Agricultorii care au inregistrat pagube din cauza caderilor de grindina vor fi ajutati printr-o schema de minimis similara celei aplicate in 2012, insa trebuie sa fie finalizata o evaluare exacta a pagubelor, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Nu avem inca finalizata o evaluare exacta a pagubelor. Au fost pagube in jurul Bucurestiului atunci cand a cazut grindina si acolo cu siguranta vom gasi solutii sa intervenim, pentru ca au fost solarii distruse. Cred ca va amintiti ca in anul 2012, una dintre primele masuri pe care le-am luat a fost sa-i ajutam pe cei din zona Galatiului afectati de caderi de zapada. Vom face tot posibilul ca acum sa-i ajutam printr-o schema de minimis pe cei care au avut acum aceste necazuri", a spus Constantin, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Acesta a precizat ca ajutorul de minimis va putea fi orientat si catre persoane fizice nu numai catre asociatii. Pe de alta parte, seful MADR considera ca, pe termen mediu, solutia in astfel de situatii o reprezinta fondurile mutuale.
"Solutia pe termen mediu, am mai spus-o, o reprezinta fondurile mutuale. Avem legislatie pregatita, avem fonduri europene imediat ce se aproba PNDR si atunci toti cei care vor fi membri, prin contributia ministerului si prin fonduri europene, vor primi despagubiri", a spus Constantin.
In ceea ce priveste situatia culturilor agricole, ministrul a afirmat ca pana acum agricultura a beneficiat de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:30
Ministerul Agriculturii face un demers concret pentru a determina fermierii sa se asocieze: da un ajutor de minimis de 5.000 de euro pentru achizitia de tancuri de racire a laptelui, insa doar pentru asociatiile de producatori. Astfel, vrea sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: pe de o parte, incearca sa ii determine pe producatori sa se asocieze si, in acelasi timp, sa sprijine sectorul laptelui ce va fi "mancat" de germani din 2015 dupa eliminarea cotelor de lapte.
Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, se anunta vremuri grele pentru fermierii romani. Intrucat micii fermieri nu au conditii de a pastra in conditii optime laptele pana la vanzare, ei risca sa fie exclusi de pe piata de concurenta din celelalte tari europe. Spre exemplu, vor trebui sa faca fata "invaziei" celorlalti producatori europeni, in conditiile in care chiar autoritatile recunosc faptul ca agricultorii romani nu sunt pregatiti pentru asta.
"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
In incercarea de a ajuta micii producatori sa ajunga pe piata cu laptele lor, autoritatile au pus la punct un proiect... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 07:02
Ajutorul de minimis oferit de autoritati fermierilor nu este echitabil, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a producatorilor Agricoli din Romania, pentru Business24.
"Niciuna dintre masurile propuse de Guvern nu a fost pusa in aplicare. Ajutorul de minimis nu este echitabil pentru nu s-a facut diferenta intre cel care a fost calamitat si cel care nu a fost calamitat," a declarat Matei.
Potrivit reprezentantului producatorilor, masurile Guvernului ar trebui fie diferentiate pe zone geografice.
"La ora actuala, realitatea este alta. Sunt zone unde a fost o calamitate totala, sunt zone unde productia este normala si chiar peste productia anului trecut. Nu este normal ca un fermier care detine pana la 10 hectare sa primeasca pana la 1.000 de lei si a fost calamitat 100% sau 70% iar un fermier care nu a avut calamitate primeste aceeasi suma. Este o masura mai mult politica",a adaugat Matei.
Sprijinul financiar, reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afectati de seceta va fi de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim zece hectare de culturi agricole. Banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.
"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata, pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:05