Cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, Romania, Croatia si Bulgaria, se gandesc la adoptarea euro, iar tara noastra a anuntat saptamana trecuta ca va prezenta o strategie in acest sens pana la sfarsitul acestui an, reluand o idee din 2015.
Trecerea la moneda unica europeana ar putea ajuta statele din Balcani sa ramana aproape de nucleul UE, in conditiile intrebarilor care apar legate de distributia viitoare a fondurilor pentru dezvoltare, relateaza Bloomberg.
"Dupa Brexit, ramanerea in afara zonei euro te-ar putea face un outsider. Daca privesti bugetul UE, observi ca se acorda o atentie mult mai mare zonei euro. Comisia Europeana vrea sa acorde aceasta facilitate de convergenta pentru aderarea la zona euro, asa ca tarile trebuie sa profite de acest lucru", a declarat Juraj Kotian, economist la Erste Bank in Viena.
Planurile celor trei tari contrasteaza cu statele mai bogate din estul Europei. In timp ce Slovenia, Slovacia si tarile baltice, respectiv Estonia, Letonia si Lituania, folosesc euro, Polonia, Cehia si Ungaria nu au planuri ferme sa le urmeze exemplul.
Experienta Greciei, a ceea ce s-ar putea intampla cand se renunta la politica monetara independenta, nu a fost de ajutor. Dar tarile membre mai putin bogate ar putea avea nevoie de fondurile de dezvoltare ani de zile pentru a reduce decalajul in domeniul bunastarii.
Pregatirile Bulgariei sunt mai avansate
Cea mai saraca tara din UE, care detine in prezent presedinta Uniunii, are cursul levei... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:52
Grecia pare sa caute usa de iesire din zona euro, dar alte state se arata gata sa reia dezbaterile pentru trecerea la moneda unica.
In Cehia, prim-ministrul vede intrarea tarii in zona euro ca pe un ajutor pentru economie. Aceasta, dupa ce presedintele ceh a contestat atitudinea rezervata a bancii centrale si a solicitat numirea unor lideri care sa realizeze cat mai curand adoptarea monedei unice.
Polonia este deja incinsa la maximum de febra alegerilor prezidentiale, principala tema a dezbaterilor fiind abandonarea zlotului si integrarea in zona euro, observa reporterii Bloomberg.
Spectacolul Greciei da fiori
Tendita statelor din estul si sud-estul Europei de a-si cauta calea catre zona euro ramane surprinzatoare pentru multi analisti.
"Este chiar interesant cum a evoluat perceptia publica, sunt chiar surprins. Este greu sa iti imaginezi care ar fi argumentele actuale care sa duca la o asemenea schimbare de atitudine, in conditiile in care eurozona a fost scena unor crize teribile in ultimii ani", spune William Jackson, economist in cadrul Capital Economics din Londra.
Obstacole se intrevad la tot pasul. Romania, care a stabilit ca data de trecere la moneda unica europeana anul 2019, dar si Ungaria par prea putin pregatite sa faca fata competitiei economice din eurozona.
Polonia se izbeste de piedici legale in acest proces, in timp ce cehii, mai rezervati, au declarat ca nu vor fixa un temen clar in perioada urmatorilor patru ani.
Pe masura ce... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 16:40
1Planurile statelor est-europene care doresc sa intre in zona euro sunt puse in pericol de criza prin care trece uniunea monetara, insa oficialii din aceste tari insista ca UE trebuie sa mentina conditii stricte de aderare, si nu sa le modifice pentru a acomoda situatia Greciei.
Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuala a BERD de la Londra, ca evolutia propriilor planuri va depinde de deznodamantul crizei din uniunea monetara, zguduita in aceasta perioada de posibilitatea iesirii Greciei.
Multi dintre acestia s-au aratat frustrati de discutiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare in zona euro pentru a da spatiu de manevra membrilor actuali care se confrunta cu dificultati, precum Grecia.
Criteriile Tratului de la Maastricht privind aderarea la zona euro se refera la stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat si al deficitului bugetar, inflatie si dobanzi.
