Oficiali brazilieni au anuntat ca guvernul va respinge ajutorul de 22 milioane de dolari promis de liderii marilor puteri ale lumii la summit-ul G7, desfasurat in orasul francez Biarritz. In schimb, sugereaza "reimpadurirea Europei".
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat, luni, ca banii vor fi dati imediat si ar putea fi cheltuiti pe avioane de combatere a incendiilor.
In schimb, Brazilia nu vrea sa accepte finantarea si nici nu a oferit un motiv pentru care refuza acesti bani, transmite The Independent. Insa presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a acuzat, de curand, pe liderul Frantei ca a adoptat o mentalitate "colonialista" la summit-ul G7.
Seful de personal al liderului brazilian, Onyx Lorenzoni, a declarat site-ului de stiri G1 ca "apreciem [oferta], dar poate ca aceste resurse sunt mai bune pentru reimpadurirea Europei".
Lorenzoni a mai spus ca acest ajutor este o dovada de ipocrizie dupa incendiul care a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris, in luna aprilie a acestui an.
"Macron nu poate evita nici macar un incendiu previzibil intr-o biserica care este un patrimoniu mondial. Ce intentioneaza sa ne invete pe noi sau tara noastra?", a adaugat acesta.
Ministrul mediului din Brazilia a salutat initial oferta venita de la liderii G7, precum si un ajutor separat de 10 milioane de lire sterline venit de la Marea Britanie si 9 milioane de lire sterline din Canada.
Vezi si Organizatia lui DiCaprio da 5 milioane de dolari pentru salvarea... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 09:21
Franta va cere Comisiei Europene sa devanseze plata unor subventii de un miliard de euro pentru a-i ajuta pe fermieri sa faca fata secetei care afecteaza culturile si locurile de pasunat, a anuntat luni Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite Reuters.
Vremea excesiv de calduroasa din Franta va prelungi seceta care a afectat tara in ultimele luni, inclusiv generarea energiei nucleare si sectorul agricol. Saptamana trecuta, in 73 de departamente din cele 96 ale Frantei au fost instituite restrictii de apa, fiind interzise, printre altele, umplerea piscinelor, spalarea vehiculelor in alte locuri decat in spalatoriile profesionale, stropirea gradinii etc.
Deja seceta a afectat sever anul trecut recolta de cereale a celui mai mare producator din UE.
"Trebuie sa-i ajutam pe fermierii care se confrunta cu probleme in aceasta perioada dificila, in special pe cei care nu-si mai pot hrani animalele sau folosesc deja nutretul pus deoparte pentru toamna sau iarna", a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, intr-un interviu acordat publicatiei Le Parisien.
"In general, 50% din ajutorul legat de Politica Agricola Comuna (PAC) este alocat la mijlocul lunii octombrie. Vom cere UE sa majoreze acest procent de la 50% la 70% pana in 16 octombrie. Acesta va reprezenta un miliard de euro plati suplimentare in avans", a precizat Guillaume.
Franta este de departe cel mai mare beneficiar al PAC, cu un total de peste noua miliarde de euro pe an.
Cel... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 17:06
Guvernul german va lansa un program special de sprijin in valoare de pana la 340 milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii ale caror recolte au fost afectate de seceta din acest an, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters.
In mod normal, in Germania, responsibilitatea pentru acordarea de ajutoare de urgenta fermierilor revine in principal conducerii celor 16 landuri. Guvernul federal poate interveni in acest domeniu doar daca pagubele provocate ating o "amploare nationala".
Julia Kloeckner a informat miercuri, la finalul unei reuniuni a cabinetului, ca fermierii afectati de seceta vor primi din partea Guvernului federal ajutoare speciale in valoare de 150-170 milioane de euro. Daca la aceste fonduri se adauga si ajutoarele acordate la nivelul landurilor, fermierii germani ar urma sa primeasca in total aproximativ 340 milioane de euro, a precizat Kloeckner.
Anterior, Asociatia fermierilor germani (DBV) a solicitat acordarea unor ajutoare speciale in valoare de aproximativ un miliard de euro, din cauza pagubelor provocate culturilor agricole de valurile de caldura si de seceta. Germania este al doilea mare producator de cereale din UE, dupa Franta.
Culturile agricole din Germania s-au ofilit din cauza celor mai ridicate temperaturi inregistrate in timpul verii dupa 1881 si a secetei prelungite. Pretul graului in UE a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani pe fondul ingrijorarilor cu privire la starea... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 17:39
Comisia Europeana este alaturi de fermierii europeni in aceasta vara, deoarece ei se confrunta cu dificultati din cauza secetei extreme, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Fermierii vor putea primi in avans platile directe si cele pentru dezvoltare rurala si si se va acorda mai multa flexibilitate in utilizarea pamantului care in mod normal nu ar fi utilizat pentru productie, in scopul de a-si hrani animalele.
