Slovenia trebuie sa-si recapitalizeze urgent bancile in conditiile in care economia sa va ramane in recesiune si anul viitor, a avertizat luni o misiune a Fondului Monetar International (FMI), transmite AFP.
In prezent, Slovenia vrea sa evite sa devina urmatoarea tara din zona euro care solicita un program de ajutor international din cauza unor credite neperformante in valoare de aproximativ 7,9 miliarde de euro, echivalentul a 21,5% din PIB, cu care se confrunta bancile slovene, detinute in principal de stat.
FMI se declara pesimist cu privire la relansarea economica a Sloveniei "deoarece pentru moment nu vedem decat sfarsitul cercului vicios creat de companiile in dificultate, cresterea creditelor neperformante, reducerea angajamentelor bancilor si masurile de consolidare bugetara", a declarat seful misiunii FMI in Slovenia, Antonio Spilimbergo.
Pentru a rupe acest cerc vicios si a permite Sloveniei sa iasa din recesiune, FMI cere o recapitalizare a sistemului bancar. "Aceasta este o chestiune urgenta care trebuie abordata imediat", a declarat Antonio Spilimbergo intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul sloven de Finante, Uros Cufer.
Potrivit FMI, economia Sloveniei va ramane in recesiune atat in 2013 cat si in 2014, Produsul sau Intern Brut urmand sa scada cu 2,6% in 2013 si cu 1,4% anul viitor, o relansare a activitatii economice fiind preconizata a avea loc abia la sfarsitul lui 2014.
Antonio Spilimbergo a apreciat ca Slovenia dispune de... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 11:20
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei, Bostjan Jazbec, a afirmat ca va lua in considerare solicitarea unui ajutor extern, in cazul in care costurile de finantare ale tarii raman ridicate, transmit AFP si BBC.
Bancile slovene, detinute in principal de stat, se chinuie in prezent cu credite neperformante in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, echivalentul a 22,5% din PIB.
Declaratiile oficialului vor alimenta probabil speculatiile ca Slovenia ar putea sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de asistenta financiara, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Guvernatorul Bancii Sloveniei a dat asigurari ca autoritatile de la Ljubljana fac totul pentru reducerea costurilor de finantare ale tarii.
"Daca aceste eforturi nu vor avea succes, exista posibilitatea de a solicita ajutor prin diverse programe", a adaugat Bostjan Jazbec.
Toate statele din zona euro au optiunea de a cere ajutor financiar de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), infiintat in 2012 in ideea de a oferi asistenta financiara statelor membre aflate in dificultate.
Premierul sloven Alenka Bratusek a recunoscut in Parlament ca suma necesara pentru salvarea bancilor este "complet necunoscuta".
Intr-o declaratie acordata agentiei de presa din Slovenia, STA, Alenka Bratusek a afirmat: "Pregatim intensiv masurile de care este nevoie pentru a evita recurgerea la ajutor extern".
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei a revizuit in scadere... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:45
Slovenia are nevoie de o jumatate de miliard de euro pana la sfarsitul anului, a anuntat ministrul sloven de finante, Janez Sustersic, intr-un interviu aparut duminica in cotidianul austriac Die Presse.
"Pana la sfarsitul anului, am putea avea nevoie de o jumatate de miliard de dolari. Slovenia are mai multe optiuni. Insa este adevarat ca emiterea unor obligatiuni de stat pana la sfarsitul anului ar fi extrem de utila", a explicat ministrul, citat de AFP.
El a insistat asupra importantei ca Slovenia sa adopte reformele structurale propuse de guvern. "Trebuie sa adoptam reformele necesare inca din aceasta toamna. Cu cat o vom face mai repede, cu atat va fi mai probabil ca nu vom mai avea nevoie de un ajutor financiar si ca ne vom putea finanta singuri", a afirmat oficialul sloven.
Janez Sustersic a evocat restructurarea companiei aeriene Adria Airways si a bancii Nova Ljubljanska Banka, detinuta de stat.
"Insa, pentru alte companii, care se afla intr-o situatie mai buna, nu exista niciun motiv ca statul sa continue sa mai detina actiuni: Telekom, marele grup de asigurari Triglav sau compania petroliera Petrol", societati la care statul sloven este actionar, a mentionat ministrul.
La sfarsitul lui august, premierul conservator, Janez Jansa, a declarat ca tara sa ar putea intra "in incetare de plati" in octombrie, daca Slovenia nu va adopta reformele necesare.
El a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca tara sa ar putea cere un ajutor financiar de la Uniunea... mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 14:30
Slovenia va deveni cea de-a sasea tara din zona euro care va solicita finantare externa, din cauza problemelor din sectorul bancar, considera mai multi economisti, citati de Bloomberg.
Slovenia, care a adoptat moneda euro in anul 2007, evalueaza "povara fiscala" generata de acoperirea pierderilor din industria financiara dupa ce Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare institutie de credit din tara, a avut nevoie de o majorare de capital din partea guvernului.
Premierul Janez Jansa a declarat saptamana trecuta ca Slovenia "risca un scenariu grecesc". Mai tarziu, la summit-ul UE de la Bruxelles, liderul sloven a afirmat ca guvernul "face tot posibilul sa gaseasca o solutie", sa evite o situatie care ar impune solicitarea unui ajutor extern.
"Este tot mai probabil ca Slovenia sa fie urmatoarea mica economie care va cere un bailout de la Uniunea Europeana, care ar fi concentrat pe sectorul bancar", comenteaza pentru Bloomberg un economist al BNP Paribas, din Varsovia.
Ciprul a devenit saptamana trecuta cel de-al cincilea stat din zona euro care a solicitat finantare multilaterala, din cauza impactului crizei din Grecia asupra bancilor locale. Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat ajutor extern odata cu cresterea dobanzilor la imprumuturile pe 10 ani peste pragul de 7%, iar Spania a cerut o linie de finantare de 100 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor din tara, lovite grav de prabusirea pietei imobiliare.
Costurile de finantare a Sloveniei au crescut... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 10:29