Liderii est-europeni nu s-au aratat "intelegatori" privind indulgenta acordata Greciei de catre organismele europene, deoarece considera ca criza este, partial, rezultatul statisticilor eronate inaintate de statul elen, domeniu in care tarile din Est au fost tratate cu exigenta, fiind indemnate sa se pregateasca din greu pentru a accede la zona euro.
"Daca nu respecti aceste reguli nu te poti astepta la ajutor numai pentru ca esti in pericol", a declarat pentru Reuters ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 16:30
Polonia va sprijini eforturile necesare pentru a salva zona euro, a declarat marti premierul polonez Donald Tusk.
"Polonia a decis nu numai sa nu contracareze, ci, dimpotriva, sa sprijine toate eforturile necesare accelerarii salvarii zonei euro, pentru ca acesta este obiectivul suprem", a declarat Donald Tusk jurnalistilor.
"Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui nou tratat, ceea ce noi preferam, sau printr-un acord international, care pare mai putin avantajos dar, in schimb, mai rapid. Este important sa se recastige credibilitatea zonei euro", a adaugat premierul polonez.
Donald Tusk a subliniat totodata faptul ca noile solutii "nu trebuie sa excluda tarile din afara zonei euro care doresc sa participe la acest proces".
Polonia nu face parte din zona euro, dar estimeaza ca in 2015 va fi gata sa adere "eventual" la aceasta.
"Dorim sa aderam la zona euro, dar numai atunci cand aceasta va fi restabilita in mod convingator", a reiterat marti ministrul polonez al finantelor, Jacek Rostowski.
Potrivit premierului Tusk, rezultatele intrevederii de luni dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy 'sunt in conformitate cu propunerile poloneze'.
Premierul polonez a lansat joia trecuta un apel la "schimbarea rapida a Tratatului european, fara dezbateri lungi si sterile", pronuntandu-se pentru o intarire a rolului BCE si al Comisiei Europene, care sa fie inscris intr-un tratat european modificat.
Tot joi,... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 17:51
Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a carui tara se afla la presedintia Consiliului European, a spus ca UE va intra in "colaps", daca tari-motor, precum Germania, gestioneaza neadecvat criza financiara."Elitele europene, inclusiv elitele germane, trebuie sa decida daca vor ca euro sa supravietuiasca - chiar si cu un pret mare - sau nu. Daca nu, trebuie sa ne pregatim pentru o dezmembrare controlata a zonei euro", a declarat ministrul Rostowski, pentru Gazeta Wyborcza, citata de EUobserver. "Avem o alegere simpla: solidaritate sau colapsul Europei", a adaugat ministrul polonez.Rostowski a criticat "elita" germana dupa ce presedintele Christian Wulff a spus saptamana trecuta ca Banca Centrala Europeana nu trebuie sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole.Ministrul polonez a spus ca programul BCE este o masura esentiala pentru stoparea adancirii deficitului, pana cand EFSF, fondul UE anticriza, va fi mandatat sa cumpere datorii suverane. Potrivit oficialului polonez, tarile din zona euro vor trebui sa contribuie cu mai multi bani la fondul de 440 de miliarde de euro, pentru a-l face apt pentru scopul in care a fost creat.
"Nu putem permite pietelor sa se indoiasca de faptul ca EFSF nu este suficient de mare pentru a stabiliza toate zonele euro care au nevoie de ajutor", a spus el. Dat fiind ca numai datoria Italiei este de aproape 1,9 miliarde de euro, EFSF ar trebui sa fie "foarte mare", considera Rostowski.O solutie pe termen lung la criza este, in opinia... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 18:43
Franta si Germania au inregistrat o crestere scazuta a Produsului Intern Brut in al doilea trimestru din 2011, fata de primul trimestru, problema fiind una a globala, nu doar a Europei, potrivit analistilor. In trimestrul doi au inceput problemele legate de buget in toata Europa, dar si in America pentru datoria publica, sustine Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu . Statele zonei euro au inregistrat o crestere scazuta a PIB-ului in al doilea trimestru din 2011, potrivit datelor Eurostat, Franta si Germania fiind statele vizibil afectate de starea psihologica existenta la nivel global.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu pune evolutia slaba pe seama problemelor legate de buget in toata Europa, dar si a dezbaterilor din America pentru datoria publica.