Seceta prelungita din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra productiei agricole, a nutretului pentru animale, ceea ce poate afecta bunastarea animalelor. In plus, reducerea cantitatii de nutret afecteaza veniturile fermierilor deoarece vor creste costurile cu furajele, considera Comisia Europeana.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: "Sunt foarte ingrijorat de aceste evolutii climatice, sunt in contact cu ministrii din tarile afectate, pentru a discuta situatia si a avea estimari la zi privind impactul secetei. Ca intotdeauna, Comisia Europeana este pregatita sa-i sprijine pe fermierii afectati de seceta printr-o serie de instrumente, inclusiv plati mai ridicate in avans, derogarea de la reglementarile ecologice si ajutor de stat. Politica Agricola Comuna (PAC) furnizeaza deja o retea de siguranta pentru fermierii care se confrunta cu evenimente imprevizibile. Incurajez toate statele membre sa ia in calcul toate masurile si actiunile posibile incluse in legislatie".
In cazul... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:55
Fermierii din Germania au nevoie de un ajutor special in valoare de aproximativ un miliard de euro (1,17 miliarde de dolari) din cauza pagubelor provocate culturilor agricole de valurile de caldura si de seceta, a anuntat luni presedintele Asociatiei Fermierilor (DBV), Joachim Rukwied.
Ajutorul ar trebui platit fermierilor care au pierdut 30% sau mai mult din recolta lor, a precizat Rukwied, intr-un interviu acordat grupului media Funke Medien transmite Reuters.
Valurile de caldura si seceta din aceasta vara au provocat pagube culturilor din nordul Europei, fiind afectata si productia agricola din Marea Britanie si Polonia.
"Un miliard de euro ar fi o suma adecvata pentru compensarea pierderilor inregistrate la culturile agricole", a declarat presedintele Asociatiei Fermierilor din Germania.
Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, si-a exprimat duminica ingrijorarea privind pierderile inregistrate la recoltele de cereale, cartofi, porumb si sfecla de zahar.
Marti, autoritatile locale si centrale se vor intalni pentru a evalua situatia, a anuntat Kloeckner, care va prezenta miercuri un raport detaliat privind impactul secetei asupra fermierilor din Germania.
In ultimele saptamani, Germania a fost nevoita sa importe grau de nutret din Romania, declara recent Hendrik Manzke, broker la firma Amme & Mueller GmbH.
Germania este al doilea mare producator de cereale din UE, dupa Franta. mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 12:59
Agricultorii care au inregistrat pierderi de pe urma secetei vor fi despagubiti, a transmis, marti, Federatia Nationala Pro Agro.
Decizia a fost luata in urma discutiilor purtate de reprezentantii patronatului cu oficialii din Ministerul Agriculturii.
Astfel, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Pro Agro, se va institui un ajutor de minimis destinat micilor fermieri, care va fi acordat in toamna acestui an, dar si un ajutor de stat destinat persoanelor juridice in special, care va fi dat in primavara.
Cod rosu in agricultura, din cauza secetei. Efecte in lant: Pagube uriase, posibile scumpiri
Guvernul e somat sa aloce sumele totale necesare acoperirii pagubelor inregistrate la nivel national si compensarea acestora prin instituirea cu precadere a doua masuri:
1. Instituirea unui ajutor ...citeste mai departe despre "Despagubiri pentru recoltele parjolite de seceta - Cati bani de statul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 12:29
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marti, la o intalnire cu comisarul european pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard, ca actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta.
"Actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta, ca si efect a schimbarilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate", a spus Plumb.
Declaratia a fost facuta in contextul discutiilor referitoare la seceta din ultima perioada, care a afectat multe state europene, inclusiv Romania.
La aceeasi intrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului si-a exprimat, inca o data, sustinerea pentru aplicarea masurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbarile climatice la nivelul Uniunii Europene si a reiterat faptul ca, la nivel national, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbari Climatice pentru perioada 2013-2020.
"Romania considera oportuna includerea masurilor de adaptare in cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020", a aratat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.
Totodata, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizarii unei campanii de constientizare si informare a cetatenilor referitoare la efectele schimbarilor climatice, solicitand in acest sens si... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:14
Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de ministerul Finantelor.
Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescuin, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.
"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.
Fermierii vor mai primi si un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.
Alte doua masuri aprobate deja de minister sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.
"Putem vorbi de un... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 09:02
Fermierii romani ar putea primi o subventie de circa 170-180 de euro pe hectar in campania 2012-2013, pentru combaterea efectelor secetei din acest an, din care platile complementare de la bugetul de stat ar putea atinge nivelul maxim care poate fi acordat, respectiv 60 de euro la hectar, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Pentru diminuarea efectelor secetei am convenit cu fermierii sa fie inlocuita masura privind despagubirea fermierilor cu suplimentarea fondurilor pe care fermierii le pot primi din bugetul national. Intentionam sa crestem nivelul platilor nationale complementare pe suprafata astfel incat se putem acorda in total nivelul mediu pe hectar din UE, respectiv 170-180 de euro. Efortul de la bugetul de stat va fi de circa 350 de milioane de euro", a precizat Constantin.
In acest an fermierii au primit circa 132 de euro la hectar, din care 100 de euro a reprezentat suma provenita din fondurile europene, iar diferenta de la bugetul de stat.
O alta masura pentru combaterea efectelor secetei, anuntata de ministrul Agriculturii, vizeaza acordarea ajutorului de minimis persoanelor fizice pentru suprafetele arabile, efortul financiar de la buget fiind de 40 de milioane de euro.
"Un numar important de fermieri, persoane fizice vor beneficia de acest ajutor, atat cei inregistrati la APIA cat si cei ale caror suprafete sunt mai mici de un hectar. Din estimarile noastre este vorba de 558.000 de fermieri... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:50