Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o noua runda de finantare pentru romanii care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care se adauga la alte 4 programe pentru care s-a aprobat finantarea saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat al Executivului, care a aprobat un memorandum in acest sens.
"Doua dintre programe - Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare - sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc.
Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016.
In al doilea rand, acestea reprezinta o ...citeste mai departe despre "Bani de la stat pentru cei care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Noi programe aprobate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 12:05
Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.
In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM ...citeste mai departe despre "Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
Ajutoarele de minimis vor putea fi accesate de catre IMM-urile ce indeplinesc o serie de conditii, intre care vechime de minim un an, anumite domenii de activitate (eligibile), un punctaj de minim 60 dintr-un maxim de 100 de puncte, etc., conform noului sistem, aceasta varianta fiind considerata "mai responsabila".
"Varianta actuala a sistemului ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri denota mai multa responsabilitate atat in ceea ce priveste selectia firmelor beneficiare, cat si direct referitor la aplicanti. Faptul ca se va face o selectie dupa criterii foarte clare stimuleaza competitivitatea, iar cofinantarea de 10% pe care trebuie sa o asigure firmele aplicante le responsabilizeaza pe acestea sa dezvolte proiecte viabile", a spus Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.
Punctajul este impartit in patru mari categorii: categoria de IMM (maximul de puncte il obtin microintreprinderile); sectorul de activitate accesat (maximul de puncte se acorda pentru proiectele de productie); numarul de locuri de munca nou create prin proiect (maximul de 30 de puncte pentru 5 noi locuri de munca; se acorda un plus de 5 puncte daca unul dintre acestea este ocupat de un absolvent universitar promotia 2013); locatia proiectului (maximul de puncte pentru cele din mediul rural). Locurile de munca nou create trebuie mentinute timp de minim 3 ani.
Departajarea se va face in functie de punctaj
Depunerea proiectelor se va face online, sesiunea fiind deschisa timp de... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:07
Noile conditii de finantare prin schema de minimis au fost publicate luni in Monitorul Oficial. Printre principalele noutati se numara introducerea unei contributii a beneficiarului de 10% si reducerea ajutorului de minimis de la 200.000 euro la 100.000 euro. In plus, schema urmeaza sa fie implementata de AIPPIMM si nu de Ministerul Finantelor.
Avand in vedere insa ca procedura de evaluare dosarelor dureaza 60 de zile, participantii nu vor mai putea beneficia in mod concret de ajutorul de stat in acest an, pentru ca pana la sfarsitul anului sunt mai putin de doua luni. Cel mult, ar putea fi lansata anul acesta inregistrarea on-line.
Dupa repetatele amanari ale lansarii schemei de minimis si dupa esecul inregistrat in luna august, noile reglementari care modifica schema au fost publicate luni in Monitorul Oficial.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:44
Ministerul Agriculturii face un demers concret pentru a determina fermierii sa se asocieze: da un ajutor de minimis de 5.000 de euro pentru achizitia de tancuri de racire a laptelui, insa doar pentru asociatiile de producatori. Astfel, vrea sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: pe de o parte, incearca sa ii determine pe producatori sa se asocieze si, in acelasi timp, sa sprijine sectorul laptelui ce va fi "mancat" de germani din 2015 dupa eliminarea cotelor de lapte.
Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, se anunta vremuri grele pentru fermierii romani. Intrucat micii fermieri nu au conditii de a pastra in conditii optime laptele pana la vanzare, ei risca sa fie exclusi de pe piata de concurenta din celelalte tari europe. Spre exemplu, vor trebui sa faca fata "invaziei" celorlalti producatori europeni, in conditiile in care chiar autoritatile recunosc faptul ca agricultorii romani nu sunt pregatiti pentru asta.
"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
In incercarea de a ajuta micii producatori sa ajunga pe piata cu laptele lor, autoritatile au pus la punct un proiect... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 07:02
Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze, astfel incat sa creasca numarul estimat de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) beneficiare, de la 2.000 la 4.000 de unitati, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat sa intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face ca numarul beneficiarilor sa creasca de 2,5 ori, chiar si fara acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de intreprinderi. Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, fata de media de 62.500 euro/beneficiar luata in calcul in H.G. nr. 274/2013", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Acesta a subliniat, totodata, ca in Romania trebuie acordate ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, care contribuie la dezvoltarea sau modernizarea acestora, la crearea de noi locuri de munca si la cresterea Produsului Intern Brut (PIB).
