Ministrul grec al Apararii, Panos Kammenos, sugera ca, in cazul in care creditorii europeni se dovedesc inflexibili, Atena poate recurge la un imprumut din partea Rusiei sau a Chinei.
"Avem si alte cai de a obtine bani. In cel mai fericit caz ar putea fi Statele Unite ori poate Rusia, China sau alte state", a declarat in urma cu cateva zile Kammenos, la televiziunea publica din Grecia.
O interventie a unui alt stat in sustinerea economiei elene este, insa, cel putin improbabila, iar grecii par sa nu aiba alta solutie decat sa respecte cerintele actualilor creditori, potrivit CNN.
Singuri in fata creditorilor
Chiar daca Grecia a relansat discutiile diplomatice cu unul dintre vechii sai aliati, Rusia, ministrul de Externe avand chiar o intrevedere saptamana aceasta cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, este greu de crezut ca Moscova se afla acum in pozitia de a ajuta pe cineva.
Economistul Rob Wood, de la Berenberg, considera ca Rusia nu se poate hazarda sa ajute Grecia in acest moment.
Economia rusa pare chiar ea epuizata de sanctiunile economice aplicate de Occident, iar prabusirea pretului petrolului accentueaza slabiciunea Moscovei.
"Ar insemna un angajament enorm din partea celor doua state. Nu poti sa fugi la Moscova cu o astfel de cerere si sa primesti imediat un raspuns", considera Wood.
De altfel, orice intoarcere a Atenei catre rasarit nu poate avea decat un efect catastrofal asupra bancilor grecesti, acestea fiind dependente in acest... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:20
Guvernul Spaniei va cere 40-42,5 miliarde de euro de la tarile zonei euro pentru a sustine sectorul bancar confruntat cu probleme, au declarat surse din executivul de la Madrid.
Tarile din zona euro au anuntat in iunie pana la 100 de miliarde de euro pentru Spania, fondurile urmand sa fie folosite la sprijinirea sectorului bancar spaniol, lovit puternic de criza domeniului imobiliar, potrivit publicatiei locale El Pais.
Spania va folosi 37 de miliarde de euro pentru cele patru banci nationalizate, Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa si Banco de Valencia, iar 2,5 miliarde de euro pentru recapitalizarea unei institutii infiintate recent pentru activele toxice, scrie El Pais.
Fonduri de inca 2-3 miliarde euro ar putea fi utilizate pentru alte banci care ar avea nevoie de ajutorul statului.
Potrivit El Pais, autoritatile europene vor transfera 35 de miliarde de euro unui fond al statului spaniol la mijlocul lunii decembrie, in schimbul unor concedieri masive la cele patru banci.
Secretarul de stat din Ministerul de Finante al Economiei Miguel Temboury a declarat saptamana trecuta ca Spania va accesa, probabil, mai putin de 40 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 17:44
Guvernul Ciprului va cauta sa obtina un pachet de asistenta financiara de 11 miliarde de euro, 62% din PIB, pentru recapitalizarea bancilor si plata datoriilor, au declarat surse anonime.
Sursele sustin ca ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a anuntat ca bancile tarii au nevoie de capital suplimentar de cinci miliarde de euro, dupa ce au pierdut patru miliarde de euro in urma restructurarii datoriei Greciei, iar Ciprul are nevoie de sase miliarde de euro pentru rambursarea datoriilor si reducerea deficitului.
Un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a refuzat sa comenteze aceste informatii.
Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut in iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari banci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discutiile cu reprezentantii UE, BCE si FMI nu au fost pana acum incununate de succes.
Inca nu se stie exact valoarea pachetului de asistenta financiara solicitat de Cipru, unii analisti apreciind ca Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana vor acorda insulei un ajutor financiar de zece miliarde de euro.
Reprezentantii creditorilor internationali cer Ciprului reducerea salariilor si a pensiilor, reformarea sistemului de pensii si privatizari.
Desi poarta discutii cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, Ciprul a solicitat anterior si Rusiei un imprumut, bazandu-se pe relatiile... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:26
Grecia va prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie perioada in care bancile elene trebuie sa publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua transa a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, si pentru a aproba legislatia necesara procesului.
In mod normal, bancile ar fi trebuit sa-si publice rezultatele financiare pentru primul semestru pana la sfarsitul lunii august, insa in acest an termenul a fost extins pana spre sfarsitul lunii septembrie. In urmatoarele saptamani, guvernul va aproba o noua prelungire, pana la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Pana la momentul respectiv, executivul spera sa rezolve problema bancilor sau sa incheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislatia necesara transferului de fonduri ar trebui aprobata luna aceasta.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, atat guvernul, cat si creditorii externi ai Greciei vor sa evite o solutie care ar duce la o nationalizare totala a institutiilor de credit. In schimb, sunt analizate stimulente care sa mentina caracterul privat al sistemului bancar, dar si modalitati de accesare a finantarii prin intermediul mecanismelor europene.
Cu cat este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cu atat este mai redusa contributia guvernului elen.
Viceguvernatorul Bancii Greciei, Yiannis Papadakis, a... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:12
Autoritatile de reglementare a concurentei din UE au aprobat temporar ajutorul de stat pentru cele mai mari patru banci din Grecia - National, Alpha, EFG Eurobank, Piraeus - si au anuntat ca vor analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene.
Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.
Comisia Europeana (CE) a anuntat vineri ca a aprobat ajutorul pentru o perioada de sase luni, perioada in care autoritatile de la Atena vor prezenta detaliile implementarii planului de recapitalizare si va analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene. Bancile din Grecia au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro in urma operatiunii de restructurare a datoriilor tarii.
