Ministerul Economiei vrea sa majoreze la 67,37 milioane lei ajutorul de stat pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara si sa acorde un alt ajutor de stat de 58,62 milioane lei pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului, arata doua proiecte de Hotarare publicate in dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei, consultate de News.ro.
"Apare necesitatea modificarii Hotararii de Guvern nr. 223/2019 privind aprobarea acordarii ajutorului de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul societatii Complexul Energetic Hunedoara pentru anul 2019, in sensul majorarii ajutorului de stat cu suma de 6,737 milioane lei, de la suma de 60,635 milioane lei la suma de 67,372 milioane lei, in urmatoarea structura: costuri cu platile compensatorii acordate angajatilor care isi pierd locul de munca - 2,046 milioane lei; costuri de reconversie profesionala - 520.000 lei; costuri de inchidere subterana - 64,806 milioane lei", arata nota de fundamentare privitoare la proiectul legat de Complexul Energetic Hunedoara.
In ceea ce priveste ajutorul de stat propus pentru pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului, acesta se ridica la 58,62 milioane lei.
"Astfel, pentru acoperirea costurilor exceptionale se acorda un ajutor de stat in suma de 58.628 mii lei, cu... mai mult
Duminica, 17 Noiembrie 2019, ora 17:35
Statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Pentru companiile care creeaza minim 20 de locuri de munca, statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielii salariale. Deci, nu e vorba de o scadere a impozitului sau a contributiilor sociale, e vorba de jumatate din cheltuiala salariala, din tot ce in limbajul comun inseamna salariul pe care il plateste angajatorul privat", a spus Ponta.
Schema de ajutor de stat a fost convenita ca Fondul Monetar International
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat si taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabila timp de sapte ani, cu incepere de la 1 iulie 2014.
Normele de aplicare vor fi prezentate la inceputul lunii aprilie, astfel incat sa fie posibile preinscrieri pana la 1 iulie.
Conform sistemului pregatit de autoritati, firmele vor achita intregul cost salarial pentru locurile de munca nou-create, dar vor deconta trimestrial jumatate din acest cost. Conditia, atat pentru firmele nou-infiintate, cat si pentru cele aflate deja in functiune, este sa fie create minimum 20 locuri de munca. Firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca intr-un an pot apela la aceasta schema de ajutor si pe parcursul urmatorilor ani de aplicare a sistemului, in aceleasi conditii. mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 09:15
Guvernul va continua sa acorde 10.000 de euro finantare nerambursabila pentru start-up-urile tinerilor intreprinzatori. Pana acum, peste 2.500 de firme s-au infiintat astfel de fonduri, iar domeniile cele mai cautate au fost: service-urile auto, firmele de contructii, restaurantele si fabricile de paine.
Tinerii cu varsta de pana in 35 de ani pot primi de la stat o finantare nerambursabile de 10.000 de euro pentru a pune bazele unei afaceri. In plus, ei vor beneficia si de scutirea de la plata contributiilor sociale pentru nu mai mult de patru angajati.
"Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de tinerii intreprinzatori" a inceput in 2011 si pana in prezent a "ajutat" la infiintarea a peste 2.500 de SRL-D-uri (Societatii cu Raspundere Limitata - Debutant). In 2011 au fost infiintate 1.256 de societati, iar anul trecut numarul lor a ajuns la 1.332.
Programul va dura pana in 2020
"Cele mai multe SRLD-uri au declarat la infiintare ca activitate principala intretinerea si repararea autovehiculelor, lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, restaurant, fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, coafura si alte activitati de infrumusetare", au declarat pentru Business24 Andreea Stanciu, consilier la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Guvernul a aprobat prelungirea... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:15
Investitorii care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor si crearea de locuri de munca vor beneficia de finantare, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 797/2012.
Ajutorul de stat se acorda companiilor de catre Ministerul Finantelor Publice, sub forma unor sume nerambursabile, potrivit unui comunicat emis de aceasta institutie.
Scopul schemei de ajutor de stat este obtinerea de produse, servicii sau tehnologii inovative, care trebuie indeplinit simultan cu includerea unei componente IT&C care sa reprezinte minim 20% din valoarea planului de investitii sau derularea unei investitii inovative, crearea a cel putin 200 de locuri de munca. Locurile de munca trebuie sa fie create in urma implementarii investitiei si in cel mult trei ani de la data finalizarii acesteia.
In acelasi timp, trebuie sa fie vorba de o investitie initiala, iar aplicantii trebuie sa faca dovada viabilitatii proiectului de investitie si a eficientei economice a intreprinderii pe baza Planului de afaceri si sa prezinte contributia la dezvoltarea regionala prin platat taxelor pe durata implementarii investitiei si la cinci ani de la finalizarea acesteia.
Acest tip de ajutor financiar poate fi acordat companiilor care activeaza in industria prelucratoare, cu exceptia fabricarii bauturilor si a produselor din tutun, producatorilor si furnizorilor de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, companiilor din industria software,... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:35
Guvernul pregateste un plan de ajutorare a firmeilor din IT, potrivit caruia companiile care creeaza minim 300 de locuri de munca si le pastreaza pentru minim cinci ani pot primi un ajutor de cel putin 28 de milioane de euro.
Documentul a fost publicat saptamana trecuta pe site-ul Ministerului de Finante si este supus dezbaterii publice.
Perioada de valabilitate a schemei in care se pot emite acorduri pentru finantare este de doi ani, respectiv 2012 - 2013. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2013-2018, in limita bugetului anual alocat schemei.
Bugetul total maxim al schemei este de 440 milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii.
