Romania risca sa fie investigata de Comisia Europeana cu privire la faptul ca incalca directiva gazelor si ar putea acorda ajutoare de stat ilegale consumatorilor industriali, prin prevederile OUG 114/2018, au declarat, marti, reprezentantii Deloitte si ROPEPCA, intr-o conferinta de presa.
Compania de consultanta a realizat un studiu de impact asupra efectelor OUG 114/2018, comandat de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).
"Exista un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea pretului la care consumatorii industriali achizitioneaza gazele. Exista riscul ca unele companii similare din alte tari sa faca plangeri si sa existe o investigatie in acest sens", a aratat Sorin Elisei, expert in cadrul Deloitte.
Potrivit acestuia, Asociatia Producatorilor de Ingrasaminte chimice din Europa a avut recent o pozitie de acest gen cu privire la unele state unde pretul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local.
"Nu stiu cum a fost stabilit acest pret de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decat cotatiile regionale", a aratat expertul Deloitte.
Elisei a precizat ca si furnizorii de gaze sunt avantajati, intrucat pot achizitiona gaze la pret mic, plafonat, de la producatori, dar pot vinde mai departe la orice pret.
El a amintit si un raport al Consiliului Concurentei, prin care se recomanda incurajarea aparitiei de noi producatori de gaze in piata, or, in opinia sa, aceasta ordonanta nu incurajeaza... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:07
Ministerul Finantelor a publicat, luni, lista ajutoarelor de stat pentru marile corporatii prezente in Romania, care include sase companii.
Cererea de subventii a fost de trei ori mai mare decat oferta statului, in conditiile in care Guvernul a crescut cu 50%, pana la 145 milioane de euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.
In total, in perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finantelor 36 de cereri de acordare de subventii de 1,98 de miliarde de lei, pentru investitii in valoare totala de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro).
"Din 36 de proiecte de investitii au fost selectate sase, in valoare totala de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridica la 621,4 milioane de lei. Urmeaza ca, in maximum 45 de zile lucratoare de la publicarea listei, sa fie analizate cele sase cereri de acord pentru finantare si anuntate rezultatele finale", a precizat ministerul.
Pe lista publicata de ...citeste mai departe despre "Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 17:17
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o noua runda de finantare pentru romanii care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care se adauga la alte 4 programe pentru care s-a aprobat finantarea saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat al Executivului, care a aprobat un memorandum in acest sens.
"Doua dintre programe - Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare - sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc.
Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016.
In al doilea rand, acestea reprezinta o ...citeste mai departe despre "Bani de la stat pentru cei care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Noi programe aprobate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 12:05
Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.
In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM ...citeste mai departe despre "Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
In ultimii 10 ani, statul a aprobat aproape 100 de scheme de ajutor de stat pentru companiile care au investit in Romania.
Pana la jumatatea anului 2015, sumele efective platite pentru schemele de ajutor aprobate se ridicau la circa 361,6 milioane de euro.
La novelul intregului ultim deceniu au fost aprobate ajutoare de stat in valoare de 778 de milioane de euro, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
La aceasta suma se adauga contributia companiilor - de circa 1,9 miliarde de euro. Asadar, contributia statutul s-a ridicat, in medie, la circa 30% din valoarea proiectelor.
O proportie covarsitoare de companii care au reusit sa accese astfel de finantari (44 din top 50 cele mai mari ajutoare aprobate) au capital strain. Companiile care au primit sau urmeaza sa primeasca ajutoare de stat deja aprobate s-au angajat sa creeze circa 20.680 de noi locuri de munca in urma finalizarii proiectelor de ...citeste mai departe despre "La ce companii private au ajuns ajutoarele de stat: Multinationalele se afla in frunte" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 11:53
Problema Romaniei e ca exista ajutoare de stat nedeclarate, iar Comisia Europeana investigheaza cateva cazuri de acest gen, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Cand vorbim de ajutoare de stat (...), unde se dau bani? Pe o serie de scheme care tin de fondurile europene care, evident, prin definitie, au acordul Comisiei. Pe zona asta este deja o strategie care putem spune ca e convenita cu Comisia. Separat de fondurile europene, noi nu dam mare lucru - imensa majoritate a ajutoarelor de stat oficiale sunt pe regenerabile, pe sprijinirea acestui sector, pe o legislatie pe care o tot modificam, pe care o discutam tot timpul cu Comisia. Statul roman nu da prea multe ajutoare.
