Reprezentantii agentiilor de turism au facut o lista cu cinci cerinte pentru Guvern astfel incat Executivul sa le poata ajuta in a supravietui pandemiei de coronavirus. Acestea cer ajutor financiar de la stat, reducerea cotei TVA la 5% dar si alte facilitati fiscale.
1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agentiile de turism constand in oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate in anul 2019, proiect ce ar trebui implementat pana cel tarziu la finalul anului 2020.2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agentiile de turism incepand cu 01.01.2021, chiar si pentru o perioada limitata de 3 ani.3. Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in perioada 2021-2025 catre bugetari si acordarea de facilitati fiscale pentru companiile private care ofera salariatilor vouchere de vacanta. Conform studiului realizat de catre APET si ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care il anexam prezentei, fiecare leu cheltuit de statul roman pentru voucherele de vacanta antreneaza o crestere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominala), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiti pentru vouchere se creeaza un nou loc de munca.4. Prelungirea proiectului privind munca flexibila pana la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte inalt si cu o specializare de nisa, care cu greu va putea gasi alte locuri de munca pe masura pregatirii. Oameni in care s-a investit foarte mult in decursul anilor si care au acumulat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:09
Ministerul Economiei analizeaza posibilitatea de a acorda fonduri in valoare de un miliard de euro companiilor afectate de SARS-C0V-2, a anuntat luni ministerul pe pagina sa de Facebook.
"Un miliard de euro, fonduri de la Ministerul Fondurilor Europene ar putea intra in bugetul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri pentru a fi pusi la dispozitia companiilor din domeniile afectate de criza creata de pandemia de COVID-19", se mentioneaza in comunicat.
La o prima evaluare, aproximativ 350 de milioane de euro ar putea merge spre companiile din HoReCa si transporturi, iar aproximativ 100 de milioane de euro ar putea fi acordate ca vouchere firmelor care nu au avut angajati.
Se doreste ca restul de 550 de milioane de euro sa poata merge spre companiile care vor sa inceapa productia.
"Ne gandim ca in acest program sa oferim pana la 800.000 de euro nerambursabili / beneficiar, bani care pot merge spre companiile mijlocii si mari din industrie si comert.
Incercam sa nu facem nimic restrictiv. Incercam sa facem o baza de selectie cat mai corecta, iar controalele sa fie dupa ce am dat banii. Absolut toata procedura se va desfasura online", a declarat Liviu Rogojinaru, secretar de stat MEEMA.
...citeste mai departe despre "Ministerul Economiei vrea sa aloce fonduri de un miliard de euro pentru companiile lovite de pandemie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 17:07
Sectorul turistic din Romania are nevoie in aceasta perioada de un sprijin financiar consistent, asa cum s-a procedat in tarile vest europene, precum Spania, Germania, Franta, daca nu dorim sa oferim in totalitate, "pe tava", turismul romanesc altor tari, sustine Traian Badulescu, consultant in turism.
El afirma ca la ora actuala nu exista un dialog intre sectoarele public si privat din turism, desi Guvernul ar trebui sa adopte cat mai rapid norme si proceduri pentru industria turistica.
Badulescu este de parere ca in acest an se va calatori, oricum, mai putin si altfel, dar cea mai cautata destinatie pentru turistii romani va fi Romania, urmata probabil de tarile apropiate, Bulgaria, Grecia si poate Turcia.
"In primul si in primul rand, cred ca este nevoie de formarea unei celule permanente de criza, care sa reuneasca reprezentantii Guvernului, ai ministerelor abilitate, precum si ai Ministerului Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Directiilor de Sanatate Publica si ai organizatiilor profesionale de profil. O asemenea celula de criza ar fi trebuit formata ieri, asa cum se spune. La ora actuala nu vad unde este dialogul dintre sectoarele public si privat din turism.
Am observat, in ultimele doua luni, pozitii divergente in mass-media, insa nu se aseaza nimeni la masa pentru a identifica solutii clare, concrete. Cred ca mai ales acum ar trebui aplicata Regula de aur, care ar trebui sa fie oricand un reper al relatiilor interumane,... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 16:45
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) solicita masuri mai ferme si de amploare pentru depasirea perioadei dificile in care se afla Romania, in contextul pandemiei.
Intr-o scrisoare deschisa catre presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban, UGIR arata ca masurile anuntate pana acum "sunt cel putin timide si lipsite de amploarea de care este nevoie".