Din schema sunt excluse firmele cu activitati in sectoare precum cel al carbunelui, siderurgiei, constructiilor navale sau fibre sintetice.
Printer companiile care ar putea primi ajutor de stat se afla IBM, Oracle, Dell, Ericsson, care aveau in plan lansarea de centre pentru servicii. Pe lista s-ar mai putea adauga SAP, Samsung, Huawei, LG sau ZTE.
Numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 10, numarul mediu anual de intreprinderi beneficiare fiind de 5.
mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 13:31
Guvernul a decis, marti, acordarea unui ajutor de stat in valoare de 127 milioane lei, pentru anul trecut, catre Compania Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, pentru inchiderea minelor de carbune considerate necompetitive, conform planului convenit cu oficialii Comisiei Europene.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca ajutorul de stat poate fi acordat pana la sfarsitul anului de productie urmator celui pentru care se acorda ajutorul, pe baza corectiilor dintre costuri si venituri, si ca CNH Petrosani nu a beneficiat anul trecut de ajutor de stat.
Comisia Europeana a aprobat acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 milioane euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale CNH. Planul de inchidere realizat de CNH Petrosani pentru aceste unitati include disponibilizarea a 3.300 de angajati pana in 2018.
La sfarsitul lunii februarie, Guvernul a aprobat pentru CNH un ajutor de stat de 213 milioane lei, aferent acestui an.
Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei, dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 16:54
Comisia Europeana (CE) a aprobat un ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale Companiei Nationale a Huilei (CNH).
Masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece sprijinul financiar acordat pentru acoperirea costurilor de productie va scadea progresiv, iar Romania s-a angajat sa adopte masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii minelor, se arata intr-un comunicat al CE.
O decizie din 2010 a UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, pana in 2018, ajutoare pentru a sustine acest proces.
CNH, detinuta integral de stat, detine in prezent sapte unitati de productie de carbune - Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani -, iar Romania a decis sa inchida trei dintre aceastea. Prima, Petrila, va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015, iar celelalte doua, Uricani si Paroseni, pana la sfarsitul anului 2017.
Romania s-a angajat, de asemenea, sa sustina angajatii care urmeaza sa fie concediati si reconversia profesionala a acestora, pentru a-i ajuta sa-si gaseasca un loc de munca in afara industriei carbunelui.
FMI a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a CNH, dupa ce activele neviabile vor fi... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:43
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Timisoara, ca 20 de proiecte de investitii, in valoare de peste 1,1 miliarde de euro, au beneficiat de ajutoare de la stat in valoare de 300 de milioane de euro, pe baza unei scheme de ajutor aprobata de Uniunea Europeana. Prezent la Timisoara la un forum cu oamenii de afaceri, avand ca tema "Regionalizarea, reforma statului, masuri de relansare economica", premierul Emil Boc a raspuns unei intrebari venite din partea unui om de afaceri italian, referitoare la posibilitatea acordarii unor ajutoare de stat marilor investitori.
Omul de afaceri italian a atras atentia ca "multi investitori din vestul Romaniei isi muta afacerile in Serbia pentru ca aceasta tara acorda facilitati fiscale firmelor in functie de valoarea investitiei si numarul de angajati".
In plus, a spus omul de afaceri, Serbia are structuri specializate care asista investitorii pe perioada derularii afacerilor, iar statul vecin percepe taxe si impozite mai mici, in timp ce infrastructura este mai dezvoltata, iar costurile cu utilitatile sunt mai mici decat in tara noastra.
Boc a raspuns ca "Guvernul acorda ajutoare de stat pentru investitiile mari, de exemplu peste 100 de milioane de euro si care angajeaza peste 500 de salariati".
"Merge compensarea pana aproape de 40 la suta din valoarea investitiei in cazul investitiilor de amploare. Statul acorda si pentru cei care aduc investitii de minim cinci milioane de euro si care angajeaza minim 50 de angajati. Pana in 5... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 17:17
Doua banci americane sunt fortate de legislatori sa returneze banii pe care i-au primit in cadrul programului TARP de protectie impotriva activelor toxice. Northern Trust Corp si US Bancorp au primit fonduri in valoare de 8,2 miliarde de dolari. Northern Trust Corp s-a facut vinovata de organizarea unor concerte pentru clienti, dar si cheltuieli cu mancare scumpa in cadrul unui turneu de golf, informeaza Reuters. "Publicul are dreptul de a fi foarte dur in anlizarea modului in care beneficiarii fondului TARP aleg sa foloseasca banii primiti", a declarat presedintele comisiei de supraveghere. Cele doua banci au declarat ca vor plati inapoi sumele in cel mai scurt timp posibil. Bancorp si-a redus dividendele cu 88 procente pentru a putea economisi 2,6 miliarde pe an. O alta comisie de supraveghere, de data aceasta a activitatii General Motors, se indoieste de capacitatea companiei de a supravietui actualelor probleme si de a nu ajunge in faliment, conform Moneycentral, in conditiile in care compania ar avea nevoie de inca 30 miliarde de dolari pentru restructurari. Actiunile GM au scazut cu 17% la primirea vestii de catre investitori. Reprezenantii GM au declarat, de asemenea, ca propriii creditori solicita plata a peste 6 miliarde de dolari, pe fondul ingrijorarii crescande privind soarta producatorului auto, pentru a permite GM sa solicite ajutor suplimentar din partea guvernului. Compania trebuie ca, pana la sfarsitul lui martie, sa finalizeze discutiile cu... mai mult
Vineri, 06 Martie 2009, ora 09:31