Separat, Comisia Europeana a aprobat ajutorul public de 1,7 miliarde de euro pentru Proton Bank si a anuntat ca va investiga planul de restructurare pentru noul grup creat. Anul trecut, Banca Centrala a Greciei a descoperit in conturile Proton Bank, o institutie cu o retea de 31 de sucursale si o valoare de 27,2 milioane de euro, o gaura de 51 milioane de euro. In octombrie 2011, Banca Greciei a nationalizat Proton Bank.
Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:20
Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Bancii Romanesti pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama National Bank of Greece pentru finantare si lichiditati.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul cinci.
"Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank off Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La sfarsitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finantare non-equity al Bancii Romanesti, reprezentat in cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, in euro.
NBG ofera totodata Bancii Romanesti garantii in valuta. Aceste finantari sunt costisitoare si au un impact negativ pentru profitabilitatea si, in ultima instanta, pentru capitalizarea NBG, considera Fitch.
Cu toate acestea, facilitatile sunt esentiale pentru sustinerea lichiditatilor valutare ale bancii si mentinerea pozitiilor valutare ale acesteia in limitele stabilite de autoritatea de reglementare.
Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:48
Grecia, aflata in pericol de a parasi zona euro, primeste in continuare miliarde de euro sub forma de ajutor de la Troica creditorilor externi (UE, FMI si BCE), insa banii revin aproape in totalitate la creditori sub forma de dobanzi si nu sunt folositi pentru plata unor servicii publice vitale.
Al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 de miliarde de euro, este folosit mai ales pentru plata dobanzilor la datoria tarii, in timp ce economia continua sa aiba dificultati, potrivit cotidianului New York Times (NYT).
Desi procesul nu are sens din punct de vedere economic, are o oarecare logica din perspectiva politicii finantelor in zona euro. In timp ce isi platesc banii care le sunt datorati, Comisia Europeana (CE), FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) blocheaza si alte fonduri destinate mentinerii activitatii guvernului Greciei.
Saptamana trecuta, biroul elen care se ocupa de administrarea datoriei a avertizat ca Grecia ar putea ramane fara bani pana in iulie. In acest caz, tara ar inceta platile la datoriile de stat, cu exceptia celor catre CE, FMI si banca centrala.
Ajutorul pentru Grecia se intoarce la Troica, prin dobanzi
"Grecia nu va intra in incetare de plati fata de Troica, pentru ca Troica se plateste singura", a declarat Thomas Mayer, analist la Deutsche Bank.
Printr-un sistem elaborat de plata intrat in vigoare dupa alegerile din 6 mai, care au adus Grecia in impas politic, cei trei mari creditori vireaza bani intr-un cont escrow in... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 19:56
Parlamentul german a aprobat, vineri, suplimentarea ajutorului financiar pentru Grecia, dupa ce a primit asigurari de la ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, privind suportarea unei parti a costurilor unui nou pachet financiar de catre creditorii privati, transmite Reuters.Votul neangajant al parlamentului are loc cu doua saptamani inainte de o intalnire a liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, in care ar trebui finalizat un nou program de asistenta pentru statul elen.
Intr-un discurs in parlament, Schaeuble a avertizat ca ar urma consecinte dezastroase daca Grecia nu va primi ajutor si statul ar fi impins intr-o "restructurare necontrolata" a datoriei.
Pentru a obtine acordul politicienilor, reticenti la finantarea datoriilor Greciei, ministrul a prezentat conditii stricte, cerand Greciei reforme ample si supravegherea internationala a programului de privatizari.
Totodata, bancile care detin obligatiuni ale Greciei trebuie sa suporte o parte din costuri, a spus Schaeuble.
"Daca exista indoieli privind capacitatea Greciei de a plati datoriile si trebuie sa castigam timp cu un nou pachet financiar, atunci participarea sectorului privat la o solutie este inevitabila.
Am propus un schimb de obligatiuni care sa extinda maturitatea obligatiunilor cu sapte ani concomitent cu pastrarea conditiilor privind dobanzile", a adaugat el.
Dupa discursul ministrului, parlamentul a aprobat o rezolutie privind sprijinirea Greciei pregatita de coalitia care sustine... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:46
Autoritatile spaniole tin sub control situatia datoriilor si nu vor fi nevoite sa ceara ajutor financiar international, asa cum a facut Grecia, a declarat ministrul Economiei, Elena Salgado, citat de Reuters, precizeaza Mediafax."Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiti sa cerem ajutor", a afirmat Salgado, adaugand ca guvernul mentine obiectivul de a reduce deficitul bugetar la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2013.
Oficialul a precizat ca politica bugetara din 2011 va fi mai restrictiva decat cea din acest an.
Spania a avut in 2009 unul dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro, de 11,4% din PIB.
Reprezentanti ai Fondului Monetar International, Uniunii Europene (UE) si Bancii Centrale Europene sunt in Atena pentru a negocia conditiile unui ajutor financiar destinat Greciei, cu speranta ajungerii la un acord in urmatoarele zile, pentru a se evita intrarea statului in incapacitate de plata.
Un eventual colaps al Greciei ar putea avea efecte negative asupra altor state din zona euro precum Portugalia sau Spania.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's redus, miercuri, calificativul Spaniei cu o trapta, din cauza temerilor ca eforturile autoritatilor de a diminua deficitul pot fi afectate de o perioada prelungita de crestere economica lenta.
Agentia a retrogradat marti ratingul Greciei la categoria "junk", coborand, se asemenea, calificativul Portugaliei.
Salgado a afirmat ca Standard & Poor's a folosit estimari mai... mai mult
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 10:46