Structura taxei radio-tv din Germania este compatibila cu legislatia UE, a decis joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene, transmite DPA.
Aceasta contributie de 17,50 euro pe luna este principala sursa de venituri pentru posturile de televiziune ARD si ZDF, precum si pentru postul public de radio Deutschlandradio.
In trecut, nivelul acestei taxe depindea de numarul echipamentelor de receptie pe care o persoana le detinea in locuinta.
Insa in 2013, autoritatile germane au modificat modul de calcul, astfel ca fiecare locuinta plateste aceeasi valoare a taxei radio-tv, indiferent cat de multe persoane traiesc in acea locuinta sau daca exista sau nu un televizor sau aparat de radio, in ideea de a face mai usor colectarea veniturilor.
Mai multe persoane au depus actiuni in justitie la mai multe tribunale din Germania, sustinand ca noua cerinta duce la cresterea subventiilor pentru posturile publice de radio si tv si in consecinta constituie o forma ilegala de ajutor de stat.
Insa, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a respins joi argumentele reclamantilor, concluzionand ca modificarea din 2013 nu a modificat in mod fundamental sistemul de colectare a taxei radio-tv, inclusiv volumul banilor de care beneficiaza posturile publice de radio si tv. De asemenea, legislatia europeana ofera statelor membre autoritatea de a decide cum sa puna in aplicare si sa colecteze astfel de taxe, au apreciat judecatorii de la Luxemburg.
In luna iulie a acestui an, Curtea... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 16:21
Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) sutine ca initiativa Guvernului de a oferi ajutoare televiziunilor care difuzeaza emisiuni informative si culturale este binevenita, dar atrage atentia ca si presa tiparita si site-urile de stiri ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament.
"Continutul de calitate ajunge la publicul larg in egala masura prin tv, radio, presa scrisa si mediul online. Ajutorul de stat trebuie sa urmareasca interesul publicului larg si modul in care acesta se informeaza", arata reprezentantii BRAT intr-un comunicat de presa remis luni.
Institutia este de parere ca "o astfel de initiativa este benefica si utila in domeniul audiovizualului si in egala masura in domeniul presei scrise si al mediului online".
"Emisiuni sau articole informative, culturale si educative de interes public sunt difuzate atat prin intermediul audiovizualului (radio si TV), cat si prin intermediul presei scrise tiparite si al mediului online.
Cele doua medii mentionate, presa ...citeste mai departe despre "Ajutor de stat pentru televiziuni, de ce nu si pentru presa scrisa si online?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 14:53
Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch si Conventia Organizatiilor de Media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni in campania electorala si solicita Guvernului sa retraga Ordonanta de Urgenta privind instituirea acestui tip de sprijin financiar pentru operatorii economici din audiovizual.
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Active Watch si Conventia Organizatiilor de Media (COM) considera inoportuna instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, in perioada 2015-2016, si solicita Executivului sa reconsidere aceasta optiune, luand in calcul alte modalitati de a sprijini productia editoriala si informarea publicului, potrivit unui comunicat remis, joi.
Potrivit acestor organizatii, Ordonanta de Urgenta a Guvernului din 10 iunie instituie o schema de ajutor de stat in valoare de 15 milioane de euro pentru televiziunile din Romania.
Guvernul a dat o ordonanta care-i permite sa sponsorizeze televiziunile - Un membru CNA vorbeste de ...citeste mai departe despre "Organizatiile de media nu vor ajutor de stat pentru televiziuni in campania electorala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 19:10