Comisia Europeana a aprobat joi deblocarea a 30 de milioane de euro din asistenta macrofinanciara destinata Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presa al institutiei, informeaza Radio Chisinau.
Aceasta este prima dintre cele trei plati destinate Chisinaului printr-un program de asistenta macrofinanciara adoptat in septembrie, 2017.
Comisarul european pentru afaceri economice si finantare, impozitare si vama, Pierre Moscovici, a declarat ca aceasta debursare exprima sprijinul european pentru implementarea reformelor-cheie in Republica Moldova.
"Comisia Europeana este pregatita sa continue colaborarea apropiata cu autoritatile din Republica Moldova pentru a ajuta la realizarea unui set larg si ambitios de reforme economice si structurale, necesare pentru asigurarea locurilor de munca si a investitiilor in beneficiul oamenilor din Republica Moldova", a spus Moscovici.
Bruxelles-ul a suspendat anterior deblocarea platilor din cauza derapajelor fostei guvernari, in special dupa adoptarea sistemului mixt de vot si anularea alegerilor locale noi din Chisinau.
"Oamenii Republicii Moldova ar fi trebuit sa beneficieze de acest ajutor inca anul trecut, dar anularea alegerilor din Chisinau la indicatia regimului oligarhic a ridicat mari semne de intrebare la Bruxelles, iar prima transa de suport a fost amanata.
Astazi, am reusit sa recastigam increderea partenerilor nostri europeni, sa aratam ca suntem capabili sa facem reforme si sa readucem tara pe... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 21:10
Comisia Europeana a reluat marti sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova, alocand suma de 14,54 milioane de euro pentru a sustine punerea in aplicare a Acordului de liber schimb UE-Moldova, finantarea programelor de educatie si formare profesionala si punerea in aplicare a Planului de actiune pentru liberalizarea regimului de vize, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Platile au fost reluate dupa o suspendare de aproape doi ani ca urmare a deteriorarii situatiei din aceasta tara in ceea ce priveste statul de drept. Guvernul recent investit a luat o serie de decizii importante care au permis UE sa aprecieze ca sunt indeplinite conditiile pentru reluarea sprijinului bugetar acordat Republicii Moldova, se arata in comunicatul citat.
In special, UE recunoaste progrese in ceea ce priveste angajamentul ferm al noului Guvern de a pune in aplicare agenda de reforme prevazuta in Acordul de asociere dintre UE si Republica Moldova. Acesta a identificat lupta impotriva coruptiei ca prioritate absoluta a programului sau.
De asemenea, Parlamentul de la Chisinau a inceput sa lucreze la o noua agenda legislativa. Printre primele decizii luate s-a numarat initiativa legislativa de anulare a sistemului electoral mixt anterior si punerea in aplicare a recomandarilor Comisiei de la Venetia. Parlamentul a instituit, de asemenea, o comisie de ancheta privind frauda bancara din 2014 si a adoptat decizii de sprijinire a depolitizarii institutiilor statului si de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 17:00
Uniunea Europeana va creste la 100 de milioane de euro ajutorul pentru Republica Moldova anul viitor, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a reafirmat sprijinul Bruxellesului pentru autoritatile de la Chisinau si poporul moldovean.
"Sprijinim Republica Moldova in mod practic. Ajutorul nostru pentru anul viitor a fost substantial majorat pentru a depasi o suta de milioane de euro", a declarat Barroso intr-o conferinta de presa comuna la Bruxelles cu presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, dupa intalnirea pe care au avut-o cei doi lideri.
Jose Manuel Barroso a salutat faptul ca prima vizita in strainatate a presedintelui Nicolae Timofti, recent ales, a fost facuta la Bruxelles. "Faptul ca (presedintele Nicolae Timofti) efectueaza la Bruxelles prima vizita in strainatate este o demonstratie clara a angajamentului sau si a angajamentului Republicii Moldovei pentru o relatie mai stransa cu UE. Republica Moldova este un membru activ al Parteneriatului nostru Estic si UE este pe deplin angajata pentru sprijinirea procesului de reforme", a declarat presedintele CE.
El a salutat totodata lansarea negocierilor asupra acordului cuprinzator si aprofundat pentru o zona de liber schimb, considerandu-l "un pas important inainte in relatiile comerciale UE - Republica Moldova".
El a salutat in acelasi timp "abordarea constructiva" a Republicii Moldova in "negocierile in format 5+2 privind Transnistria.
"UE intelege numeroasele... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 16:30
Premierul Vlad Filat si presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Philippe Maystadt, au semnat joi, la Bruxelles, un acord prin care BEI va aloca 10 milioane de euro pentru reabilitarea si extinderea sistemului sanitar si de asigurare cu apa potabila din Republica Moldova, informeaza NewsIn.Conform acordului, de acest proiect vor beneficia sase orase si mai multe sate, cu o populatie totala de 200.000 de persoane.
Proiectul va spori accesul populatiei la apa potabila si va contribui la reducerea poluarii in regiune, relateaza UNIMEDIA.
In cadrul intalnirii, s-a discutat si despre disponibilitatea BEI si BERD de a acorda un sprijin in valoare de 50 milioane de euro pentru sectorul viti-vinicol.
Acest proiect a trecut faza de aprobare, decizia finala urmand sa fie luata in luna noiembrie.
Presedintele BEI a mentionat, de asemenea, ca in noiembrie, in cadrul Bordului Bancii Europene pentru Investitii, se va discuta si despre posibilitatea finantarii suplimentare a reabilitarii drumurilor din Republica Moldova cu 75 milioane de euro.
Proiectul in valoare de 10 milioane de euro semnat joi este cofinantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Comisia Europeana si este al treilea credit acordat Republicii Moldova de catre BEI.
Pana acum, Banca Europeana de Investitii a alocat 30 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor si 20 milioane euro pentru imbunatatirea capacitatilor Aeroportului International Chisinau. mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 17:02