Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) solicita masuri mai ferme si de amploare pentru depasirea perioadei dificile in care se afla Romania, in contextul pandemiei.
Intr-o scrisoare deschisa catre presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban, UGIR arata ca masurile anuntate pana acum "sunt cel putin timide si lipsite de amploarea de care este nevoie".
"Nu este nici momentul potrivit, nici cazul, ca Autoritatile Statului nostru sa fie creative cu privire la masurile ce se impun a fi adoptate. Aceasta tergiversare a luarii unor decizii si masuri ferme induce o stare de incertitudine si nu este benefica si nici incurajatoare pentru societatea noastra: nici pentru intreprinzatori, nici pentru investitori, nici pentru salariati.
O situatie exceptionala, cum este cea in care a intrat economia noastra acum, cere adoptarea unor solutii exceptionale.
Nepublicarea Hotararilor de Guvern din sedinta din data de 18.03.2020 in Monitorul Oficial adanceste incertitudinea si invariabil conduce la adancirea crizei.
Operationalizarea masurilor, oricare ar fi ele, presupune la randul sau un timp minim necesar. Pentru toate companiile si intreprinzatorii din Romania acest timp este deja un lux pe care nu ni-l permitem.
In acest context, facem apel la autoritatile Statului Roman pentru a actiona in directia asigurarii ajutorului financiar necesar pentru masurile ferme de care are nevoie acum si va avea si mai mult nevoie in viitorul apropiat economia... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 18:23
Schema de ajutor prin care firmele care infiinteaza minimum 10 locuri de munca pot obtine bani de la stat, instituita anul trecut, continua si in 2015. Mai exact, o noua sesiune de inregistrare a cererilor pentru finantare se deschide luni, a anuntat recent Ministerul Finantelor.
O noua sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 332/2014 se desfasoara in perioada 02 - 27 februarie 2015, cu posibilitatea prelungirii in conditiile legii, bugetul total alocat sesiunii fiind de 450 milioane lei, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, remis recent redactiei.
"Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de maximum 50% din costurile salariale totale ale companiilor care creaza minim 10 noi locuri de munca. Aceasta schema de ajutor de stat va conduce la crearea a 3.724 de noi locuri de munca", a explicat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.
Citeste continuarea articolului "Ajutor pentru firmele care ofera minimum 10 locuri de munca. Liber la cereri" pe AvocatNet.ro. mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 12:20
Prima sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare prin care firmele care infiinteaza minimum 10 locuri de munca pot obtine bani de la stat se desfasoara intre 22 septembrie si 17 octombrie, a anuntat recent Ministerul Finantelor. Firmele trebuie sa transmita documentele necesare la Registratura generala a MFP, insa numai prin posta sau servicii de curierat rapid, cu confirmare de primire.
Ministerul Finantelor a anuntat saptamana trecuta ca se deschide prima sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza schemei de ajutor de stat stabilita prin HG nr. 332/2014, care se va desfasura in perioada 22 septembrie si 17 octombrie 2014.
Citeste mai multe despre Firmele care infiinteaza minimum 10 locuri de munca primesc ajutor de la stat. Cererile pentru obtinerea finantarii se depun de astazi pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 15:56
Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Noua schema a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare.
Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, pentru perioada 2015-2023, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei.
Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:15
Guvernul va lansa o schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat si au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat. In noua forma a proiectului, rentabilitatea cifrei de afaceri trebuie sa fie mai mare decat zero in ultimul exercitiu financiar incheiat.
Obiectivul: stimularea... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 16:50
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
Potrivit sursei citate, noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, inregistrate pe o perioada de doi ani consecutivi, ca urmare a crearii de minimum 20 de locuri de munca determinate de realizarea unei investitii initiale.
Hotararea adoptata de Guvern stabileste ca se pot emite acorduri pentru finantarea in baza schemei pana la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei.
"Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala", mai precizeaza Executivul. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 17:10
Un numar de 20 de mari proiecte de investitii, in valoare totala de 750 de milioane de euro, care au primit ajutor de stat, urmeaza sa se finalizeze in acest an, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, care a adaugat ca acestea vor crea 6.700 de locuri de munca.
"Azi vreau sa dam vesti bune. Sunt setat pe vesti bune", a spus Voinea, la o conferinta organizata de Consiliul Concurentei.
In afara celor 20 de mari proiecte, minsitrul a declarat ca in acest an s-a inceput emiterea unor acorduri noi pentru scheme de ajutor de stat aprobate cu acordul CE.
Astfel, a fost deja emis acordul pentru firma Coficab Ploiesti, care deruleaza o investitie de 18,3 milioane euro, din care 7,3 milioane euro reprezinta ajutor de stat, proiect care va infiinta 200 de locuri de munca.
O alta firma care urmeaza sa beneficieze de un ajutor de stat de 9 milioane euro este Valeo Lighting Timis, pentru o investitie de 20,3 milioane euro, care va aduce 500 de noi locuri de munca.
Oficialul MFP a adaugat ca mai sunt in curs de avizare acorduri pentru Continental Anvelope Timisoara (investitie de 25 de milioane euro si 227 de locuri de munca), o firma din Bucuresti care va investi aproape 30 de milioane de euro in turism si va crea 200 de locuri de munca si Endava (investitie de 20 de milioane euro si 500 de locuri de munca).
Voinea a afirmat ca mai sunt in discutie partru alte acorduri cu o valoare a investitiilor de 100 de milioane de euro. mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 12:11
Boc a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca pentru firmele care indeplinesc aceste criterii se pot acorda ajutoare de stat, potrivit Mediafax."Am cerut ministrului Finantelor sa urgenteze aplicarea schemelor de ajutor de stat pentru firmele care creeaza peste 50 de locuri de munca si peste cinci milioane de euro investitii, in functie de aceste lucruri se pot acorda ajutoare de stat", a spus Emil Boc.
Decizia face parte din masurile luate de Guvern pentru sustinerea mediului de afaceri.
"Am preluat Centrul pentru promovarea exporturilor si am facut inventarul a 21 de proiecte care se afla in diverse faze de negociere pentru atragerea de investitii in Romania, inclusiv in Cluj. Le voi urmari personal ca mod de implementare.
Voi fi un element suplimentar de mediere intre Guvern si autoritatile locale pentru acordarea de avize si a nu se intarzia emiterea autorizatiilor, cum se mai intampla in tara", a spus Boc.
mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 15:58
Guvernul a aprobat un act normativ ce modifica plafoanele de la care firmele care investesc in Romania si creaza locuri de munca pot beneficia de ajutor de la stat, incluzand firmele care investesc intre 5 si 10 milioane de euro si creaza minim 50 de locuri de munca, transmite NewsIn. "Al treilea act normativ venit in sprijinul mediului de afaceri vizeaza modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat, adica de sprijin financiar din partea statului roman.
Firmele care dezvolta investitii in Romania intre 5 si 10 milioane de euro si creaza minim 50 de locuri de munca beneficiaza de compensarea a pana la 50% din valoarea investitiilor", a declarat la finalul sedintei de Guvern premierul Emil Boc.
Inainte de aceasta modificare erau doua scheme diferite de acordare a ajutorului de la stat in care pragurile minime pentru investitii erau de 30 de milioane de euro investitie si minim 300 de locuri de munca create, sau 10-20 de milioane de euro investitie si 100 de locuri de munca create, a aratat premierul.
"Acum am modificat aceste plafoane in sensul ca si daca realizez o investitie intre 5 si 10 milioane de euro si creezi minim 50 de locuri de munca beneficiezi de sprijinul statului pentru dezvoltarea afacerii cu maxim 50% din valoarea investitiei, pe care o primesti ca ajutor de stat din partea Ministerului Finantelor", a explicat el, precizand ca, pentru 2010, Guvernul mai are la dispozitie 65 de... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 09:11