Fondul Monetar International (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Reforma sistemului bancar, marirea taxelor si eficientizarea sectorului public, printre principalele masuri... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:39
Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot.
Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro, scrie AFP.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.
Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara.
Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari.
Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmeaza sa ramana blocate pana la recapitalizarea bancii.
Criza din Cipru s-a agravat saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul a respins marti versiunea initiala a unei taxe bancare, care viza depozitele din bancile cipriote, inclusiv cele mai mici de 100.000 de euro. Taxa era o conditie pentru eliberarea imprumuturilor de 10... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 14:30
Spania ar putea cere ajutor financiar de la tarile din zona euro in luna noiembrie, au declarat surse europene apropiate situatiei.
Solicitarea guvernului de la Madrid ar urma sa fie tratata la pachet cu o revizuire a programului pentru Grecia si un sprijin financiar pentru Cipru, conform Mediafax.
Guvernul spaniol analizeaza conditiile unui astfel de pachet de ajutor extern si a anuntat ca va lua o decizie doar dupa ce are mai multa claritate privind necesarul de finantare.
"Ne miscam, facem pasi, pregatiri. Lucrurile se vor cristaliza in noiembrie", a declarat un inalt oficial implicat in discutiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.
La solicitarea de a clarifica daca afirmatiile sale inseamna ca Spania va cere ajutor in noiembrie, oficialul a afirmat: "Sunt increzator ca se va intampla in noiembrie".
Opinia publica in Germania, dar si in Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui sa primeasca aprobare parlamentara in Germania si Finlanda.
Spania vrea sa ceara ajutor financiar zonei euro. Germania ii cere sa astepte
O a alta sursa, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat ca acestia nu vor putea fi convinsi sa voteze pentru un program de ajutor "decat daca este o problema de viata si de moarte".
Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:10
Spania ar putea cere ajutor financiar de la tarile din zona euro incepand de saptamana viitoare. Autoritatile germane considera insa ca Spania ar trebui sa mai astepte, au declarat, pe surse, oficiali europeni.
Unii parteneri din zona euro si pietele financiare preseaza Spania sa ceara un program de ajutor economic care sa declanseze achizitii de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana.
Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE
"Spaniolii ezita un pic, dar acum sunt gata sa ceara ajutor extern", a spus o sursa. Trei alti oficiali europeni de nivel inalt au confirmat, pe surse, schimbarea pozitiei Spaniei.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Spania ia toate masurile potrivite pentru a-si depasi problemele fiscale si nu are nevoie de sprijin financiar. Investitorii vor recunoaste si vor rasplati reformele guvernului spaniol, a spus oficialul german, citat de Mediafax.
Germania: Spania nu are nevoie de un plan de ajutor, ci de increderea pietelor
In acelasi timp, guvernul german nu doreste ca ajutorul financiar european in valoare de pana la 100 de miliarde de euro oferit Spaniei sa nu mearga direct la bancile din aceasta tara, ci la statul spaniol care trebuie sa-si asume rolul de garant si sa-l inregistreze in conturile sale.
Germania: Nu vrem ca ajutorul acordat Spaniei sa ajunga direct la banci
Mai multi diplomati europeni si un inalt oficial german au declarat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei,... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 13:27
Cipru ar putea cere ajutor financiar extern pentru sectorul bancar, dar si pentru sustinerea economiei, pana la sfarsitul lunii iunie, devenind astfel a cincea tara din zona euro care apeleaza la imprumuturi externe, a sugerat ministrul de Finante cipriot, Vassos Shiarly, citat de The Guardian.
A doua mare institutie de credit a tarii, Cyprus Popular Bank, a fost puternic afectata de expunerea pe datoria statului elen in urma restructurarii de la inceputul lunii martie, cand au fost sterse datorii de 100 de miliarde de euro.
"Problema este urgenta. Stim ca recapitalizarea bancilor trebuie finalizata pana la 30 iunie si au mai ramas doar cateva zile", a spus Shiarly.
