, in contextul sporirii prezentei trupelor ruse in aceasta peninsula din sudul Ucrainei.
Lew a reafirmat ca Washingtonul urmareste "indeaproape" si "cu mare ingrijorare" situatia din Ucraina. mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 09:27