Ministerul Finantelor a publicat, luni, lista ajutoarelor de stat pentru marile corporatii prezente in Romania, care include sase companii.
Cererea de subventii a fost de trei ori mai mare decat oferta statului, in conditiile in care Guvernul a crescut cu 50%, pana la 145 milioane de euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.
In total, in perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finantelor 36 de cereri de acordare de subventii de 1,98 de miliarde de lei, pentru investitii in valoare totala de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro).
"Din 36 de proiecte de investitii au fost selectate sase, in valoare totala de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridica la 621,4 milioane de lei. Urmeaza ca, in maximum 45 de zile lucratoare de la publicarea listei, sa fie analizate cele sase cereri de acord pentru finantare si anuntate rezultatele finale", a precizat ministerul.
Pe lista publicata de ...citeste mai departe despre "Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 17:17
In ultimii 10 ani, statul a aprobat aproape 100 de scheme de ajutor de stat pentru companiile care au investit in Romania.
Pana la jumatatea anului 2015, sumele efective platite pentru schemele de ajutor aprobate se ridicau la circa 361,6 milioane de euro.
La novelul intregului ultim deceniu au fost aprobate ajutoare de stat in valoare de 778 de milioane de euro, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
La aceasta suma se adauga contributia companiilor - de circa 1,9 miliarde de euro. Asadar, contributia statutul s-a ridicat, in medie, la circa 30% din valoarea proiectelor.
O proportie covarsitoare de companii care au reusit sa accese astfel de finantari (44 din top 50 cele mai mari ajutoare aprobate) au capital strain. Companiile care au primit sau urmeaza sa primeasca ajutoare de stat deja aprobate s-au angajat sa creeze circa 20.680 de noi locuri de munca in urma finalizarii proiectelor de ...citeste mai departe despre "La ce companii private au ajuns ajutoarele de stat: Multinationalele se afla in frunte" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 11:53
Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, a anuntat ca, in cursul acestui an, a semnat 14 acorduri prin care companii romanesti si straine au beneficiat de ajutoare de stat, cifra care marcheaza o crestere apreciabila fata de anii precedenti, potrivit NewsIn.Cele 14 companii beneficiaza de ajutor de stat datorita faptului ca investitiile lor creeaza locuri de munca si aduc incasari la bugetul de stat.
"Chiar astazi am semnat un acord de finantare. Sunt companii de nivel mijlociu, dar care conteaza foarte mult in crearea de locuri de munca, in a plati impozite la bugetul statului. Anul acesta am ajuns la 14, comparativ cu 2010 si 2009, unde am avut sase acorduri", a declarat ministrul de Finante. In alta ordine de idei, Ialomitianu a precizat ca nu se pune in discutie schimbarea tintei de deficit bugetar pe anul 2012, de 3% pe ESA.
"Au fost discutii de la opozitie legate de majorarea deficitului pe 2012. Va spun foarte clar: noi planificam bugetul in tinta de 3%. Avem o obligatie fata de Comisia Europeana datorita faptului ca in 2008 am intrat in procedura de deficit excesiv", a subliniat Ialomitianu.Acesta considera ca tinta ar putea fi atinsa, in conditiile in care reformele din companiile de stat vor produce rezultate, adica acestea nu vor mai produce pierderi sau chiar vor aduce profit. Intrebat daca reformele ar putea conduce la concedieri, Ialomitianu a afirmat ca, ab initio, programele de restructurare nu contin disponibilizari.
"Nu ne-am propus sa facem... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:17
Reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut, vineri, premierului Emil Boc ca Guvernul sa conditioneze acordarea ajutoarelor de stat de anumite reguli stricte impuse companiilor beneficiare, precum schimbarea managementului si desfiintarea activelor nefunctionale."Am discutat despre garantii de stat, s-a discutat inclusiv despre anormalitatea faptului ca statul roman da la ora actuala garantii firmelor sub forma de ajutor de stat, in timp ce toate celelalte state definesc niste reguli foarte stricte pe baza carora se dau ajutoare de stat, reguli care prevad schimbarea managementului, divizarea respectivei firme in bucati, pentru ca cele nefunctionale sa fie desfiintate", a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, la finalul discutiei de la Guvern, precizeaza Mediafax.Premierul Emil Boc s-a intalnit, vineri, la Guvern, cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai investitorilor straini, pentru a discuta despre politicile economice guvernamentale.La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Consiliului Investitorilor Straini, Camerei de Comert Americane, Camerei de Comert Romano-Britanica, Camerei de Comert Italiene, Asociatiei societatilor comerciale italiene din Romania, Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, Camerei de Comert Romano-Olandeze, Ambasadei Austriei. mai mult
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 16:03