“Aceasta incetinire este o problema globala, nu este o problema a Europei”, sustine Vasilescu intr-un interviu acordat Bloombiz.
Cum se explica evolutia slaba a Frantei si Germaniei
Pus in fata acestei probleme, analistul economic Valentin Ionescu a declarat ca pietele sunt in momentul de fata intr-o stare de asteptare, economia este putin creditata, consumul s-a redus, iar aceste cifre reflecta o stare psihologica.
Resursele de crestere economica se bazeaza pe investitii in sectorul privat si pe consum, iar daca aceste doua canale deocamdata se afla la un nivel destul de jos, economiile nu au cum sa isi revina foarte mult, potrivit analistului.
“Pe de alta parte, majoritatea... mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 19:29
Criza din Grecia a schimbat asteptarile cu privire la zona euro, astfel ca tarile care au adoptat moneda europeana sunt mai reticente cu privire la posibile noi intrari in zona euro, reducand asteptarile acestora de adoptare a monedei europene, scrie Wall Street Journal.Liderii Europei au gandit de mult timp o regiune monetara, care sa se extinda treptat pentru a include toate tarile fost comuniste din estul Uniunii Europene. O astfel de extindere, au spus ei, ar permite UE sa beneficieze de maximul statutului sau de uniune economica.
Multe dintre tarile care bat la usa zonei euro s-au confruntat cu o recesiune profunda si adancirea deficitelor bugetare, ca urmare a crizei financiare, trei dintre acestea fiind nevoite sa apeleze la Fondul Monetar International pentru ajutor, relateaza Wall Street Journal.
Printre tarile candidate se numara Polonia, statele baltice, Cehia, Bulgaria, Ungaria si Romania. Ca o conditie a apartenentei lor la UE, toate sunt obligate sa urmareasca adoptarea euro, desi nu exista un termen limita in acest sens.
Tarile baltice, care au crescut spectaculos in anii de dinaintea crizei financiare, erau luate in calcul pentru o aderare rapida la zona euro, dar in prezent se confrunta cu probleme majore. Cu nu mai mult de 18 luni in urma, Polonia avea ca tinta adoptarea monedei europene pana in 2011, dar astazi cei mai optimisti analisti sustin ca ar putea dura cativa ani pana la adoptarea euro.
Economiile tarilor din est raman prea fragile pentru a... mai mult
Duminica, 21 Martie 2010, ora 23:35
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa ofere statelor din Europa de Est, care nu fac parte din zona euro, acces la fonduri in moneda unica, a declarat miercuri premierul ucrainean Iulia Timosenko, pentru cotidianul francez Le Figaro, scrie Reuters. Ucraina a obtinut ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) pentru temperarea efectelor crizei financiare, dar institutia inca nu a eliberat ultima transa a imprumutului, din cauza unor disensiuni cu oficialii de la Kiev.
"BCE ar trebui analizeze o astfel de facilitate oferita statelor europene din afara zonei euro, pentru fluidizarea schimburilor comerciale", a mai aratat Timosenko.
BCE ofera deja bancilor centrale din Danemarca, Polonia si Ungaria acces la lichiditati in euro, dar premierul nu a facut niciun fel de referire la acest fapt.
Un purtaror de cuvant al BCE nu a dorit sa comenteze pe baza declaratiilor. FMI-ul a suspendat a doua transa a imprumutului acordat Ucrainei - de aproximativ 1,84 miliarde dolari - din cauza unei serii de divergente cu Kievul, inclusiv asupra marimii deficitului bugetar si lipsei unitatii politice pentru temperarea crizei care a afectat economia statului. mai mult
Miercuri, 04 Martie 2009, ora 13:56