In mod ironic, noteaza publicatia britanica, in ziua urmatoare Cipru ar trebui sa preia, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a UE.
Cyprus Popular Bank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca va ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 9,2%, ceruta de Autoritatea Bancara Europeana, dupa finalizarea unui plan de atragere de capital. Banca pregateste o oferta de drepturi de 1,8 miliarde de euro subscrisa in totalitate de guvernul cipriot, precum si o preschimbare voluntara a unor instrumente financiare reprezentand datorii in valoare de 1,2 miliarde de euro.
Shiarly nu a negat ca Cipru are nevoie de bani
Intrebat daca Cipru va cere ajutor pentru banci, Shiarly a raspuns ca va fi vorba, probabil, despre un pachet mai amplu.
"Cand intri in programul de sprijin iei in calcul toate datele,... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:00
Cipru ar putea avea nevoie de ajutor financiar extern, dupa ce o explozie a distrus, saptamana trecuta, principala centrala electrica de pe insula, a avertizat guvernatorul bancii centrale cipriote, Athanasios Orphanides."Pentru a evita cea mai dificila situatie posibila, inclusiv intrarea intr-un mecanism de sprijin, trebuie adoptate imediat noi masuri", a spus Orphanides intr-o scrisoare catre presedintele tarii, Demetris Christofias, potrivit unui oficial cipriot, citat de cotidianul Wall Street Journal.Orphanides este membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene, iar acesta este primul sau avertisment ca Cipru ar putea avea nevoie de ajutor extern.Explozia, de pe 11 iulie, a centralei a perturbat semnificativ aprovizionarea cu electricitate in plin sezon turistic. Uniunea Europeana evalueaza impactul asupra economiei Ciprului."Analizand toate datele, climatul international nefavorabil, dificultatile in a apela la imprumuturi externe si impactul economic suplimentar al evenimentelor recente, cred ca economia este intr-o situatie de urgenta comparabila cu cea din 1974", a afirmat Orphanides in scrisoarea catre presedinte.
Trupe turce au invadat insula in 1974 si ocupa, de atunci, o treime din teritoriu. Insula este divizata intre cipriotii greci si cei turci.Explozia centralei electrice a generat cereri pentru demisia presedintelui. Ministrii Apararii si Externelor au renuntat, deja, la posturi, dupa ce o cantitate de arme de provenienta iraniana a explodat... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 09:32
Norvegia a semnat un acord financiar cu UE, promitand un ajutor de circa doua miliarde de euro intre 2009 si 2014 pentru cele mai noi 12 state membre, printre care Romania, precizeaza NewsIn."Noile mecanisme financiare ale zonei economice europene ne ofera o oportunitate istorica de a ne consolida cooperarea cu cele mai noi state membre UE.
Multe dintre aceste tari se lupta cu rata mare a somajului si cu o situatie economica dificila.
Este in interesul Norvegiei sa promoveze dezvoltarea economica si sociala in aceste tari", a declarat ministrul norvegian de externe, Jonas Gahr Store.Polonia va fi, de departe, cel mai mare beneficiar al masurii, urmata de Romania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Lituania, Slovacia, Letonia, Grecia, Portugalia, Spania, Estonia, Slovenia, Cipru si Malta.
Ajutorul norvegian vizeaza sa micsoreze disparitatile dintre statele membre, precum si sa finanteze proiectele ecologice, inovatiile in domeniul industriei verzi, sanatatii, acordarea de burse, societatea civila, justitia, precum si dezvoltarea umana si sociala.
"Intram intr-o faza critica privind eforturile impotriva schimbarii globale si suntem multumiti ca am ajuns la un acord cu UE pentru a acorda prioritate schimbarii climatice in cooperarea din cadrul Zonei economice europene cu noile state membre", a explicat Store.O noutate in acest acord o reprezinta faptul ca Norvegia sustine si proiecte care vizeaza promovarea "muncii decente si dialogului tripartit" cu sindicatele, angajatii si... mai mult
Luni, 02 August 2010, ora 18:30