"Este esentiala maximalizarea efectelor schemei de ajutor, prin imbunatatirea procedurii, respectiv prin eliminarea criteriului prioritatii datei depunerii cererii si inlocuirea principiului 'Primul venit, primul servit', cu evaluarea calitativa a cererilor de ajutor de minimis.
De... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 14:52
Antreprenorii pot depune, incepand de miercuri, 28 august, cereri de finantare pentru schema de ajutor de minimis. Practic, oamenii de afaceri pot obtine o linie de finantare de 200.000 de euro de la stat din fonduri nerambursabile.
Autoritatile au decis suplimentarea fondurilor cu 100 de milioane de lei, pana la 500 milioane de lei (125 milioane de euro). Practic, 2.500 de companii vor beneficia de o finantare de 200.000 de euro de la stat din fonduri nerambursabile.
Cum obtii finantarea
Pasul I: inregistrarea online. Antreprenorii interesati sa acceseze aceasta linie de finantare trebuie sa completeze in prima faza un formular disponibil pe site-ul www.mfinante.ro.
Informatiile pe care trebuie sa le completeze antreprenorul sunt: denumire completa a companiei, Codul Unic de Inregistrare, Cod CAEN, valoarea proiectului de investitii, valoarea ajutorului de minimis solicitat, numele si functia reprezentantului legal.
Pasul II - Antreprenorul va primi o recepisa dupa completarea on-line a formularului. Se poate verifica daca dosarul a fost inregistrat in sistem intrucat autoritatile promit sa publice lista cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pana la finele zilei anterioare.
Pasul III Depunerea documentelor la registratura: Cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune la Registratura Ministerului Finantelor cererea insotita de documentele justificative. In dosar va fi inlusa si... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 08:23
Companiile mici si mijlocii care au nevoie de finantare pentru dezvoltarea afacerii pot apela la "ajutorul statului" in valoare de 200.000 de euro, finantare nerambursabila. Linia de finantare poate fi accesata din 16 august. Banii se acorda pe principiul "Primul venit, primul servit!", iar finantarea ajunge pentru 454 de companii.
Dupa ce le-a crescut taxele si a schimbat de mai multe ori de la inceputul anului regimul fiscal, autoritatile s-au gandit sa vina in sprijinul companiilor mici si mijlocii cu o linie de fonduri nerambursabile in valoare totala de 400 de milioane de lei, adica peste 90 de milioane de euro.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o companie
Conform HG 274/2013, pot beneficia de ajutor de minimis companiile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate ca societati comerciale si se incadreaza in categoria IMM-urilor; au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania; respecta plafonul pentru ajutoarele de minimis (o cifra de afaceri anuala neta care nu depaseste
echivalentul in lei a 50 milioane euro);
- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea cu evidentierea cheltuielilor eligibile;
- prezinta un studiu tehnico-economic din care rezulta viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii 3 ani de la finalizarea investitiei;
- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:05
Ajutorul de minimis oferit de autoritati fermierilor nu este echitabil, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a producatorilor Agricoli din Romania, pentru Business24.
"Niciuna dintre masurile propuse de Guvern nu a fost pusa in aplicare. Ajutorul de minimis nu este echitabil pentru nu s-a facut diferenta intre cel care a fost calamitat si cel care nu a fost calamitat," a declarat Matei.
Potrivit reprezentantului producatorilor, masurile Guvernului ar trebui fie diferentiate pe zone geografice.
"La ora actuala, realitatea este alta. Sunt zone unde a fost o calamitate totala, sunt zone unde productia este normala si chiar peste productia anului trecut. Nu este normal ca un fermier care detine pana la 10 hectare sa primeasca pana la 1.000 de lei si a fost calamitat 100% sau 70% iar un fermier care nu a avut calamitate primeste aceeasi suma. Este o masura mai mult politica",a adaugat Matei.
Sprijinul financiar, reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afectati de seceta va fi de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim zece hectare de culturi agricole. Banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.
"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata, pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:05