"Nu este nici momentul potrivit, nici cazul, ca Autoritatile Statului nostru sa fie creative cu privire la masurile ce se impun a fi adoptate. Aceasta tergiversare a luarii unor decizii si masuri ferme induce o stare de incertitudine si nu este benefica si nici incurajatoare pentru societatea noastra: nici pentru intreprinzatori, nici pentru investitori, nici pentru salariati.
O situatie exceptionala, cum este cea in care a intrat economia noastra acum, cere adoptarea unor solutii exceptionale.
Nepublicarea Hotararilor de Guvern din sedinta din data de 18.03.2020 in Monitorul Oficial adanceste incertitudinea si invariabil conduce la adancirea crizei.
Operationalizarea masurilor, oricare ar fi ele, presupune la randul sau un timp minim necesar. Pentru toate companiile si intreprinzatorii din Romania acest timp este deja un lux pe care nu ni-l permitem.
In acest context, facem apel la autoritatile Statului Roman pentru a actiona in directia asigurarii ajutorului financiar necesar pentru masurile ferme de care are nevoie acum si va avea si mai mult nevoie in viitorul apropiat economia... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 18:23
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a transmis Guvernului o serie de masuri pe care companiile din Bucuresti solicita sa fie discutate in cadrul activitatii Grupului de Lucru Interinstitutional pentru evaluarea impactului economic, financiar si bugetar asupra Romaniei generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM), informeaza CCIB, intr-un comunicat remis miercuri.
Prima dintre masuri are in vedere implicarea activa a Ministerului Afacerilor Externe in gasirea de solutii la nivel global pentru a se evita insularizarea Romaniei in situatia creata.
Astfel, CCIB considera ca limitarea circulatiei persoanelor in conditiile raspandirii COVID-19 trebuie sa lase suficiente cai pentru continuitatea circulatiei marfurilor si serviciilor la nivel international, data fiind interdependenta activitatii in cadrul proceselor de cooperare economica internationala.
A doua masura solicitata este clarificarea statutului transportatorilor de marfa - soferi de TIR - prin sprijinirea acestora de a-si desfasura activitatea atat in trafic intern, cat si international, pentru evitarea blocarii aprovizionarii agentilor economici cu materii prime si materiale.
Urmatoarele masuri propuse sunt: stimularea producatorilor romani din toate ramurile economice pentru reconversia productiei in domenii vitale in aceasta perioada (medicamente, materiale si echipamente sanitare, produse alimentare etc); amanarea platii impozitelor pentru o perioada determinata de timp; plata de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:31
Schema de ajutor prin care firmele care infiinteaza minimum 10 locuri de munca pot obtine bani de la stat, instituita anul trecut, continua si in 2015. Mai exact, o noua sesiune de inregistrare a cererilor pentru finantare se deschide luni, a anuntat recent Ministerul Finantelor.
O noua sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 332/2014 se desfasoara in perioada 02 - 27 februarie 2015, cu posibilitatea prelungirii in conditiile legii, bugetul total alocat sesiunii fiind de 450 milioane lei, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, remis recent redactiei.
"Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de maximum 50% din costurile salariale totale ale companiilor care creaza minim 10 noi locuri de munca. Aceasta schema de ajutor de stat va conduce la crearea a 3.724 de noi locuri de munca", a explicat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.
Citeste continuarea articolului "Ajutor pentru firmele care ofera minimum 10 locuri de munca. Liber la cereri" pe AvocatNet.ro. mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 12:20
Firmele care beneficiaza de ajutor de stat intr-un anumit domeniu de activitate nu vor putea sa concedieze mai mult de 25% din numarul angajatilor, pe o perioada de zece ani, se mentioneaza intr-un act normativ recent. Aceste reguli ar fi urmat sa intre astazi in vigoare, insa conform unui document publicat ieri in Monitorul Oficial, termenul a fost prelungit, pentru a doua oara, pana la 1 decembrie 2014.
Potrivit HG nr. 495/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500 din 4 iulie 2014, anumite firme vor beneficia de o schema de ajutor de stat, insa vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii. Printre acestea se numara si aceea potrivit careia, societatile nu vor putea sa concedieze mai mult de 25% din numarul angajatilor pe o perioada de zece ani.
Citeste mai multe despre O categorie de firme, obligata sa nu concedieze peste 25% din angajati. Regulile vor fi valabile din 1 decembrie, desi trebuiau sa se aplice de azi pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 16:10
Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Noua schema a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare.
Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, pentru perioada 2015-2023, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei.
Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:15
Guvernul va lansa o schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat si au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat. In noua forma a proiectului, rentabilitatea cifrei de afaceri trebuie sa fie mai mare decat zero in ultimul exercitiu financiar incheiat.
Obiectivul: stimularea... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 16:50