Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat luni, 14 noiembrie, că Uniunea Europeană va ”continua sa izoleze Rusia la nivel internațional” dacă nu va opri războiul din Ucraina, relatează CNN.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a anunțat că UE şi statele sale membre au trimis Ucrainei echipamente militare în valoare de cel puţin 8 miliarde de dolari, în contextul războiului declanşat de Vladimir Putin.
Josep Borrell a declarat într-o conferinţă de presă la Bruxelles, susţinută după o reuniune a Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, că această sumă reprezintă aproximativ 45% din suma oferită Kievului de către Statele Unite.
Borrell a adăugat că UE va continua să impună ”măsuri restrictive” împotriva economiei ruse.
Miniştrii de externe din UE s-au reunit luni la Bruxelles pentru a lansa o misiune de pregătire militară pentru forţele armate ucrainene. Un grup de 15.000 de soldaţi ucraineni urmează să fie instruiţi în Polonia, urmând ca la misiune să participe mai multe țări. Forţele armate ale Germaniei, Bundeswehr, plănuiesc antrenamente de luptă şi exerciţii de tactică pentru misiunea UE. În total, până la 5.000 de soldaţii ucraineni ar putea fi instruiţi. ...citeste mai departe despre "Valoarea ajutorului militar furnizat de UE Ucrainei este la aproape jumătate față de cel oferit de SUA. Suma, făcută publică de Josep Borrell" pe... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 22:41
Impasul in care se afla negocierile de pace dintre puterile occidentale si Ucraina pe de-o parte si gruparile sustinute de Rusia din Luhansk si Donetk pe de alta parte a dus la ideea generala ca n-ar exista o solutie militara pentru conflictul ruso-ucrainean.
Intreaga diplomatie occidentala marseaza insistent pe negocierilor dintre cele doua tabere, ca unica varianta pentru restabilirea pacii in estul Ucrainei.
Dar recenta incalcare a acordului de incetare a focului semnat saptamana trecuta la Minsk si evacuarea trupelor ucrainene din Debalteve arata ca este timpul ca Vestul sa schimbe foaia, pentru a bloca orice interventie militara fatisa sau obscura a Moscovei, sustine fostul premier al Suediei Carl Bildt, intr-un editorial din Project Syndicate.
Carl Bildt este fost premier al Suediei, fost ministru de Externe al tarii sale si fost atasat special al UE si ONU in zonele de conflict din fosta Iugoslavie si Balcani.
Europa se opune inarmarii
Acesta sustine ca trei grupuri diferite de analiza din Washington au ajuns la concluzia ca Ucraina are nevoie urgenta de sprijin militar din partea Statelor Unite.
Pe langa echipamentele neletale - drone, HumVee-uri blindate si echipament medical -, armata Ucrainei are insa nevoie si de asistenta militara si echipamente defensive letale, fie macar si proiectile usoare antitanc.
Guvernele europene par sa nu impartaseasca aceeasi viziune si insista in continuare pe solutionarea conflictului pe cale diplomatica.... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 16:15
Ucraina se afla la un pas de razboi, dupa ce presedintele Petro Porosenko a anuntat, joi, intr-un mesaj video catre natiune, ca armata rusa a invadat tara.
Porosenko si-a anulat vizita de lucru in Turcia pentru a gestiona situatia critica din estul Ucrainiei si a cerut o intrunire de urgenta a Consiliului pentru Aparare si Securitate, care va avea loc joi si in care se va stabili ce pasi vor fi facuti in continuare.
In plus, Ucraina a cerut "ajutor militar de anvergura" de la UE, in vreme ce Statele Unite au reactionat prompt la aceasta noua criza: "Rusia este acum direct implicata", a avertizat ambasadorul americam la Kiev...citeste mai departe despre "Incepe razboiul in Ucraina? Rusia a invadat, Kievul cere ajutor militar de la UE - Moscova raspunde LIVE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 16:50