Ajutorul european pentru bancile spaniole ar fi mai eficient daca conditiile impuse in schimbul acestuia ar fi extinse la economia tarii, a afirmat sambata Jens Weidmann, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane "Boersen-Zeitung", Jens Weidmann a citat rata ridicata a somajului si problemele cu care se confrunta regiunile din Spania ca fiind prioritatile care trebuie rezolvate in Spania, inaintea industriei bancare.
De asemenea Weidmann, care este si guvernatorul puternicei Banci Centrale a Germaniei (Bundesbank) a explicat ca nu vede Italia intr-o situatie care ar justifica solicitarea asistentei financiare de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru reducerea costurilor sale de finantare.
Vineri, randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene pe trei ani au scazut joi sub 5%, deoarece a treia economie a zonei euro a trecut testul dur al pietelor dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat cu doua trepte ratingul suveran al Italiei.
Pentru a contracara presiunile pietelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat saptamana trecuta o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste 10 miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.
Intr-un raport publicat vineri de analistii Goldman Sachs se arata ca Spania ar putea avea nevoie de un ajutor mai... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 17:23
Spania: casa a peste 47 milioane de oameni si a unei economii de peste 1,4 trilioane de dolari. Pentru multi ani, economia din zona a fost un simbol al fortei si un tribut pe masura unei tari care ocupa locul patru in topul economiilor din zona euro.
Acum insa, tara este marturia vie a unei piete imobiliare prabusite, orizontul marilor orase fiind plin de sceheletele cladirilor neterminate, incepute in perioada de prosperitate, scrie CNN.
Blocuri goale stau abandonate insuburbii, in timp ce centrul oraselor este plin de cladiri de sticla, pline cu birouri.
Prinsa intre un sistem bancar golit de fonduri si un sistem financiar public slabe, Spania este cea mai mare economie care se clatina pe marginea prapastiei in care in ultimii ani au cazut tari precum Grecia, Portugalia si Irlanda.
Uniunea Europeana nu ar putea salva in totalitate Spania in caz de urgenta, dar liderii UE nici nu pot sta sa priveasca cum problemele de aici afecteaza increderea investitorilor in intreaga zona.
Situatia in care a ajuns Spania nu are atat de mult legatura cu lipsa unor masuri de austeritate, ci mai mult cu o lipsa a transparentei. Spre deosebire de Grecia si Portugalia, sistemul public financiar al tarii nu este cel care cauzeaza probleme ci cel bancar care are nevoie de bani pentru a putea functiona in continuare.
Tara deja si-a nationalizat in parte una din cele mai mare banci, Bankia, platind pentru acest lucru 24 miliarde de euro. Cu toate acestea, costul salvarii... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 17:39
Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au salutat decizia Spaniei de a cere un imprumut in valoare de 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, relateaza BBC.
FMI considera ca imprumutul este suficient pentru a restabili credibilitatea bancilor spaniole.
Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a salutat decizia care este "importanta pentru sanatatea economiei spaniole si un pas concret catre o uniune financiara", vitala pentru zona euro.
Ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, a precizat ca imprumutul "va contribui la restabilirea increderii in zona euro".
Imprumutul a fost aprobat sambata, in cadrul unei reuniuni de urgenta a ministrilor de finante din zona euro.
Ministrul spaniol al economiei a precizat ca nu este vorba de un plan de salvare, ci de "un sprijin financiar, destinat exclusiv sectorului bancar". mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 10:49