Problema noastra este ca avem ajutoare nedeclarate, implicite, de genul, nu colectam, lasam firme de stat cu datorii mari la buget. Nimeni nu spune ca e un ajutor de stat dar, de facto, cam asta e din moment ce unii trebuie sa plateasca datoriile la ANAF si altii nu si le platesc. ...citeste mai departe despre "Seful Consiliului Concurentei: Exista ajutoare de stat nedeclarate - unii platesc la ANAF, altii nu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 20:02
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Bistrita, ca pentru extinderea unor investitii Guvernul are in continuare plafonul necesar, spunand ca a invitat compania germana de cablaje auto Leoni, cu sediul la Bistrita, sa acceseze ajutor de stat in masura in care se va extinde.
Victor Ponta a fost intrebat daca Guvernul mai are bani pentru a acorda ajutoare de stat companiilor care fac investitii, spunand ca pentru schemele de ajutor de stat sunt fonduri special alocate, care nu pot fi folosite in alte scopuri.
"Orice ajutor de stat trebuie aprobat de CE, pentru ca altfel ti se respinge sau esti pus sa dai banii inapoi. Din fericire, Rombat a facut procedurile corect, a folosit banii, dar acelasi lucru se intampla si cu alte companii si cu investitii mai mari.
Daimler-Benz, uzina de la Sebes, s-a aprobat ajutorul de stat si incep investitia. La fel s-a intamplat cu multi alti producatori mari. Din cate stiu, si Bosch a accesat, Pirelli, Dacia Renault acceseaza pentru diverse programe. Am discutat cu cei de la Leoni (companie germana de cablaje auto - n.r.) tocmai acest lucru", a declarat Victor Ponta, care a avut o discutie privata cu reprezentantii firmei germane, imediat dupa ce a participat la deschiderea unei noi sectii de productie la Rombat Bistrita.
Premierul a spus ca ajutorul de stat va putea fi accesat de compania germana Leoni in masura in care se va extinde, dar si ca acesta nu reprezinta "o pomana a Guvernului", ci o co-investitie.
"Faptul... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 17:49
Aeroporturile regionale si ajutoarele de stat pentru operatorii low cost vor fi din nou luate in discutie de Comisia Europeana si autoritatile romane.
"Sunt increzator ca vom reusi sa stabilim un sistem care sa asigure o concurenta corecta in transportul aerian, un sector in care Romania are o lunga si excelenta traditie. (...) Potentialul de crestere este mare, dar in multe state membre avem un numar de aeroporturi regionale neprofitabile care beneficiaza de banii contribuabililor", a declarat vineri comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, citat de Newsin.
Joaquin Almunia a subliniat ca aeroporturile regionale neprofitabile inseamna doar o irosire a fondurilor publice.
"Cresterea aeroporturilor regionale neprofitabile nu este necesara. Nu ajuta cu adevarat dezvoltarea locala sau accesibilitatea si, in realitate, se irosesc banii publici. Pe langa ajutorul pentru aeroporturi, ajutoarele de stat pentru operatorii low-cost pot de asemenea sa ridice anumite probleme legate de concurenta.
In unele situatii, de acest sprijin ar putea beneficia si consumatorii, dar nu putem sa ignoram distorsiunile competitiei care apar in ceea ce priveste alte companii aeriene", a mai spus comisarul european. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 16:08
Reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut, vineri, premierului Emil Boc ca Guvernul sa conditioneze acordarea ajutoarelor de stat de anumite reguli stricte impuse companiilor beneficiare, precum schimbarea managementului si desfiintarea activelor nefunctionale."Am discutat despre garantii de stat, s-a discutat inclusiv despre anormalitatea faptului ca statul roman da la ora actuala garantii firmelor sub forma de ajutor de stat, in timp ce toate celelalte state definesc niste reguli foarte stricte pe baza carora se dau ajutoare de stat, reguli care prevad schimbarea managementului, divizarea respectivei firme in bucati, pentru ca cele nefunctionale sa fie desfiintate", a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, la finalul discutiei de la Guvern, precizeaza Mediafax.Premierul Emil Boc s-a intalnit, vineri, la Guvern, cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai investitorilor straini, pentru a discuta despre politicile economice guvernamentale.La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Consiliului Investitorilor Straini, Camerei de Comert Americane, Camerei de Comert Romano-Britanica, Camerei de Comert Italiene, Asociatiei societatilor comerciale italiene din Romania, Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, Camerei de Comert Romano-Olandeze, Ambasadei Austriei. mai mult
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 16:03